Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
-
katarina666
- Zarejestrowany Użytkownik
29 czerwca 2016, o 11:11
Witam,
Powiedzcie mi proszę czy Wy tez tak macie,że zamartwiacie sie o byle co? jak to bedzie jak umrze bliska nam osoba, czy sobie poradzimy, boje sie tego ze bede cierpiała bo jestem zrzyta z kims tam.. Prosze wypowiedzcie sie na ten temat bo juz sama nie wiem jak mam sobie to tłumaczyć wiem ze na pewno spowodowane jest to nerwica że boimy sie nawet małych problemów ehh..
-
bart26
- Odburzony i pomocny użytkownik
29 czerwca 2016, o 11:23
Tak spowodowane jest to Nerwica . Niestety tresc mysli jest zupelnie nie wazna . Nerwica zawsze atakuje nasze najwieksze wartosci dla jednego bedzie to wlasne zdrowie dla innego strach przed przyszloscia jeszcze inny bedzie zamartwial sie o bliskich .
Nic z toba nadzwyczajnego sie nie dzieje jestes normalnie na swiecie zaburzona emocjonalnie . I w tym kierunku bym ci radzil pojsc czyli doqiedz sie co to wogole Nerwica bo Nerwica to nie sa Nerwy jezeli tak sadzisz to jestes w ogromnym bledzie . Nerwica to tez nie denerwowanie sie to tez nie stresowanie sie a przynajkniej nie jest ona glownym czynnikiem od ktorego to sie dzieje . To twoja wina ze masz co masz i to ty musisz to zmienic zadna tabletka nie zmieni za ciebie postawy zyciowej myslenia podejscia do stresu to twoj stres i ty go sama generujesz nie jest to wina czyjas lub czegos .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
-
martusia1979
29 czerwca 2016, o 11:54
Violator pisze:martusia1979 pisze:Violator pisze:nierealna
"Tyle razy narzekał na normalność i nudę w jego życiu.
Teraz oddałby wszystko,żeby chociaż przez chwilę poczuć ten spokój w otaczającym go świecie."
Twój podpis to jakby o mnie...
dziewczyny to możliwe !...wiem jest ciężko ale u mnie jest tej normalności juz znacznie więcej !...tego i Wam życzę

Ja akurat nie dziewczyna : P
hehehe widzisz jak łatwo można się pomylić

sorki
-- 29 czerwca 2016, o 10:54 --
Alex.f pisze:martusia1979 pisze:Alex.f nie wiem czy juz sluchalas ale polecam uderzyc od razu do nagrania,, etap 3 mysli lękowe ,, naprawde fajne i pomocne warto przesluchac bo wiele wyjasnia.
kurcze tyle sie napisałam a tutaj nie dodał się post - no nic w skrócie napiszę jeszcze raz:))
przez ostatnie dni skrupulatnie słuchałam i nawet robiłam notatki z etapu II, dzisiaj zaczynam etap III - w sumie zacznę - bo do południa mam ambitny plan - wyjść z domu - jechać z psem do weterynarza - w sumie to blisko ale dla mnie wyzwanie jak wyprawa na koniec świata.
Co do nagrań to działają one na mnie lepiej niż terapia - ponieważ chłopacy- autorzy - doskonale wiedzą o czym mówią - bo to przechodzili. Niestety ja przeszłam dwie terapie średnio udane, ostatnia terapeutka zamiast mechanizmów nerwicy opisywała mi mechanizm alkoholizmu - jako zadania dawała czytanie książek i oglądanie filmów o problemach alkoholowych. Kiedy zapytałam dlaczego tak prowadzi terapie - odpowiedziała,że nerwica i alkoholizm działa tak samo

Nie znam się na Alkoholizmie, DDA i współuzależnieniu, ale wiem jedno terapia nie pomogła. Po kilku spotkaniach we wszystkich widziałam ukrytych alkoholików.
Wracając, jeszcze do nagrań to czekam na odsłuchanie kolejnych jak na kolejny odcinek fajnego serialu czy kolejny rozdział dobrej książki:)
pozdrawiam wszystkich z nad morza (w sumie Zatoki Gdańskiej)
P.S.
zastanawia mnie jak sobie radziliście/radzicie z porażkami - np, nie wyszłam - a miałam, nie dachełem rady - a chciałem????
nie zrażaj się do terapii przez 2 nieudane...pewnie mówisz o dynamicznej , a fajna jest behawioralna ale to juz każdy musi sobie sam znaleść
sposób na siebie.
Jeżeli chodzi o porażki jest fajne nagranie ,,postawa przyjacielska''. Porażki to niestety też coś co trzeba sobie wypracować mam namyśli podejście do nich. To co opisałaś to tak zwane konflikty wewnętrzne

...wiem o czym mówisz bo miałam tak długo , niby chciałam ,a nie wyszłam potem biłam się z myślami ,ze powinnam . Najlepiej na początku robić to na co w danej chwili masz ochotę. Jak chcesz wyjść to się nie zastanawiaj tylko wychodz. To pomoże ci w tym rozzkminaniu

strach-przed-smiercia-szalenstwem-i-utrata-kontroli-t427.html
-
katarina666
29 czerwca 2016, o 12:10
bart16 dzięki za odpowiedz

Ja wiem co to jest nerwica bo siedze w tym od jakis 6 lat

Lecz rózne mam myslenie na ten temat, na poczatku bałam sie bardzo o swoje zdrowie, co chwile wkrecałam sobie choroby ale z upływem czasu i informacji jakie uzyskałam czytajac , troche od psychologa do ktorego chodziłam. wiem że miałam lub nawet i mam nerwice lękową. łapia mnie czasami lęki jak pomysle teraz juz nie o sobie a o rodzicach czy o narzeczonym. czuje sie taka nie dojrzała do dorosłego życia co z tym zrobic pomózcie jak dojrzec psychicznie bo chyba o to u mnie teraz chodzi :/
-
bart26
29 czerwca 2016, o 12:22
Haha to ze masz ja 6 lat nie znaczy ze wiesz jak dziala mechanizm nerwicy . Jezeli traktujesz nerwice w sposob tresci to znaczy ze nie wiesz czym ona jest . Tresci sa nie wazne i bede to powtarzal zawsze i wszedzie . Ja mysle ze i tak nie wiesz do konca o co comon . A jezeli wiesz to prosze powiedz mi po co boisz sie o bliskich z czego to wynika hmm ??
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
-
katarina666
29 czerwca 2016, o 12:32
Rozumiem że Ty jestes tak super doświadczony i masz to juz głęboko za soba ? kiedys czytałam ze jak zrozumiesz nerwice to lęki ustąpią wiec jak widac do końca jej nie rozumiem.. za mało mam chyba wiedzy, nie to co TY..
-
subzero1993
29 czerwca 2016, o 12:41
Wiedza nic nie da, dopóki nie zaczniesz jej wprowadzać w życie o czym Bart wielokrotnie mówi.
Jak szukać objawów bez nakręcania się -> http://www.zaburzeni.pl/viewtopic.php?p=100011#p100011
-
katarina666
29 czerwca 2016, o 12:44
możesz napisac co konkretnego masz na mysli ? co mam wprowadzac w życie ?
-
bart26
29 czerwca 2016, o 13:02
katarina666 pisze:Rozumiem że Ty jestes tak super doświadczony i masz to juz głęboko za soba ? kiedys czytałam ze jak zrozumiesz nerwice to lęki ustąpią wiec jak widac do końca jej nie rozumiem.. za mało mam chyba wiedzy, nie to co TY..
Przestan byc zarozumiala i posluchaj kogos kto byl biedny a stal sie bogaty bo takie osoby ucza . Frustrujesz sie tym ze mam nerwice za soba tak mam za soba i wiem co czujesz wiem co przezywasz a moje rady sa z serca a nie zeby ci dogrysc sadzisz ze ja nie mam co robic tylko lubie umniejszac wartosci innych ludzi z problemami na forum internetowym bo to podbudowuje moja samoocene .
Na forum jest kupa materialu zrob z tym co chcesz

-
Tove
- Odważny i aktywny forumowicz
29 czerwca 2016, o 13:10
w sumie nie wiem czy chce o cos zapytac, bo odp znam, ale musze sie wygadac bo kiepsko sie czuje. Lecialam dzis samolotem, ladowanie bylo straszne, jeszcze nigdy tak nie telepalo jak latalam. Ludzie lekko spanikowali a ja pomyslalam sobie "przynajmniej jak spadniemy przestanie mnie meczyc ta nerwica". Tak zle sie z tym czuje, ze przez chwile mialam taka mysl, ze chcialabym umrzec:-\ ogolnie nie mialamnigdy natretow samobojczych, dlatego tak mnie ta mysl przerazila. Mieliscie czasem po prostu dosc i mysli tego typu?
Everything will be ok in the end. If it’s not ok, It’s not the end.
Ed Sheeran
-
katarina666
29 czerwca 2016, o 13:19
Ja nie jestem zarozumiała, chciałam po prostu słyszec pare słow jak sobie z tym poradzic, moze jakiegos wsparcia czy cos w tym stylu. Chiałam sie dowiedziec jak to zrobiłes skoro masz juz to daleko za soba
-
egeria1975
29 czerwca 2016, o 13:42
Tove pisze:w sumie nie wiem czy chce o cos zapytac, bo odp znam, ale musze sie wygadac bo kiepsko sie czuje. Lecialam dzis samolotem, ladowanie bylo straszne, jeszcze nigdy tak nie telepalo jak latalam. Ludzie lekko spanikowali a ja pomyslalam sobie "przynajmniej jak spadniemy przestanie mnie meczyc ta nerwica". Tak zle sie z tym czuje, ze przez chwile mialam taka mysl, ze chcialabym umrzec:-\ ogolnie nie mialamnigdy natretow samobojczych, dlatego tak mnie ta mysl przerazila. Mieliscie czasem po prostu dosc i mysli tego typu?
Ja mam często takie myśli a własciwie mogę powiedzieć że teraz to już sporadycznie miewam. Myśl to tylko myśl , dziś tak jutro lepsza:)
-
bart26
29 czerwca 2016, o 13:47
bart26 pisze:Tak spowodowane jest to Nerwica . Niestety tresc mysli jest zupelnie nie wazna . Nerwica zawsze atakuje nasze najwieksze wartosci dla jednego bedzie to wlasne zdrowie dla innego strach przed przyszloscia jeszcze inny bedzie zamartwial sie o bliskich .
Nic z toba nadzwyczajnego sie nie dzieje jestes normalnie na swiecie zaburzona emocjonalnie . I w tym kierunku bym ci radzil pojsc czyli doqiedz sie co to wogole Nerwica bo Nerwica to nie sa Nerwy jezeli tak sadzisz to jestes w ogromnym bledzie . Nerwica to tez nie denerwowanie sie to tez nie stresowanie sie a przynajkniej nie jest ona glownym czynnikiem od ktorego to sie dzieje . To twoja wina ze masz co masz i to ty musisz to zmienic zadna tabletka nie zmieni za ciebie postawy zyciowej myslenia podejscia do stresu to twoj stres i ty go sama generujesz nie jest to wina czyjas lub czegos .
W pierwszym poscie ci napisalem od czego powinnas zaczac . Nie watpie ze nie wiesz co to Nerwica kompletnie ale napewno brakuje ci sporo wiedzy ktorej ci psycholog nie przekazal co bardzo czesto sie zdarza .
Posluchaj sobie Divovica ktorego znajdziesz tu :
posting.php?mode=quote&f=6&p=99170#
Najpierw doqiedz sie z czym ty walczysz a dokladnie dlaczego sobie robisz sama kzywde .
-
katarina666
29 czerwca 2016, o 13:56
No własnie tez czasami tak myśle ze czasami to ja sama robie sobie krzywde głupimi mysłami, że sobie nie poradzę, ze jestem taka ofermą zyciową. a mógłbys powiedziec jak u Ciebie to wyglądało ? zrozumiales sens nerwice ze sam sobie robisz krzywde, wprowadziles cenne rady w zycie i przeszło ?
-
bart26
29 czerwca 2016, o 14:38
To jest bardzo zlozone nie bede sial w glowie ci szybkich wskazowek bo z doswiadczenia wiem ze to nie zadziala .
Jestes swiezak to polecam ci artykuly wiktora i poslunie Divovica i to nie raz tylko zgwalc to ze sto razy . Daj sobie czasu i nie traktuj zaburzenia po przez pryzmat tresci objawow czy obaw . To jest tylko latka ktora da sie zdjac ale wymaga to wiele pracy i wiele upadkow . Te upadki sa bardzo wazne i nie traktuj ich jak cofania sie do tylu bo to zludzenie sfrustrowanego Nerwicowca ktory by chcial juz miec spokoj .