Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Słabszy dzień? Kryzys? Ogólne pytanie? Wyżal się swobodnie.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Awatar użytkownika
NerwowaSzeregowa
Zarejestrowany Użytkownik

12 marca 2017, o 23:04

katarzynka pisze:Hej Kochani, ja dziś z pytaniem - czy Wy też macie takie głupie myśli, że po co się oszukiwać i na siłę zmieniać natrętne myśli, skoro one są prawdziwe i tylko w ten sposób chcemy zafałszować rzeczywistość przez to, że chcemy się ich pozbyć i wmawiamy sobie, że to natręctwa? Łazi to za mną i cały czas mi krąży gdzieś w głowie :(
U mnie było/ jest coś w rodzaju po co się czymś zajmować, wychodzić na siłe do ludzi skoro i tak tylko maskuje i odwlekam "przenoszenie się na drugi świat". Myśli "po co to robie skoro to i tak jest?" dalej są, ale takie maskowanie uznałam za część terapii, ucze się chociaż na chwile wrócić do swojego ciała i zapomnieć o tym co się dzieje w psychice.
justi2212
Odważny i aktywny forumowicz

12 marca 2017, o 23:09

katarzynka pisze:Hej Kochani, ja dziś z pytaniem - czy Wy też macie takie głupie myśli, że po co się oszukiwać i na siłę zmieniać natrętne myśli, skoro one są prawdziwe i tylko w ten sposób chcemy zafałszować rzeczywistość przez to, że chcemy się ich pozbyć i wmawiamy sobie, że to natręctwa? Łazi to za mną i cały czas mi krąży gdzieś w głowie :(
myśli o wmawianiu to też mój konik :DD ale trudno, najwyżej sobie wmówię że mam tylko nerwicę i nic mi nie jest ;col :DD
,,W psychologii jest takie pojęcie „błysk” to jest moment kiedy człowiekowi w głowie się wszystko zmienia, kiedy nagle dociera do niego coś co było oczywiste od lat, ale teraz nabrało innego wymiaru."
— Jacek Walkiewicz / psycholog

Być może wszystko jest w porządku, ale trudno w to uwierzyć :)
Potykając się można zajść daleko, nie można tylko upaść i nie podnieść się
sebastian86

12 marca 2017, o 23:17

kretu, nogi sa troche spokojniejsze juz.na dopamine bralem ropinirol iles miesiecy i anhedonia nie zeszla
Mistrz 2021 (L)
Awatar użytkownika
katarzynka
Dyżurny na forum Odważny VIP

13 marca 2017, o 06:43

Własnie mnie dopadly takie myśli, po co się oszukiwać I walczyć z nerwicą I natręctwami, skoro ich tak naprawde nie ma, a wmawiam sobie tylko, żeby się usprawiedliwiać. Oczywiście z automatu myśl, że ta powyższa myśl nie jest nerwicowa itp. :-(
jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
Awatar użytkownika
Kretu
Odburzony Wolontariusz Forum

13 marca 2017, o 12:55

Seba, jeżeli nie bierzesz teraz żadnego leku. To spróbuj l- dopy. http://allegro.pl/l-dopa-99-5g-dopamina ... 60921.html
Żyj odgrodzony od przeszłości i przyszłości.
Nikoniarz

13 marca 2017, o 18:58

@Kretu samodzielne przyjmowanie i dawkowanie sobie L-dopy to nie jest zbyt dobry pomysł. Kiedyś się interesowałem tematem.
Co do RLS ja też mam odkąd przyjmuję mirtazapinę. Biorę ją o godzinie 21-22 (staram się jak najwcześniej) i przed zaśnięciem z 2 godziny mam to nieprzyjemne uczucie w nogach. Ciężko przez to usnąć. Początkowo mirtazapina mnie bardzo zamulała i szybko usypiałem (przez pierwsze 2-3 dni).Teraz to usypianie się przesuwa, mirta już tak nie usypia mocno ale przez to załączają się nogi i ciężko usnąć. Mam nadzieję, że to minie. Kretu też myślisz, że to od dopaminy?? hmm, mirta raczej nie rusza dopaminy z tego co czytałem.
AnxietyDisorder0

13 marca 2017, o 19:51

U mnie jest trochę lepiej, jednak towarzyszy mi ciągle dziwne uczucie. Mam wrażenie, że jestem na skraju wytrzymałości fizycznej i psychicznej. Mam taką "wizję", że jak nie daj Boże zdarzy się jakieś inne nieszczęście, to nie wytrzymam tego, dostanę zawału, trzęsawek, będę ryczeć dniami i nocami. Czuję się w miarę dobrze, ale ciągle czuję, że jestem właśnie na tym skraju, że mało brakuje do stracenia kontroli i spokoju. Nie chodzi mi o takie typowe nerwicowe natręctwa, że stracę kontrolę i kogoś zabiję, tylko co innego. Wiecie o co mi chodzi? Mieliście takie cuś?
Awatar użytkownika
NerwowaSzeregowa

13 marca 2017, o 21:36

AnxietyDisorder0 pisze:U mnie jest trochę lepiej, jednak towarzyszy mi ciągle dziwne uczucie. Mam wrażenie, że jestem na skraju wytrzymałości fizycznej i psychicznej. Mam taką "wizję", że jak nie daj Boże zdarzy się jakieś inne nieszczęście, to nie wytrzymam tego, dostanę zawału, trzęsawek, będę ryczeć dniami i nocami. Czuję się w miarę dobrze, ale ciągle czuję, że jestem właśnie na tym skraju, że mało brakuje do stracenia kontroli i spokoju. Nie chodzi mi o takie typowe nerwicowe natręctwa, że stracę kontrolę i kogoś zabiję, tylko co innego. Wiecie o co mi chodzi? Mieliście takie cuś?

Na tym samym etapie jestem :) Wiem, że w każdej chwili moge dostać ataku i znowu przenieść się na tamten świat a bycie na nim wykańcza strasznie psychike. Boje sie, że mimo leków i terapii jak zawsze pod wpływem stresu, złej informacji, drastycznych przeżyć nie będe reagowała jak inni tylko właśnie moim atakiem, DD itd. Psycholog powiedziała że nie mam obrony przed stresem i terapia ma wznowić moje procesy obronne. Także mam nadzieje ze leki w połączeniu z pomocą lekarską dadzą takie efekty, że nie będe mogła się wprowadzić w taki stan już nigdy więcej. Zresztą nic dobrego to nie robi. Ja sama jak i wielu moich znajomych twierdzi, że się zmieniłam. Stałam się spokojniejsza i juz nie ma we mnie tyle zycia co kiedyś. Może po drodze do wyzdrowienia znajde znowu dawną siebie. Jeśli trzeba zażywaj leki, chodź na terapie a napewno w jakiś sposób Cię to uspokoi. I oby to świństwo już nie wróciło, chociaż z doświadczenia wiem że rok mogłam mieć spokój a teraz jak złapało tak 4 miesiąc nie moge z tego stanu wyjść.
beautiful_kate

14 marca 2017, o 18:39

Ja mam ten sam etap-jestem na skraju.

Pomocy! Wróciły ataki paniki. W centrach handlowych od jaskrawego światła i osobno gdy z kimś rozmawiam zaczyna mi się walić świat.
I co dopuszczać to do siebie? Skoro sytuację za normalne to czemu mam reagować lekowo... ech masakra.

A teraz słuchajcie. Idę ulicą i jest napis "ostrzenie noży ". Ja przeczytałam tylko fragment OSTRZEŻENIE .... I LĘK! !!!!!
OPRÓCZ tego ode ulica i pomyślę coś a czemu bp ten budynek jest wyższy a ten niższy ... i zaplątanie i panika!!!! Pomocy tak źle nie było długo! I ciągle nie umiem pomyśleć o sobie "nie nerwowo" . Ciągle mam myslebie o sobie jako i znerwicowanej bo taka jestem. Mówią żyj tu i teraz a tu i teraz jest okropnie!!!!!!!! Co robić jak myśleć tragedia! To myslenie o sobie jako o osobie znerwicowanej utrwalilo się na lata! Od lat tak mam! !!!!! Pomocy ; ((( co mam robić? Wracają też tiki mocne i o to jak mnie postrzegają inni bo jest źle!

-- 14 marca 2017, o 19:39 --
Ciągle rycze po nocach ze tak jest i tak zostanie. ... no tak jest !!!!!
Zapominanie to akt mimowolny. Im bardziej chcesz coś porzucić tym bardziej cię to ściga.
William Jonas Barkley
zabner
Odważny i aktywny forumowicz

14 marca 2017, o 18:58

Od paru dni powróciło uczucie odcięcia w dużych pomieszczeniach. Przebywając w sklepie robi mi się słabo, wszystko co mnie otacza jest dziwne, to uczucie jest wręcz nie do opisania, taka nijakość. Ah ta nerwica :P
Awatar użytkownika
NerwowaSzeregowa

14 marca 2017, o 20:29

U mnie jak jest juz chwile dobrze to zaraz musi coś wrócić i zniszczyć chwile. Dzisiaj znowu jak nie w swoim ciele, wszystko jest dziwne, straszne. Nie wiem czemu zyje i czy naprawde zyje. Wszystko jak we śnie. Znowu straciłam cel i sens w zyciu. Nie wiem czym są spowodowane takie huśtawki stanów tymbardziej ze biore leki. Masakra! :( I ta świadomość, że to tykająca bomba, atak może mi się włączyć sam z siebie lub z moją pomocą jeśli się na tym skupie. A przecież wiecznie nie moge być czymś zajęta i oszukiwać samą siebie że nic sie nie dzieje.
sebastian86

15 marca 2017, o 15:56

kretu, jadę teraz na fluanxolu.

-- 15 marca 2017, o 15:56 --
robilem zakupy w lidlu i tak nagle poczulem taki smutek...ni stąd ni zowąd
Mistrz 2021 (L)
Awatar użytkownika
dziwny123

15 marca 2017, o 16:56

Musiałem przed 3 wstać (a wczoraj mogłem dopiero przed północą iść spać) i jestem w półśnie.
k.lozo85

15 marca 2017, o 17:13

U mnie również mega kryzys 6 sty dzień jak biorę Setralinę i mega strachy i doły,cały dzień normalnie to bani jedynie lorafenem mogę sie podratować a tak to same schizy.Kiedy te skutki uboczne przejdą bo juz mam myśli by odstawic,tyle że co dalej,......?
Awatar użytkownika
katarzynka
Dyżurny na forum Odważny VIP

15 marca 2017, o 18:59

k.lozo85, uważaj na Lorafen, łatwo sie uzależnić. Jeśli sertralina rozkręci swoje działanie, postaraj się go jak najszybciej odstawić. Wprawdzie jest skuteczny, ale uzależniający I ciężki w odstawieniu.
jeśli życie sprawia, że nie możesz ustać, uklęknij.

nie mów Bogu, że masz wielki problem. powiedz swojemu problemowi, że masz wielkiego Boga.
ODPOWIEDZ