Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Już mam dość tej nerwicy... moja historia.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
bart26
Odburzony i pomocny użytkownik

16 czerwca 2015, o 10:04

Ja mam tak codziennie . Staje przed lustrem i usmiech i dialogiem wewnetrxnym kasyje ten stan . Dziala na 30 minut do momentu jak znowunnie zaczne sie wkrecac w cosik .

Dialog wyglada np tak :

Siema suko patrz jaki mam szeroki usmiech
ciakwe ile dzis wytrzymasz z moim uporem
kolejny dzien napiecie jak bylo jest a ja coraz ladniejszy

Powiedzmy cos w ten sposob nie kieruj sie trescia a przekazem . Od rana wyobrazam sobie jak jest nad nerwica ze to tylko iluzja . I najwazniejsze to ten gest USMIECH. naprawde podnosi wiare w to co mowisz . Oprocz tego polecam muzyke kazdy ma swoja ja np z racji tego ze calemzycie slucham polskiego rapu . Uwielbiam sluchac DRUZYNY MISTRZOW. mam ciarki jak slucham tych tekstow sa przepelnione motywacja . Nawet mysle ze to spokojnie mozna nazwac takim motywatorem . Ja czloqiek slucha o silowni sali treningowej czy sparingach . Do podnosi adrenaline i czesto wyobrazam sobie nerwice jako przeciwnika i jak bombarduje go ciosami . Taka moja refleksja ale kazdy jest inny . Moze ty lubisz osmieszac lub racjonalizowac . Ja lubie czuc agresje ale tylko w stosunku do nerwicy.
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
Awatar użytkownika
PANGIRYK
Odważny i aktywny forumowicz

17 czerwca 2015, o 17:47

Nie wiem czy osnieszac ale pewnoscia nie racjonalizowac:) chyba po prostu ignorowac choc nie zawsze sie to udaje
bart26

17 czerwca 2015, o 17:49

Ale igborowanie musisz czyms podeprzec .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
Awatar użytkownika
PANGIRYK

17 czerwca 2015, o 18:34

Czym proponujesz? Budzi sie we mnie wtedy zlosc ale zlosc przexzy ignorowaniu...
bart26

17 czerwca 2015, o 18:46

To jest kwestia indywidualna ja np lubie agresywne podejscie . Meczy mnie jakis natret akceptuje go ale to nie pomaga bo widocznie nie wieze probuje osmieszyc ale jakos nie do smiechu mi czasem agresja no wyobrazam sobie ze to nerwicowe prdolerdo i bije pomiatam wyzywam . Wszystko ma jedno na celu zmiane emocji musisz zaowazyc ze to co zrobisz ma byc poparte emocja spokoju pewnosci siebie ze nic ci nie grozi itd ze to iluzja . Niekiedy wystarczy ze wierze poprostu w to ze to nerwica i sama ignorancja wystarczy pojawi sie mysl i znika . Niekiedy zajmuje sie czyms za kazdym razem cos trzeba robic zeby nie wkrecac sie bo jak sie wkrecamy podtrzymujemy emocje leku czyli to czego nasz umysl rzada . Moze zacznij sie relaksowac muzyka relaksacyjna moze medytacja . Wiele ludzi chwali ale to wszystko sa przemyslenia kazdy jest inny jeden moze przeczytac posta i tak sobie uswiadomi ze ma nerwice ze poprostu prz3jdzie mu odrazu .
Awatar użytkownika
Zestresowana
Zarejestrowany Użytkownik

17 czerwca 2015, o 19:40

Czemu nie racjonalizować? MI akurat racjonalizowanie bardzo pomaga, pozwala zaakceptować lęk i przez to go olać i nie nakręcać.
Ostatnio np. przy silnych zawrotach glowy powiedziala sobie tylko, ze to nowa sztuczka (pierwszy raz taki objaw) lęku, że u młodych osób zawroty głowy są najczęściej na tle emocjonalnym, że się stresuję jedną rzeczą i to stąd. I dzięki temu lęk nie narastał.

Agresywne podejście do mnie z kolei nie przemawia.

Bardzo indywidualna sprawa.
bart26

17 czerwca 2015, o 19:56

Tak jak napisalem mnie racjonalne wytlumaczenie tez pomaga ale czasem zawodzi . To jest naprawde indywidualna sprawa kazdy musis sie konfrontowac z lekiem a nastepnie wyciagac pozytywne wnioski . Zeby nastepnym razem wiedziec co robic jak podejsc .
Awatar użytkownika
PANGIRYK

17 czerwca 2015, o 21:07

Caly czas staram sie ingnorowac. To przynosi efekty,als pojawi sie dzien ze czuje sie naprawde podle i... jakbym zapomnial ze to tylko nerwica... relaksacja mi nie pomaga medytacja tez nie. Wydaje mi sie ze aktywnosc to jest to w moum przypadku. Nie miec czasu myslec po prostu. W pracy gdy mam nudny dzien- czuje sie zle i przychodza nieracjonalne mysli. Mam co robic- czuje sie wysmienicie.
bart26

17 czerwca 2015, o 21:23

Wiesz jestem za szukaniem zajecia ale jak ja to zawsze mowie .

Niezakceptowany lek to stracony lęk.

Zeby przestac sie lekac trzeba spojzec strachowi w oczy
Awatar użytkownika
PANGIRYK

18 czerwca 2015, o 15:48

Swięte słowa;) ja dzisiaj chyba zaakceptowałem fakt ze od rana czuje się podle- mam gorączke jestem chory ale poszedlem do pracy i jakos daje rade... nie mam mysli az tak mocnych ze padne zemdleje itd przychodzi to na mysl ale... jakos tak lekko... nie niszczy mi to odrazu nastawienia.
sloneczko92

22 czerwca 2015, o 14:54

jestem sie wygadac...
mialam chwile spokój z atakami paniki a dzis znow :( siedziałam sb nrml w pracy a tu nagle dostałam takie przerazajace uczucie ze juz po mnie :( uczucie ze umieram :( jeszcze takiego nigdy nie miałam :( cała się trzese, serce mi szybko bije :( nwm co ze soba robic...

-- 22 czerwca 2015, o 14:54 --
Nie mogę ostatnio sobie z tą nerwicą poradzić :( chodzę cały czas smutna... strasznie :( stosowałam sie do nagrania jak narazie pierwszego i wydawało mi się że to działa, ale poprostu nie moge w to uwierzyć ze takie coś może mi sie dziać to prawdziwe uczucie przy tym ataku tak jakbym przeczuwała ze to koniec :(
Awatar użytkownika
PANGIRYK

23 czerwca 2015, o 13:42

Sloneczko92 jak dzisiaj?
sloneczko92

23 czerwca 2015, o 15:06

A dzisiaj też tak średnio, ale znów boje sie tych ataków że może coś przyjsc :/ cały czas żyje w strachu nie umiem sie cieszyc z niczego ;/ poprostu jak mam objaw np ciezko mi sie oddycha to sie tak nie wystrasze bo wiem ze to nerwica... a tu takie przyszło straszne przeczucie ;/ umieranie ;/ raz miałam cos takiego podobnego ;/ i nie umiem sb tego przetłumaczyc;/ bo sb wmowiłam ze nikt takiego az uczucia nie ma tylko ja ;/
Awatar użytkownika
PANGIRYK

23 czerwca 2015, o 16:23

Ja man podobnie wystarczy cos " extra" czego nigdy nie bylo i juz mam rozwalony dzien... ale sluchaj za kazdym razem wychodzisz silniejsza ;)
sloneczko92

23 czerwca 2015, o 21:16

Masakra ;/ tak to jest już z naszymi nerwicami;/
no moze i tak jest :)
ODPOWIEDZ