Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy ja ją/jego kocham? Zanik uczuć? Strata emocji?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
laure
Zarejestrowany Użytkownik

22 czerwca 2017, o 11:11

Haha, przestań czytać w moich myślach xD żarcik... dostałam też innego: a co jeśli odejdę i się okaże, ze mi ulżyło? I znów lęk... :D
zdolowana77

22 czerwca 2017, o 11:58

A czy ktoś z was próbował odejść ?skąd czerpiecie tak silne przekonanie ze tp tylko choroba ? Ja juz chyba pół Internetu przejrzałam i tam pełno jest relacji osób u których miłość się skończyła wypaliła albo nigdy prawdziwa nie była moze z inną osobą nie byłoby tych wątpliwości tylko radość i szczęście ?moze to związek i brak satysfakcji z niego jest przyczyną depresji i nerwicy?
Awatar użytkownika
katarzynka
Dyżurny na forum Odważny VIP

22 czerwca 2017, o 12:02

Ja wielokrotnie kończyłam związek, z jakim skutkiem? Następnego dnia pojawiały się myśli samobójcze, co tylko pokazywało, że moje decyzje to kompulsje i nie są zgodne z moją wolą. Moje rady? Kochana, akceptacja i racjonalizacja. Dzień w dzień, ciężka praca nad sobą, nie bierne czekanie, aż mi to minie ;-)
jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
Awatar użytkownika
eyeswithoutaface
Moderator

22 czerwca 2017, o 12:07

zdolowana77 pisze:
A czy ktoś z was próbował odejść ?skąd czerpiecie tak silne przekonanie ze tp tylko choroba ? Ja juz chyba pół Internetu przejrzałam i tam pełno jest relacji osób u których miłość się skończyła wypaliła albo nigdy prawdziwa nie była moze z inną osobą nie byłoby tych wątpliwości tylko radość i szczęście ?moze to związek i brak satysfakcji z niego jest przyczyną depresji i nerwicy?
Trzeba dostrzec mechanizm nerwicowy. Jeżeli masz poczucie że męczysz się w związku i to jest przyczyną zdenerwowania i stresu to jasne - rozstan się z facetem i będzie Ci lepiej. Ale jeżeli Ty się BOISZ że nie kochasz osoby która tak naprawdę jest Ci najdroższa na świecie, jeżeli myśli o tym i zanik emocji budzi w Tobie panikę i przerażenie - to masz nerwice. I w tym przypadku rozstanie będzie niczym innym jak pozwoleniem nerwicy na wygraną.
"Nie pytaj, czego potrzebuje świat. Zapytaj raczej, co sprawia, że ożywasz, i zrób to.
Bo to, czego świat potrzebuje, to ludzie, którzy budzą się do życia."
laure

22 czerwca 2017, o 12:21

eyeswithoutaface pisze:
22 czerwca 2017, o 12:07
zdolowana77 pisze:
Trzeba dostrzec mechanizm nerwicowy. Jeżeli masz poczucie że męczysz się w związku i to jest przyczyną zdenerwowania i stresu to jasne - rozstan się z facetem i będzie Ci lepiej. Ale jeżeli Ty się BOISZ że nie kochasz osoby która tak naprawdę jest Ci najdroższa na świecie, jeżeli myśli o tym i zanik emocji budzi w Tobie panikę i przerażenie - to masz nerwice. I w tym przypadku rozstanie będzie niczym innym jak pozwoleniem nerwicy na wygraną.
Tylko tu jest też dość cienka linia... Ja na początku czułam lęk i przerażenie, teraz to sama nie wiem co czuję, bo trwa to tak długo... a fizycznie i psychicznie jestem już wyczerpana... Trzymam się ciągle myśli, że myślenie mi się zmieniło o 180 stopni w chwilę, moment, pod wpływem impulsu który pojawił się dosłownie znikąd. On się nie zmienił, związek się nie zmienił, coś w mojej głowie się zmieniło.
zdolowana77

22 czerwca 2017, o 12:41

A nie bierzecie takiej opcji pod uwagę ze po rozstaniu kieruje wami strach przed zmianą i samotnością dlatego wracacie? Jak u was ze współczuciem macie ochotę ?
szpagat
Odważny i aktywny forumowicz

22 czerwca 2017, o 13:10

To wszystko co piszesz Zdolowana to kolejne natretne mysli - dowody, ze nie kochasz. Nieprawdziwe, zebys tylko sie zastanawiala czy aby na pewno.
zdolowana77

22 czerwca 2017, o 13:20

Szpagat ale co daje ci przekonanie ze to natrętne myśli ? Przecież ludzie się rozstaja tez tego powodu czy takie myśli mogą trwać cały czas bez chwili spokoju ?
Awatar użytkownika
katarzynka

22 czerwca 2017, o 13:22

zdolowana77 pisze:
22 czerwca 2017, o 12:41
A nie bierzecie takiej opcji pod uwagę ze po rozstaniu kieruje wami strach przed zmianą i samotnością dlatego wracacie? Jak u was ze współczuciem macie ochotę ?
Nie, bo to dalej ten sam mechanizm. Jak już go oswoisz, to dalej nie będą na Tobie robiły wrażenia takie myśli ;-)

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
laure

22 czerwca 2017, o 13:41

Albo dojdą nowe. Moja ulubiona: chciałam sobie z nim zrobić dziecko i tylko o to mi szło :D
zdolowana77

22 czerwca 2017, o 13:50

Katarzynko ale jak to oswoić ? Ale przecież ludzie czesto odchodzą a potem wracają to wszyscy mają nerwic? Na Cafe np duzo jest postów przestałam kochać byli ciezko odeszlam a teraz przy kokejnym partnerzy czuje ze to jest to bez żadnych wątpliwości wlasnie to mi spać nie daje Laure skoro chciałaś mieć z nim dziecko to musiałas żywic do niego jakieś ciepłe uczucia ? Czy były jakieś inne powody ?
Awatar użytkownika
katarzynka

Nowe mogą pojawić się zawsze, tylko kwestia opanowania mechanizmu, a wtedy nowe nie robią wrażenia ;-)

Awatar użytkownika
katarzynka

22 czerwca 2017, o 13:52

zdolowana77 pisze:
Katarzynko ale jak to oswoić ? Ale przecież ludzie czesto odchodzą a potem wracają to wszyscy mają nerwic? Na Cafe np duzo jest postów przestałam kochać byli ciezko odeszlam a teraz przy kokejnym partnerzy czuje ze to jest to bez żadnych wątpliwości wlasnie to mi spać nie daje Laure skoro chciałaś mieć z nim dziecko to musiałas żywic do niego jakieś ciepłe uczucia ? Czy były jakieś inne powody ?
Kochana, oswoić, czyli tłuc do upadłego mechanizm lękowy i akceptację nerwicy. Ja wiem, to bardzo trudne i wymaga sporo czasu niekiedy, ale nie niemożliwe skoro wielu się udało ;-) Owszem, ale czy Ci ludzie na Cafe piszą o tym, że podczas gdy uczucie wygasało mieli lęki, wymiotowali, ryczeli, chcieli się zabić?

laure

22 czerwca 2017, o 13:53

Były ciepłe uczucia, jak najbardziej ;) Chciałam z nim być i mieć rodzinę. Chociaż mój mózg podważa już wszystko co było sprzed grudnia.
szpagat
Odważny i aktywny forumowicz

22 czerwca 2017, o 14:12

Lauri to o dziecku tez mialam, ze moze chcialam Mojego na dziecko wziac :) Widzisz mechanizm?
Zdolowana, nie czytaj cafe, srafe bo tylko sie pograzasz. Wiem co mowie, bo sama w google czeesto wpisywalam "nie kocham meza, Narzeczonego, partnera etc", I inne bzdury. Ty masz nerwice dziewczyno, szukasz dowodu, ale ten dowod musi wyjsc od Ciebie.
ODPOWIEDZ