Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czy schizofrenie można sobie wmówić?

Forum o nerwicy natręctw i jej objawach.
Omawiamy tutaj własne doświadczenia z życia z tym jakże natrętnym zaburzeniem.
Ale także w tym temacie można podzielić się typowymi natrętnymi lękowymi myślami, które pełnią rolę straszaków i eskalatorów lęku w zaburzeniu.
ODPOWIEDZ
bart26
Odburzony i pomocny użytkownik

20 lipca 2015, o 12:23

SukienkaKolorowa pisze:No bardzo dziwne.. ale dziekuje za odp:)

Sluchaj to jest dziwne tylko dla takiej osoby ktora nie wie kompletnie nic o nerwicy . A ty wlasnie taka osoba jestes ewidentnie . Czy sadzisz ze kazda z tych osob co ci odpisuje nie ma juz zaburzenia . Nie kazdy z nas ma chyba ze ma latke odburzony jak Victor . Ale nas nie dziwia te mysli i te stany czy te emocje . Bo wiemy dlaczego je mamy . Gdybys byla naprawde w potrzebie slucgala bys Divovica i czytala ciagle artykuly z forum . Ale ty ewidentnie nie robisz tego . Tylko kompletnie nie wiem dlaczego
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
SukienkaKolorowa
Zarejestrowany Użytkownik

20 lipca 2015, o 13:03

Bo caly czas mysle ze mam ta schize..
bart26
Odburzony i pomocny użytkownik

20 lipca 2015, o 13:10

Ale przeciesz od 15 stron ci ludzie tlumacza ze tak to nirmalne ze o niej myslisz i bedziesz myslec . To sie nie zmieni od jednego tygodnia . Ja mam juz 6 miesiecy zaburzenie . I czesto mi sie zdarza mysl ze mam schiza . I co sram w gacie nie bo stosuje to co tu ludzie mowia i pomaga. Przestan wkoncu pytac i sie upewniac . Zacznij robic cos w koncu z tym cos w kierunku zeby ci to przechodzilo bo samo nie przejdzie z dnia na dzien .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
Foofuu

20 lipca 2015, o 13:12

Ty myślisz, że masz schize, a nie ją masz. Nerwica daje takie odczucia, ale jest to tylko i wyłącznie odczucie, a nie choroba. Widzisz, od razu odrzuciłaś pomysł gadania do drzew, bo dla Ciebie jest to nienormalne. Jak ja bym poszedł do mojego sąsiada i mu powiedział, że to drzewo to nie jego kumpel, to zapewne popatrzyłby na mnie i stwierdził, że to ze mną jest coś nie tak i dalej kontynuowałby pogawędkę :D ludzie, którzy chorują na schize są przekonani, że to oni są normalni, a cała reszta zwariowała. Ty odczuwasz dziwność swoich myśli, więc nawet średnio rozgarnięty lekarz rodzinny na wstępie wykluczy taką chorobę.
Wszelka radość obecna na świecie bierze się ze szczęścia, którego życzymy innym.
SukienkaKolorowa

20 lipca 2015, o 13:44

Ja odczuwam dziwnosc mysli, dziwnosc zachowania mojego (caly czas mi sie wydaje ze zachowuje sie dziwnnie) a jak pyyam mamy czy sie zachowuje dziwnje to mowi, ze normalnie sje zachowuje i ze dziwne jest to ze sie pytam ja o to. Wszysgko wogole robie z nerwami to jest masakryczne nigdy tak nie mialam, wahania nastrojow mam itp. Powiem wam, ze kiedys przed tym podejrzewaniem o schiza to nakrecilam sie na anemie , bo objawy do mnie pasowaly
Foofuu

20 lipca 2015, o 14:07

No i bardzo dobrze :) mam nadzieję, że teraz już zrozumiałaś, że tak to wygląda w nerwicy. Przestań czytać o chorobach, które Ciebie nie dotyczą i zajmij się tym co Tobie dolega czyli właśnie nerwicy. Na forum jest cała masa artykułów, które opisują skąd takie myśli i jak sobie z nimi radzić. Pamiętaj też, że nic Tobie nie grozi, a ten stan w końcu minie. Nie stanie się to od razu, zapewne minie kilka miesięcy, natomiast Ty cały czas musisz wierzyć, że to właśnie nerwica, bez tego nie ruszysz z miejsca.
Wszelka radość obecna na świecie bierze się ze szczęścia, którego życzymy innym.
SukienkaKolorowa

20 lipca 2015, o 15:53

dobra dziekuje za odp:)

-- 20 lipca 2015, o 15:53 --
A wstyd przy tym jakis moze byc ?bo ja mam tak np ze zaczynam sie wstydzic ludzi jak mam jakis problem dzuwne dla mnie to jest, a jak nie mam problema zaxnego to sie nje wstydze itp Dziwne to nie ?
Foofuu

20 lipca 2015, o 16:10

No dobra, ale co z tego? Przestań analizować każdą myśl, każde zachowanie. Jakiekolwiek myśl Tobie przyjdzie do głowy i uznasz, że jest dziwna to znaczy, że wynika z nerwicowego stanu. Wiesz co należy zrobić z takimi myślami? Olać je. Jest to jedyne wyjście i powie to Tobie każdy na tym forum, każda osoba, która wyszłaz tego lękowego koła. Tutaj absolutnie nic się nie stanie, bo to wszystko dzieje się w Twojej wyobraźni, tylko że przed zaburzeniem wyobraźnia podsuwała fajne myśli, a teraz masz dziwne, lękowe.
SukienkaKolorowa

20 lipca 2015, o 16:14

Ja juz sama nw czy to nerwica bo jak mlzna sie wstydzic gadax ze swoin tata albo coa w tym stylh ? Nie wiem czemu tak mam, ale jak mam jakis problem to wstydze sie wychodzic na dwor gadac z ludzmi czy cos sw tym stylu dziwne..
Foofuu

20 lipca 2015, o 16:33

To przestań się wstydzić, co takiego się stanie jeżeli zmienisz swoje podejście? Jedynie poprawi się Twoja jakość życia. Mam wrażenie, że Ty byś chciała wszystko od razu. Zrozumienie swojej psychiki to stan długotrwały i wymaga treningu. Jak zrobisz 10 pompek to od razu nie staniesz się Pudzianem, tak samo w 10 dni nie zrozumiesz swojego umysłu. Wiedza, wdrażanie odpowiednich technik, masa motywacji i cierpliwość to klucz do sukcesu.
SukienkaKolorowa

20 lipca 2015, o 16:44

Dzięki za odp.mysle ze po prostu musze sobie znalezc jakies zajecie jakies i starac sie zapominac o tej nerwicy tylko to bedzie trudne ;/
Foofuu

20 lipca 2015, o 16:51

Oczywiście, że takie podejście jest dobre, natomiast bardzo dobre będzie w momencie gdy nie będziesz starać się na siłę zapomnieć o nerwicy, tylko świadomie z nią walczyć. Zrozumiesz wtedy czym są Twoje myśli, czym jest Twoje zachowanie, no i co najważniejsze - gdy już z tego wyjdziesz zobaczysz jak silną jesteś osobą, a życie nabierze niespotykanych barw ;) w tym momencie wydaje się to trudne, ale droga na szczyt zawsze prowadzi pod górę.
SukienkaKolorowa

20 lipca 2015, o 21:08

Dzięki za odp :)

-- 20 lipca 2015, o 21:08 --
Mam taki straszny lek przed derealizacja bo tyle sie nacxytalam o tym i chyba nawet to juz mam tak bardzo sie boje ktos cos doradzi ??
Foofuu

20 lipca 2015, o 21:51

Derealka w nerwicy jak najbardziej może występować. Nie bój się tego stanu, on też minie. Po prostu nie zwracaj na to uwagii i dalej rób swoje. Ja też przez to przechodziłem i może to dziwnie zabrzmi, ale bawił mnie ten stan, bo wiedziałem, że i tak nic mi nie grozi.
SukienkaKolorowa

20 lipca 2015, o 22:12

Okej :)

-- 20 lipca 2015, o 22:12 --
a czy np to , ze jak chodze to wiem ze nikt za mna nie chodzi to tez nerwicowe ? Czy juz schizo?
ODPOWIEDZ