Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Słabszy dzień? Kryzys? Ogólne pytanie? Wyżal się swobodnie.
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Mam pytanie czy ma ktoś tak że budzi się w nocy i ma dręrwa dłoń lub obie dłonie tak jak by je przygniutl spał na nich te uczucie znam jak się budziłem i zeczewiscie śpię na którejś kończynie a teraz kończyny są wolne a zdretwiale wkręciłem sobie tężyczkę
-
Oby raz tak miałem, cała rękę drętwą. Miałem próbę tezyczkowa i wyszła ujemna. Wiec trzeba to zwalić na nerwice.
-
Dziś u mnie nieco lepiej, lorzepam wziellem wczoraj w dawce 1 mg, nie przymuliło a zlikwidowało drzenia, skurcze itd na cały wieczor. Dziś skurczy i dretwien mniej. Jedynie zabikajace bole w nadgarstku uzależnione od pozycji ręki. Staram się nie czytać nie wkręcać i coś robić. Więc pewnie tak jak u Ciebie nerwica....MrIncognitoo pisze: ↑29 stycznia 2023, o 14:53Oby raz tak miałem, cała rękę drętwą. Miałem próbę tezyczkowa i wyszła ujemna. Wiec trzeba to zwalić na nerwice.
-
Niby całe koło już znam i dalej daje się wkręcić przecież na zdrowy rozsądek bez strachu kto ma wszystkie witaminy cały czas w normie mam 40 lat i przeżyłem wiele stresu i obciążeń i nie raz mnie ganiało tyle że nie skupiałem takiej uwagi na swoim organizmie a teraz wszystko musii być tip top tylko jakas odchylka i narasta presją presją daje sonaty a sonaty koło fortuny
-
Zastanawiam się czy robić ta próbę tezyc,kowa czy to olać jak będę potrafił trochę mam mieszane uczucia apropo tej tezyczki bo jak się ma nerwice zdaza się częstomocz i biegunka no to można mieć witaminy trochę za małe i wysiłek fizyczny kiedy to choroba która trzeba leczyć a kiedy dać se odpocząć c,ego ja osobiście nie o
Potrafię i zregenerować
Potrafię i zregenerować
- Hightower
Nie do końca zrozumiałem sens tej wypowiedzi. Natomiast co do wcześniejszych objawów - nocne drętwienie dłoni - postawiłbym raczej na łagodny zespół cieśni nadgarstka. To najbardziej charakterystyczny objaw. Jeśli strzepywanie pomaga i objawy nie pojawiają się w ciągu dnia, tężyczka odpada. Zespół cieśni rozwija się długimi latami, dając na początku słabo nasilone objawy. Po prostu kilka razy w miesiącu czy tygodniu zdrętwieje nam dłoń w czasie snu, co powoduje wybudzenie i odruch masowania/strzepywania. Wystarczy zakup ortezy na nadgarstek w sklepie ortopedycznym. Nie nosimy tego w ciągu dnia - jedynie w czasie snu. Podrażniony nerw regeneruje się po kilku miesiącach. Czasem potrzebny jest zabieg chirurgicznego odbarczenia lub hydrodekompresji, ale to już zaawansowanych przypadkach (ból w ciągu dnia, osłabienie uchwytu, pierwsze zaniki mięśni).Rafkul pisze: ↑29 stycznia 2023, o 15:35Zastanawiam się czy robić ta próbę tezyc,kowa czy to olać jak będę potrafił trochę mam mieszane uczucia apropo tej tezyczki bo jak się ma nerwice zdaza się częstomocz i biegunka no to można mieć witaminy trochę za małe i wysiłek fizyczny kiedy to choroba która trzeba leczyć a kiedy dać se odpocząć c,ego ja osobiście nie o
Potrafię i zregenerować
Sama tężyczka daje inne, bardziej charakterystyczne objawy. No i nie ogranicza się do pory nocnej czy spoczynku. Na pewnym etapie jest to już mnóstwo objawów, sięgających od stóp po głowę. I zdecydowanie nie jest to efekt nerwicowej przeczulicy. Wszystko zależy od stopnia nasilenia niedoborów, więc to jest całe spektrum somatów, ale takim najbardziej charakterystycznym na początkowych etapach są dziwne odczucia w okolicy ust: drętwienia, mrowienia, drżenia, wrażenie osłabienia.
Ja przez to przechodziłem i pamiętam zwłaszcza jeden objaw, który zapalił mi czerwoną lampkę: problem z zagwizdaniem, osłabienie mięśnia okrężnego ust. U kogoś innego mogą to być natomiast skurcze w okolicach stóp i łydki, wrażenie drętwienia coraz większych obszarów kończyny, zaczynając od palców, po część grzbietową stopy, łydkę i uda. To takie odczucie, jakbyś miał za ciasne obuwie lub obwiązał sobie nogę taśmą klejącą. Lub założył kalesony po dziadku. Te parestezje postępują i nasilają się z czasem. W końcu przychodzi czas na okolice śród- i nadbrzusza (bóle opasające, również wrażenie oklejenia taśmą, rozpierania), klatki piersiowej. Sztywnieje kark. Człowiek ma wrażenie, jakby go wystrugali z drewna. To właściwie nie wrażenie. Sztywność mięśni i zaburzenia chodu są faktem. W końcu zwraca na to uwagę nawet fizjoterapeuta, który w pewnym momencie sam zaczyna odsyłać klienta do neurologa, bo widzi, że masaż nic nie da.
Doradzałbym zatem kontakt z ortopedą.
-
Dzięki bardzo za wypowiedź ręce wystarczy że tak można powiedzieć że optrzepoje i takie uczucie jak by czuje ze krew znowu zaczyna płynąć nawet zmienię jej pozycje trochę niżej i też wraca a dłoni wtedy nie czuje tak jak by mrowienie tylko
Dużo pracuje fizycznie rękami dużo muszę nimi siły użyć tak się zastanawiam czy to może być od łokci bo czasem czuje w ciągu dnia jak by prądzie od nich szedł w kierunku dłoni tak tylko pytam na marginesie bo widzę że bardzo obeznany jesteś medycznie
Dużo pracuje fizycznie rękami dużo muszę nimi siły użyć tak się zastanawiam czy to może być od łokci bo czasem czuje w ciągu dnia jak by prądzie od nich szedł w kierunku dłoni tak tylko pytam na marginesie bo widzę że bardzo obeznany jesteś medycznie
- Hightower
Tak. Miałem o to zapytać, ale widzę, że sam napisałeś: praca fizyczna potęguje ten problem. Każde dźwiganie/podnoszenie cieższych przedmiotów (praca z taczką, łopatą) i ruchy powtarzalne (nożyczki, ale również praca na klawiaturze) wielokrotnie zwiększają ciśnienie w kanale nadgarstka i podrażniają nerw pośrodkowy, który najpierw ulega spłaszczeniu, a następnie demielinizacji. Spłaszczenie (kompresja) wyjdzie w badaniu USG u ortopedy, natomiast poważniejsze zmiany już w badaniu EMG u neurologa. To są jednak zmiany odwracalne.Rafkul pisze: ↑29 stycznia 2023, o 16:32Dzięki bardzo za wypowiedź ręce wystarczy że tak można powiedzieć że optrzepoje i takie uczucie jak by czuje ze krew znowu zaczyna płynąć nawet zmienię jej pozycje trochę niżej i też wraca a dłoni wtedy nie czuje tak jak by mrowienie tylko
Zespołowi cieśni kanału nadgarstka często towarzyszy problem z nerwem łokciowym, bo mechanizm podrażnienia/uszkodzenia jest podobny i towarzyszy tym samym czynnościom: np. pracy fizycznej lub pracy przy komputerze, gdy dociskamy łokieć do blatu. Wtedy ból jest bardziej rozlany na całe przedramię i pojawiają się problemy z mrowieniem w małym palcu (to jedyny palec dłoni w całości obsługiwany przez nerw łokciowy, pozostałe przez nerw pośrodkowy).
Innym charakterystycznym objawem jest drętwienie/mrowienie/ból dłoni i przedramienia w czasie dłuższej rozmowy telefonicznej, gdy ramię pozostaje w zgięciu. Jeszcze innym - problem z rozprostowaniem dłoni po przebudzeniu czy dłuższym bezruchu.
-
Chciałem zapytać o tezyczke jawna. Biorę dziennie trzy tabletki wapnia, magnez i witaminę D w dwóch postaciach. Mam dobry wapń całkowity i trochę za niski zjonizowany. Gdy brałam jeden wapń więcej miałam kamień w nerce. Jak mam podnieść inaczej wapń zjonizowany? I drugie pytanie, norma parathormonu jest od 15, a ja mam średnio około 4, co to znaczy? I czy kiedyś się podniesie?Hightower pisze: ↑29 stycznia 2023, o 16:05Nie do końca zrozumiałem sens tej wypowiedzi. Natomiast co do wcześniejszych objawów - nocne drętwienie dłoni - postawiłbym raczej na łagodny zespół cieśni nadgarstka. To najbardziej charakterystyczny objaw. Jeśli strzepywanie pomaga i objawy nie pojawiają się w ciągu dnia, tężyczka odpada. Zespół cieśni rozwija się długimi latami, dając na początku słabo nasilone objawy. Po prostu kilka razy w miesiącu czy tygodniu zdrętwieje nam dłoń w czasie snu, co powoduje wybudzenie i odruch masowania/strzepywania. Wystarczy zakup ortezy na nadgarstek w sklepie ortopedycznym. Nie nosimy tego w ciągu dnia - jedynie w czasie snu. Podrażniony nerw regeneruje się po kilku miesiącach. Czasem potrzebny jest zabieg chirurgicznego odbarczenia lub hydrodekompresji, ale to już zaawansowanych przypadkach (ból w ciągu dnia, osłabienie uchwytu, pierwsze zaniki mięśni).Rafkul pisze: ↑29 stycznia 2023, o 15:35Zastanawiam się czy robić ta próbę tezyc,kowa czy to olać jak będę potrafił trochę mam mieszane uczucia apropo tej tezyczki bo jak się ma nerwice zdaza się częstomocz i biegunka no to można mieć witaminy trochę za małe i wysiłek fizyczny kiedy to choroba która trzeba leczyć a kiedy dać se odpocząć c,ego ja osobiście nie o
Potrafię i zregenerować
Sama tężyczka daje inne, bardziej charakterystyczne objawy. No i nie ogranicza się do pory nocnej czy spoczynku. Na pewnym etapie jest to już mnóstwo objawów, sięgających od stóp po głowę. I zdecydowanie nie jest to efekt nerwicowej przeczulicy. Wszystko zależy od stopnia nasilenia niedoborów, więc to jest całe spektrum somatów, ale takim najbardziej charakterystycznym na początkowych etapach są dziwne odczucia w okolicy ust: drętwienia, mrowienia, drżenia, wrażenie osłabienia.
Ja przez to przechodziłem i pamiętam zwłaszcza jeden objaw, który zapalił mi czerwoną lampkę: problem z zagwizdaniem, osłabienie mięśnia okrężnego ust. U kogoś innego mogą to być natomiast skurcze w okolicach stóp i łydki, wrażenie drętwienia coraz większych obszarów kończyny, zaczynając od palców, po część grzbietową stopy, łydkę i uda. To takie odczucie, jakbyś miał za ciasne obuwie lub obwiązał sobie nogę taśmą klejącą. Lub założył kalesony po dziadku. Te parestezje postępują i nasilają się z czasem. W końcu przychodzi czas na okolice śród- i nadbrzusza (bóle opasające, również wrażenie oklejenia taśmą, rozpierania), klatki piersiowej. Sztywnieje kark. Człowiek ma wrażenie, jakby go wystrugali z drewna. To właściwie nie wrażenie. Sztywność mięśni i zaburzenia chodu są faktem. W końcu zwraca na to uwagę nawet fizjoterapeuta, który w pewnym momencie sam zaczyna odsyłać klienta do neurologa, bo widzi, że masaż nic nie da.
Doradzałbym zatem kontakt z ortopedą.
-
Pracuje jako mechanik pojazduw ciezarowych czesto dokrecam duze sruby z duza sila o dzwiganiu nie wspomne Tak jak rozmawiam przez tel to mi ta ręką dretwieje teraz posiedziałem na niskim stołku i mówiło mnie między palcami a opus,kami stopy wcześnie bym nawet o tym nie pomyślą w aucie zdaza się ze uczucie zdretwialej nogi radary chodzą gwizdać próbowałem daje rade
:);) mięśnie taż się zdaza że poskaczą udo albo gdzieś na plecach