Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Słabszy dzień? Kryzys? Ogólne pytanie? Wyżal się swobodnie.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
DżejKej77
Nowy Użytkownik

27 grudnia 2024, o 15:11

Kurcze mi az tak nigdy nie doskwierało jak teraz, nie panikuje nad tym staram się olewać ale jestem tym zdziwiony. Długo może to tak trzymać? 😆 dodam ze cały czas biorę parogen 20mg
Awatar użytkownika
bareten
Odważny i aktywny forumowicz

27 grudnia 2024, o 15:30

Chyba nie jesteśmy w stanie okiełznać sami swojej głowy. W sumie ona robi co chce a my musimy się dostosować. :)
Awatar użytkownika
bareten

27 grudnia 2024, o 15:39

Teraz jestem w pracy i jakby cały ten stan lękowy i DD miesza mi się z normalnością. Tak, że już w sumie nie wiem czy jest prawie normalnie czy jest źle.
Awatar użytkownika
bareten

27 grudnia 2024, o 15:39

Ale to chyba dobry objaw. Minęło 5 godzin a ja nie padłem, nie zemdlałem, nie oszalałem itp itd
Awatar użytkownika
bareten

27 grudnia 2024, o 15:41

Ja cały czas biorę cital 20 mg a dostałem lęków i DD od 10 dni więc Ci nie pomogę
morphifry
Zarejestrowany Użytkownik

27 grudnia 2024, o 15:48

DżejKej77 pisze:
27 grudnia 2024, o 15:11
Kurcze mi az tak nigdy nie doskwierało jak teraz, nie panikuje nad tym staram się olewać ale jestem tym zdziwiony. Długo może to tak trzymać? 😆 dodam ze cały czas biorę parogen 20mg
Bedzie trzymac dopoki bedziesz na tym skupial uwage 😉 Masz tak teraz i musisz to ignorowac, czujesz sie odrealniony itd ale to co Ci pomoze to zycie tak jakbys tego nie mial, jak uwaga przestanie skupiac sie na dd to mozg zalapie ze to nie jest zadne zagrozenie i nawet sie nie obejrzysz jak minie
Awatar użytkownika
bareten

27 grudnia 2024, o 15:54

Czasami myślę, że sami poniekąd wywołujemy ten stan. Jak myślisz i uważasz że masz DD i dziwnie się czujesz to jak masz się czuć normalnie. Myślę że nawet zdrowy jak sobie wmówi że ma źle, to tak się będzie czuł
Awatar użytkownika
bareten

27 grudnia 2024, o 16:47

Teraz sobie myślę, czy to już moja czy jutro będę już odczuwał jakiś sens. Czy może mi się wydaje że mija. Aczkolwiek uświadamiając sobie że jestem w pracy i nic mi nie jest i że dan radę chyba wyzbywam się mojego aktualnie największego lęku, że zawale pracę nie dam rady itp

Całe święta myślałem o powrocie o pracy i to napędzało mi lęk, może jak się oswoje z pracą to lęki i zarazem DD będzie mijało?
Awatar użytkownika
Potok

27 grudnia 2024, o 17:26

Nic nie zawalisz, ja w głębokiej derealizacji jeździłem samochodem, zdziwiony że wszystko się dzieje samoistnie i automatycznie :) Z DD jest tak że nie musisz z nim walczyć, unikać i za wszelką cenę się pozbyć, ono samoistnie znika wraz z redukcją lęku. To jest stan w którym się bywa będąc w dużym stresie nawet nie mając nerwicy.
Awatar użytkownika
bareten

27 grudnia 2024, o 17:43

A powiedz teraz mam napięciowy ból głowy, ale czuję też kłucie oraz ściąganie jakby skóry z prawej strony głowy aż schodzi delikatnie na polik aż do prawego oka. Wziąłem Ibuprom ale jakoś tak dalej dokucza. To normalne?

Czuję takie ściąganie czy napięcie skóry powyżej prawego ucha
Ostatnio zmieniony 27 grudnia 2024, o 17:54 przez bareten, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bareten

27 grudnia 2024, o 17:45

Masz może jeszcze jakieś dobre rady by wyzbyć się tego uczucia DD oraz jak postępować żeby głupio nie myśleć i to oswoić?
DżejKej77
Nowy Użytkownik

27 grudnia 2024, o 18:04

A myślicie ze jak biorę parogen od maja to już mogł poprostu przestać działać czy to raczej stres który przeszedłem i już się doszukuje sam szczegółów i się nakręcm?
Awatar użytkownika
Potok

27 grudnia 2024, o 18:52

Z doświadczenia mogę powiedzieć że nerwica może dać Ci objawy jakie tylko sobie wymyślisz. Lecz nie jest w stanie na tyle ich uwiarygodnić żeby ciągle się łapać na tą samą iluzje choroby czy czegokolwiek, zawsze przychodzą wątpliwości a strach mija i objaw magicznie znika. Uczucia DD nie da się wyzbyć bo ono jest naturalną odpowiedzią na ekstremalne sytuacje i duże stresy. Żeby DD zeszło musisz się uspokoić, organizm musi zejść z stanu zagrożenia a DD samoistnie zniknie. A żeby tego dokonać musisz pracować nad sobą, ignorować objawy które nerwica ciągle podsyła jeden po drugim czy to somaty czy natrętne myśli. Z reguły nieunikniona jest zmiana swojego dotychczasowego podejścia do życia, problemów i niepowodzeń. Polecam zacząć od obejrzenia filmów DivoVica i wprowadzania treści w nich zawartych w własne życie.
Kasia37

27 grudnia 2024, o 19:06

A nie macie tak że ,,polubiliscie'' już ten stan-lęk,jest on obecny w większości dni,raz jest lepiej a raz gorzej,ale on jest.A co by było gdyby to się skończyło?To absurdalne ale ja się boje życia bez tego.Może mając go usprawiedliwiam to że jestem np.glupia,tłumaczę sobie że to przez lęk mam pustkę w głowie....to że jestem leniwa usprawiedliwiam strachem przed pracą...
Kasia37

27 grudnia 2024, o 19:06

Przepraszam jeżeli pisze bzdury 😔
ODPOWIEDZ