Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy schizofrenie można sobie wmówić?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
SukienkaKolorowa
Zarejestrowany Użytkownik

15 lipca 2015, o 23:22

Ij eszcze y gory napisalam na krowie kopytko nie wjem czy to blad na telefoniezrobilam czy co cala w strachu .. omg
Aneta
Odburzony i pomocny użytkownik

16 lipca 2015, o 00:21

Jakie krowie kopytko?? ;o
Awatar użytkownika
Kamień

16 lipca 2015, o 08:06

SukienkaKolorowa pisze:Ij eszcze y gory napisalam na krowie kopytko nie wjem czy to blad na telefoniezrobilam czy co cala w strachu .. omg
To taka Cenzura na forum jak napiszesz przekleństwo. Ale się wkrecasz :DD
Awatar użytkownika
Yayatoure

16 lipca 2015, o 08:07

To może trzeba znieść cenzurę, bo jak widać może być przyczyną lęków :)
Foofuu

16 lipca 2015, o 10:49

Sukienko - już sam fakt, że dostrzegasz że się dziwnie czujesz świadczy o nerwicy. Schizofrenik uważa, że to inni zwariowali. Przy czym on faktycznie tak myśli i nic nie jest w stanie zmienić jego poglądu, chyba że już jest w trakcie leczenia. Ty się naczytałaś o tej chorobie i teraz na siłę próbujesz dopasować swoje objawy. Ja też przechodziłem przez ten etap nasłuchiwania, wypatrywania itd Ty masz nerwice, tutaj niczego nie zobaczysz, niczego dziwnego nie uslyszysz. Jeśli jesteś w tak mocnym lęku to prawdopodobnie dostaniesz derealizacji, dlatego też proponuje się na to przygotować, bo za chwilę weźmiesz to za objaw schiza. No i najważniejsza rzecz, czyli jak pozbyć się tego nerwicowego stanu. W sumie to nie musisz robić nic, wystarczy, że będziesz żyć jak dawniej, najlepiej zajmij się czymś, spotkaj się ze znajomymi itd to samo minie, po prostu nie żyj tymi objawami.
SukienkaKolorowa

16 lipca 2015, o 11:23

no ale ja mam takie wrazenie ze mama niby jest zla ale wiem ze tak nie jest masakra chyba wmowilam se ta schize juz

-- 16 lipca 2015, o 11:23 --
Cala ws streeie jestem zas ;/
Foofuu

16 lipca 2015, o 11:35

Dokładnie tak jak napisałaś, masz wrażenie. Jakbyś miała schiza to byłabyś przekonana. To samo tyczy się dźwięków i obrazów np. Masz wrażenie, że coś usłyszałaś i biegniesz sprawdzić, albo kątem oka coś mignie i od razu panika, że to początek halucynacji. Uwierz nam, że to tak nie działa. Twój umysł jest w lęku, on szuka tego zagrożenia. Dopóki boisz się schiza, to nerwica właśnie będzie Ci takie sztuczki podsyłać, przy czym to nie przerodzi się w prawdziwą chorobę. Osoba, która ma schiza i go nie leczy jest kompletnie wyłączona z realnego życia, wiem o tym, bo mam sąsiada, który na to cierpi. Ty nadal jesteś w stanie normalnie funkcjonować i najlepiej będzie jak już przestaniesz się doszukiwać objawów i zajmiesz sie swoimi zainteresowaniami, rodziną, pracą, znajomymi. Uwierz mi, że jak tylko wrócisz do normalnych zajęć to ten "schiz" minie.
SukienkaKolorowa

16 lipca 2015, o 11:39

no dobra to bedzie trudne, ale sie postaram mo bo jak mozna sie bac swojej mamy? Przexiez ja ja kocham i wogole mqsakra nie rozumiem sama sb..
bart26

16 lipca 2015, o 11:44

Ty nie rozumisz CZYM JEST NERWICA . Gdybys byla tak naprawde troche rozgarnieta to bys na ten temat sie dowiedziala zamiast pisac jaka masz mysl bo te mysli bedziesz miec codziennie dopoki nie zmienisz nastawienia .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
Awatar użytkownika
Yayatoure

16 lipca 2015, o 11:48

Nie rozumiesz bo Twój mózg się "przegrzał" i jest w permanentnym stanie lęku i wyszukuje sobie czegoś co go nakręca. U Ciebie padło na lęk dotyczący schizy i się skanujesz pod tym względem. Osoba ze schizą jest ostatnią która u siebie dostrzega jakiś problem :) A Ty czujesz, że coś jest nie tak.
Foofuu

16 lipca 2015, o 11:50

Typowa nerwica, masz zachowany pełen krytycyzm sytuacji. Fakt, będzie ciężko, w sumie wszystko zależy od Twojego nastawienia. Ty masz wierzyc w to, że to jest nerwica, obojętnie jakie iluzje ona będzie Ci podsyłać, Ty masz wiedzieć, że tutaj nic się nie stanie. Powie Ci to każdy psychiatra, psycholog, lekarz rodzinny, a przede wszystkim osoby, które miały taki lęk i się go pozbyły. Powodzenia :)
bart26

16 lipca 2015, o 11:59

Nie chce cie dolowac sukienko kolorowa ale kazdy z nas to przechodzil lek przed schizem to jeden z najczestrzych . Te wszystkie mysli itd . My troche z ciebie tu polewke mamy . Bo wiemy ze jestes bezpieczna nic ci nie grozi . Ale upierasz sie ze masz schiza . Jak mozna sobie cos wmowic . Czy majac debet na koncie mozna sobie wmowic ze ma sie milion zlotych :) . Haha wtedy juz byla by schiza gdybys poszla do banku wyplacic milion zlotych .

-- 16 lipca 2015, o 10:59 --
Mysle tez ze warto ten temat zachowac dla przyszlych nerwicowych schizofrenikow . Bardzo dobrze pokazuje jak mozna sie nakrecac . Nawet cenzura na forum haha .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
SukienkaKolorowa

16 lipca 2015, o 12:06

A co jeśli te wrazenie sie przerodzi w nie wrazenie? W srnsie ze w pewnosc albo cosw tym stylu
Victor
Administrator

16 lipca 2015, o 12:09

A co jesli samochód cię potrąci na pasach?
Nie można życ a co jeśli bo to są obawy nerwicowe, iluzje. Życie tym to ograniczanie siebie i swojego szczęścia. I trzeba dokonać wyboru, ze nie chcemy tak zyć i martwić się a co jeśli, skoro wszystko jak na dłoni widac jest nerwicowe.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Foofuu

16 lipca 2015, o 12:14

SukienkaKolorowa pisze:A co jeśli te wrazenie sie przerodzi w nie wrazenie? W srnsie ze w pewnosc albo cosw tym stylu
Nie ma takiej możliwości. Jak w ogrodzie zasadzisz marchew to nie wyrośnie jarzębina, tak samo nerwica nie przerodzi się w schizofrenie.
ODPOWIEDZ