Nie mam pojęcia jak jest z normami u facetów. Hiperandrogenizm u mężczyzn może się przejawiać m.in. spadkiem libido. Warto sprawdzić poziom prolaktyny ponieważ może ona podwyższać DHEA, a przynajmniej tak jest u kobiet. Na wysoki poziom androgenów i niski poziom estrogenów dobra jest wierzbownica drobnokwiatowa, która mogą też stosować panowie. W Twoim przypadku nie wiem czy jest potrzebne. Pytanie też co z resztą hormonów np kortyzolem?DamianZ1984 pisze: ↑3 października 2021, o 19:48Tak z ciekawości włączę się w rozmowę mam Dhea podwyższone 16,5 norma jest do 12,5, lekarz stwierdził że to nie problem ale wiecie jak lekarze, Myślice żeby coś z tym zrobić czy olać sprawę?
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Słabszy dzień? Kryzys? Ogólne pytanie? Wyżal się swobodnie.
-
- Dyżurny na forum Odważny VIP
https://www.czlowiekczujacy.pl
Niestety nie jestem w stanie odpowiadać na wszystkie wiadomości na priv, dlatego zrobiłam bloga.
Niestety nie jestem w stanie odpowiadać na wszystkie wiadomości na priv, dlatego zrobiłam bloga.
-
No i co z tego, dalej to Ty decydujesz, że poświęcasz mu swój czas. A decydując o tym, wzmacniasz to wspomnienia. I w ten sposób się to kręci.sebastian86 pisze: ↑4 października 2021, o 12:08inne wspomnienia nie sa tak zywe i bolesne jak toKatja pisze: ↑4 października 2021, o 12:06Temu że wszystko to czemu poświęcamy naszą uwagę/energie jest intensywne i żywe.sebastian86 pisze: ↑3 października 2021, o 20:23dzis znow nekaja mnie bolace wydarzenia z lat szkolnych. sam nie rozumiem czemu po tylu latach to jest tak żywe i bolesne...
-
- Gość
Wiem, że popadłam za to feralnie użyte słowo akceptacja, za co oczywiście wszystkich przepraszamsebastian86 pisze: ↑3 października 2021, o 20:23dzis znow nekaja mnie bolace wydarzenia z lat szkolnych. sam nie rozumiem czemu po tylu latach to jest tak żywe i bolesne...
Ale tak od siebie jeszcze chciałam zapytać, czy jak czujesz te przykre emocje, to czy próbowałeś, zamiast tłumić i walczyć z obrazami w głowie, po prostu się im poddać, oglądać jak klatki filmu, pozwolić się temu obezwładnić, pozwolić nawet, żeby leciały łzy, lęk paraliżował, ból wykrzywiał i patrzeć na to wspomnienie tak długo, aż przestaniesz czuć cokolwiek?
I przypomnij sobie, czy w tamtym etapie życia, nie czułeś się z jakiegoś powodu gorszy od innych? Często jest tak, że tacy potencjalni oprawcy mają radar na to uczucie w drugim człowieku, i jak tylko spotkają kogoś takiego w życiu wylewają na niego cała agresję, proporcjonalną do poczucia niskiej wartości osoby nękanej, która oczywiście po takim wydarzeniach jeszcze się pogłębia...
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Katju, jesteś niesamowita! Słowa mojego uznania dla Ciebie i Twojej wiedzy 
Badanie estrogenów, progesteronów, kortyzolu, melatoniny zrobię. Prolaktynę robiłam - jest w normie, ale była wysoka, bo w wakacje psychiatra dała mi lek, który mocno mi ją podbił, a za prolaktyną DHEA, który też się odniżył, ale jest nieco zawyżony. Endokrynolog stwierdziła, że będzie jeszcze spadać przez najbliższe 2-3 miesiące.
Pestki: dyni, słonecznika, nerkowca - jem. Wit. E piję codziennie. Siemię jem i piję. Olej lniany piję 2 x po łyżce. Ostatnio wypiłam w przeciągu miesiąca butelkę oleju z wiesiołka. Kolagen piję od lat.
Krem z Biovea już patrzyłam. Czy jeśli będę miała wyniki hormonów, to mogę je z Tobą skonsultować i dobrać dawkę estrogenów?
Co mogę wziąć, gdy lęk będzie już nieznośny? Coś ziołowego czy doraźnie hydroksyzynę? Ten niepokój jest mało przyjemny. Puszcza wieczorem i wtedy mogę też coś zjeść

Badanie estrogenów, progesteronów, kortyzolu, melatoniny zrobię. Prolaktynę robiłam - jest w normie, ale była wysoka, bo w wakacje psychiatra dała mi lek, który mocno mi ją podbił, a za prolaktyną DHEA, który też się odniżył, ale jest nieco zawyżony. Endokrynolog stwierdziła, że będzie jeszcze spadać przez najbliższe 2-3 miesiące.
Pestki: dyni, słonecznika, nerkowca - jem. Wit. E piję codziennie. Siemię jem i piję. Olej lniany piję 2 x po łyżce. Ostatnio wypiłam w przeciągu miesiąca butelkę oleju z wiesiołka. Kolagen piję od lat.
Krem z Biovea już patrzyłam. Czy jeśli będę miała wyniki hormonów, to mogę je z Tobą skonsultować i dobrać dawkę estrogenów?
Co mogę wziąć, gdy lęk będzie już nieznośny? Coś ziołowego czy doraźnie hydroksyzynę? Ten niepokój jest mało przyjemny. Puszcza wieczorem i wtedy mogę też coś zjeść

-
to jest absolutnie mimowolne...Katja pisze: ↑4 października 2021, o 12:35No i co z tego, dalej to Ty decydujesz, że poświęcasz mu swój czas. A decydując o tym, wzmacniasz to wspomnienia. I w ten sposób się to kręci.
Mistrz 2021 (L)
-
tak, probowalem robic to co mowisz. nie pomoglo. nie moge zaakceptowac tego co mi robiono mimo usilnych prob, taka to trauma.madmag87 pisze: ↑4 października 2021, o 12:47Wiem, że popadłam za to feralnie użyte słowo akceptacja, za co oczywiście wszystkich przepraszamsebastian86 pisze: ↑3 października 2021, o 20:23dzis znow nekaja mnie bolace wydarzenia z lat szkolnych. sam nie rozumiem czemu po tylu latach to jest tak żywe i bolesne...
Ale tak od siebie jeszcze chciałam zapytać, czy jak czujesz te przykre emocje, to czy próbowałeś, zamiast tłumić i walczyć z obrazami w głowie, po prostu się im poddać, oglądać jak klatki filmu, pozwolić się temu obezwładnić, pozwolić nawet, żeby leciały łzy, lęk paraliżował, ból wykrzywiał i patrzeć na to wspomnienie tak długo, aż przestaniesz czuć cokolwiek?
I przypomnij sobie, czy w tamtym etapie życia, nie czułeś się z jakiegoś powodu gorszy od innych? Często jest tak, że tacy potencjalni oprawcy mają radar na to uczucie w drugim człowieku, i jak tylko spotkają kogoś takiego w życiu wylewają na niego cała agresję, proporcjonalną do poczucia niskiej wartości osoby nękanej, która oczywiście po takim wydarzeniach jeszcze się pogłębia...
Mistrz 2021 (L)
-
- Gość
A próbowałeś odwrócić rolę i wyobrażać sobie, jak robisz im to co oni Tobie robili? Waląc przy tym w jakiś worek treningowy?sebastian86 pisze: ↑4 października 2021, o 18:38tak, probowalem robic to co mowisz. nie pomoglo. nie moge zaakceptowac tego co mi robiono mimo usilnych prob, taka to trauma.madmag87 pisze: ↑4 października 2021, o 12:47Wiem, że popadłam za to feralnie użyte słowo akceptacja, za co oczywiście wszystkich przepraszamsebastian86 pisze: ↑3 października 2021, o 20:23dzis znow nekaja mnie bolace wydarzenia z lat szkolnych. sam nie rozumiem czemu po tylu latach to jest tak żywe i bolesne...
-
No tak... nic się nie da, bez sensu, nie potrafię, wszystko już zrobiłem i u mnie nic nie działa....sebastian86 pisze: ↑4 października 2021, o 18:35to jest absolutnie mimowolne...

-
Jeśli chodzi o pestki to dobrze je jeść w takim schemacie: do 14 dnia cyklu pestki z dyni ( wspierają estrogen ), a od 14 dnia cyklu pestki ze słonecznika ( wspierają progesteron ).Margarina1979 pisze: ↑4 października 2021, o 13:14Katju, jesteś niesamowita! Słowa mojego uznania dla Ciebie i Twojej wiedzy
Co mogę wziąć, gdy lęk będzie już nieznośny? Coś ziołowego czy doraźnie hydroksyzynę? Ten niepokój jest mało przyjemny. Puszcza wieczorem i wtedy mogę też coś zjeść![]()
Jeśli chodzi o badania to dobrze byłoby ustalić co powoduje u Ciebie niedobór estrogenów, czy np. towarzyszy temu wysoki poziom kortyzolu i niski progesteronu ( na co mogą wskazywać problemy ze snem ). Bardzo ważna jest też równowaga progesteronu i estrogenu ( ich odpowiednie proporcje ), co za tym możesz mieć jednocześnie za wysoki i za niski estrogen tj za niski w ogóle i za wysoki w stosunku do progesteronu, warto to sprawdzić. Prolaktyna i DHEA rosną też bardzo od stresu ( ja miałam bardzo mocno przekroczone normy).
Myślę, że nie jestem na tyle kompetentną osobą żebyś dobierała ze mną dawki estrogenu, ale jakbyś miała jakieś pytania to chętnie służę radą, o ile oczywiście będę się orientowała. Krem z estrogenem podejrzewam, że stosuje się podobnie jak z krem progesteronem czyli 1 dziennie łyżeczkę wciera się w brzuch albo nadgarstki. U mnie krem z progesteronem bardzo szybko zadziałał ( znikną mi praktycznie PMS, za który odpowiada niski progesteron ).
Na niepokój najlepszy jest spokój

Mnie bardzo też relaksował i usypiał masaż stóp.
-
tego nie probowalem.madmag87 pisze: ↑4 października 2021, o 18:46A próbowałeś odwrócić rolę i wyobrażać sobie, jak robisz im to co oni Tobie robili? Waląc przy tym w jakiś worek treningowy?sebastian86 pisze: ↑4 października 2021, o 18:38tak, probowalem robic to co mowisz. nie pomoglo. nie moge zaakceptowac tego co mi robiono mimo usilnych prob, taka to trauma.madmag87 pisze: ↑4 października 2021, o 12:47
Wiem, że popadłam za to feralnie użyte słowo akceptacja, za co oczywiście wszystkich przepraszam
Mistrz 2021 (L)
-
nie napisalem ze wszystko przegrane. piszac o tym chce sie po prostu wygadac komus.Katja pisze: ↑4 października 2021, o 19:36No tak... nic się nie da, bez sensu, nie potrafię, wszystko już zrobiłem i u mnie nic nie działa....To w takim razie po co ciągle o tym piszesz, jak wszystko już jest przegrane?
Mistrz 2021 (L)
-
Tak, chcesz gadać/pisać o tym i tyle.sebastian86 pisze: ↑4 października 2021, o 22:30nie napisalem ze wszystko przegrane. piszac o tym chce sie po prostu wygadac komus.
-
Katju, jeśli chodzi o sen, to wiem, że mam niedobory melatoniny. Mam mądrą naturopatkę, która sprawdziła mi ją i kazała suplementować. Jeśli chodzi o estrogeny, to dziś wybieram się do ginekologa, by powiedział, czy mogę je na ten moment sprawdzić (miesiączki nie mam). Naturopatka powiedziała mi, że mam ich za mało.
Czy znasz mądrego lekarza, myślę o naturopacie, który określiłby, czy te hormony mocno mi się rozjechały i jak je ustawić, bym się nie męczyła. Mam krem z naturalnym progesteronem, ale nie wiem, czy mogę go używać bez estrogenu? Szukam mądrego lekarza, może kogoś polecisz z własnego doświadczenia?
Chcę Ci powiedzieć, że jesteś cudowna
Dziękuję Ci za wszystkie rady 
Jutro robię badanka hormonów i kortyzolu. Żebym tylko jeszcze znalazła mądrego lekarza, który będzie wiedział, co z nimi zrobić.
Czy znasz mądrego lekarza, myślę o naturopacie, który określiłby, czy te hormony mocno mi się rozjechały i jak je ustawić, bym się nie męczyła. Mam krem z naturalnym progesteronem, ale nie wiem, czy mogę go używać bez estrogenu? Szukam mądrego lekarza, może kogoś polecisz z własnego doświadczenia?
Chcę Ci powiedzieć, że jesteś cudowna

Jutro robię badanka hormonów i kortyzolu. Żebym tylko jeszcze znalazła mądrego lekarza, który będzie wiedział, co z nimi zrobić.
-
Witajcie, dawno mnie tu nie było. Wiecie mam nowa wkretke i nie wiem na ile to jest nerwica a na ile moja wrażliwość. Ostatnio bardzo przeżywam, gdy czytam o psiakach ze schronisk, bezdomnych, skrzywdzonych. Nie mogę o niczym innym myśleć, płacze nad nimi. Najchętniej wszystkie bym przygarnęła… chciałabym przestać czytać ale zaraz mam myśli, ze jestem egoistka, ze nie udostępnię, pomogę. Tak strasznie się mecze. Jak czytam
Na fb o tych skrzywdzonych istnieniach to płacze jak bóbr! Mam wyrzuty sumienia, ze bardziej przeżywam losy psow niż ludzi. Na ludzi (dzieci) tez miałam wkretke. Tez czytałam i tez się bałam i zadreczalam. Biore anafranil 25 mg. Czuje się dobrze. Tylko ta nadwrażliwość… nie chciałabym z wszystkim
Walczyć lekami. Ale ja poprostu nie umiem filtrować informacji, które do mnie docierają. Czuje się okropnie, czuje wewnętrzny lęk, smutek.
Na fb o tych skrzywdzonych istnieniach to płacze jak bóbr! Mam wyrzuty sumienia, ze bardziej przeżywam losy psow niż ludzi. Na ludzi (dzieci) tez miałam wkretke. Tez czytałam i tez się bałam i zadreczalam. Biore anafranil 25 mg. Czuje się dobrze. Tylko ta nadwrażliwość… nie chciałabym z wszystkim
Walczyć lekami. Ale ja poprostu nie umiem filtrować informacji, które do mnie docierają. Czuje się okropnie, czuje wewnętrzny lęk, smutek.
-
Cześć ja zapytam z innej beczki długo bierzesz anafranil, lekarka mi przepisała i wącham się go wziąść? Pomaga na lęki i inne sprawy.