Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
nerwica vs. inne choroby
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Cześć, chciałbym się dowiedzieć, jak odróżnić objawy nerwicowe od objawów np choroby serca, np jeśli chodzi o duszności? czy to są takie same duszności w pzypadku obu chorób? albo zawroty głowy ?
Bo kurde martwię się, poćwiczyłem wczoraj 5 minut i zaraz od żołądka zle sie poczulem i w ogole nie mialem sily przejsc pozniej 10 metrow. NIe wiem czy to lęk czy jakas choroba... fakt faktem papierosy i brak cwiczen robia swoje - brak kondycji ale ostatnio (z lekkiem lękiem) szedłem sobie przez miasto i mnie to męczyło, dusznosci itp .
Bo kurde martwię się, poćwiczyłem wczoraj 5 minut i zaraz od żołądka zle sie poczulem i w ogole nie mialem sily przejsc pozniej 10 metrow. NIe wiem czy to lęk czy jakas choroba... fakt faktem papierosy i brak cwiczen robia swoje - brak kondycji ale ostatnio (z lekkiem lękiem) szedłem sobie przez miasto i mnie to męczyło, dusznosci itp .
Reap what you sow!
-
U mnie nawet lekarz rodzinny robi ekg , nie wiem jak to jest u Ciebie. Serce to taki silny narzad, ze 5 min wysiłku nie robi żadnego wrażenia na nim. Także te duszności to na pewno sprawka nerwicy i lęku. Chociaz mi się wydaje, że fajnie jest sb je zbadac przed tym jak podejmiemy decyzję zeby biegac lub cwiczyc na siłce żeby nie dawać naszej mozgownicy pozywki 

-
nie no u mnie tez rodzinny robi ekg. no ale wiesz samo ekg nie wskaze wszystkiego po za tym sa inne czesci ciala nie wiem pluca watroba zoladek itp itd
-- 26 grudnia 2014, o 18:38 --
mieliscie kiedys tak ze cwiczenia wywolywaly lęk ? albo np wysilek podczas seksu ?
skad wiecie ze to nerwica i od tego nic nie bedzie a nie przez jakas chorobe ? chorzy na serce chyba nie moga cwiczyc ani uprawiac seksu .
-- 26 grudnia 2014, o 18:38 --
mieliscie kiedys tak ze cwiczenia wywolywaly lęk ? albo np wysilek podczas seksu ?
skad wiecie ze to nerwica i od tego nic nie bedzie a nie przez jakas chorobe ? chorzy na serce chyba nie moga cwiczyc ani uprawiac seksu .
Reap what you sow!
-
- Administrator
To idz sobie zbadaj serce, jak Green napisala.
Zrob sobie echo serca, ktore jest badanie wykluczajacym jego choroby.
Skad wiemy ze to nerwica? Bo tydzien temu miales inne natrectwo i na tym samym polegalo
Czy mielismy lęki takie? Pewnie z miliony osob na swiecie bo te leki nie roznia sie od innych, martwisz sie o serce wiec od razu podswiadomie boisz sie cwiczyc, no i wtedy pojawiaja sie lęki i objawy.
Albo podczas cwiczen serduszko mocniej zabije, uwaga skierowana na to i dziękuwa
Standard.
Zrob sobie echo serca, ktore jest badanie wykluczajacym jego choroby.
Skad wiemy ze to nerwica? Bo tydzien temu miales inne natrectwo i na tym samym polegalo

Czy mielismy lęki takie? Pewnie z miliony osob na swiecie bo te leki nie roznia sie od innych, martwisz sie o serce wiec od razu podswiadomie boisz sie cwiczyc, no i wtedy pojawiaja sie lęki i objawy.
Albo podczas cwiczen serduszko mocniej zabije, uwaga skierowana na to i dziękuwa

Standard.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie
Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
-
Zrobię zrobię tylko ze echo kosztuje wik trochę 
Ciśnienie mam w normie ale ekg będzie miarodajne ? Przecież wiadomo ze w gabinecie będzie lęk.
Bardziej mi chodziło ze mnie w głowie ciśnie po wysiłku.i jest mi niedobrze od żołądka może nie będę pił kawy pprzed.
Ciśnienie jak mówiłem w normie 114/75/74 po wysiłku 134/85/82

Ciśnienie mam w normie ale ekg będzie miarodajne ? Przecież wiadomo ze w gabinecie będzie lęk.
Bardziej mi chodziło ze mnie w głowie ciśnie po wysiłku.i jest mi niedobrze od żołądka może nie będę pił kawy pprzed.
Ciśnienie jak mówiłem w normie 114/75/74 po wysiłku 134/85/82
Reap what you sow!
-
- Administrator
No to po wysilku cisnienie również masz dobre. Chorob serca nie stwierdza sie po duzym pulsie na ekg, kardiolog sobie z tym poradzi.
Echo serca kosztuje 100 zlotych, przynajmniej w Łodzi. Nie wiem czy to duzo czy malo, jak dla mnie dosc malo za zrobione dla swietego spokoju badanie
Po wysilku zawsze moze byc troche slabo czy niedobrze, czy w glowie cos sie robic. No ja kawy nie pijam.
Byc moze za szybko wykonujesz cwiczenia jak na poczatek?
Po prostu na luzie do tego podejdz a nie ze spina ze dostaniesz atak serca
i na luzie tez do cwiczen na poczatku.
Jak masz slaba kondycje.
Echo serca kosztuje 100 zlotych, przynajmniej w Łodzi. Nie wiem czy to duzo czy malo, jak dla mnie dosc malo za zrobione dla swietego spokoju badanie

Po wysilku zawsze moze byc troche slabo czy niedobrze, czy w glowie cos sie robic. No ja kawy nie pijam.
Byc moze za szybko wykonujesz cwiczenia jak na poczatek?
Po prostu na luzie do tego podejdz a nie ze spina ze dostaniesz atak serca

Jak masz slaba kondycje.
-
Heh ataku się nie boję bardziej się boje ze zemdleje czy coś albo zwymiotuje. Bo później bym się bał i ćwiczyć i seks uprawiać i jeść z lęku przed tym rozumiesz dlatego tak się sram z tymi objawami żeby zapobiec
Reap what you sow!
- Ciasteczko
- Administrator
Przede wszystkim od diagnoz są lekarze, a nie znerwicowany umysł. To podstawa odróżniania.
A dalej odróżnianie polega na tym, że:
- idziesz do lekarza i wykonujesz kompleksowe badania, o ile takowe zostaną Ci zlecone na podstawie wymienionych objawów
- wiesz, że mając nerwicę będziesz czesto miał w głowie myśl, że jesteś chory więc uczysz się, że jest to głupia myśl
- nie analizujesz objawów po tym gdy zostanie medycznie udowodnione, że nic ci nie jest
A dalej odróżnianie polega na tym, że:
- idziesz do lekarza i wykonujesz kompleksowe badania, o ile takowe zostaną Ci zlecone na podstawie wymienionych objawów
- wiesz, że mając nerwicę będziesz czesto miał w głowie myśl, że jesteś chory więc uczysz się, że jest to głupia myśl
- nie analizujesz objawów po tym gdy zostanie medycznie udowodnione, że nic ci nie jest
Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy.

-
dzięki ciastko, pomyslalem wlasnie ze bez sensu jest pytanie o to samo co zawsze czyli o iluzje nerwicowa, pamietam ze jak wchodzilem ostatnio po schodach do terapeutki to mialem zdyszke i zaaz ze zemdleje bo mialem wczesniej taki pijany chód. Powiedzialem o tym trapeute ktora nota bene jest lekarzem psychiatra i powiedziala ze to nic takiego. Albo tak samo jak zastanawiam sie czy mi sie w glowie kreci czy nie, xd czasami sie lape jak ( nie wiem chyba takw nerwicy jest jak umysl jest skupiony na mysleniu o glupotach ) ze nagle szybko na cos spojrze a obraz jakby zwolniony xd i wkrecam sobie ' czy to byl zawrot glowy' czasami sie z tego smieje 
Po prostu kazda mysl jest taka sama.. Ja moze bym odpuscil ta kontrole ale boje sie ze jak sie raz zrzygam to juz pozniej nerwica sie rpzkreci na amen i bede unikal wszystkiego bo bede myslal ze non stop bede rzygal, - nie mam przyzwolenia co daje presje , ze nie powiem sobie ' ch . to sie zrzygam ' bo sie tego strasznie obawiam...

Po prostu kazda mysl jest taka sama.. Ja moze bym odpuscil ta kontrole ale boje sie ze jak sie raz zrzygam to juz pozniej nerwica sie rpzkreci na amen i bede unikal wszystkiego bo bede myslal ze non stop bede rzygal, - nie mam przyzwolenia co daje presje , ze nie powiem sobie ' ch . to sie zrzygam ' bo sie tego strasznie obawiam...
Reap what you sow!
-
- Administrator
No i to jest jednym z powodów dla ktorych nerwica tobie nie zanika.
Stajesz na obawie i nie idziesz dalej.
W zasadzie to troche jest to co pisalem o uszeregowaniu wartosci. Wolalbym tak serio mowiac, co 30 metrow rzygać w krzakach niż lękowe mysli mialyby mi dalej dyktowac warunki mojego zycia.
To po prostu w ktoryms momencie jest kwestią swiadomego wyboru.
Stajesz na obawie i nie idziesz dalej.
W zasadzie to troche jest to co pisalem o uszeregowaniu wartosci. Wolalbym tak serio mowiac, co 30 metrow rzygać w krzakach niż lękowe mysli mialyby mi dalej dyktowac warunki mojego zycia.
To po prostu w ktoryms momencie jest kwestią swiadomego wyboru.
-
- Administrator
Oj why nie ma do ciebie siły
Chyba terapeutka tez ci to mowi, chciaz moze nie bo to jednak wizyta platna
Jasne, ze tak, szczegolnie jesli chodzi o calowanie, przed tym nie powstrzymaloby mnie nawet rzyganie, atak padaczki, burza z gradobiciem ani wojna ani bakterie

Jasne, ze tak, szczegolnie jesli chodzi o calowanie, przed tym nie powstrzymaloby mnie nawet rzyganie, atak padaczki, burza z gradobiciem ani wojna ani bakterie

-
no nawet ona
ostatnio zaplcilem 120 zl a wizyta byla o wiele krotsza, i znou zaczela mi rzucac ' habituacja, bledne kolo porzucanie kontroli, epizody zamarwiania sie , test na NN czy cos xd dzienniki napadow paniki' ost jej nawet wmawialem chad xd
po nowym roku sie za siebie biore i ide na do innej ahahah tanszej i w innym kierunku prowadzi terapie w innym nurcie, ost mi kumpela postawila tarota i wyszlo nawet ze jakas terapeutka mnie ogarnie i dzieki niej wejde w doroslowsc xd

po nowym roku sie za siebie biore i ide na do innej ahahah tanszej i w innym kierunku prowadzi terapie w innym nurcie, ost mi kumpela postawila tarota i wyszlo nawet ze jakas terapeutka mnie ogarnie i dzieki niej wejde w doroslowsc xd
Reap what you sow!