Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Słabszy dzień? Kryzys? Ogólne pytanie? Wyżal się swobodnie.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Rafkul
Zarejestrowany Użytkownik

28 stycznia 2023, o 21:03

Przed nerwica nie zwracałem uwagi czy mi jakieś mięśnie skaczą a od wczoraj kontroluje czy mi ręce i nogi dretwieja i zdążą się czy mi mięśnie skaczą też się zdaza :)
Rafkul

29 stycznia 2023, o 14:16

Mam pytanie czy ma ktoś tak że budzi się w nocy i ma dręrwa dłoń lub obie dłonie tak jak by je przygniutl spał na nich te uczucie znam jak się budziłem i zeczewiscie śpię na którejś kończynie a teraz kończyny są wolne a zdretwiale wkręciłem sobie tężyczkę
Rafkul

29 stycznia 2023, o 14:17

Sory za ortografię nie wiem gdzie są błędy ale na pewno są:)
Rafkul

29 stycznia 2023, o 14:19

Wystarczy że ja trochę opuszczę i poruszam i tak jak by krew zaczyna krążyć i wraca czucie
Rafkul

29 stycznia 2023, o 14:20

Myślałem że to po lekach do tej pory że tak cisnienie zbijają a teraz to tylko tezyczka
MrIncognitoo

29 stycznia 2023, o 14:53

Oby raz tak miałem, cała rękę drętwą. Miałem próbę tezyczkowa i wyszła ujemna. Wiec trzeba to zwalić na nerwice.
Magnez

29 stycznia 2023, o 15:05

MrIncognitoo pisze:
29 stycznia 2023, o 14:53
Oby raz tak miałem, cała rękę drętwą. Miałem próbę tezyczkowa i wyszła ujemna. Wiec trzeba to zwalić na nerwice.
Dziś u mnie nieco lepiej, lorzepam wziellem wczoraj w dawce 1 mg, nie przymuliło a zlikwidowało drzenia, skurcze itd na cały wieczor. Dziś skurczy i dretwien mniej. Jedynie zabikajace bole w nadgarstku uzależnione od pozycji ręki. Staram się nie czytać nie wkręcać i coś robić. Więc pewnie tak jak u Ciebie nerwica....
Rafkul

29 stycznia 2023, o 15:26

Niby całe koło już znam i dalej daje się wkręcić przecież na zdrowy rozsądek bez strachu kto ma wszystkie witaminy cały czas w normie mam 40 lat i przeżyłem wiele stresu i obciążeń i nie raz mnie ganiało tyle że nie skupiałem takiej uwagi na swoim organizmie a teraz wszystko musii być tip top tylko jakas odchylka i narasta presją presją daje sonaty a sonaty koło fortuny
Rafkul

29 stycznia 2023, o 15:35

Zastanawiam się czy robić ta próbę tezyc,kowa czy to olać jak będę potrafił trochę mam mieszane uczucia apropo tej tezyczki bo jak się ma nerwice zdaza się częstomocz i biegunka no to można mieć witaminy trochę za małe i wysiłek fizyczny kiedy to choroba która trzeba leczyć a kiedy dać se odpocząć c,ego ja osobiście nie o
Potrafię i zregenerować
Rafkul

29 stycznia 2023, o 15:36

Co o tym myślicie
Awatar użytkownika
Hightower

29 stycznia 2023, o 16:05

Rafkul pisze:
Zastanawiam się czy robić ta próbę tezyc,kowa czy to olać jak będę potrafił trochę mam mieszane uczucia apropo tej tezyczki bo jak się ma nerwice zdaza się częstomocz i biegunka no to można mieć witaminy trochę za małe i wysiłek fizyczny kiedy to choroba która trzeba leczyć a kiedy dać se odpocząć c,ego ja osobiście nie o
Potrafię i zregenerować
Nie do końca zrozumiałem sens tej wypowiedzi. Natomiast co do wcześniejszych objawów - nocne drętwienie dłoni - postawiłbym raczej na łagodny zespół cieśni nadgarstka. To najbardziej charakterystyczny objaw. Jeśli strzepywanie pomaga i objawy nie pojawiają się w ciągu dnia, tężyczka odpada. Zespół cieśni rozwija się długimi latami, dając na początku słabo nasilone objawy. Po prostu kilka razy w miesiącu czy tygodniu zdrętwieje nam dłoń w czasie snu, co powoduje wybudzenie i odruch masowania/strzepywania. Wystarczy zakup ortezy na nadgarstek w sklepie ortopedycznym. Nie nosimy tego w ciągu dnia - jedynie w czasie snu. Podrażniony nerw regeneruje się po kilku miesiącach. Czasem potrzebny jest zabieg chirurgicznego odbarczenia lub hydrodekompresji, ale to już zaawansowanych przypadkach (ból w ciągu dnia, osłabienie uchwytu, pierwsze zaniki mięśni).

Sama tężyczka daje inne, bardziej charakterystyczne objawy. No i nie ogranicza się do pory nocnej czy spoczynku. Na pewnym etapie jest to już mnóstwo objawów, sięgających od stóp po głowę. I zdecydowanie nie jest to efekt nerwicowej przeczulicy. Wszystko zależy od stopnia nasilenia niedoborów, więc to jest całe spektrum somatów, ale takim najbardziej charakterystycznym na początkowych etapach są dziwne odczucia w okolicy ust: drętwienia, mrowienia, drżenia, wrażenie osłabienia.

Ja przez to przechodziłem i pamiętam zwłaszcza jeden objaw, który zapalił mi czerwoną lampkę: problem z zagwizdaniem, osłabienie mięśnia okrężnego ust. U kogoś innego mogą to być natomiast skurcze w okolicach stóp i łydki, wrażenie drętwienia coraz większych obszarów kończyny, zaczynając od palców, po część grzbietową stopy, łydkę i uda. To takie odczucie, jakbyś miał za ciasne obuwie lub obwiązał sobie nogę taśmą klejącą. Lub założył kalesony po dziadku. Te parestezje postępują i nasilają się z czasem. W końcu przychodzi czas na okolice śród- i nadbrzusza (bóle opasające, również wrażenie oklejenia taśmą, rozpierania), klatki piersiowej. Sztywnieje kark. Człowiek ma wrażenie, jakby go wystrugali z drewna. To właściwie nie wrażenie. Sztywność mięśni i zaburzenia chodu są faktem. W końcu zwraca na to uwagę nawet fizjoterapeuta, który w pewnym momencie sam zaczyna odsyłać klienta do neurologa, bo widzi, że masaż nic nie da.

Doradzałbym zatem kontakt z ortopedą.
Rafkul

29 stycznia 2023, o 16:32

Dzięki bardzo za wypowiedź ręce wystarczy że tak można powiedzieć że optrzepoje i takie uczucie jak by czuje ze krew znowu zaczyna płynąć nawet zmienię jej pozycje trochę niżej i też wraca a dłoni wtedy nie czuje tak jak by mrowienie tylko
Dużo pracuje fizycznie rękami dużo muszę nimi siły użyć tak się zastanawiam czy to może być od łokci bo czasem czuje w ciągu dnia jak by prądzie od nich szedł w kierunku dłoni tak tylko pytam na marginesie bo widzę że bardzo obeznany jesteś medycznie
Awatar użytkownika
Hightower

29 stycznia 2023, o 16:41

Rafkul pisze:
29 stycznia 2023, o 16:32
Dzięki bardzo za wypowiedź ręce wystarczy że tak można powiedzieć że optrzepoje i takie uczucie jak by czuje ze krew znowu zaczyna płynąć nawet zmienię jej pozycje trochę niżej i też wraca a dłoni wtedy nie czuje tak jak by mrowienie tylko
Dużo pracuje fizycznie rękami dużo muszę nimi siły użyć tak się zastanawiam czy to może być od łokci bo czasem czuje w ciągu dnia jak by prądzie od nich szedł w kierunku dłoni tak tylko pytam na marginesie bo widzę że bardzo obeznany jesteś medycznie
Tak. Miałem o to zapytać, ale widzę, że sam napisałeś: praca fizyczna potęguje ten problem. Każde dźwiganie/podnoszenie cieższych przedmiotów (praca z taczką, łopatą) i ruchy powtarzalne (nożyczki, ale również praca na klawiaturze) wielokrotnie zwiększają ciśnienie w kanale nadgarstka i podrażniają nerw pośrodkowy, który najpierw ulega spłaszczeniu, a następnie demielinizacji. Spłaszczenie (kompresja) wyjdzie w badaniu USG u ortopedy, natomiast poważniejsze zmiany już w badaniu EMG u neurologa. To są jednak zmiany odwracalne.

Zespołowi cieśni kanału nadgarstka często towarzyszy problem z nerwem łokciowym, bo mechanizm podrażnienia/uszkodzenia jest podobny i towarzyszy tym samym czynnościom: np. pracy fizycznej lub pracy przy komputerze, gdy dociskamy łokieć do blatu. Wtedy ból jest bardziej rozlany na całe przedramię i pojawiają się problemy z mrowieniem w małym palcu (to jedyny palec dłoni w całości obsługiwany przez nerw łokciowy, pozostałe przez nerw pośrodkowy).

Innym charakterystycznym objawem jest drętwienie/mrowienie/ból dłoni i przedramienia w czasie dłuższej rozmowy telefonicznej, gdy ramię pozostaje w zgięciu. Jeszcze innym - problem z rozprostowaniem dłoni po przebudzeniu czy dłuższym bezruchu.
magda10

29 stycznia 2023, o 16:47

Hightower pisze:
29 stycznia 2023, o 16:05
Rafkul pisze:
Potrafię i zregenerować
Nie do końca zrozumiałem sens tej wypowiedzi. Natomiast co do wcześniejszych objawów - nocne drętwienie dłoni - postawiłbym raczej na łagodny zespół cieśni nadgarstka. To najbardziej charakterystyczny objaw. Jeśli strzepywanie pomaga i objawy nie pojawiają się w ciągu dnia, tężyczka odpada. Zespół cieśni rozwija się długimi latami, dając na początku słabo nasilone objawy. Po prostu kilka razy w miesiącu czy tygodniu zdrętwieje nam dłoń w czasie snu, co powoduje wybudzenie i odruch masowania/strzepywania. Wystarczy zakup ortezy na nadgarstek w sklepie ortopedycznym. Nie nosimy tego w ciągu dnia - jedynie w czasie snu. Podrażniony nerw regeneruje się po kilku miesiącach. Czasem potrzebny jest zabieg chirurgicznego odbarczenia lub hydrodekompresji, ale to już zaawansowanych przypadkach (ból w ciągu dnia, osłabienie uchwytu, pierwsze zaniki mięśni).

Sama tężyczka daje inne, bardziej charakterystyczne objawy. No i nie ogranicza się do pory nocnej czy spoczynku. Na pewnym etapie jest to już mnóstwo objawów, sięgających od stóp po głowę. I zdecydowanie nie jest to efekt nerwicowej przeczulicy. Wszystko zależy od stopnia nasilenia niedoborów, więc to jest całe spektrum somatów, ale takim najbardziej charakterystycznym na początkowych etapach są dziwne odczucia w okolicy ust: drętwienia, mrowienia, drżenia, wrażenie osłabienia.

Ja przez to przechodziłem i pamiętam zwłaszcza jeden objaw, który zapalił mi czerwoną lampkę: problem z zagwizdaniem, osłabienie mięśnia okrężnego ust. U kogoś innego mogą to być natomiast skurcze w okolicach stóp i łydki, wrażenie drętwienia coraz większych obszarów kończyny, zaczynając od palców, po część grzbietową stopy, łydkę i uda. To takie odczucie, jakbyś miał za ciasne obuwie lub obwiązał sobie nogę taśmą klejącą. Lub założył kalesony po dziadku. Te parestezje postępują i nasilają się z czasem. W końcu przychodzi czas na okolice śród- i nadbrzusza (bóle opasające, również wrażenie oklejenia taśmą, rozpierania), klatki piersiowej. Sztywnieje kark. Człowiek ma wrażenie, jakby go wystrugali z drewna. To właściwie nie wrażenie. Sztywność mięśni i zaburzenia chodu są faktem. W końcu zwraca na to uwagę nawet fizjoterapeuta, który w pewnym momencie sam zaczyna odsyłać klienta do neurologa, bo widzi, że masaż nic nie da.

Doradzałbym zatem kontakt z ortopedą.
Chciałem zapytać o tezyczke jawna. Biorę dziennie trzy tabletki wapnia, magnez i witaminę D w dwóch postaciach. Mam dobry wapń całkowity i trochę za niski zjonizowany. Gdy brałam jeden wapń więcej miałam kamień w nerce. Jak mam podnieść inaczej wapń zjonizowany? I drugie pytanie, norma parathormonu jest od 15, a ja mam średnio około 4, co to znaczy? I czy kiedyś się podniesie?
Rafkul

29 stycznia 2023, o 16:56

Pracuje jako mechanik pojazduw ciezarowych czesto dokrecam duze sruby z duza sila o dzwiganiu nie wspomne Tak jak rozmawiam przez tel to mi ta ręką dretwieje teraz posiedziałem na niskim stołku i mówiło mnie między palcami a opus,kami stopy wcześnie bym nawet o tym nie pomyślą w aucie zdaza się ze uczucie zdretwialej nogi radary chodzą gwizdać próbowałem daje rade :):);) mięśnie taż się zdaza że poskaczą udo albo gdzieś na plecach
ODPOWIEDZ