Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

nerwica vs. inne choroby

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
whyisthat
Zarejestrowany Użytkownik

26 grudnia 2014, o 14:29

Cześć, chciałbym się dowiedzieć, jak odróżnić objawy nerwicowe od objawów np choroby serca, np jeśli chodzi o duszności? czy to są takie same duszności w pzypadku obu chorób? albo zawroty głowy ?
Bo kurde martwię się, poćwiczyłem wczoraj 5 minut i zaraz od żołądka zle sie poczulem i w ogole nie mialem sily przejsc pozniej 10 metrow. NIe wiem czy to lęk czy jakas choroba... fakt faktem papierosy i brak cwiczen robia swoje - brak kondycji ale ostatnio (z lekkiem lękiem) szedłem sobie przez miasto i mnie to męczyło, dusznosci itp .
Reap what you sow!
Green

26 grudnia 2014, o 14:34

Miruś zbadaj sobie najlepiej serce po świętach. Jeśli chcesz ćwiczyć to dobrze byłoby to zrobić żeby się potem nie nakręcać, ale jestem przekonana, że to tylko nerwicowe duszności :)
whyisthat

26 grudnia 2014, o 14:36

ale jak zbadac Asiu ? jakes EKG czy echoserca ( u kardiologa juz) ?
Reap what you sow!
Green

26 grudnia 2014, o 14:40

U mnie nawet lekarz rodzinny robi ekg , nie wiem jak to jest u Ciebie. Serce to taki silny narzad, ze 5 min wysiłku nie robi żadnego wrażenia na nim. Także te duszności to na pewno sprawka nerwicy i lęku. Chociaz mi się wydaje, że fajnie jest sb je zbadac przed tym jak podejmiemy decyzję zeby biegac lub cwiczyc na siłce żeby nie dawać naszej mozgownicy pozywki :)
whyisthat

26 grudnia 2014, o 18:38

nie no u mnie tez rodzinny robi ekg. no ale wiesz samo ekg nie wskaze wszystkiego po za tym sa inne czesci ciala nie wiem pluca watroba zoladek itp itd

-- 26 grudnia 2014, o 18:38 --
mieliscie kiedys tak ze cwiczenia wywolywaly lęk ? albo np wysilek podczas seksu ?
skad wiecie ze to nerwica i od tego nic nie bedzie a nie przez jakas chorobe ? chorzy na serce chyba nie moga cwiczyc ani uprawiac seksu .
Reap what you sow!
Victor
Administrator

26 grudnia 2014, o 18:46

To idz sobie zbadaj serce, jak Green napisala.
Zrob sobie echo serca, ktore jest badanie wykluczajacym jego choroby.

Skad wiemy ze to nerwica? Bo tydzien temu miales inne natrectwo i na tym samym polegalo ;)
Czy mielismy lęki takie? Pewnie z miliony osob na swiecie bo te leki nie roznia sie od innych, martwisz sie o serce wiec od razu podswiadomie boisz sie cwiczyc, no i wtedy pojawiaja sie lęki i objawy.
Albo podczas cwiczen serduszko mocniej zabije, uwaga skierowana na to i dziękuwa :)

Standard.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
whyisthat

26 grudnia 2014, o 19:22

Zrobię zrobię tylko ze echo kosztuje wik trochę :)
Ciśnienie mam w normie ale ekg będzie miarodajne ? Przecież wiadomo ze w gabinecie będzie lęk.
Bardziej mi chodziło ze mnie w głowie ciśnie po wysiłku.i jest mi niedobrze od żołądka może nie będę pił kawy pprzed.
Ciśnienie jak mówiłem w normie 114/75/74 po wysiłku 134/85/82
Reap what you sow!
Victor
Administrator

26 grudnia 2014, o 19:30

No to po wysilku cisnienie również masz dobre. Chorob serca nie stwierdza sie po duzym pulsie na ekg, kardiolog sobie z tym poradzi.
Echo serca kosztuje 100 zlotych, przynajmniej w Łodzi. Nie wiem czy to duzo czy malo, jak dla mnie dosc malo za zrobione dla swietego spokoju badanie :)

Po wysilku zawsze moze byc troche slabo czy niedobrze, czy w glowie cos sie robic. No ja kawy nie pijam.
Byc moze za szybko wykonujesz cwiczenia jak na poczatek?
Po prostu na luzie do tego podejdz a nie ze spina ze dostaniesz atak serca :) i na luzie tez do cwiczen na poczatku.
Jak masz slaba kondycje.

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
whyisthat

26 grudnia 2014, o 19:40

Heh ataku się nie boję bardziej się boje ze zemdleje czy coś albo zwymiotuje. Bo później bym się bał i ćwiczyć i seks uprawiać i jeść z lęku przed tym rozumiesz dlatego tak się sram z tymi objawami żeby zapobiec
Reap what you sow!
Awatar użytkownika
Ciasteczko
Administrator

26 grudnia 2014, o 22:10

Przede wszystkim od diagnoz są lekarze, a nie znerwicowany umysł. To podstawa odróżniania.
A dalej odróżnianie polega na tym, że:
- idziesz do lekarza i wykonujesz kompleksowe badania, o ile takowe zostaną Ci zlecone na podstawie wymienionych objawów
- wiesz, że mając nerwicę będziesz czesto miał w głowie myśl, że jesteś chory więc uczysz się, że jest to głupia myśl
- nie analizujesz objawów po tym gdy zostanie medycznie udowodnione, że nic ci nie jest
Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy. :hercio:
whyisthat

27 grudnia 2014, o 00:06

dzięki ciastko, pomyslalem wlasnie ze bez sensu jest pytanie o to samo co zawsze czyli o iluzje nerwicowa, pamietam ze jak wchodzilem ostatnio po schodach do terapeutki to mialem zdyszke i zaaz ze zemdleje bo mialem wczesniej taki pijany chód. Powiedzialem o tym trapeute ktora nota bene jest lekarzem psychiatra i powiedziala ze to nic takiego. Albo tak samo jak zastanawiam sie czy mi sie w glowie kreci czy nie, xd czasami sie lape jak ( nie wiem chyba takw nerwicy jest jak umysl jest skupiony na mysleniu o glupotach ) ze nagle szybko na cos spojrze a obraz jakby zwolniony xd i wkrecam sobie ' czy to byl zawrot glowy' czasami sie z tego smieje :D
Po prostu kazda mysl jest taka sama.. Ja moze bym odpuscil ta kontrole ale boje sie ze jak sie raz zrzygam to juz pozniej nerwica sie rpzkreci na amen i bede unikal wszystkiego bo bede myslal ze non stop bede rzygal, - nie mam przyzwolenia co daje presje , ze nie powiem sobie ' ch . to sie zrzygam ' bo sie tego strasznie obawiam...
Reap what you sow!
Victor
Administrator

27 grudnia 2014, o 00:19

No i to jest jednym z powodów dla ktorych nerwica tobie nie zanika.
Stajesz na obawie i nie idziesz dalej.
W zasadzie to troche jest to co pisalem o uszeregowaniu wartosci. Wolalbym tak serio mowiac, co 30 metrow rzygać w krzakach niż lękowe mysli mialyby mi dalej dyktowac warunki mojego zycia.
To po prostu w ktoryms momencie jest kwestią swiadomego wyboru.

whyisthat

27 grudnia 2014, o 00:27

czyli masz wiku na mysli to ze hm jesli boje sie ze sie zrzygam calujac sie z kims bo se ubzduram ze bakterie to leiej isc i sie zrzygac niz nie isc wcale ?
Reap what you sow!
Victor
Administrator

27 grudnia 2014, o 00:33

Oj why nie ma do ciebie siły :D Chyba terapeutka tez ci to mowi, chciaz moze nie bo to jednak wizyta platna :DD

Jasne, ze tak, szczegolnie jesli chodzi o calowanie, przed tym nie powstrzymaloby mnie nawet rzyganie, atak padaczki, burza z gradobiciem ani wojna ani bakterie :D

whyisthat

27 grudnia 2014, o 00:38

no nawet ona :D ostatnio zaplcilem 120 zl a wizyta byla o wiele krotsza, i znou zaczela mi rzucac ' habituacja, bledne kolo porzucanie kontroli, epizody zamarwiania sie , test na NN czy cos xd dzienniki napadow paniki' ost jej nawet wmawialem chad xd

po nowym roku sie za siebie biore i ide na do innej ahahah tanszej i w innym kierunku prowadzi terapie w innym nurcie, ost mi kumpela postawila tarota i wyszlo nawet ze jakas terapeutka mnie ogarnie i dzieki niej wejde w doroslowsc xd
Reap what you sow!
ODPOWIEDZ