Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

pierwsza wizyta u psychiatry - diagnoza i moje obawy

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Paul1na
Zarejestrowany Użytkownik

30 lipca 2015, o 13:27

''Prowadzę psychoterapię indywidualną w nurcie psychodynamicznym nastawionym na wydobycie treści nieświadomych'' wpis mojego psychologa o sobie.. :P ktoś coś więcej o tym ?
bart26
Odburzony i pomocny użytkownik

30 lipca 2015, o 13:31

Paul1na pisze:''Prowadzę psychoterapię indywidualną w nurcie psychodynamicznym nastawionym na wydobycie treści nieświadomych'' wpis mojego psychologa o sobie.. :P ktoś coś więcej o tym ?
Na nerwice ci sie to nie zda w zadnym stopniu a nawet moze pogorszyc stan . Bechawioralno poznawcza jak cos . Napewno nie psychodynamiczna .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
Paul1na

30 lipca 2015, o 13:49

jestem zapisana na ogólną wizytę.. nikt mnie na terapie nie skierowal
Emil
Zbanowany

30 lipca 2015, o 15:37

Dla mnie najlepsza terapia jest to forum ;) Dowiedzialem sie tyle nowych rzeczy,dzieki nagraniom przez naszych Panow z forum,jestescie wielcy,uwielbiam was ;) :D
Liv

31 lipca 2015, o 19:06

Paul1na pisze:''Prowadzę psychoterapię indywidualną w nurcie psychodynamicznym nastawionym na wydobycie treści nieświadomych'' wpis mojego psychologa o sobie.. :P ktoś coś więcej o tym ?
Po prostu psycholog będzie zadawał pytania, których celem jest sprowokowanie do uświadomienia sobie emocji i motywów stojących za określonymi wyborami, decyzjami, odczuciami. Prawdopodobnie często nie uświadamiamy sobie, że kierują nami emocje sprzed lat, na przykład nadal chcemy zaimponować komuś, kogo realnie już nie ma w naszym życiu, albo nosimy w sobie lęk związany z trudną sytuacją sprzed lat, albo nauczyliśmy się tłumić złość tak bardzo, że nigdy jej nie odczuwamy. Założenie jest takie, że jak sobie to uświadomisz, to poczujesz się lepiej, ponieważ świadomie będziesz mogła wybrać co dalej robić.

-- 31 lipca 2015, o 19:06 --
Paul1na pisze: jak zaczne brać lek to na bank muszę brać go pół roku ?
(...) psychiatra powiedziała, że bez leków się nie wyleczę - tak jak sie leczy depresję lekami tak samo leczy się zaburzenia lękowe
Gdybyś zdecydowała się na leki, możesz je odstawić przed upływem 6 miesięcy, po prostu w porozumieniu z lekarzem ustala się czy przez kilka dni nie trzeba zmniejszać dawek zanim się odstawi :papa

Każdy psychiatra uważa, że bez leków nie ma wyleczenia, ponieważ oni jako lekarze się tego na studiach uczą i w taki model leczenia wierzą. Reszta świata wie, że są inne opcje do wyboru :si
Be mindful and mind your own wellness :si
Paul1na

31 lipca 2015, o 20:04

Liv ; Myślisz, że taka terapia w nerwicy jest ok ? na leki się nie zdecydowałam.. myślę czasem o nich, ale chce sprobowac sama.
Po srodowym spotkaniu z psychologiem pewnie znowu cos nowego sie dowiem ;p
Liv

1 sierpnia 2015, o 13:23

Paul1na pisze:Liv ; Myślisz, że taka terapia w nerwicy jest ok ?
Tego nie wiem.
Główny problem odczuwany w nerwicy to lęk i trudno stwierdzić co go spowodowało. Niektórym pomaga psychodynamiczna praca nad sobą, innym nie.
Po prostu sprawdź czy Tobie to pomaga :)
Be mindful and mind your own wellness :si
Awatar użytkownika
Darecky1970

1 sierpnia 2015, o 15:05

Hej Paulina, jezeli chodzi o mnie to mi pomagala. Ale ze wzgledu na tryb mojej pracy nie moglem korzystac wystarczajaco dlugo, byly to spotkania z przerwami. Na ten okres wspomagalem sie farmakologicznie ale po okolo 8miesiacach odstawilem leki na wlasna reke :(( Jedna rzecz z mojego doznania moge ci powiedziec ze jezeli chcesz brac leki to chodz tez na terapie jezeli masz taka mozliwosc. Zreszta wiecej osob ci to powie. Pozdr
Paul1na

1 sierpnia 2015, o 15:24

nie chce brać leków.. meczy mnie to strasznie, ale nie chce byc od czegos zalezna ;/
Awatar użytkownika
Darecky1970

1 sierpnia 2015, o 15:28

No nie musisz, ja tez rzucilem leki z dnia na dzien bo stwierdzilem ze mi w niczym nie pomagalay. TZN pierwsze 3miesiace bylo ok, ale pozniej juz coraz gorzej. Ale jak masz mozliwosc to naprawde terapie polecam :D ja nie ma jak, poprostu dzisiaj jestem na miejscu a za 2dni musze juz wyjezdzac. I tak trafilem na dobra i wyrozumiala psycholog,ze poswiecila mi troche czasu. Dala mi naprawde pare dobrych wskazowek, na poczatku za duzo wymagalem, ale dopiero pozniej zrozumialem ze psycholog ma cie kierowac na odpowiedni tor a reszta jest po twojej stronie :D
Paul1na

1 sierpnia 2015, o 15:31

Po tej pierwszej wizycie u psycholog zadecyduje co dalej.. moze ona mi cos podpowie.. :)
Awatar użytkownika
Darecky1970

1 sierpnia 2015, o 15:33

U mnie po 3spotkaniach okreslila jaki jest dla mnie typ terapi. Ja potrzebowalem dlugoterminowego ale nie wyszlo :D ale mam foru ktore w jakis sposob zastepuje te wizyty u psychologa :D
Paul1na

1 sierpnia 2015, o 15:34

obym ttrafila na dobrego psychologa tak jak Ty.. :) a co do forum to co my bysmy bez niego zrobili.. :P
Awatar użytkownika
Darecky1970

1 sierpnia 2015, o 15:35

No byloby ciezko, musze przyznac :(:
Awatar użytkownika
dziwny123

5 maja 2016, o 10:33

Ja na pierwszej (i jak na razie ostatniej, bo się więcej nie pokazałem) wizycie u psychiatry dostałem diagnozę zaburzeń psychosomatycznych i epizodu depresyjnego. Ale odniosłem wrażenie, że podejrzewał też schizofrenię, albo ogólnie jakieś spektrum psychotyczne, bo jak mu trochę o sobie opowiedziałem, to zaczął mnie wypytać o rzeczy, które należą do spektrum psychotycznego. Okłamałem go trochę, ponieważ mam negatywne podejście do leczenia farmakologicznego, a jakbym mu się przyznał do wszystkiego, co mi się dzieje z psychiką, to mógłby przepisać mi dużo leków.
ODPOWIEDZ