Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Jakie leki dorazne na ataki paniki i stany depresyjne ?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Victor
Administrator

5 maja 2015, o 19:09

A no to jak poprosisz o antydepresant to na pewno jakiś dostaniesz :) Psychiatrzy mają duzy wybór :D
Tylko pamietaj o cierpliwości bo zwykl etakie leki działają po dłuższym czasie, tak ze 2 tygodnie.

A nie myślałas o tym aby trochę pochylić sie nad podejściem do swoich objawów? Myśli natrętnych?
Bo tak trochę ta diagnoza rzucasz zaburzenia depresyjno-lekowe jakby miał się zaraz świat skończyć :)
A terapia może jakaś?
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Awatar użytkownika
moniamona1
Zarejestrowany Użytkownik

5 maja 2015, o 19:13

kurcze..wiem ,ze panikuje ale powiedzcie czy leki antydepresyjne zmniejszaja napiecie ktore pojawia sie bez powodu ?
Kretu20
Gość

5 maja 2015, o 19:15

Zmniejszają.
Awatar użytkownika
moniamona1

5 maja 2015, o 19:17

Victor wiem ,ze panikuje tak jakby swiat mial sie zaraz skonczyc ale to dlatego,ze juz od rana mam stany depresyjne,czuje napiecie wewnetrzne, mam tez bole glowy od 3 mscy codziennie i mysli natretnie ktore mnie mecza ,dlatego chce isc po antydepresant aby to zaleczyc a pozniej pomysle nad terapią :)
Awatar użytkownika
munka

5 maja 2015, o 21:12

z benzodizepinami jest tak, ze dzialaja rewelacyjnie jesli chodzi o lęk...ale bardzo szybko uzalezniaja moze nie tyle co fizycznie ale psychicznie...bo daja mega wytchnienie od objawów chociaz na pare godzin i potem jest duza pokusa zeby sobie ulzyc..i z doraznego brania robi sie codzienne..i nim sie czlowiek obejrzy jest juz uzalezniony i psychicznie i fizycznie..dlatego ostroznie z tym. jesli chodzi o antydepresanty to zazwyczaj sie rozkrecaja dosc długo...ja zawsze musiałam czekac na efekt z 3 miesiace...no ale wiadomo rozni sa ludzi. Mi duzo pomogło to forum i zrozumienie mechanizmów nerwocowych..ale ja oprocz zaburzenia mam jeszcze problem z uzaleznieniem psychicznym od leków...dlatego jak ktos ma tendencje do popadania w nałogi niech sie zastanowi dwa razy zanim wpakuje sie w branie leków..bo potem przychodzi moment odstawienia leków i panika sie pojawia
Fine

6 maja 2015, o 01:35

Brałem Xanax i rzeczywiście kusi, żeby brać go dalej. Dodatkowo rozleniwiał. Bo po co mam nad sobą pracować, skoro można wziąć tabletkę? Potem przyjąłem strategię, że wezmę go tylko wtedy, gdy dostanę dużego ataku. A teraz nawet, gdy przyjdzie atak, to nie muszę nic brać, bo wiem że nic mi się nie dzieje :)
Skoro już od miesięcy się męczysz, to może właśnie czas na terapię? Terapia to nie tylko gadanie, ale też leczenie (zachodzą pozytywne "zmiany" w mózgu) :)
No pain - no gain
Rezygnowanie staje się nawykiem
Awatar użytkownika
moniamona1

6 maja 2015, o 15:05

Dziekuje za odpowiedzi :) Bylam dzisiaj u lekarza ,dostalam leki Sertranorm 50mg 1/2 przez 4 dni a pozniej 1 tabletka przez 14 dni a pozniej 100 mg przez 30 dni, dodatkowo dostalam lek Absenor 300mg 2x1 , i Xanax 2 mg Sr 1x1 ..dostalam tez atarax 3x1 w razie potrzeby ,tylko niewiem kiedy mam przyjmowac ten xanax rano czy wieczorem? wiem,ze dzisiaj musze wziasc wieczorem xanax i absenor i dopiero jutro antydepresant Sertranorm ale czy xanax jutro rano tez mam wziasc to niewiem.Mam tez zalecenie psychoterapii i Neuroterapii Biofeeback :) Ulzylo mi troche po wizycie u doktora ,fajny cieply czlowiek ,wygadalam sie i jest mi lzej :)

-- 6 maja 2015, o 14:29 --
Juz wiem xanax SR mam brac tylko wieczorem bo ta tabletka ma uwolnione dzialanie ..nie doczytalam wczesniej dawkowania :)

-- 6 maja 2015, o 15:05 --
Mam pytanko ten lek Sertranorm to jest dobry lek ?
Awatar użytkownika
nigra88

6 maja 2015, o 16:54

Ale dostałaś arsenał ;) Ten sertranom to chyba ssri, co nie? Ogólnie te leki są w miarę spoko. Nie zamulają tylko raczej dają pałera bo są głównie przeciwdepresyjne. Tylko trochę się wkręcają więc na efekty musisz poczekać.
"Zastanów się, przed czym chroni cię twój strach, a zgodzisz się ze mną. I zobaczysz swoje szaleństwo."
Awatar użytkownika
moniamona1

6 maja 2015, o 17:17

Musialam wykupic 6 recept hihi..ale atarax bede brala doraznie takze nie jest tak zle :) Tak ,Sertanorm to antydepresant z grupy SSRI ..to chyba zamienik zoloftu..gdzies to wyczytalam..kurcze,drogi ten xanax zaplacilam 50 zl bo nie jest refundowany
Awatar użytkownika
nigra88

6 maja 2015, o 18:00

Znając życie to już Ci po tym xanaxie nie będzie potrzebny ten atarax ;) no xanax jest drogi, to prawda. Wiesz, pewnie do niego NFZ podszedł ma zasadzie "chcesz się wyluzować człowieku to płać" ;) no, skoro to ssri to tak jak pisałam, on jest taki wiesz "życie jest piękne" ;) przynajmniej na mnie tak działało toto.
"Zastanów się, przed czym chroni cię twój strach, a zgodzisz się ze mną. I zobaczysz swoje szaleństwo."
Awatar użytkownika
moniamona1

6 maja 2015, o 18:08

Ja bralam tylko jeden lek z tej grupy citabax ale zle na mnie dzialal nasilil mi stany depresyjne i ataki paniki,dlatego po kilku dniach odstawilam ten lek ,jesli chodzi o inny antydepresant to bralam tez Pramolan ale to nie byl moim zdaniem zbyt dobry lek jedynie łagodzil u mnie lęki :)

-- 6 maja 2015, o 18:08 --
Absenor to stablizator nastroju tak ? bo w ulotce jest napisane ,ze ten lek jest stosowany przy manii i padaczce,nie ma zadnej wzmianki o tym,ze stosowany jest jako stabilizator :)
usunietenaprosbe
Gość

6 maja 2015, o 19:38

Tak, Absenor sama biore. Jest on stabilizatorem. W razie pytan wal smialo tu albo na pw bo nie zawsze moge tu zobaczyc, ale moze ktos inny odpowie wtedy. Chociaz u nas akurat tu na forum dosc malo osob go bierze. To cos w stylu depakine chrono, tez stabilizator.
Awatar użytkownika
moniamona1

6 maja 2015, o 19:51

Dzieki za wsparcie :) wczesniej bralam depakine w placzeniu z pramolanem i chyba dobrze go tolerowalam :)
usunietenaprosbe
Gość

6 maja 2015, o 19:53

Zamierzasz so niej wroxic czy wlasnie ten Absenor brac?

-- 6 maja 2015, o 18:53 --
*do, wrocic
Awatar użytkownika
moniamona1

6 maja 2015, o 19:57

Bede brac Absenor 300mg.
ODPOWIEDZ