Witam.
Słyszałem, że depersonalizacja jest mechanizmem obronnym przed konfliktami wewnętrznymi. Czy to oznacza, że jak "rozwiążemy" ten konflikt wewnętrzny to nasze dp zniknie?
Pozdrawiam
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Depersonalizacja a konflikty wewnętrzne.
-
- Administrator
Niekoniecznie musi, bowiem utrzymywanie się depersonalizacji nie musi być powodowane konfliktami wewnętrznymi samymi w sobie a np. uwagą poświęcaną objawom czy strachem przed objawami (chociaż to także można uznać za konflikty wewnętrzne, wiec zależy o czym mówisz).
Będzie to zależne od sytuacji.
Osobiście uważam, że stałe utrzymywanie się stanów dd czy lęku rzadko jest powodowane tylko i wyłącznie konfliktami wewnętrznymi. Zwykle są one powodem rozpoczęcia pierwszych objawów i jednym z czynników, które pływają na ich natężenie ale najczęściej łączą się z mechanizmami lęku, obaw, wątpliwości i uwagi i to one w większej części odpowiadają za ciągłość stanów DD czy lęku.
derealizacja-depersonalizacja-nie-mija- ... t8404.html
Dlatego nie można zapominać o pracy dwutorowej.
Będzie to zależne od sytuacji.
Osobiście uważam, że stałe utrzymywanie się stanów dd czy lęku rzadko jest powodowane tylko i wyłącznie konfliktami wewnętrznymi. Zwykle są one powodem rozpoczęcia pierwszych objawów i jednym z czynników, które pływają na ich natężenie ale najczęściej łączą się z mechanizmami lęku, obaw, wątpliwości i uwagi i to one w większej części odpowiadają za ciągłość stanów DD czy lęku.
derealizacja-depersonalizacja-nie-mija- ... t8404.html
Dlatego nie można zapominać o pracy dwutorowej.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie
Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie
Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Hmm no dobra ale jak taki konflikt wewnętrzny znalesc ? Czy każdy musi go mieć ? Jak to jest ? Ja np czuję że nie mam konfliktów ale w czasie kryzysów próbuje go szukać na siłę, czy to znaczy że jednak jest jakiś konflikt ?:)
-
- Odburzony i pomocny użytkownik
Nie. to znaczy ze zrobiles sobie natretna gre z szukania konfliktow a ty nawet nie wiesz jak znalesc konflikt wewnetrzny czyli nie wiesz czym on jest . To ciagle Nerwica i kompulsja zwiqzana z szukaniem na sile konfliktow wewnetrznych
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Czyli tak naprawde konfliktu nie ma a ja tylko wale sam sobie samobuja natretami ? Co to jest konflikt wewnetrzny wiem, z tym ze jak jest ok to i praca mi sie podoba i moje zycie itd. A gdy tylko przyjdzie zly dzien to od razu brne w analize mojego zycia( chodz juz sie nauczylem mniej to robic)