Ogłoszenia
➤ Pierwszy raz z zaburzeniem? >>>> Mechanizm zaburzeń
➤ Jeżeli szukasz Wiktora, to wejdź na stronę - emocjobranie.pl
➤ Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

napad lęku i panika związana z parciem na pęcherz i biegunką

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Awatar użytkownika
ck2023
Zarejestrowany Użytkownik

13 stycznia 2026, o 14:06

Zazwyczaj po xifaxanie dają fibraxine na odbudowę f. bakteryjnej. A jak nietolerancja laktozy ? Miałaś jakieś badania i kiedy?
Małe kroki, które robisz do przodu są lepsze niż duże, które tylko planujesz
Kama1203
Nowy Użytkownik

14 stycznia 2026, o 15:00

ck2023 pisze:
Zazwyczaj po xifaxanie dają fibraxine na odbudowę f. bakteryjnej. A jak nietolerancja laktozy ? Miałaś jakieś badania i kiedy?
Nie, to mi lekarz nie zlecił fibraxine. Co do nietolerancji na laktozę nie miałam nic robione - dwa miesiące temu miałam testy na nietolerancje, ale były w nich kazeina, mleka różnego pochodzenia, beta-laktoglobulina, jogurt i wszystko wyszło mi na poziomie 0. Czy w takim wypadku i tak pasuje mi zrobić testy na nietolerancje laktozy? Jeśli tak to jakie testy dokładnie muszę wykonać, test oddechowy ?
Kama1203
Nowy Użytkownik

14 stycznia 2026, o 15:40

ck2023 pisze:
W mojej diecie tez praktycznie nie ma mleka, nie pijam kawy, jedynie przetworzone produkty jak jogurt czy ser żółty ale nie ma tego dużo
Awatar użytkownika
ck2023

14 stycznia 2026, o 20:26

Na nietolerancję laktozy tylko test oddechowy wodorowy, ale w pierwszej kolejności trzeba uspokoić biegunki. Zero surowych owoców, wszystko gotowane. Całkowicie odstaw nabiał nawet w najmniejszej ilości. Nie pakuj w siebie błonnika, ma go być mała ilość. Nie wiem jakie jesz pieczywo ale tu też patrz co kupujesz. Na twoim miejscu udałbym sie do dietetyka, bo gastrolog nie nada ci odpowiedniego kierunku oprócz stosu leków za miliony. Dieta restrykcyjna bez żadnych luzów, zapisywanie wszystkiego co się je i jakie są objawy bo to ważna informacja dla lekarza i dla siebie samej.
Kama1203
Nowy Użytkownik

15 stycznia 2026, o 12:32

ck2023 pisze:
14 stycznia 2026, o 20:26
Na nietolerancję laktozy tylko test oddechowy wodorowy, ale w pierwszej kolejności trzeba uspokoić biegunki. Zero surowych owoców, wszystko gotowane. Całkowicie odstaw nabiał nawet w najmniejszej ilości. Nie pakuj w siebie błonnika, ma go być mała ilość. Nie wiem jakie jesz pieczywo ale tu też patrz co kupujesz. Na twoim miejscu udałbym sie do dietetyka, bo gastrolog nie nada ci odpowiedniego kierunku oprócz stosu leków za miliony. Dieta restrykcyjna bez żadnych luzów, zapisywanie wszystkiego co się je i jakie są objawy bo to ważna informacja dla lekarza i dla siebie samej.

Od 1,5 miesiąca jestem na diecie bezglutenowej i lekkostrawnej, także pieczywa zwykłego aktualnie w ogólne nie jem i staram się jeść wszystko lekkie a mimo to biegunki się pojawiają, może nie tak często faktycznie jak wcześniej ale średnio raz w tygodniu dostanę mocnej biegunki a tak to często mam rozwolnienia. Wprowadzę Multilac ibs o którym pisałeś i jestem właśnie po 5 dniowej kuracji węglem, może jest ciut lepiej. Czy taką kuracje węgle mogę powtórzyć ? Jeśli tak to po jakim czasie ?
U dietetyka wizytę tez juz miałam i w zasadzie dietetyk tez jest w szoku ze te biegunki dalej się utrzymują mimo braku glutenu na który teoretycznie wyszła nietolerancja. Ale może to jednak nie gluten jest problemem, już sama nje wiem, ale ten kołowrotek myśli co zjadłam, co jem, czy czasem to mi nie zaszkodzi, o nie dostałam biegunkę co jadłam i te analizy i grzebanie w internecie żeby znaleźć jakieś informacje już mnie meczy…
Dziękuje za kontakt i wsparcie
Awatar użytkownika
ck2023

15 stycznia 2026, o 21:44

Musisz pamiętać że stres/nerwica i depresja nasilają biegunkę i niestrawność. Im więcej będziesz analizowała i myślała, czytała internet oraz zamartwiała się tym bardziej będziesz miała nasilone objawy. Spróbuj trochę zwolnić i ustabilizować organizm. Poćwicz trochę uspokojenie głowy od tych zewnętrznych negatywnych impulsów. Joga, ćwiczenia i medytacja. .
Kuracje z węgla powtórz po tygodniowej przerwie, węgiel bierz wtedy kiedy nie bierzesz innych ważnych dla Ciebie leków bo on je zwiąże i nie wchłoną się prawidłowo.
Piszesz o pieczywie lekkim, podejrzewam że chodzi o chrupkie pieczywo które nie do końca jest ok. Spróbuj orkiszowe pieczywo lub graham i codziennie stosuj elektrolity a szczególnie w dni kiedy masz biegunkę.
Kama1203
Nowy Użytkownik

16 stycznia 2026, o 10:20

ck2023 pisze:
15 stycznia 2026, o 21:44
Musisz pamiętać że stres/nerwica i depresja nasilają biegunkę i niestrawność. Im więcej będziesz analizowała i myślała, czytała internet oraz zamartwiała się tym bardziej będziesz miała nasilone objawy. Spróbuj trochę zwolnić i ustabilizować organizm. Poćwicz trochę uspokojenie głowy od tych zewnętrznych negatywnych impulsów. Joga, ćwiczenia i medytacja. .
Kuracje z węgla powtórz po tygodniowej przerwie, węgiel bierz wtedy kiedy nie bierzesz innych ważnych dla Ciebie leków bo on je zwiąże i nie wchłoną się prawidłowo.
Piszesz o pieczywie lekkim, podejrzewam że chodzi o chrupkie pieczywo które nie do końca jest ok. Spróbuj orkiszowe pieczywo lub graham i codziennie stosuj elektrolity a szczególnie w dni kiedy masz biegunkę.
Dziękuję, będę próbować. Mam nadzieję że będzie w końcu lepiej
Awatar użytkownika
ck2023

16 stycznia 2026, o 14:02

Może mi umknęło czy korzystałaś z usług fizjo lub osteopaty, ale powinnaś spróbować przynajmniej na dwa wizyty iść i powiedzieć o sprawach z trawieniem bonsai techniki relaksacyjne dla tych obszarów.
Awatar użytkownika
ck2023

2 lutego 2026, o 21:59

Xifaxan czasami nie sprawdza się przy sibo a jest przeważnie przepisywany przez lekarzy. Sibo trudno zbadać a te testy są jakie są.
Ja teraz sytuacja u Ciebie?
Kama1203
Nowy Użytkownik

3 lutego 2026, o 10:59

ck2023 pisze:
2 lutego 2026, o 21:59
Xifaxan czasami nie sprawdza się przy sibo a jest przeważnie przepisywany przez lekarzy. Sibo trudno zbadać a te testy są jakie są.
Ja teraz sytuacja u Ciebie?
Niestety sytuacja się nie poprawia, gastrolog kazał przyjść po 3 miesiącach diety bezglutenowej także bede musiała się umówić na wizytę i sama jestem ciekawa co wymyśli dalej. Żadne probiotyki nic nie dają, zaczęłam jeszcze stosować męczennice na uspokojenie, gdzieś tutaj na grupie to wyczytałam, ale na ten moment nie pomaga. Zastanawiam się czy umówić się jeszcze do jakiegoś dietetyka klinicznego tylko boje się znów wydanych pieniędzy na marne.
Odstawiłam tez już od ponad 2 tygodni laktozę i tez nie widzę efektu. Sama nie wiem co mogę jeszcze zrobić bo te stolce są cały czas luźne, nawet jak siedzę w domu kilka dni i nie wychodzę to i tak to są luźne stolce- wiec nie wiem czy moja głowa aż tak to zakodowała czy jednak to nie jest głową, ciagle bije się z myślami czy to naprawdę stres może aż tak robić, czy przyczyna leży gdzieś indziej… muszę się tego pozbyć bo od czerwca wracam do pracy po urlopie macierzyńskim i nie mogę sobie już pozwolić na codzienny stres tym związany.
Awatar użytkownika
ck2023

3 lutego 2026, o 14:57

Wymień suplementy i leki jakie aktualnie bierzesz
Zmeczona12345
Nowy Użytkownik

3 lutego 2026, o 17:28

A badałaś pasożyty z kału? Nie w bylejakim laboratorium, ale np wysyłkowo do typowo parazytologicznych?
Zmeczona12345
Nowy Użytkownik

A badałaś pasożyty z kału? Nie w bylejakim laboratorium, ale np wysyłkowo do typowo parazytologicznych?
Kama1203
Nowy Użytkownik

4 lutego 2026, o 11:27

Zmeczona12345 pisze:
A no jasne, wysyłałam do Łodzi do jakiegoś lepszego laboratorium jeśli dobrze pamietam. Wyszło wszystko okej
Kama1203
Nowy Użytkownik

4 lutego 2026, o 11:27

ck2023 pisze:
3 lutego 2026, o 14:57
Wymień suplementy i leki jakie aktualnie bierzesz
Od wczoraj zaczęłam właśnie brać Multilac ibs który polecałeś
ODPOWIEDZ