Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
-
Livi
- Zarejestrowany Użytkownik
13 czerwca 2024, o 16:39
freaky man pisze: ↑13 czerwca 2024, o 12:31
Zdecydowałem, że kończę psychoterapię. Tak sobię myślę, że 6 sesji psychoterapii wystarczy by zapoznać się ze wszystkim i zrozumieć mechanizmy. A dalej to już na kasę. Za dużo już wydałem na tych psychologów a efekty minimalne. W ciągłości odbyłem 12 sesji i nic. Nagrania z YT mi więcej pomogły Divina i Victora. Serio.
Ja wczoraj powiedziałam mojej Pani psycholog, że 3 lata temu żadnej pomocy nie uzyskałam, bo po kilku razach powiedziała że świetnie sobie radzę, a byłam już w dobrym stanie na lekach. Nic a nic nie uzyskałam informacji jak radzić sobie z lękiem. Od stycznia do wczoraj też w zasadzie opowiadałam i dopiero wczoraj coś o emocjach drgnęło i mam nadzieję, że będę coś wynosić z terapii.
Póki co forum najbardziej pomogło. Pani psycholog wspomniała, żebym nie czytała (ona nawet go nie znała), ale powiedziałam, że 3 lata temu dzięki forum dowiedziałam się, co mi jest i teraz też na forum wyczytałam, co robić z lękiem (3 lata temu pewnie też czytałam, ale nic nie pamiętałam), bo od niej nic się nie dowiedziałam. Od psychiatry 3 lata temu również.
-
freaky man
13 czerwca 2024, o 22:48
Livi pisze: ↑13 czerwca 2024, o 16:39
freaky man pisze: ↑13 czerwca 2024, o 12:31
Zdecydowałem, że kończę psychoterapię. Tak sobię myślę, że 6 sesji psychoterapii wystarczy by zapoznać się ze wszystkim i zrozumieć mechanizmy. A dalej to już na kasę. Za dużo już wydałem na tych psychologów a efekty minimalne. W ciągłości odbyłem 12 sesji i nic. Nagrania z YT mi więcej pomogły Divina i Victora. Serio.
Ja wczoraj powiedziałam mojej Pani psycholog, że 3 lata temu żadnej pomocy nie uzyskałam, bo po kilku razach powiedziała że świetnie sobie radzę, a byłam już w dobrym stanie na lekach. Nic a nic nie uzyskałam informacji jak radzić sobie z lękiem. Od stycznia do wczoraj też w zasadzie opowiadałam i dopiero wczoraj coś o emocjach drgnęło i mam nadzieję, że będę coś wynosić z terapii.
Póki co forum najbardziej pomogło. Pani psycholog wspomniała, żebym nie czytała (ona nawet go nie znała), ale powiedziałam, że 3 lata temu dzięki forum dowiedziałam się, co mi jest i teraz też na forum wyczytałam, co robić z lękiem (3 lata temu pewnie też czytałam, ale nic nie pamiętałam), bo od niej nic się nie dowiedziałam. Od psychiatry 3 lata temu również.
Dokładnie, to forum jest bardzo pomocne, pomaga wielu osobom. Również czytałem posty od administratorów i wiele tłumaczą i wyjaśniają, czasami może nawet więcej niż ci terapeuci...
Can someone tell me I'm not going crazy?
The thoughts in my head make me hate me
Maybe I'm too far from saving
-
nerwicalekowa
14 czerwca 2024, o 12:37
Dzis przez problemy w domu (darcie) czuje sie mocno slaby i nasilaja mi sie mysli o dotykaniu wezlow itd… ale walcze ze soba zeby tego nie dotykac mimo wszystko. Dobrze robie?
-
Nipo
- Dyżurny na forum Odważny VIP
14 czerwca 2024, o 14:33
Cześć,
Dawno mnie tu nie było.
Ale moje dolegliwości mnie niepokoją.
Mianowicie,mam zwyrodnienie kręgosłupa szyjnego.
Mialem ogromne bóle szyjnego.
Przeszło dzięki fizjo.
Ale od jakichś 2 tygodni mam straszne mrowienie w lewej dłoni lewej stopie i troszkę w prawej stopie.
Mega mrowi do tego dochodzi spięcie łydek.
Jak możecie się domyślić nakręciłem się na SM-stwardnienie rozsianie albo inna ciężką neurologiczną chorobę.
Kurczę,nie wiem co robić :/
Pomóżcie

-
laura15
- Nowy Użytkownik
14 czerwca 2024, o 20:15
Witam, od miesięcy chrzakalam i obiecałam sobie ze nie pójdę z tym do lekarza ,7 miesięcy wytrzymałam ale dzisiaj poleciałam żeby obejrzał mi krtań, gardlo czy wszystko ok ,stwierdził że chrzakam na tle nerwowym ,ale znalazł coś innego ....język ma bialay nalot i karze mi robic gastroskopia...no i mnie przestraszył ją się boję gastroskopii jak ognia...jak myślicie czy jasny bialy nalot na jezyku bez innych objawów jest wskazaniem do gastroskopii?wiem że jeśli lekarz karze to trzeba iść ale tylko przez jezyk ,nalot ,mam się poddać takiemu inwazyjnemu badaniu?pozdrawiam Wszystkich.nadmienie że że względu na lek przed chorobami jezyk też sobie oglądam od lat i zawsze od ponad 20 lat wygląda tak samo.
-
freaky man
14 czerwca 2024, o 20:28
nerwicalekowa pisze: ↑14 czerwca 2024, o 12:37
Dzis przez problemy w domu (darcie) czuje sie mocno slaby i nasilaja mi sie mysli o dotykaniu wezlow itd… ale walcze ze soba zeby tego nie dotykac mimo wszystko. Dobrze robie?
Tak, dobrze że starasz się tego nie robić.
-
freaky man
14 czerwca 2024, o 20:40
Nipo pisze: ↑14 czerwca 2024, o 14:33
Cześć,
Dawno mnie tu nie było.
Przeszło dzięki fizjo.
Ale od jakichś 2 tygodni mam straszne mrowienie w lewej dłoni lewej stopie i troszkę w prawej stopie.
Jak możecie się domyślić nakręciłem się na SM-stwardnienie rozsianie albo inna ciężką neurologiczną chorobę.
Pomóżcie
Widzę, że jesteś już na forum sporo czasu, jeśli robiłeś kiedykolwiek jakieś badania MRI czy coś i wyszło dobrze to masz pewność że nic ci nie jest i zaakceptuj to, a jak nie robiłeś to dla spokoju i pewności można zrobić. Jednak takie mrowienia przy nerwicy są częstym objawem.
-
Nipo
- Dyżurny na forum Odważny VIP
14 czerwca 2024, o 20:46
freaky man pisze: ↑14 czerwca 2024, o 20:40
Nipo pisze: ↑14 czerwca 2024, o 14:33
Cześć,
Dawno mnie tu nie było.
Przeszło dzięki fizjo.
Pomóżcie
Widzę, że jesteś już na forum sporo czasu, jeśli robiłeś kiedykolwiek jakieś badania MRI czy coś i wyszło dobrze to masz pewność że nic ci nie jest i zaakceptuj to, a jak nie robiłeś to dla spokoju i pewności można zrobić. Jednak takie mrowienia przy nerwicy są częstym objawem.
Wiem o tym a pytam :p pierwszy błąd podstawowy nerwicowca - upewnianie się.
Miałem robione MRI kilka dobrych lat temu i wyszło mi zwyrodnienie kręgosłupa szyjnego.
Ciągnie mi od łopatki,która mi też cierpnie.
Ale dziwne że idzie też do stóp.
-
Żakuj1497
15 czerwca 2024, o 06:24
U mnie kiepsko, bo jestem kiepski pogodziłem się z losem i własnym nieszczęściem chyba do dupy
Goń królika za ogon daje tyle szczęścia !
Wolność słowa z umiarem
Szczęście to chwila ulotne jak motyle
-
DepresyjnaOna
16 czerwca 2024, o 00:46
Muszę się wyżalić.
Bo chodzi to za mną już od dłuższego czasu, a jak piszę o tym to mam jakiś taki szerszy obraz na ta sytuację aby to sobie w głowie ułożyć.
Otóż weszłam w towarzystwo.
Gdy miałam 20 lat to uczyłam się i pracowałam na pół etatu. Kończyłam jedną szkołę i szłam do drugiej.
Wybrałam sobie ścieżkę kariery no i ją realizowałam.
Moja szefowa o tym wiedziała i moja rodzina też.
No i nie pisałabym o tym gdybym nie konsekwencje z którymi sie mieżę do dzi.
O co chodzi! A więc?
Nie poszłam na studia wtedy. ..... Dlaczego?
Bo w swojej pracy jedna z klientek zaoferowała mi pracę.
Po dłuższych namowach przyjełam ją.
Moja rodzina odradzała mi to że nie warto że mam już plany ale ja to zrobiłam i
Nigdy się nie poddawaj w drodze do optymizmu............
-
Żakuj1497
16 czerwca 2024, o 06:12
Czuję się dziś zmęczony
Goń królika za ogon daje tyle szczęścia !
Wolność słowa z umiarem
Szczęście to chwila ulotne jak motyle
-
nerwicalekowa
17 czerwca 2024, o 10:44
Jakie leki wam pomagaly na mysli?
Ja strasznie sie od 2 dni nakrecam.
Czego nie dotykne, czego nie zobacze w lustrze to juz czuje zgrubienia i sie nakrecam na powazne choroby i guzy

Mozarin od 6 tygodni biore ale jest po nim gorzej i bede zmienial na inne

-
Zumba
17 czerwca 2024, o 11:20
nerwicalekowa pisze: ↑17 czerwca 2024, o 10:44
Jakie leki wam pomagaly na mysli?
Ja strasznie sie od 2 dni nakrecam.
Czego nie dotykne, czego nie zobacze w lustrze to juz czuje zgrubienia i sie nakrecam na powazne choroby i guzy

Mozarin od 6 tygodni biore ale jest po nim gorzej i bede zmienial na inne
Nie dostaniesz niestety wartościowej dla Ciebie odpowiedzi. Na każdego te leki działają inaczej, w innych dawkach itd. Jednemu pomoże Mozarin drugiemu coś innego. Poza tym na lekach też zdarzają się gorsze dni, kryzysy itd. Jeśli to dwudniowe pogorszenie tylko to poczekaj chwile, spróbuj uwagę przekierować na coś innego. Wyobraz sobie ze wygrywasz w totolotka i w myślach wydawaj ta kasę. Czy jeżeli sie tak rozmarzysz, przywołasz te myśli tzn że wygrasz w totolotka? Nie. I tak samo jest dokładnie z nakrecaniem, to są myśli. Jedne nakręcają kolejne o podobnej tematyce, a że jesteś w zaburzenia i odczuwasz lęk to będę proponowały co chwilę nowe obawy i takie będzie ich zabarwienie.
-
nerwicalekowa
17 czerwca 2024, o 11:51
Rozumiem, od momentu jak mozarin zaczalem brac w wiekszej dawce to mega mi sie pogorszylo.(20ml od tygodnia) wczesniej 10ml.
Kiedys mialem schizy na wezly, teraz potrafie kazde kosci dotykac, jakies zylki szukac, brzuch dotykac i rozne nierownosci jak miesnie, zylki czy co tam jest w brzuchu a jestem bardzo chudy, nawet podczas wc boje sie i boje sie myc zeby nic nie dotknac, boje sie lustra…
Kiedys tak nie bylo przed zwiekszeniem dawki mozarinu. Terapie od miesiąca/pol tez mam z psychologiem ale tez srednio pomaga
Znam mechanizm i staram sie blokowac chec dotyku gdy pojawiaja sie mysli ale czasami przepadam albo same mysli mnie mecza strasznie.
Ehh.. nawet boje sie przytulac zeby nic nie strzelilo w ciele pod skora, bo mnie nakreca. I tak 3 dni ostatnio trwaja.