Ogłoszenia
➤ Pierwszy raz z zaburzeniem? >>>> Mechanizm zaburzeń
➤ Jeżeli szukasz Wiktora, to wejdź na stronę - emocjobranie.pl
➤ Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

napad lęku i panika związana z parciem na pęcherz i biegunką

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Zmeczona12345
Nowy Użytkownik

4 lutego 2026, o 13:47

Kama1203 pisze:
4 lutego 2026, o 11:27
Zmeczona12345 pisze:
3 lutego 2026, o 17:28
A badałaś pasożyty z kału? Nie w bylejakim laboratorium, ale np wysyłkowo do typowo parazytologicznych?
A no jasne, wysyłałam do Łodzi do jakiegoś lepszego laboratorium jeśli dobrze pamietam. Wyszło wszystko okej
To dobrze a badanie na przerost candidy? Zawsze sibo z czegoś wynika. A czy basalas sie kiedykolwiek u specjalisty od endometriozy? Nie chodzi o zwykle usg ginekologiczne, tylko takie.godzinne z żelem kontrastującym. Bardzo często.ogniska sa tez na jelicie, otrzewnej i dają objawy podobne do IBS. Warto zrobić tez badanie na helicobacter, ale albo przy gastroskopię albo wydechowy test.
Awatar użytkownika
ck2023
Zarejestrowany Użytkownik

4 lutego 2026, o 20:58

Pamiętaj żeby brać długotrwałe maślane sodu. Jak nie wiesz jaki wybrać wyśle ci ofertę na allegro, gdzie ja kupuję od długiego czasu. Przy biegunkach potrzebujesz maślanu, magnezu, codziennego nawadniania i elektrolitów. Nawet w dni kiedy nie masz biegunek.
Zaproponowałbym Ci włączyć napar z wrotyczu w niewielkiej ilości, żeby trochę pozbyć się pasożytów z organizmu, ale nie wiem jaka ilość będzie dla Ciebie dobra. Ograniczaj błonnik i nabiał. Myślę, że powinnaś wejść w dietę keto na próbę, żeby nabrać sił i żeby regenerować organizm.
Małe kroki, które robisz do przodu są lepsze niż duże, które tylko planujesz
Lukiluki
Nowy Użytkownik

13 lutego 2026, o 09:18

Witam Wszyatkich.
Jestem tu nowy i zaczalem od przeczytania wpisów w sumie to juz mają one ponad 10 lat , te pierwsze.

Czy są tutaj dalej te osoby? Czy juz ogarnęliście temat?

Ja sam mam problemy na te jelit i obaw z tym związanych, oczywiście gdzie jest wc to podstawa , standard u wszystkich nie ma co sie powtarzać 😊

Ja mam takie przemyślenia co do tego , czy to 1 Czy 2 do zrobienia w terenie 😊
Chodzi o to, że my ludzie tak czy siak musimy sie załatwiać. Nie musimy natomiast zemdleć i nie mdlejemy codziennie. Jak kogoś boli serce itp to jest to niewidoczne , męczy, żyć sie odechciewa ale jest niewidoczne, tak samo zawroty głowy, które tez mam są niewidoczne. Natomiast jak masz obawę przed zsikaniem czy numer 2 to jest to widoczna sprawa - to my wszyscy przeciez i tak robimy. Nie wiesz czy w danym momencie masz pęcherz chory, czy masz jelitówke itp. A tak przecież może być, ze dostajesz jelitówki i musisz latać po kibelkach a np jesteś na wakacjach. O co mi chodzi, objawy siku i kupa są widoczne, dzieją sie u wszystkich zaburzonych i tych nie. Tu jest PLUS i MINUS ( jeżeli tak to można nazwać). Bo z jednej strony jest to ludzkie a z drugiej strony ktoś ma lęk przed tym żeby nie narobić w gatki w miejscu publicznym. Czy jest możliwe narobić w gacie w terenie, jest na 100% jak masz jelitówke, tak samo zwymiotować. Jesteś w miejscu , w którym nie ma wc i tyle. I w gruncie rzeczy to jest ludzkie. Także ta akcja z wc jest widoczna, wstydliwa. Idziesz do znajomych i ci sie zakręci w głowie, ogarniasz sie i przechodzi, nikt nic nie widzi. Natomiast idziesz do znajomych, srutu tutu w brzuchu i lecisz do wc. Tam akcja , zapachy i nakręcanie się, wstyd itp. Czyli nerwicowe nakrecanie sie.

Teraz moim zdaniem najważniejsze, to sie tyczy wszystkiego w życiu, a zwłaszcza w tej nerwicy.
Należy za każdym razem zadawać sobie pytanie czy my na to wszystko normalnie reagujemy. Ktoś bez lęków, z normalnym poczuciem własnej wartości sam by z siebie sie śmiał w takich sytuacjach i ja tego doświadczyłem wielokrotnie. Sam czaiłem sie do żeby nie iść do wc bo wstyd, bo obawy przed wyśmianiem itp. A tu nagle ktoś leci do wc i wychodzi z uśmiechem i mówi na głos lepiej nie wchodzić po mnie bo jest wesolo. Czyli ktoś zachował sie zdrowo 😊

Podsumowując. Trzeba mieć wywalone. Tego sie uczę i polecam innym. Niech sie dzieje. Niech zabija ta nerwica nas, zesrajmy sie wszyscy zbiorowo i zsikajmy i tyle 😋😋😋 ja sie nie madruje tylko mam juz tej nerwicy dosyć, nawyków swoich, właśnie tego całego pakietu tych obaw itp.

Pozdrawiam wszystkich i trzymam kciuki
Kama1203
Nowy Użytkownik

16 lutego 2026, o 22:51

Zmeczona12345 pisze:
4 lutego 2026, o 13:47
Kama1203 pisze:
4 lutego 2026, o 11:27
Zmeczona12345 pisze:
3 lutego 2026, o 17:28
A badałaś pasożyty z kału? Nie w bylejakim laboratorium, ale np wysyłkowo do typowo parazytologicznych?
A no jasne, wysyłałam do Łodzi do jakiegoś lepszego laboratorium jeśli dobrze pamietam. Wyszło wszystko okej
To dobrze a badanie na przerost candidy? Zawsze sibo z czegoś wynika. A czy basalas sie kiedykolwiek u specjalisty od endometriozy? Nie chodzi o zwykle usg ginekologiczne, tylko takie.godzinne z żelem kontrastującym. Bardzo często.ogniska sa tez na jelicie, otrzewnej i dają objawy podobne do IBS. Warto zrobić tez badanie na helicobacter, ale albo przy gastroskopię albo wydechowy test.
Badanie na przerost candidy robiłam i na helicobacter tez ale z kalu. Nie wiem czy jest sens robić te badania na endometriozę, żadnych innych niepokojących objawów nie mam i czy warto wydawać kolejne pieniądze na takie badania 🤷🏻‍♀️
Kama1203
Nowy Użytkownik

16 lutego 2026, o 22:56

ck2023 pisze:
4 lutego 2026, o 20:58
Pamiętaj żeby brać długotrwałe maślane sodu. Jak nie wiesz jaki wybrać wyśle ci ofertę na allegro, gdzie ja kupuję od długiego czasu. Przy biegunkach potrzebujesz maślanu, magnezu, codziennego nawadniania i elektrolitów. Nawet w dni kiedy nie masz biegunek.
Zaproponowałbym Ci włączyć napar z wrotyczu w niewielkiej ilości, żeby trochę pozbyć się pasożytów z organizmu, ale nie wiem jaka ilość będzie dla Ciebie dobra. Ograniczaj błonnik i nabiał. Myślę, że powinnaś wejść w dietę keto na próbę, żeby nabrać sił i żeby regenerować organizm.
Już sobie kupiłam zapas Multilac ibs żeby właśnie mieć na dłużej, od tygodnia widzę minimalna poprawę bo zaczęłam sporadycznie robić normalna kupę, a nie ciagle luźną ale wciąż mam uczycie ciężkości po jedzeniu i mega jeździ mi po brzuchu co powoduje strach czy zaraz nie będę musiała lecieć na toaletę. Co do Magnezu trochę się boje bo kiedyś jak brałam magnez to biegunki nasiliły się jeszcze bardziej i chyba się boje znów go stosować. O tym naparze nie słyszałam, ale jaką ilość stosować żeby było okej bo wyczytałam ze trzeba na niego uważać?
Dodatkowo ostatnio robiłam badanie na kal z ocena resztek pokarmowych i z wyników wyszły nieliczne ziarna skrobii plus ph kalu na poziomie 6. Czyli dalej wiem ze coś jest nie tak ale nie wiem co🤦🏻‍♀️
ODPOWIEDZ