Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
-
kasicka91
- Zarejestrowany Użytkownik
28 grudnia 2017, o 20:34
AdamGdzies pisze: ↑28 grudnia 2017, o 19:40
Kurde, mam słabość do objawu może ktoś ma podobnie. Nie straszy mnie to AE irytuje. Czuję jakby stres w brzuchu kiedy leżę szczególnie się to nasila i do tego czuje każde uderzenie serca. Nie mogę przez to spać wierce się, denerwuje na to. Najlepsze w tym wszystkim jest to że puls i ciśnienie mam normalne przy tym. Czuję się jakbym był przed egzaminem ciągle, typowo jakbym zaraz miał wchodzić na salę ale kurde nie jestem na egzaminie tylko że ja w łóżku leżę xd jakbym ciągle odczuwał stres. Ma ktoś podobnie? Jak sobie radzicie?
Ja się często z czymś takim budzę w nocy i szybko wysuwam kontra myśl, że to pewnie jakaś głupota mi się przyśniła i staram się nie nakręcać i w sumie zasypiam. Więc się nie wczuwaj w to za bardzo i skup się na zaśnięciu

-
cyraneczka
- Odważny i aktywny forumowicz
28 grudnia 2017, o 20:37
Mi w temacie spania pomaga zastosowanie intencji paradoksalnej tzn.mowie sobie, że a ch...do 6 rano będę tak leżeć, na pewno już nie zasnę. I dzięki zmniejszeniu spiny na zaśnięcie w końcu zasypiam.
-
Iwona29
- Dyżurny na forum Odważny VIP
28 grudnia 2017, o 20:52
AdamGdzies pisze: ↑28 grudnia 2017, o 19:40
Kurde, mam słabość do objawu może ktoś ma podobnie. Nie straszy mnie to AE irytuje. Czuję jakby stres w brzuchu kiedy leżę szczególnie się to nasila i do tego czuje każde uderzenie serca. Nie mogę przez to spać wierce się, denerwuje na to. Najlepsze w tym wszystkim jest to że puls i ciśnienie mam normalne przy tym. Czuję się jakbym był przed egzaminem ciągle, typowo jakbym zaraz miał wchodzić na salę ale kurde nie jestem na egzaminie tylko że ja w łóżku leżę xd jakbym ciągle odczuwał stres. Ma ktoś podobnie? Jak sobie radzicie?
Ja mam często taki jak to mówisz " stres w brzuchu "
Ale staram się olewac to i robię swoje.
A jak leżę to oglądam tv aż czuje że przysypiam i wyłączam.
Mąż się denerwuje czasem ociupinke bo to razi tv ale i rozumie to

Walcz ! Nie uciekaj bo wygrasz

Jak nie Ty to kto.
" Będziesz kiedyś bardzo szczęśliwa,powiedziało życie...Ale najpierw sprawię, że będziesz silna"

✌
-
AdamGdzies
28 grudnia 2017, o 21:13
Mi oprocz tego że czuję stres w brzuchu to jeszcze mi pulsuje ten brzuch xD
-
Iwona29
28 grudnia 2017, o 21:25
Skąd ja to znam

Serce mocno bije i cały brzuch i cały Ty aż chodzisz.Nie bój się.
Ja też tak mam.
Leżę a puls ponad 100 a kiedyś 160 i cała się aż ruszalam.Tak nerwica mi się zaczynała.

Jak nie Ty to kto.
" Będziesz kiedyś bardzo szczęśliwa,powiedziało życie...Ale najpierw sprawię, że będziesz silna"

✌
-
cyraneczka
28 grudnia 2017, o 21:30
AdamGdzies pisze: ↑28 grudnia 2017, o 21:13
Mi oprocz tego że czuję stres w brzuchu to jeszcze mi pulsuje ten brzuch xD
Normalka. Ja sobie zwizualizowalam jak ten lęk wygląda, u mnie to taka gorąca piłeczka, która podsjskuje w brzuchu, albo chodzi ma wycieczki po ciele. Nawet do niej mówię że, o widzę, że jesteś piłeczko, no cóż, pochodz sobie i idź odpocząć jak ci się znudzi. Nie bierzcie mnie za świra, mi to pomaga

-
AdamGdzies
28 grudnia 2017, o 22:01
Czasem są po prostu takie dni gdzie ta tolerancja objawowa jest mniejsza i człowiek chciałby się oderwać od nich ale wiadomo nie idzie uciec przed samym sobą
-
Iwona29
28 grudnia 2017, o 22:16
Więc musimy zaakceptować to i nie zwracać uwagi.Ja na to nie patrzę już.

Jak nie Ty to kto.

✌
-
AdamGdzies
28 grudnia 2017, o 22:33
Masz rację trzeba to wszystko ignorować

Wyobraziłem sobie takiego mema koniec świat świat się wali, a ja w oknie mówiący sobie to tylko iluzja, to tylko nerwica

-
Iwona29
28 grudnia 2017, o 22:43
Tak 3maj

Jak nie Ty to kto.

✌
-
Heimdall
29 grudnia 2017, o 15:12
Jestem w klinczu z lękiem-wygląda to jak przeciąganie liny przez 2 zawodników o tej samej sile: olewam i przyzwalam na lęk, a on sobie swobodnie hasa w moim ciele i umyśle. Ani ja nie jestem zadowolony, bo jednak go odczuwam, ani mój stan emocjonalny nie daje za wygraną, bo zniszczenia są stosunkowo niewielkie.
Dziwne uczucie

-
cyraneczka
29 grudnia 2017, o 15:20
Ja się przez ostatnie trzy dni lepiej czułam, byłam bardziej aktywna i wdrożyłam podejście "dobra, jesteś nerwico, ale ja teraz idę zrobić to i to", ale widzę, że nerwa się broni, bo wyskakuje mi z nowym objawami, sprawia, że mi słabo, że czuję, że mi nogi miękną, że w sercu kłuje (jaka cwana bestia!). Czuję się jakby mnie zły duch (spoko, ja nie z tych opętanych itd.) nachodził i mówił "uwierz mi, jestem prawdą". Bardzo się broni, nie chce dać o sobie zapomnieć. Postanawiam niniejszym, że się nie dam w to wciągnąć, jak się gdzieś to zapisze, to jest większa szansa, że będzie się o tym pamiętać. Boję sie tylko, że im lepiej będę się czuła, tym lęk będzie bardziej rozpaczliwie zwracał na siebie uwagę, a to będzie dla mnie nowa sytuacja, bo dotychczas było 1:0 dla lęku.
-
karolinal1
29 grudnia 2017, o 16:07
Chodzę na terapię, jestem na etapie nie mówienia o swoich dolegliwościach wszystkim w koło, bo zawsze tak robiłam i terapeutka zabroniła mówić o wszystkich moich wątpliwościach. Mam nerwice hipochondryczną i już wiadomo o co chodzi

Odkąd nie mówię mam nasilone myśli, z 5 groźnych chorób na raz, no powiem wam, ciężko jest żyć lekko haha

Narazie jestem na etapie postanowienia 'nie bede wyolbrzymiać moich myśli przez tydzień i nie będę sprawdzać czy coś sie dzieje dla przykładu robić codziennie po 5 razy samobadania piersi w poszukiwaniu nieprawidłowości. Zobaczymy jak mi sie to uda, jestem w trakcie 2 dnia i jedne rzeczy wychodzą lepiej, inne gorzej ale mimo, że nie wychodzą nie poddaje się i staram sie wyłapywać błędy i nie powtarzać tego. Moje zaburzenie daje mi popalić, ale ja też mu dam, równowaga w naturze musi być, nie?:D
-
eyeswithoutaface
- Moderator
29 grudnia 2017, o 16:28
karolinal1 pisze: ↑29 grudnia 2017, o 16:07
Chodzę na terapię, jestem na etapie nie mówienia o swoich dolegliwościach wszystkim w koło, bo zawsze tak robiłam i terapeutka zabroniła mówić o wszystkich moich wątpliwościach. Mam nerwice hipochondryczną i już wiadomo o co chodzi

Odkąd nie mówię mam nasilone myśli, z 5 groźnych chorób na raz, no powiem wam, ciężko jest żyć lekko haha

Narazie jestem na etapie postanowienia 'nie bede wyolbrzymiać moich myśli przez tydzień i nie będę sprawdzać czy coś sie dzieje dla przykładu robić codziennie po 5 razy samobadania piersi w poszukiwaniu nieprawidłowości. Zobaczymy jak mi sie to uda, jestem w trakcie 2 dnia i jedne rzeczy wychodzą lepiej, inne gorzej ale mimo, że nie wychodzą nie poddaje się i staram sie wyłapywać błędy i nie powtarzać tego. Moje zaburzenie daje mi popalić, ale ja też mu dam, równowaga w naturze musi być, nie?:D
Pewnie ze musi być

Trzymam kciuki, powodzenia i spokoju w głowie

"Nie pytaj, czego potrzebuje świat. Zapytaj raczej, co sprawia, że ożywasz, i zrób to.
Bo to, czego świat potrzebuje, to ludzie, którzy budzą się do życia."
-
Ptasiek
29 grudnia 2017, o 16:31
karolinal1 pisze: ↑29 grudnia 2017, o 16:07

Tez sie tak kiedys badalam

. Dasz rade kochana. Bedzie ciezko, ale da sie

No healing without feeling