Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Słabszy dzień? Kryzys? Ogólne pytanie? Wyżal się swobodnie.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
freaky man
Zarejestrowany Użytkownik

17 czerwca 2024, o 22:22

nerwicalekowa pisze:
17 czerwca 2024, o 18:56
freaky man pisze:
17 czerwca 2024, o 17:49
nerwicalekowa pisze:
17 czerwca 2024, o 16:54
Tylko u mnie mozarin nie dziala i paxtin 20 mam brac, zobaczymy + hydroksyzyne na uspokojenie
Hydro masz doraźnie w jakiej dawce ?
Do 3x 25 doraznie w razie potrzeby a czemu pytasz?
Wzialem wlasnie, zobaczymy czy dziala
A tak z ciekawości pytam, też mam przepisaną hydro tylko mniejsza dawka i spoko działa, więc u ciebie może też będzie git .

Can someone tell me I'm not going crazy? ;stop
The thoughts in my head make me hate me 'niemoge
Maybe I'm too far from saving :(:
freaky man

17 czerwca 2024, o 22:38

Cody47 pisze:
17 czerwca 2024, o 19:37
Hej czas bym się pożalił ja a nie tylko czytał cudze żale :D

Mam nawrót nerwicy od pewnego czasu, leczyłem się i w zeszłym roku zakończyłem terapię i leki a następnie było OK przez pół roku jakoś. Szczerze nie chciałbym wracać do leków bo paskudnie wspominam początek i koniec na SSRI.

Do rzeczy zaczynam się lękać (znowu heh) o swoje zdrowie, generalnie u mnie nerwica w przeszłości dawała objawy na serce i ponownie teraz daje gdzie objawia się to mierzeniem tętna, podwyższonym ciśnieniem (potrafię mieć 160/105 żeby po 2min mieć 130/86). Miałem robienie rok temu echo serca, EKG, 3 lata temu holter 24h, kilka wizyt na SORze a ostatecznie słowa poszły że to nerwica serca.

Miałby ktoś jakieś porady na nawrót nerwicy? Wolałbym do leków nie wracać, na pewno chce zmienić nawyk mierzenia ciśnienia z pierdyliarda do rano i wieczorem a także jak chlopaki radzili przyzwolic sobie na utratę kontroli.

Generalnie miałem dość stresowy okres w życiu ostatnio przez studia, dziewczynę, zakup auta itd

Proszę o ciepłe słowa i rade
Jestem w tej samej sytuacji... Obecnie jestem na etapie studiowania nagrań Divina i Victoria z YT - polecam :D i idę w sport. Teraz próbuje sobie radzić sam.. warto uświadomić sobie co jeszcze robimy nie tak i w ten sposób blokujemy sobie możliwość odburzenia, skupianie się na objawach mimo że robiliśmy setki badań i wyszły okej, cięgła potrzeba kontroli, pomiary pulsu ciśnienia saturacji temperatury... to nam nie służy... tylko tu jest problem, że nie jest łatwo nie koncentrować się na tych objawach, nie jest łatwo przestać się kontrolować i tutaj potrzeba pracy, wytrwałości i trochę czasu...
Hmm nie bardzo wiem co mogę Ci doradzić.. może najlepiej by się wypowiedziała jakaś osoba oburzona, jak jej się udało... Ogólnie chyba są jakieś posty osób co wyszły i dają wskazówki, to możesz sobie poczytać jak znajdziesz.. dużo wytrwałości, wkrótce ogarniesz temat z nerwicą, trzymam kciuki ^^

Awatar użytkownika
moho

18 czerwca 2024, o 10:12

freaky man pisze:
nerwicalekowa pisze:
freaky man pisze:

A tak z ciekawości pytam, też mam przepisaną hydro tylko mniejsza dawka i spoko działa, więc u ciebie może też będzie git .
A ja z ciekawości, co polecacie na uspokojenie po za benzo - Clono (akurat rzadko biorę czasami od ojca) sam biorę za to często od lekarza diazepam. Niestety uzależnia. Boję się skutków ubocznych i że jak kiedyś nie będę miał dostępu to coś mi się stanie. Najlepiej coś na receptę, hydro brałem ale to dla mnie za słabe. :v
nerwicalekowa

18 czerwca 2024, o 10:46

freaky man pisze:
nerwicalekowa pisze:
freaky man pisze:

Wlasnie wywalilo mnie z butow i tyle, wzialem wczoraj 19:00, okolo 21 spac sie zachcialo i mialem „wszystki” gdzies
freaky man

18 czerwca 2024, o 15:39

moho pisze:
freaky man pisze:
nerwicalekowa pisze:

A ja z ciekawości, co polecacie na uspokojenie po za benzo - Clono (akurat rzadko biorę czasami od ojca) sam biorę za to często od lekarza diazepam. Niestety uzależnia. Boję się skutków ubocznych i że jak kiedyś nie będę miał dostępu to coś mi się stanie. Najlepiej coś na receptę, hydro brałem ale to dla mnie za słabe. :v
Poza benzo i hyroksyzyną to nie wiem... Nic innego nie brałem, więc nie mam co polecić.

anita _d

18 czerwca 2024, o 19:37

moho pisze:
freaky man pisze:
nerwicalekowa pisze:

Diazepam, xanax i inne benzo działają na krótko. Poza tym można sobie pogorszyć stan uzależnieniem. Są jeszcze betablokery, też na receptę. Ale działają łagodniej od benzo. Melisa jest dosyć łagodna, ale jak wypijesz ją zamiast porannej kawy, masz podwójną korzyść. ;) Kawa mocno nakręca lęki. Energetyki i papierosy też.
Jeśli szukasz leków długofalowo redukujących lęk, to raczej antydepresanty, albo leki+ terapia lub sama terapia.
Psycholog potrafi obniżyć poziom lęku u pacjenta bez chemii, wiem z własnego doświadczenia. Nagrania DivoVica też pomagają.
U mnie bardzo pomógł fragment o postawie wspierającej, z II sezonu nagrań. Chodzi o to, żeby nie krytykować samego siebie, nie "dowalać" sobie, ale być swoim najlepszym przyjacielem w każdej sytuacji.
Rekstorn
Nowy Użytkownik

18 czerwca 2024, o 19:49

Pytanie do panów w sumie też i do pań bo to mój natręt albo nie wiem co, ogólnie mamy taki mięsień " cewki moczowej " który jest ciągle napięty, a rozluźnia się jak oddajemy mocz, żyjąc i nie myśląc o tym nie czułem tego i się nie zastanawiałem nad tym, ale teraz ciągle odczuwam te mięśnie miednicy i zwieraczy od ( siusiu) takie ciągłe napięcie w tym miejscu, bo to chyba tak jest fizjologicznie u człowieka? Tylko nie zwraca na to uwagi to nie odczuwa? Ale jakbym miał ciągle dociśnięte, zastanawiam się czy każdy tak ma czy tylko ja? Może to głupie ale bardzo mnie to męczy na codzien. Proszę o waszą opinię
Rekstorn
Nowy Użytkownik

18 czerwca 2024, o 19:50

nerwicalekowa pisze:
17 czerwca 2024, o 12:33
Podobnie mialem z miesniami i kosciami przy prąciu…
Az usg zrobilem i jest wszystko ok+ ostatnio rtg kregoslupa i przy okazji miednicy i jest ok. Tzn skolioze mam
.
Ale mialem nakretke na te miesnie+ na miesnie nawet innej okolicy(odbyt itd), bo jakies nierownosci tam czuje na skorze
Czyli to normalne co odczuwam? Że ten mięsień od cewki moczowej mamy fizjologicznie cały czas napięty? Czujesz taki docisk ciągły? A rozluźnia się tylko jak mocz oddajemy? Chyba tak ma każdy człowiek a w nerwicy się skupiamy na tym punkcie?
Awatar użytkownika
moho

18 czerwca 2024, o 19:51

Po prostu chyba w jakimś momencie zacząłeś zwracać na to uwagę nerwowo?
Cody47

18 czerwca 2024, o 22:19

Hej jestem w kryzysie chyba,
wczoraj miałem problemy z ciśnieniem (miałem dość wysokie 160/105) ale jak się uspokoiłem to spadało 130/80, dzisiaj ból głowy cały dzień a od paru godzin mam wrażenie że drży mi prawa powieka.
Była u mnie dziewczyna i wieczorem ją odwoziłem, w trakcie jazdy jak trzymała mnie za rękę miałem wrażenie że w prawej dłoni mam mniejsze czucie przez co dostałem ataku paniki. Ogólnie kiedyś mi diagnozowano nerwice serca, miałem echo 1.5r i kardiolog stwierdził że serducho zdrowe ale nerwy. A przez aktualne objawy dostałem lęku, że jakiś wylew czy problemy z nerwami… A mam 23 lata…

Proszę o ciepłe słowa
nerwicalekowa

19 czerwca 2024, o 09:33

Rekstorn pisze:
nerwicalekowa pisze:
Az usg zrobilem i jest wszystko ok+ ostatnio rtg kregoslupa i przy okazji miednicy i jest ok. Tzn skolioze mam
.
Ale mialem nakretke na te miesnie+ na miesnie nawet innej okolicy(odbyt itd), bo jakies nierownosci tam czuje na skorze
Czyli to normalne co odczuwam? Że ten mięsień od cewki moczowej mamy fizjologicznie cały czas napięty? Czujesz taki docisk ciągły? A rozluźnia się tylko jak mocz oddajemy? Chyba tak ma każdy człowiek a w nerwicy się skupiamy na tym punkcie?
Tak, ja np z tym odbytem bylem u proktologa wczoraj- zdrowiutki wszystko ideolo a nakretke mialem bo asymetryczne wejscie troche mialem…
Ja na wszystko zwracam uwage teraz bardzo. Nawet na wlosy czy strzelaja jak na poduszce spie….
Rekstorn
Nowy Użytkownik

19 czerwca 2024, o 22:04

nerwicalekowa pisze:
19 czerwca 2024, o 09:33
Rekstorn pisze:
nerwicalekowa pisze:
.
Tak, ja np z tym odbytem bylem u proktologa wczoraj- zdrowiutki wszystko ideolo a nakretke mialem bo asymetryczne wejscie troche mialem…
Ja na wszystko zwracam uwage teraz bardzo. Nawet na wlosy czy strzelaja jak na poduszce spie….
To dziwne nigdy mi to nie przeszkadzało ale jak widać mężczyźni mają tak samo, myślałem że może mi się coś zjebało bo dziwnie to działa że on jest ciągle napięty, jakbym ciągle czuł docisk ale tak ma funkcjonowac z tego co mówisz. Tylko może w nerwicy tak analizujemy to ciało, czyli masz tak samo jak opisuje?
nerwicalekowa

20 czerwca 2024, o 09:05

Tak, w nerwicy podobno miesnie sa ciagle napiete.

Ja mam nakretke znowu na napiete miesnie i strzelanie kosci. Strasznie ostatnio mi strzelaja kosci ale to malo co sie ruszam
Rekstorn
Nowy Użytkownik

20 czerwca 2024, o 09:42

nerwicalekowa pisze:
20 czerwca 2024, o 09:05
Tak, w nerwicy podobno miesnie sa ciagle napiete.

Ja mam nakretke znowu na napiete miesnie i strzelanie kosci. Strasznie ostatnio mi strzelaja kosci ale to malo co sie ruszam
Tylko że ten mięsien czyli zwieracz cewki moczowej jest ciągle napięty, nawet bez nerwicy wiesz o co mi chodzi? Od oddawania moczu, czuć ciągły wcisk tam w tym miejscu ale jak zwracam uwagę to sie nasila i mocniej to odczuwam i mega dokucza mi to. To że kości to normalne każdemu strzelają
Awatar użytkownika
moho

20 czerwca 2024, o 10:12

Cody47 pisze:
18 czerwca 2024, o 22:19
Hej jestem w kryzysie chyba,
wczoraj miałem problemy z ciśnieniem (miałem dość wysokie 160/105) ale jak się uspokoiłem to spadało 130/80, dzisiaj ból głowy cały dzień a od paru godzin mam wrażenie że drży mi prawa powieka.
Była u mnie dziewczyna i wieczorem ją odwoziłem, w trakcie jazdy jak trzymała mnie za rękę miałem wrażenie że w prawej dłoni mam mniejsze czucie przez co dostałem ataku paniki. Ogólnie kiedyś mi diagnozowano nerwice serca, miałem echo 1.5r i kardiolog stwierdził że serducho zdrowe ale nerwy. A przez aktualne objawy dostałem lęku, że jakiś wylew czy problemy z nerwami… A mam 23 lata…

Proszę o ciepłe słowa
Ja na SOR leciałem z takim czymś, oczywiście wszystko w porządku. Choruję nad nadciśnienie, to tylko nerwy podejrzewam, u mnie podobnie było :P
ODPOWIEDZ