Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy ja ją/jego kocham? Zanik uczuć? Strata emocji?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
KubaKubanczyk
Zarejestrowany Użytkownik

22 maja 2023, o 14:39

Nie rozumiem tylko dlaczego na siłę próbujesz z kimś być kto Cię denerwuje i wgl. Ja Ci powiem tak,byłem z nią mimo wszystko bo kochałem itd,ale to jeszcze grosza dziurę zrobiło w mojej psychice . Grubo się zastanów . Tyle
KubaKubanczyk

Skoro kogoś kochamy,to temat nie powinien skręcać w lewo co nie
kinga27

22 maja 2023, o 14:57

KubaKubanczyk pisze:
Nie rozumiem tylko dlaczego na siłę próbujesz z kimś być kto Cię denerwuje i wgl. Ja Ci powiem tak,byłem z nią mimo wszystko bo kochałem itd,ale to jeszcze grosza dziurę zrobiło w mojej psychice . Grubo się zastanów . Tyle
Nie uważam że jestem z nim "na siłę". Gdybym nie chciała z nim być to bym go zostawiła. Nie boje się być sama, nie jestem też z nim z przyzwyczajenia. Nadal uważam, pomimo tego całego zirytowana że jest on wyjątkowa osoba i nie poznałam nigdy kogoś takiego jak on. Byłam u psychiatry z moimi objawami i powiedziała mi, że prawdopodobnie są to zaburzenia lękowe. Chodziłam na terapię i również dostałam taka sama odpowiedź: "typowe rocd". Ja nie wierzę po prostu w to że on mnie denerwuje tak po prostu tylko coś musi pod tym być. Ja podejrzewam że problem jest we mnie, chce dopasować wszystko i wszystkich pod siebie a nie powinnam tak robić. Nie udzielalam się tutaj miesiąc, ale już nie mogłam wytrzymać. Nie daje sobie z tym wszystkim rady...przepraszam za chaotyczność i błędy ale trochę mnie to ruszyło co napisałeś. Rok temu jeszcze czułam ten lek bardzo wyraźnie, płakałam, przeżywałam. Teraz cisza. Już wolałabym to przeżywać tak jak kiedyś ale wiedzieć że mam rocd niż teraz być taka odcięta od uczuć i obojętna. To że go nie kocham to mój największy lek. Tego najbardziej się boje, ale wkrętki oczywiście były różne przez ten cały czas... Mimo wszystko dziękuję bardzo za odpowiedź
Awatar użytkownika
anilewe

22 maja 2023, o 15:01

kinga27 pisze:
22 maja 2023, o 14:57
KubaKubanczyk pisze:
Nie uważam że jestem z nim "na siłę". Gdybym nie chciała z nim być to bym go zostawiła. Nie boje się być sama, nie jestem też z nim z przyzwyczajenia. Nadal uważam, pomimo tego całego zirytowana że jest on wyjątkowa osoba i nie poznałam nigdy kogoś takiego jak on. Byłam u psychiatry z moimi objawami i powiedziała mi, że prawdopodobnie są to zaburzenia lękowe. Chodziłam na terapię i również dostałam taka sama odpowiedź: "typowe rocd". Ja nie wierzę po prostu w to że on mnie denerwuje tak po prostu tylko coś musi pod tym być. Ja podejrzewam że problem jest we mnie, chce dopasować wszystko i wszystkich pod siebie a nie powinnam tak robić. Nie udzielalam się tutaj miesiąc, ale już nie mogłam wytrzymać. Nie daje sobie z tym wszystkim rady...przepraszam za chaotyczność i błędy ale trochę mnie to ruszyło co napisałeś. Rok temu jeszcze czułam ten lek bardzo wyraźnie, płakałam, przeżywałam. Teraz cisza. Już wolałabym to przeżywać tak jak kiedyś ale wiedzieć że mam rocd niż teraz być taka odcięta od uczuć i obojętna. To że go nie kocham to mój największy lek. Tego najbardziej się boje, ale wkrętki oczywiście były różne przez ten cały czas... Mimo wszystko dziękuję bardzo za odpowiedź
Może włączył Cię taki mechanizm obronny, że wyłączył się lęk na rzecz obojętności i irytacji
Myśle że nie ma też co dobierać sobie do głowy słów osoby która nie rozumie istoty akurat tego rodzaju OCD
kinga27

22 maja 2023, o 15:06

Może włączył Cię taki mechanizm obronny, że wyłączył się lęk na rzecz obojętności i irytacji
Myśle że nie ma też co dobierać sobie do głowy słów osoby która nie rozumie istoty akurat tego rodzaju OCD
[/quote]

Co Pani uważa o tych objawach? Naprawdę potrzebuje pomocy. Czy to rocd mogłoby tak samo z siebie przejść? Pamiętam jaka byłam jeszcze rok, dwa lata temu. Mam wrażenie, że od tamtej pory już nic nie jest takie samo, sama się zmieniłam bardzo... Takie objawy są normalne po takim czasie? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Będę bardzo wdzięczna
kinga27

22 maja 2023, o 15:08

Teraz głównie czuje odcięcie od uczuć, może już jestem zmęczona tym stanem i stąd czuje się tak a nie inaczej. Jeszcze w lutym, marcu było mi ciężko i pamiętam, że raz plakalam przez myśli o zdradzie
Awatar użytkownika
anilewe

22 maja 2023, o 16:15

kinga27 pisze:
Teraz głównie czuje odcięcie od uczuć, może już jestem zmęczona tym stanem i stąd czuje się tak a nie inaczej. Jeszcze w lutym, marcu było mi ciężko i pamiętam, że raz plakalam przez myśli o zdradzie
Żadna ze mnie specjalistka, bo jestem na tym forum z podobnego powodu, ale takie są moje przypuszczenia - że po prostu zmęczony mózg i organizm się odcina od uczuć i emocji...
kinga27

22 maja 2023, o 19:00

anilewe pisze:
kinga27 pisze:
Żadna ze mnie specjalistka, bo jestem na tym forum z podobnego powodu, ale takie są moje przypuszczenia - że po prostu zmęczony mózg i organizm się odcina od uczuć i emocji...
Też o tym myślałam,to wszystko jest takie trudne dla mnie. Znowu mam zalamke i złe myśli. W sumie taki stan (odcięcia się od uczuć i emocji) jest chyba normalny po takim czasie, przecież tak po prostu nie mogłoby to zniknąć prawda? Mam teraz dziwne myśli i źle się czuje, chciałabym żeby wszystko było dobrze... Ciągle w negatywnym świetle widzę partnera. Ciągle coś mi nie pasuje... Nie chce taka być naprawdę...
Awatar użytkownika
anilewe

22 maja 2023, o 19:21

kinga27 pisze:
22 maja 2023, o 19:00
anilewe pisze:
kinga27 pisze:
Też o tym myślałam,to wszystko jest takie trudne dla mnie. Znowu mam zalamke i złe myśli. W sumie taki stan (odcięcia się od uczuć i emocji) jest chyba normalny po takim czasie, przecież tak po prostu nie mogłoby to zniknąć prawda? Mam teraz dziwne myśli i źle się czuje, chciałabym żeby wszystko było dobrze... Ciągle w negatywnym świetle widzę partnera. Ciągle coś mi nie pasuje... Nie chce taka być naprawdę...
A próbowałaś po prostu przestać ze sobą walczyć i dopuścić te uczucia do siebie?
kinga27

22 maja 2023, o 20:25

Świadomie to chyba nie próbowałam tego robić. Po prostu byłam zirytowana, ale to nie pomagało i nie pomaga...
kinga27

23 maja 2023, o 10:04

Lepiej się czuję gdy sobie myślę że to ocd, jednak znowu przychodzą myśli, że co jeśli to jest coś innego? I niby się tego boje, niby nie. Jakoś się tym nie przejmuje,a jednak pisze o tym tutaj...
nicxe

24 maja 2023, o 17:10

hej, dziewczyny czy wy tez przed miesiączka czujecie się znacznie gorzej niż na codzien? Jestem tydzień przed okresem, od kilku dni czuje się totalnie odcięta od uczuć, ciężko mi z nim pisać, rozmawiać… Jestem na lekach ale nie czuje poprawy. Czy któraś z was tez tak miała?
kinga27

24 maja 2023, o 17:19

Ja tak mam cały czas, nie tylko przed miesiączką, ale też mi się zbliża i na pewno jestem jeszcze bardziej wrażliwa i wyczulona, bardziej zwracam uwagę na wszystko co związane z moim chłopakiem
nicxe

24 maja 2023, o 18:27

kinga27 pisze:
Ja tak mam cały czas, nie tylko przed miesiączką, ale też mi się zbliża i na pewno jestem jeszcze bardziej wrażliwa i wyczulona, bardziej zwracam uwagę na wszystko co związane z moim chłopakiem
a ja właśnie nje wiem czy zwracam, nie wiem już czy to dalej rocd czy nie mimo ze jestem z moim facetem już długo i mecze się z tym od praktycznie samego początku związku, to moj pierwszy zdrowy związek z facetem którego pragnęłam od zawsze, każdy jego cal mi się podobał a teraz jak sobie go wyobrażam albo jak go widzę to czuje lęk i nie wiem takie jakby obrzydzenie, mam myśli ze jest brzydki itp… Ale ROCD chyba nie może tak o zniknąć i przerodzić się w rzecztwisty brak uczuć?
kinga27

25 maja 2023, o 11:39

nicxe pisze:
24 maja 2023, o 18:27
kinga27 pisze:
a ja właśnie nje wiem czy zwracam, nie wiem już czy to dalej rocd czy nie mimo ze jestem z moim facetem już długo i mecze się z tym od praktycznie samego początku związku, to moj pierwszy zdrowy związek z facetem którego pragnęłam od zawsze, każdy jego cal mi się podobał a teraz jak sobie go wyobrażam albo jak go widzę to czuje lęk i nie wiem takie jakby obrzydzenie, mam myśli ze jest brzydki itp… Ale ROCD chyba nie może tak o zniknąć i przerodzić się w rzecztwisty brak uczuć?
Właśnie też tak mam tylko że bez lęku, jakoś tak mi wszystko obojętne, on mnie ciągle wkurza i ciągle mam myśli o moim byłym chłopaku, o ile to można tak nazwać bo ja miałam wtedy 15 lat i byłam z nim 3 miesiące i tak mi to w głowie siedzi, nie chce o tym myślęc, w ogóle nie mam ochoty na spędzanie czasu z moim chłopakiem, czepiam siee go o byle co bo nie robi czegoś tak jak ja chcę, też mam takie wrażenie że mi siee nie podoba itd i myślę że co jak to nie rocd i myślę że to samo przeszli ale mam nadzieję ze nie ... Najwięcej mam odczuć negatywnych myśli już prawie wcale i też od początku związku prawie mi te myśli towarzyszą, w lipcu bedxie 2 lata. Możliwe że mój mozg jest już tym zmęczony i nastąpiło odcidcie od uczuć i emocji? Tylko wyddsje mi sie ze ja emocje odczuwam w innych kwestiach albo takie są płytkie... Przepraszam za chaotyczność już nie wiem co mam pisać
ODPOWIEDZ