Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy ja ją/jego kocham? Zanik uczuć? Strata emocji?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
kinga27
Zarejestrowany Użytkownik

30 marca 2022, o 14:42

Chciałabym żeby one wróciło... Teraz mam wrażenie że piszę na siłę te posty żeby było,że czuje jakiś lek ale ja go nie czuje...
Magni

30 marca 2022, o 17:18

Hej. Czy jest tu ktoś kto rozstał się przez Rocd i mógłby opisać po krotce jak do tego doszło? Co Was pchnęło do odejścia? Jest tu tyle osób które nie rozstały się mimo tych myśli a ja niestety się poddałam po 3 latach mocnych natręctw ( tak naprawdę to od początku ponad 7 letniego związku to miałam, ale trwałam mimo to). O nerwicy dowiedziałam się po rozstaniu. Zastanawiam się dlaczego nie dałam rady dłużej wytrwać. Dlaczego nie domyśliłam się że to problem psychiczny i nie poszukałam pomocy. Proszę osoby które też tak postąpiły o odpowiedź.
"Dopóki nie uczynisz nieświadomego - świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem."
C.G.Jung
Zmeczona0

30 marca 2022, o 18:09

Dzień dobry, z nerwica zmagam się już od lat i występowała w moim pierwszym związku. Teraz jestem na etapie innej relacji z cudownym człowiek z którym chciałabym budować przyszłość.. od samego początku nachodzą mnie natręty czy coś czuję. Czy poczuje, czy tęsknię czy jestem zazdrosna. Czasem zdarza się że czuje wewnątrz takie odpychanie j niechęć przy czym czuje tragiczny lęk. Ciągle analizowanie gdy go widzę czy coś czuję jak przytulam. Gdy mam te myśli nie czuje takiego lęku. Jedyne co bym chciała to czuć do niego coś więcej. Gdy są lepsze dni czuje że go uwielbiam dusza mnie rozpiera, ale gdy wrócą myśli nie czuje nic.. bardzo się boje ze nic nie czuje. Czy ktoś może miał tak od początku związku i dalej w tym trwa? Bo nie chciałabym tego kończyć tylko go kochać..
kinga27

30 marca 2022, o 18:18

No ja miałam podobnie ale nie od początku a od 2.5 miesiąca
Magni

30 marca 2022, o 18:49

Cześć. Ja miałam tak w pierwszym związku od samego początku. Jakiś czas bilam się z natręctwami, wątpliwościami, a w lepszych momentach płakałam bo czułam że chce z nim być, czułam ciepło na sercu ale coś mnie powstrzymywalo. Mimo wszystko z wielkim lękiem zgodziłam się na wejście w tą relację i z biegiem czasu wątpliwości przeszły i bardzo go pokochałam. Zdarzały się później jakieś głupie myśli ale nie mieliłam ich i było normalnie. Puszczaj te myśli, ja tak robiłam i to pozwoliło mi cieszyć się związkiem. Niestety zagrzebany problem narasta i po kilku latach nerwica wygrała - relacja się zakończyła. Skoro mówisz że to wspaniały człowiek to trzymaj się tego i nie zwlekaj z odburzaniem. Pozdrawiam . Ps. W drugim związku zaczęło się po ponad roku ale na to reguły nie ma.
"Dopóki nie uczynisz nieświadomego - świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem."
C.G.Jung
Zmeczona0

30 marca 2022, o 19:44

No mi w pierwszym związku po 4miesiacach. A teraz od samego początku się mecze.. jest okropnie.
kinga27

30 marca 2022, o 20:53

Ja w pierwszym związku miałam też od samego początku,potem on zerwał ze mną ale był toksykiem i po latach to dopiero zobaczyłam. Teraz pojawiło mi się po 2.5 miesiąca
Zmeczona0

30 marca 2022, o 21:15

Przynajmniej nie od samego początku i wiesz mniej więcej co na początku czułaś..
kinga27

30 marca 2022, o 21:27

Wiem. Czułam szczęście jak nigdy a mój związek wydał mi się idealny a z czasem idąc dalej w ocd coraz bardziej zaczęłam w to wątpić. Ale dla pocieszenia powiem, że ja od razu gdy weszłam w związek wiedziałam,że te myśli się pojawiają. Może ty się balas wejść w związek? Może miałaś nerwicę już wcześniej i czułaś lęk?
kinga27

31 marca 2022, o 10:05

Czy mieliście takie myśli, przekonanie no sama nie wiem jak to ująć, że już zawsze będziecie mieli dość swojego partnera,że nie będziecie szczęśliwi już,że jesteście z nim na siłę, że oszukujecie siebie i jego i się męczycie a przy tym nie towarzyszył wam lek ani strach tylko ta obojętność? Proszę pomóżcie...
kinga27

31 marca 2022, o 10:12

I też myśli,że to wszystko na siłę i że to nie to...
Martyska01

31 marca 2022, o 23:25

Cześć, jestem nowa w tym wątku. U mnie myśli trzymały się głównie wyglądu chłopaka, a teraz przeszły na poczucie humoru... Mój chłopak bardzo lubi różne żarty, memy - dotychczas mi to nie przeszkadzało. Teraz jednak za każdym razem analizuję, czy dany żart jest odpowiedni i pojawia się myśl, że inni na pewno takich nie opowiadają. Do tego dochodzą oczywiste rozmyślania dotycząc tego, że ta relacja nie ma sensu itp.
kinga27

1 kwietnia 2022, o 00:03

Wszystko z nerwicoweego worka pochodzi. Możesz wierzyć lub nie ale ja jeszcze kilka dni temu miałam takie same mysli.
Pati21175

1 kwietnia 2022, o 12:19

co mam zrobić myśli większości zniknęły ale nadal to uczucie niekochania
kinga27

1 kwietnia 2022, o 12:24

Zaakceptuj to... Przecież to cały czas się kręci w kółko... Im bardziej tego chcesz tym bardziej się oddala
ODPOWIEDZ