"Zawsze czułem się gorszy w gronie znajomych, a teraz odkąd zacząłem już kolejną pracę juz chyba 5 w półtora roku, odkad skonczylem szkole, to przez tą prace w koncu zaczalem czuc sie kims i w rodzinie i w gronie znajomych. (y)"
To dobrze, że poczucie Twojej wartości wzrosło. To jest ważna kwestia, żeby się nie dołować a tak jak Ty podnosić tą wartość. Duży plus za to.
Generalnie mam wszystko co opisujesz, wszystkie objawy. Oczywiście są one standardowe dla dd, nie ma co się tak przejmować nimi, choć wiadomo jak jest ciężko przestać. Jeśli chodzi tutaj o sytuację ze ścierką to jest to lęk w czystej postaci. Ja również tak mam i wiele osób, które odczuwają duży niepokój i lęk przed wszystkim dosłownie, nawet w sytuacji opisanej wyżej. Po prostu wszystko i wszędzi budzi lęk i niepokój. Twój organizm szuka zagrożenia bo czuje się zagrożony, czyli dobrze znana reakcja "walcz bądź uciekaj". Organizm nie widzi zagrożenia, ale czuje się zagrożony. Zaraz hormon stresu adrenalina, jakieś natręty czy atak paniki. To normalne bo organizm na sile szukając zagrożenia podsyła właśnie natręty, ataki paniki bo wie że podczas nich będziesz się bał. Bo na pewno jak każdy z nerwicą przestraszyłeś się 1 ataku paniki, natrętów czy czegokolwiek. Organizm to zapamiętał i tak teraz reaguje na zagrożenie. Atakuje wartości na których Ci zależy automatycznie boisz się tego. Tutaj ważne jest te poznanie mechanizmów nerwicy, puszczenie kontroli, niereaktywność, akceptacja i wyrozumiałość co do siebie i swoich objawów bo one są spowodowane emocjami. Nie wiem czy czytałeś o w/w rzeczach jeśli nie to poczytaj i wiele zrozumiesz a przede wszystkim uświadomisz sobie dużo rzeczy.
Na koniec widać jeszcze że jest u Ciebie cały czas stres - a to jest również ważny element jak lęk. Stres i lęk powodują te objawy. Gdy masz dużo stresu sam widzisz i opisujesz - czujesz się gorzej co jest normalne. Rzecz w tym aby zmienić swoją postawę i zrozumieć wszystkie mechanizmy. Spróbować redukować stres i lęk poprzez np. hobby, terapie, czy nawet tutaj na forum jest wiele materiałów.
1.
"Ostatnio często też miewam że ukazują mi się w głowie jakieś wydarzenia z przeszłości i te dobre i te złe."
Również tak mam. Nagle potrafią mi się przypominać jakieś obrazy z przeszłości, sny, z przeciągu dnia jakieś wydarzenia. To jest normalne. Choć jest to cieżkie sam wiem po sobie jak np. wieczorami dostaje obrazów z dnia i wydaje mi się że w nocy widzę dzień.
2. Nie wnikam w kwestie alkoholu. Mi osobiście bardzo szkodzi w nerwicy.
"czuje sie taki odizolowany, nie czuje ciała, kazdy ruch jakby nie byl mój, jak wpatruje sie teraz w ekran laptopa, to jakby nic dookola nie istniało. "
Tak mam ten objaw. Jest to dosyć częsty objawy, można to porównać do objawu "bycie tylko oczami".
3. Nie czucie pór roku i czasu to również norma. Również to mam. Prawie każdy w dd to chyba przechodził.