Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum dla osób, które chcą zapytać czy pożalić się z uwagi na jakiś inny problem zdrowotny.
Choćby problemy z kręgosłupem czy innymi sprawami, które również ci dokuczają.
A może chcesz zapytać o jakieś medyczne badanie, jak wygląda itp.?
-
Olix
- Zarejestrowany Użytkownik
6 kwietnia 2024, o 18:22
Ja się męcze z bólem pleców już jakies dwa lata. Najpierw myslalam, że to po ciąży. Na rtg wyszla tylko poglebiona lordoza lędźwiowa. U fizjo jedna wielka tafla spiętych mięśni. Plus powykrzywiana postawa. Przechylam się na lewą sttonę

Na razie byłam dwa razy na masażu. Nic nie pomogło.
Oprócz lędźwiowego boli mjie też między lopatkami. Czasem taki ucisk w klacie przy głębszym oddechu. Ból prawego barku, szczególnie w nocy. Bezsennosc. Bo wszystko boli gorzej w nocy. Lekarka nastraszyła mnie, że nocne bóle to zły znak. Kładę się z myslą, że znowu nie będę spać, bo boli. Rano wstaje obolała jakbym miala 80 lat. Ostatnio czuję jakbym miała oslabiobe mięśnie nóg i rąk.
Polly pisał w innym watku, że to bóle napięciowe, ale aż tak? Co z tym robić?
-
hirme
24 czerwca 2024, o 14:16
Miałam to samo. Jedynie ortopeda który powinien zrobić przeswietlenie i wprowadzić odpowiednie zastrzyki i leki, plus odpowiednie ćwiczenia. Ja sobie lekcewazylam, myślałam że rozchodze i będzie dobrze a było coraz gorzej. Być może jest jakiś stan zapalny.
https://zdrowa-ona.pl/
Warto sobie poczytać o tym problemie też na stronie.
Czasami jeśli nic nie pomaga, pozostaje wizyta u fizjoterapeuty.
-
krzywiec
- Nowy Użytkownik
28 marca 2025, o 08:33
Cześć! Od pewnego czasu zmagam się z bólem dolnej części pleców. Zastanawiam się nad zakupem twardego materaca o wymiarach 180x200 cm, bo słyszałem, że takie lepiej wspierają kręgosłup. Czy to prawda? Jakie macie doświadczenia z twardymi materacami?
-
Aksyloksa
28 marca 2025, o 10:29
krzywiec pisze: ↑28 marca 2025, o 08:33
Cześć! Od pewnego czasu zmagam się z bólem dolnej części pleców. Zastanawiam się nad zakupem twardego materaca o wymiarach 180x200 cm, bo słyszałem, że takie lepiej wspierają kręgosłup. Czy to prawda? Jakie macie doświadczenia z twardymi materacami?
Z moich doświadczeń z plecami lepszy był materac miękkszy niż twardszy, właśnie twarde mi strasznie kręgosłup obciążyły i mnie bolał. No ale ja jestem długa, chuda, i spięta więc możliwe że dlatego. Ból od tego minął po paru sesjach jogi, no i wymiana materaca była konieczna. Jakie masz deski w swoim łóżku? To istotne czy są elastyczne czy nie. Pracujesz na siedząco? Czy masz wygodne krzesło które wspiera ten odcinek jeśli tak? Jak wstajesz z łóżka? Miałam kiedyś problem z dolnym odcinkiem pleców bo źle wstawałam, zamiast zrywać się do siadu powinno się najpierw podeprzeć rękami przy podnoszeniu się z łóżka, fizjoterapeuta mi o tym powiedział i pomogło. No i polecam spróbować jogę na plecy.
Fighting for better life
-
jamir
28 marca 2025, o 10:38
Hej! Wybór twardości materaca powinien być dostosowany do indywidualnych potrzeb i preferencji. Twarde materace mogą zapewniać lepsze wsparcie dla kręgosłupa, ale jeśli są zbyt twarde, mogą powodować dyskomfort i napięcie mięśni. Ważne jest, aby materac podpierał naturalne krzywizny ciała. Osoby z bólem pleców często wybierają materace o średniej twardości lub twarde z warstwą pianki, która dopasowuje się do ciała, zapewniając jednocześnie solidne wsparcie. Na stronie
https://sleepinghouse.pl/138-materace-180x200 znajdziesz różne opcje materacy 180x200 cm o zróżnicowanej twardości, co może pomóc w znalezieniu odpowiedniego modelu
-
ck2023
28 marca 2025, o 18:32
Poczytajcie jak nerwica wpływa na plecy a dokładnie na powięź która pozniej rzutuje na resztę. Dobry fizjo ogarnie problem lecz to trudna działka
Małe kroki, które robisz do przodu są lepsze niż duże, które tylko planujesz