Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Słabszy dzień? Kryzys? Ogólne pytanie? Wyżal się swobodnie.
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Ja to mam wrażenie że znowu cofnęłam się trzy kroki... było już coraz lepiej aż tu nagle bom!! Mam wrażenie że znów objawy mi się nasiliły. Dziś w pracy nagle jakiś atak, nie mogłam zaczerpnąć powietrze, klatka piersiowa ciężka, brak czucia, straszne islabienue. Po 15 min doszłam do siebie. O rany... Teraz siedzę i czytam forum żeby się trochę uspokoić...

-
basia123 pisze: ↑27 listopada 2022, o 13:25U mnie tak jest z sennoscia i poczuciem że na nic nie mam siły, zaraz mi się pojawia jazda że może coś mnie właśnie rozkłada🤯basia123 pisze: ↑27 listopada 2022, o 13:17Jakiś czas temu na terapi żaliłam się że wolalabym mieć inny objaw niż mój, np problem z żołądkiem, albo bol w klatce piersiowej a nie zawroty głowy, brak czucia połowy ciała i tak dalej. I terapeutka powiedziała że osoba która ma objawy ze strony serca czy żołądka pewnie chcualaby zamienić się ze mną. Ogólnie terapeutka poruszyła to, że, zostają z nami objawy których najbardziej się boimy.... pamiętam jak nie mogłam zrozumieć tego ze jestem zrelaksowana a objawy I tak się pojawiają. I to moje wątpliwości " że to nie możliwe jestem zrelaksowana, niczym się nie stresuje a one ciągle są, dlaczego?" Ostatnio właśnie częściej mnie dopadają w wolnej chwili, wtedy kiedy jestem zrelaksowana....Zumba pisze: ↑26 listopada 2022, o 23:56
No dokladnie, ja też tak mam że obserwuje ludzi I myślę sobie ze nic im nie jest. Oni chodzą po sklepach, na spacer itd tacy zrelaksowani, nie myślą o tym czy im coś dolega czy nie. Jejku ja mam nadzieję że za rok już nie będę miała tych wszystkich objawów, kurcze nie chce rano wstawać I zastanawiać się jak dzień bedzie wyglądał![]()
![]()
Tak sobie myślę że może nasze ciała przez ostatnie miesiące przyzwyczaiły się do wysokich skoków hormonów itd i potrzeba czasu żeby nauczyły się na nowo relaksowac tak w pełni? Pewnie w momencie relaksu też włącza się analiza typu "o jestem zrelaksowana " i nagle bum " o nie jestem jednak słaba " i panika gotowa
-
Ale zostałaś w pracy? Czyli znowu się nie poddalas! Przezylas atak w pracybasia123 pisze: ↑28 listopada 2022, o 18:41Ja to mam wrażenie że znowu cofnęłam się trzy kroki... było już coraz lepiej aż tu nagle bom!! Mam wrażenie że znów objawy mi się nasiliły. Dziś w pracy nagle jakiś atak, nie mogłam zaczerpnąć powietrze, klatka piersiowa ciężka, brak czucia, straszne islabienue. Po 15 min doszłam do siebie. O rany... Teraz siedzę i czytam forum żeby się trochę uspokoić...![]()
To nie żadne boom, chwila gorszego czasu. Jeśli nastawienie Twoje się nie zmieni, nadal chcesz walczyć to dokonasz tego! Następny kryzys będzie lżejszy! Pewnie będzie, bo to idzie górą, dół, górą, dół ale przeanalizuj czy przypadkiem przy każdym kryzysie te góry lęku nie są jakby niższe? Czy nie masz więcej wiary niż przy ostatnim załamaniu że to jest nerwica, a nie nic więcej? Nie mówię o wierze na 100% Ale czy nie jest jej więcej niż np 2 miesiące temu? Jesteś Basiu na dobrej drodze i radzisz sobie super! Ja np dużo czerpie siły z tego jak piszesz o akceptacji i życiu pomimo objawów! Nie cofasz się tylko pokonujesz kolejny szczyt, to minie, zaraz będą lepsze dni.
-
sosna70 pisze: ↑28 listopada 2022, o 18:29witam wszystkich bardzo serdecznie, jestem tutaj nowa ale objawy nerwicy niestety stare i jak czytam całe to forum to od razu mi lepiej..... nie czuję się taka zagubiona i samotna z moim nerwicowym problemem. Ciągle słyszę bicie mojego serca ciągle mierzę puls , nawet w pracy ukradkiem i gdy jest wyższy czuje jeszcze większy lęk. Doszło do tego że nie chcę spotykać się ze znajomymi bo a nóż widelec puls mi skoczy do 150 i będę się trzęsła, będzie mi słabo itp...potem szybko jakiś propranolol i czekam kiedy będzie spadać , a potem jak jest juz ok tzn taki około 60 to się boję że jest za niski....czy ktoś z was kochani tak ma? jak sie tego pozbyć, próbowałam to akceptować i olewać ale nieee nie wiem co robić podpowiedzciedziękuję z góry
Bylas zapewne u lekarza który nadal serce? Masz leki więc podejrzewam że tak. Trzeba zaufać lekarzowi i poddać w wątpliwość swoje obawy, wystawić się na próbę. Podejmij ryzyko, zrób coś czego się boisz, niech to serce szaleje i bez leków poczekaj, to odpuści. Musisz sama sobie pokazać że to wszystko z emocji. Miałam dokładnie takie same jazdy z sercem! Koniecznie szlaban na mierzenie ciśnienia! Nie mierzysz i koniec. To tylko nakręca spiralę strachu i jeszcze nikomu tu nie pomogło. Jak jesteś zbadana to od ciśnienia 150 nic Ci nie będzie i od 60 również. Wiem że to cholernie trudne ale to po prostu TRZEBA zrobić. Zacznij od czegoś małego, umów się z kimś na szybką kawę, herbatę i po prostu wytrzymaj, nawet jak bedzie Cię rzucać na lewo i prawo, nie mierz ciśnienia, wytrzymaj.
-
dziękuję zumba za odpowiedź ja już nie mierzę cisnienia bo mam je ok przez dwa lata miałam jazdę z ciśnieniem i mierzyłam kilka razy na dzień , potem rzuciłam to w cholerę chociaż kusiło żeby badac
teraz czasem zmierze i jest idealne więc skończyłam z tym ....no to przypętało sie mierzenie pulsu pulsoksymetrem ..... ukradkiem w domu i w pracy wręcz jak idę szybko to wiem że puls wyższy ale najlepiej by zmierzyc i wtedy nakręcam się.... z sercem jest ok robiłam szereg badań ..... nie wiem co robić... moja pani kardiolog powiedziała że jestem osoba wrażliwa i mogę sobie jakąś melisę wypić itp ale melisa na mnie nie działa, poza tym dochodzą różne problemy zdrowotne osób z rodziny i wszyscy zawsze do mnie dzwonia co robić i żebym pomogła, a ja po takich sensacjach potem sama mam problemy z moja wrazliwościa i zazwyczaj mam drżenia całego ciała a szczególnie pleców, nerwobóle i kołatanie serca , bije głośno jak dzwon i czasami okropnie szybko... wiem że siada mi psychika , a najgorsze jest to że wszyscy wkoło uważaja mnie za wesołą osobę, bez kompleksów i problemów , która chętnie każdemu pomaga, tylko sobie nie umiem...

-
Basiu ja tez dzisiaj miałam moment słabosci w pracy i wiesz co pomyslałam....było ich wiele niektóre okropne i nie zasłabłam to i teraz nie zasłabnę i wiesz co....przeszło:)basia123 pisze: ↑28 listopada 2022, o 18:41Ja to mam wrażenie że znowu cofnęłam się trzy kroki... było już coraz lepiej aż tu nagle bom!! Mam wrażenie że znów objawy mi się nasiliły. Dziś w pracy nagle jakiś atak, nie mogłam zaczerpnąć powietrze, klatka piersiowa ciężka, brak czucia, straszne islabienue. Po 15 min doszłam do siebie. O rany... Teraz siedzę i czytam forum żeby się trochę uspokoić...![]()
-
Tak sobie dzus powtarzałam jest ok....przypominałam sobie ostatni atak I to że przeszlo, dzus sobie powtarzałam przeczekaj, zaraz będzie ok, i tak dalej. No udało się, tylko pooristu tracę trisxkw cierpliwośćsosna70 pisze: ↑28 listopada 2022, o 19:26Basiu ja tez dzisiaj miałam moment słabosci w pracy i wiesz co pomyslałam....było ich wiele niektóre okropne i nie zasłabłam to i teraz nie zasłabnę i wiesz co....przeszło:)basia123 pisze: ↑28 listopada 2022, o 18:41Ja to mam wrażenie że znowu cofnęłam się trzy kroki... było już coraz lepiej aż tu nagle bom!! Mam wrażenie że znów objawy mi się nasiliły. Dziś w pracy nagle jakiś atak, nie mogłam zaczerpnąć powietrze, klatka piersiowa ciężka, brak czucia, straszne islabienue. Po 15 min doszłam do siebie. O rany... Teraz siedzę i czytam forum żeby się trochę uspokoić...![]()
-
ja też tak czasem mam kiedyś wracałam z pracy było mi słabo i łzy leciały mi jak grochy doszłam do domu i juz było lepiej czasami tez tracę cierpliwość i wkurzam się na te stany i myslę....inni to nie przejmują się i mają lepiej... no a okazuje sie że jest nas spora grupa wrażliwców....my jestesmy poprostu dobrzy ludzie:)basia123 pisze: ↑28 listopada 2022, o 19:37Tak sobie dzus powtarzałam jest ok....przypominałam sobie ostatni atak I to że przeszlo, dzus sobie powtarzałam przeczekaj, zaraz będzie ok, i tak dalej. No udało się, tylko pooristu tracę trisxkw cierpliwośćsosna70 pisze: ↑28 listopada 2022, o 19:26Basiu ja tez dzisiaj miałam moment słabosci w pracy i wiesz co pomyslałam....było ich wiele niektóre okropne i nie zasłabłam to i teraz nie zasłabnę i wiesz co....przeszło:)basia123 pisze: ↑28 listopada 2022, o 18:41Ja to mam wrażenie że znowu cofnęłam się trzy kroki... było już coraz lepiej aż tu nagle bom!! Mam wrażenie że znów objawy mi się nasiliły. Dziś w pracy nagle jakiś atak, nie mogłam zaczerpnąć powietrze, klatka piersiowa ciężka, brak czucia, straszne islabienue. Po 15 min doszłam do siebie. O rany... Teraz siedzę i czytam forum żeby się trochę uspokoić...![]()
w samochodzie poryczalam się, trochę emocje zeszły
![]()
-
Dokladnie miałam te same myśli że inni to mają lepiej, nie przejmują się. Czasem jak obserwuje ludzi w sklepie czy np restauracji to sobie myślę " ooo oni to mają dobrze, spokojnie jedzą, niczym się nie przejmują...itp"sosna70 pisze: ↑28 listopada 2022, o 20:02ja też tak czasem mam kiedyś wracałam z pracy było mi słabo i łzy leciały mi jak grochy doszłam do domu i juz było lepiej czasami tez tracę cierpliwość i wkurzam się na te stany i myslę....inni to nie przejmują się i mają lepiej... no a okazuje sie że jest nas spora grupa wrażliwców....my jestesmy poprostu dobrzy ludzie:)basia123 pisze: ↑28 listopada 2022, o 19:37Tak sobie dzus powtarzałam jest ok....przypominałam sobie ostatni atak I to że przeszlo, dzus sobie powtarzałam przeczekaj, zaraz będzie ok, i tak dalej. No udało się, tylko pooristu tracę trisxkw cierpliwośćw samochodzie poryczalam się, trochę emocje zeszły
![]()
Najpierw myślałam że jestem słaba itp, teraz myślę że jestem silna bo staram się nie poddawać nerwicy.
-
dokładnie czasem trzeba odpuścić, ale jak to zrobic jeżeli wszyscy licza na ciebie? kiedy przyzwyczaiłas wszystkich ze jestes zawsze na zawołanie? ja niestety tak mam... jakbym powiedziała komus że nie bo nie... to byłaby obraza na całego...chciałabym iść na terapie, nawet raz poszłam ale trafiłam na fatalnego terapeutę i zniechęciłam się no i ciagle przeżywam wszystko i problemy innych i potem swoje...Pozdrawiam cię Basiu i dobrze rozumiem:)basia123 pisze: ↑28 listopada 2022, o 20:27Dokladnie miałam te same myśli że inni to mają lepiej, nie przejmują się. Czasem jak obserwuje ludzi w sklepie czy np restauracji to sobie myślę " ooo oni to mają dobrze, spokojnie jedzą, niczym się nie przejmują...itp"sosna70 pisze: ↑28 listopada 2022, o 20:02ja też tak czasem mam kiedyś wracałam z pracy było mi słabo i łzy leciały mi jak grochy doszłam do domu i juz było lepiej czasami tez tracę cierpliwość i wkurzam się na te stany i myslę....inni to nie przejmują się i mają lepiej... no a okazuje sie że jest nas spora grupa wrażliwców....my jestesmy poprostu dobrzy ludzie:)basia123 pisze: ↑28 listopada 2022, o 19:37
Tak sobie dzus powtarzałam jest ok....przypominałam sobie ostatni atak I to że przeszlo, dzus sobie powtarzałam przeczekaj, zaraz będzie ok, i tak dalej. No udało się, tylko pooristu tracę trisxkw cierpliwośćw samochodzie poryczalam się, trochę emocje zeszły
![]()
Najpierw myślałam że jestem słaba itp, teraz myślę że jestem silna bo staram się nie poddawać nerwicy.zresztą ja przed terapia wogole byłam bardzo samokrytyczna i wymagająca. Terapeutka mówiła że nie daje sobie nawet chwili na to żeby być słabym, znaczonym, żeby cAsem odpuścić.
-
No wlasnie tu ciągle walczę, ale mówię sobie ze popristu dbam o siebie. Uczę się wymagać też od innych np od męża, dzieci. I przestałam się tak.bardzo przejmować innymi, na terapi to walkowalam....może spróbuj poszukać innego teraoeuty, wydaje mi die że warto... spokojnego dniasosna70 pisze: ↑28 listopada 2022, o 22:55dokładnie czasem trzeba odpuścić, ale jak to zrobic jeżeli wszyscy licza na ciebie? kiedy przyzwyczaiłas wszystkich ze jestes zawsze na zawołanie? ja niestety tak mam... jakbym powiedziała komus że nie bo nie... to byłaby obraza na całego...chciałabym iść na terapie, nawet raz poszłam ale trafiłam na fatalnego terapeutę i zniechęciłam się no i ciagle przeżywam wszystko i problemy innych i potem swoje...Pozdrawiam cię Basiu i dobrze rozumiem:)basia123 pisze: ↑28 listopada 2022, o 20:27Dokladnie miałam te same myśli że inni to mają lepiej, nie przejmują się. Czasem jak obserwuje ludzi w sklepie czy np restauracji to sobie myślę " ooo oni to mają dobrze, spokojnie jedzą, niczym się nie przejmują...itp"sosna70 pisze: ↑28 listopada 2022, o 20:02
ja też tak czasem mam kiedyś wracałam z pracy było mi słabo i łzy leciały mi jak grochy doszłam do domu i juz było lepiej czasami tez tracę cierpliwość i wkurzam się na te stany i myslę....inni to nie przejmują się i mają lepiej... no a okazuje sie że jest nas spora grupa wrażliwców....my jestesmy poprostu dobrzy ludzie:)
Najpierw myślałam że jestem słaba itp, teraz myślę że jestem silna bo staram się nie poddawać nerwicy.zresztą ja przed terapia wogole byłam bardzo samokrytyczna i wymagająca. Terapeutka mówiła że nie daje sobie nawet chwili na to żeby być słabym, znaczonym, żeby cAsem odpuścić.
-
Piszę by się wyżalić jak totalnie beznadziejny jestem 
Raz śpię lepiej raz gorzej, jak każdy. Od czasu do czasu mam jednak taką noc, że nie śpię w ogóle albo prawie w ogóle. Oczywiście dziwnym trafem zawsze jest to noc w tygodniu, gdy trzeba iść do pracy. W weekendy nigdy tak nie ma.
W każdym razie jakieś dwa tygodnie temu miałem taką noc, gdzie spałem może ze 4h i to przerywanym rytmem. Rano jak zombie. Ale nastawiłem się pozytywnie, poszedłem do pracy, fakt, było ciężko, ale dałem radę. Dało mi to powera i pomyślałem, że udało mi się to gówno przełamać. Przynajmniej w tym zakresie. Udowodnić sam sobie, że mogę iść po takiej nocy do pracy i świat się nie zawali. Oczywiście na logikę i tak wiem, że się nie zawali, ale mózg podsuwa negatywne scenariusze.
Tak czy inaczej dziś znów była taka noc. Zasnąłem o 2:30, wstałem o 7, budziłem się ze trzy razy. Na dodatek zaraz po przebudzeniu zegarek mi pokazał puls 150, potem zaraz spadł do normalnych wartości, ale już się nakręciłem. No i nie podszedłem
Wiem że to bez sensu decyzja, krok w tył, wiem że byłoby ciężko ale dałbym radę. Ale wymiękłem.
Jestem beznadziejny

Raz śpię lepiej raz gorzej, jak każdy. Od czasu do czasu mam jednak taką noc, że nie śpię w ogóle albo prawie w ogóle. Oczywiście dziwnym trafem zawsze jest to noc w tygodniu, gdy trzeba iść do pracy. W weekendy nigdy tak nie ma.
W każdym razie jakieś dwa tygodnie temu miałem taką noc, gdzie spałem może ze 4h i to przerywanym rytmem. Rano jak zombie. Ale nastawiłem się pozytywnie, poszedłem do pracy, fakt, było ciężko, ale dałem radę. Dało mi to powera i pomyślałem, że udało mi się to gówno przełamać. Przynajmniej w tym zakresie. Udowodnić sam sobie, że mogę iść po takiej nocy do pracy i świat się nie zawali. Oczywiście na logikę i tak wiem, że się nie zawali, ale mózg podsuwa negatywne scenariusze.
Tak czy inaczej dziś znów była taka noc. Zasnąłem o 2:30, wstałem o 7, budziłem się ze trzy razy. Na dodatek zaraz po przebudzeniu zegarek mi pokazał puls 150, potem zaraz spadł do normalnych wartości, ale już się nakręciłem. No i nie podszedłem

Jestem beznadziejny

- SasankaLesna
- Odważny i aktywny forumowicz
Cześćzaburzony86 pisze: ↑29 listopada 2022, o 08:22Piszę by się wyżalić jak totalnie beznadziejny jestem
Tak czy inaczej dziś znów była taka noc. Zasnąłem o 2:30, wstałem o 7, budziłem się ze trzy razy. Na dodatek zaraz po przebudzeniu zegarek mi pokazał puls 150, potem zaraz spadł do normalnych wartości, ale już się nakręciłem. No i nie podszedłemWiem że to bez sensu decyzja, krok w tył, wiem że byłoby ciężko ale dałbym radę. Ale wymiękłem.
Jestem beznadziejny![]()

też mam problemy ze snem, ale nieco zmieniłam do tego podejście. Ostatnio zgadałam się ze znajomymi z pracy, jak u nich ze snem. I każda, jedna osoba ma właśnie takie dni, że nie śpią lub śpią gorzej, tylko tego tak nie przeżywają, jak my

I nie pisz o sobie, że jesteś beznadziejny, bo to nie Twoja wina, że masz zaburzenie, czy problemy ze snem. Gdybyś w tym momencie umiał sobie z tym poradzić, to byś na pewno tak zrobił. Nie szarp się sam ze sobą, bo po bez sensu. Lepiej być dla siebie wsparciem

Czasami lepiej użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność. [T. Pratchett]
-
Ale ja wiem, że masz rację. Wiem, że inni też mają takie noce. Wiem, że ja kiedyś przed zaburzeniem też miewałem. Wiem, że nie ma w tym nic nienormalnego i na dobrą sprawę oprócz rozbicia i złego samopoczucia niczym to nie skutkuje. Szczególnie, że mam spokojną pracę i bym po prostu przesiedział te 8 godzin. Ja to wszystko wiem i rozumiem. A jednak jak widzisz potrafię się nakręcić, tak że nie idę. Że się poddaje. Potem jestem wściekły na siebie i przybity. Jeden krok do przodu tak jak ostatnio, a potem dwa kroki do tyłu jak dziś.SasankaLesna pisze: ↑29 listopada 2022, o 09:42
Cześć
też mam problemy ze snem, ale nieco zmieniłam do tego podejście. Ostatnio zgadałam się ze znajomymi z pracy, jak u nich ze snem. I każda, jedna osoba ma właśnie takie dni, że nie śpią lub śpią gorzej, tylko tego tak nie przeżywają, jak my. To, że po nieprzespanej nocy jesteśmy zombiakami to fakt, ale warto to zaakceptować. Po prostu - nie śpię, czuję się gorzej i ok. Głęboka akceptacja tego stanu rzeczy sprawia, że przestajemy czuć napięcie na samą myśl, że się nie wyśpimy albo, że będziemy spać tylko 4 godziny. Znam ludzi, którzy przez przeważającą część tygodnia śpią po 5 godzin, bo im szkoda czasu na sen
. Chociaż wiadomo, że 6-8 godzin snu to fajna sprawa dla organizmu i psychiki.
I nie pisz o sobie, że jesteś beznadziejny, bo to nie Twoja wina, że masz zaburzenie, czy problemy ze snem. Gdybyś w tym momencie umiał sobie z tym poradzić, to byś na pewno tak zrobił. Nie szarp się sam ze sobą, bo po bez sensu. Lepiej być dla siebie wsparciem![]()
- SasankaLesna
- Odważny i aktywny forumowicz
Ej, to jak wiesz to czas zacząć powoli praktykować. Punkt pierwszy to nie wściekać się na siebiezaburzony86 pisze: ↑29 listopada 2022, o 11:40
Ale ja wiem, że masz rację. Wiem, że inni też mają takie noce. Wiem, że ja kiedyś przed zaburzeniem też miewałem. Wiem, że nie ma w tym nic nienormalnego i na dobrą sprawę oprócz rozbicia i złego samopoczucia niczym to nie skutkuje. Szczególnie, że mam spokojną pracę i bym po prostu przesiedział te 8 godzin. Ja to wszystko wiem i rozumiem. A jednak jak widzisz potrafię się nakręcić, tak że nie idę. Że się poddaje. Potem jestem wściekły na siebie i przybity. Jeden krok do przodu tak jak ostatnio, a potem dwa kroki do tyłu jak dziś.

Czasami lepiej użyć miotacza ognia niż narzekać na ciemność. [T. Pratchett]