Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Depersonalizacja a konflikty wewnętrzne.

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
Astronom
Zarejestrowany Użytkownik

4 sierpnia 2016, o 14:31

Witam.

Słyszałem, że depersonalizacja jest mechanizmem obronnym przed konfliktami wewnętrznymi. Czy to oznacza, że jak "rozwiążemy" ten konflikt wewnętrzny to nasze dp zniknie?
Pozdrawiam
Victor
Administrator

4 sierpnia 2016, o 16:16

Niekoniecznie musi, bowiem utrzymywanie się depersonalizacji nie musi być powodowane konfliktami wewnętrznymi samymi w sobie a np. uwagą poświęcaną objawom czy strachem przed objawami (chociaż to także można uznać za konflikty wewnętrzne, wiec zależy o czym mówisz).
Będzie to zależne od sytuacji.
Osobiście uważam, że stałe utrzymywanie się stanów dd czy lęku rzadko jest powodowane tylko i wyłącznie konfliktami wewnętrznymi. Zwykle są one powodem rozpoczęcia pierwszych objawów i jednym z czynników, które pływają na ich natężenie ale najczęściej łączą się z mechanizmami lęku, obaw, wątpliwości i uwagi i to one w większej części odpowiadają za ciągłość stanów DD czy lęku.

derealizacja-depersonalizacja-nie-mija- ... t8404.html

Dlatego nie można zapominać o pracy dwutorowej.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Krystian S

4 sierpnia 2016, o 18:28

Hmm no dobra ale jak taki konflikt wewnętrzny znalesc ? Czy każdy musi go mieć ? Jak to jest ? Ja np czuję że nie mam konfliktów ale w czasie kryzysów próbuje go szukać na siłę, czy to znaczy że jednak jest jakiś konflikt ?:)
bart26
Odburzony i pomocny użytkownik

4 sierpnia 2016, o 19:12

Nie. to znaczy ze zrobiles sobie natretna gre z szukania konfliktow a ty nawet nie wiesz jak znalesc konflikt wewnetrzny czyli nie wiesz czym on jest . To ciagle Nerwica i kompulsja zwiqzana z szukaniem na sile konfliktow wewnetrznych
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
Krystian S

4 sierpnia 2016, o 20:02

Czyli tak naprawde konfliktu nie ma a ja tylko wale sam sobie samobuja natretami ? Co to jest konflikt wewnetrzny wiem, z tym ze jak jest ok to i praca mi sie podoba i moje zycie itd. A gdy tylko przyjdzie zly dzien to od razu brne w analize mojego zycia( chodz juz sie nauczylem mniej to robic)
Astronom

4 sierpnia 2016, o 20:33

U mnie to wygląda w ten sposób : przez miesiąc cały czas zamartwiałem się i postępowałem trochę wbrew własnej woli a potem zioło no i bum. Depersonalizacja
ODPOWIEDZ