Nie ma wątpliwości, że myśli lękowe zawsze są na tematy dla nas ważne. Ja boję sie stracić swój obraz przykładnej córki, żony, obywatelki.toteż mam myśli typu że mogę złamac prawo, zrobić coś komuś lub sobie, zrobić coś głupiego, zawstydzajacego, co świadczyłoby o utracie kontroli np.że sie sqczne rozbierać na ulicy (to stąd, że normalnie jestem i byłam bardzo wstydliwa), no w sumie coś, co by nadwatlilo mój wizerunek.Homoseksualizm dla kogoś może to byc w głębi duszy "obciach", coś, co by zrujnowało jego wizerunek w oczach swiata no i swoich. Ludzie wierzący często mają takie myśli względem Boga czy samej wiary dla mnie na jpoczątku tez było to zabawne ale już przestało bo zrozumiałam o co biega. Kiedyś tez bałam sie zarazków,zimnych napojów i w ogole zimna bo wciąż chorowalam na angine. W końcu stwierdziłem: kurde zachoruje, to zachoruje ale mam ochotę na zimną wodę . zrzucilam te warstwy szalików, zaczęłam jeździć zimą na rowerze, pic te wode i okazało sie, że anginy przeszly

podobnie było z potykaniem serca. Umrę to umrę ale teraz chce mi wie spac i sie nie rusze z łóżka by badać puls/ciśnienie czy inne diabły. idąc tropem dedukcji aby pozbyć sie moich terazniejszych myśli lękowych powinnam rzec sobie :"trudno, najwyżej strace kontrolę ale mam ochotę iść na spacer, przytulić sie do mamy/męża, ukroic sobie tym wielkim nozem kanapkę, być normalną".
Powtarzane i walkowane tu sto razy podejście.
Zaprawdę prawda jest, ze wszystko zależy od nastawienia do problemu.
-- 20 lutego 2015, o 09:36 --
Ej a mam pytanie następującej tresci bo mój umysł przestraszony zgrywa inteligenta
Kiedy przychodzi lękowa myśl typu "zaraz komuś coś zrobie" i ja ia próbuje olac, myśląc "eee...to moja zmeczona nerwami głowa" to zara pojawia sie sie myśl "no ale jeśli ia tego chce na serio"? No i przestaje mieć rozeznanie bo mam trochę zanik uczuc. Chcąc nie chcac sie troche nakrecam... Olać także to? Potraktować jako wątpliwość z cyklu"ale" i "co jeśli"?

"Zastanów się, przed czym chroni cię twój strach, a zgodzisz się ze mną. I zobaczysz swoje szaleństwo."