Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Słabszy dzień? Kryzys? Ogólne pytanie? Wyżal się swobodnie.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Halina
Hardcorowy "Ryzykant" Forum

20 września 2016, o 19:08

Koziorożec pisze:Halina, zapewne coś źle zrozumiałaś. Analogicznie ja bardzo chciałbym zachorować na schizofrenię, skoro wciskam sobie urojeniowe myśli. To tak nie działa, spokojnie. Każda myśl natrętna działa na zasadzie impulsu.
Ale schizofrenia to nie jest fobia impulsywna, czy jest?
Czekasz aż poczujesz się lepiej by zacząć żyć, zacznij żyć, by poczuć się lepiej (Ciasteczko)
Koziorożec
Gość

20 września 2016, o 19:28

Próbowałem szukać jakichś tekstów na temat fobii impulsywnej, nie znalazłem, ale, Halina, popełnienie samobójstwa, to nie jest impuls. To nie działa na zasadzie: nagła myśl "zabij się" i ty już skaczesz z okna. Absolutnie! To myśli natrętne i nic więcej, chochliki, jak je tutaj nazywamy, fałszujące nasze emocje - tylko tyle i aż tyle. Naprawdę nie łącz określenia z książki ze swoim zaburzeniem i nie wkręcaj się
aga5662
Zarejestrowany Użytkownik

20 września 2016, o 19:34

Bardzo dziekuje za odpowiedz
Halina

20 września 2016, o 21:24

Koziorożec pisze:Próbowałem szukać jakichś tekstów na temat fobii impulsywnej, nie znalazłem, ale, Halina, popełnienie samobójstwa, to nie jest impuls. To nie działa na zasadzie: nagła myśl "zabij się" i ty już skaczesz z okna. Absolutnie! To myśli natrętne i nic więcej, chochliki, jak je tutaj nazywamy, fałszujące nasze emocje - tylko tyle i aż tyle. Naprawdę nie łącz określenia z książki ze swoim zaburzeniem i nie wkręcaj się
nie, noi to sie tak nazywa tutaj we Francji po prostu wpisz fobia impulsywna i znajdz po angielsku czy francusku i daj do google, ale impuls nie ma nic wspolnego z wykonaniem czynnosci, no nic wale ten tekst z ksiazki i juz
Czekasz aż poczujesz się lepiej by zacząć żyć, zacznij żyć, by poczuć się lepiej (Ciasteczko)
sebastian86

20 września 2016, o 21:28

wystarczylo ze zaczepil mnie ktos z pytaniem o kase i juz wrocily zle wspomnienia z okresu mlodzienczego...i zastanawianie sie nad swoim zyciem.teraz wybuchlem gniewem na matkę z bezradnosci...nie wiem juz co ja chce w zyciu...zylem tyle lat walczac z objawami i ta walka wypelniala moje zycie...a teraz nie wiem nawet gdzie chce mieszkac
Mistrz 2021 (L)
kanar1861

20 września 2016, o 21:57

aga5662 pisze:Bardzo dziekuje za odpowiedz
Hej ja też miałem problemy z pamięcią czasem nie potrafiłem użyć odpowiedniego słowa do sytuacji ale z tym sobie poradziłem zlewajac to nie zwracałem na to uwagi. Powodzenia
Halina

21 września 2016, o 10:58

kanar1861 pisze:
aga5662 pisze:Bardzo dziekuje za odpowiedz
Hej ja też miałem problemy z pamięcią czasem nie potrafiłem użyć odpowiedniego słowa do sytuacji ale z tym sobie poradziłem zlewajac to nie zwracałem na to uwagi. Powodzenia
dodam, ze po odstawieniu lekow antyd to mija, i warto przyjmowac magnez, dosc mocne dawki podczas brania lekow wi zrezygnowac z uzywek, no i coli :DD
Antydepresanty rozlegulowuja wiele rzeczy, w zaleznosci od czlowieka, kazdy inaczej "łapie" ich skutki dzialania na organizm. Np ostatnio leki antyd spowodowaly u mnie obnizenie sie poziomu tarczycy, co w wzasadzie moglo sie przelozyc na pojawiwenie sie stanow depresyjnych. Kolo zamkniete. Obnizylam lek o 25mg i wwszystko powoli wwraca do normy.
Pamietam, ze trojpierscieniowe leki spowowdowaly u mnie zaparcia i musialam przyjmowac parafine, ale oczywiscie to nie jest regula i kazdy ma inne skutki uboczne.
Dodam, ze trojpierscieniowe sa jedne z pierwszych lekow, stosowanych na natrectwa, uchodza za te, dzialajace najszybciej i najlepiej, bo jak mowiwlam wczesnije maja dzialanie uspokojajace (anksjolityczne), zatem jednoczesnie dzialaja na leki i napiecie lekowe.
Jescze jedno: pij duzo wody, gdyz czuje sie suchosc w wustach, co przeklada sie na powstawanie ubytkow zebowych. Polecam regularne badanie zebow :)

-- 21 września 2016, o 10:58 --
Dzisiaj stwierdzam, po przemysleniach, ze to nerwica powoduje u mnie: nieumiejetnosc mowiwenia NIE, uleglosc, brak afirmacji, obnizenie wlasnej wartosci. Od kilku dni nerwy górą i zauwazam, ze nerwica "zamazala" we mnie te cechy, ktore jeszcze tydzien temu byly "silne". Dzisiaj nie umialabym poprosic o podwyzke, co zrobilam kilka dni temu. Nie bylabym przekonywująca i moje zamiary spełzłby na niczym.
Jak to wywglada ? Czy mimo ciezkich dni, da sie pracowac nad utrzymaniem tych cech, ktore wydawaly mi sie uregulowane wcwzesniej i z ktorych bylam dumna ????
zrezygnowana

21 września 2016, o 13:33

Kochani mam do Was pytanie.Czy im więcej analizujemy swoje natrethe myśli to bardziej stajemy się przekonani,że np jesteśmy w stanie skrzywdzić własne dziecko?Ja tak mam dzisiaj natretna mysl+analizowanie rozmyślanie lub jak zwał kompulsje myslowe=przerazenie,brak pewności czyna pewno nie byłabym w stanie itp itd zmęczenie fizyczne psychiczne i wogole do dupy
justi2212
Odważny i aktywny forumowicz

21 września 2016, o 13:36

im więcej analizujesz tym bardziej się nakręcasz i lęk rośnie. Mniej analizy, puszczenie kontroli to lęk będzie malał. Chociaż na początku może rosnąć jak będziesz starała się go ignorować, ale właśnie wtedy trzeba robić swoje i przełamywać strach.
,,W psychologii jest takie pojęcie „błysk” to jest moment kiedy człowiekowi w głowie się wszystko zmienia, kiedy nagle dociera do niego coś co było oczywiste od lat, ale teraz nabrało innego wymiaru."
— Jacek Walkiewicz / psycholog

Być może wszystko jest w porządku, ale trudno w to uwierzyć :)
Potykając się można zajść daleko, nie można tylko upaść i nie podnieść się
justyna_

21 września 2016, o 13:49

Zrezygnowana to co masz to się nazywa impuls emocjonalny. Typowy dla nerwicy natręctw :)
Posłuchaj sobie nagrań impulsy emocjonalno-myslowe myślowe na kale divovic
zrezygnowana

21 września 2016, o 14:57

Od 11 lat mam derealizacje wierzcie lub nie ale dzień w dzień bez przerwy a w takich sytuacjach jak dzisiaj kiedy dopadają mnie natrety tzn one są cały czas ale są dni gdzie przerabiam je w myślach minute a są dni jak dziś ze pół dnia nie starcza a ja staje się nerwowa przerażona i derealizacja daje mi w tylek że zdwojoną siłą
Koziorożec
Gość

21 września 2016, o 18:29

U mnie też jakiś gorszy dzień :-/
era49

21 września 2016, o 18:46

Zrezygnowana to moze zacznij te natręty skceptowac :D Chyba nie robisz tego od jedenastu lat a one ciągle są?
zrezygnowana

21 września 2016, o 19:07

Od 11 lat jestem zaburzona a natretne myśli mam od 5 lat kiedy na świat przyszło moje pierwsze dziecko.
era49

21 września 2016, o 19:49

Zrezygnowana,jak długo wdrazasz rady forum w swoje zycir.?
ODPOWIEDZ