Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Słabszy dzień? Kryzys? Ogólne pytanie? Wyżal się swobodnie.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
martif
Zarejestrowany Użytkownik

13 czerwca 2022, o 10:52

Patro1995 pisze:
12 czerwca 2022, o 22:45
Jak jest u was z poczuciem radości, szczęścia? Bo ja np mam problem żeby się z czegokolwiek cieszyć, przypuśćmy idę z dziewczyną w fajne miejsca gdzie są fajne widoki ona się zachwyca i cieszy, albo robię coś fajnego a mimo to jestem taki zamulony i odcięty, jakby mi nie dochodziły jakieś bodźce do głowy i nie mogę odczuwać tych rzeczy w ogóle nic nie cieszy, taka odcina i zamula smutek, jakby na kacu, myślicie że da się wyrównać tą chemię w mózgu która przynosi taka radość szczęście? Samą pracą? Czy sięgnąć po leki jakieś, ale mnie nurtują te rzeczy, a chce po prostu się cieszyć i żyć jak kiedyś a który to już rok mija...
Już kilka miesięcy masz problemy z głową :) że przez ten długi okres czasu nie szkoda Ci życia... Sięgnij w końcu po tabletki jeśli sam nie możesz sobie z tym poradzić. Przytłumią Ci objawy i w tedy zacznij prace nad sobą. Zobaczysz jak można znów pięknie cieszyć się z życia....
Surfik.net - tu zarobię swój pierwszy milion.
luk1285

13 czerwca 2022, o 11:05

Martif dokladnie zgadzam sie z toba. Poza tym gosciu rozmysla o doslownie najmniejszym objawie i wogole nie chce przyswajac wiedzy i jak tak dalej bedzie robil to bedzie sie do konca zycia krecil w tym kole lękowym jak gowno w przereblu
Patro1995

13 czerwca 2022, o 15:30

martif pisze:
13 czerwca 2022, o 10:52
Patro1995 pisze:
12 czerwca 2022, o 22:45
Jak jest u was z poczuciem radości, szczęścia? Bo ja np mam problem żeby się z czegokolwiek cieszyć, przypuśćmy idę z dziewczyną w fajne miejsca gdzie są fajne widoki ona się zachwyca i cieszy, albo robię coś fajnego a mimo to jestem taki zamulony i odcięty, jakby mi nie dochodziły jakieś bodźce do głowy i nie mogę odczuwać tych rzeczy w ogóle nic nie cieszy, taka odcina i zamula smutek, jakby na kacu, myślicie że da się wyrównać tą chemię w mózgu która przynosi taka radość szczęście? Samą pracą? Czy sięgnąć po leki jakieś, ale mnie nurtują te rzeczy, a chce po prostu się cieszyć i żyć jak kiedyś a który to już rok mija...
Już kilka miesięcy masz problemy z głową :) że przez ten długi okres czasu nie szkoda Ci życia... Sięgnij w końcu po tabletki jeśli sam nie możesz sobie z tym poradzić. Przytłumią Ci objawy i w tedy zacznij prace nad sobą. Zobaczysz jak można znów pięknie cieszyć się z życia....
Nie będę brał leków, bo się gorzej czuje po nich, po drugie ja w ogóle nie mam ataków paniki a leki się bierze tylko wtedy kiedy sobie człowiek nie może prowadzić z nerwicą czy depresja, a u mnie jest taka stabilność i ciągle objawy te same 24/7 a to mnie tylko wyzbędzie z emocji i uczuć, brałem chwilę czułem się.jak.robot więc po prostu chciałem zapytać czy samą pracą nad sobą można zmienić to w mózgu czego mi brakuje czy obowiązkowo potrzebuje jakiś lekarstw
Patro1995

luk1285 pisze:
Martif dokladnie zgadzam sie z toba. Poza tym gosciu rozmysla o doslownie najmniejszym objawie i wogole nie chce przyswajac wiedzy i jak tak dalej bedzie robil to bedzie sie do konca zycia krecil w tym kole lękowym jak gowno w przereblu
To co wyżej napisałem, też w Twoim kierunku
luk1285

13 czerwca 2022, o 15:46

Patro1995 pisze:
luk1285 pisze:
Bez leków można to też zrobić ale ty juz sie z tym tak dlugo bujasz ludzie ci tlumacza po sto razy jedno i to samo a ty ciagle swoje wiec jak nie zmienisz nastawienia to nawet leki ci nic nie dadza. A co do leków to antydepresanty przez pierwsze 2 tyg. Powoduja pogorszenie samopoczucia i to bardzo ale ty nawet tego nie wiesz wiec jak ty chcesz to wszystko sam ogarnac?
Patro1995

13 czerwca 2022, o 16:17

luk1285 pisze:
Patro1995 pisze:
luk1285 pisze:
Ja wiem wszystko, lecz czasem chcę zadać jakieś pytanie żeby mi było lepiej bo mi to pomaga, jak coś sobie ogarnę w głowie, a wiem że błędy popełniam, a co do leków bez sensu jest zaczynać teraz jak ja już praktycznie nie czuje lęku nie mam ataków paniki tylko objawy trwają, więc gdzie tu sens? Z tego co czytam ludzie którzy decydują się na leki to Ci którzy nie radzą sobie w ogóle i nie są w stanie chodzić do pracy czy żyć, wątpię że ktoś na moim poziome w zaburzeniu decyduje się na leki.

Bez leków można to też zrobić ale ty juz sie z tym tak dlugo bujasz ludzie ci tlumacza po sto razy jedno i to samo a ty ciagle swoje wiec jak nie zmienisz nastawienia to nawet leki ci nic nie dadza. A co do leków to antydepresanty przez pierwsze 2 tyg. Powoduja pogorszenie samopoczucia i to bardzo ale ty nawet tego nie wiesz wiec jak ty chcesz to wszystko sam ogarnac?
Katja
Dyżurny na forum Odważny VIP

13 czerwca 2022, o 16:31

Patro1995 pisze:
13 czerwca 2022, o 16:17
luk1285 pisze:
Patro1995 pisze:

Ja wiem wszystko, lecz czasem chcę zadać jakieś pytanie żeby mi było lepiej bo mi to pomaga, jak coś sobie ogarnę w głowie, a wiem że błędy popełniam, a co do leków bez sensu jest zaczynać teraz jak ja już praktycznie nie czuje lęku nie mam ataków paniki tylko objawy trwają, więc gdzie tu sens? Z tego co czytam ludzie którzy decydują się na leki to Ci którzy nie radzą sobie w ogóle i nie są w stanie chodzić do pracy czy żyć, wątpię że ktoś na moim poziome w zaburzeniu decyduje się na leki.

Wiesz wszystko, a nie wiesz, że tego typu funkcjonowanie tj. zadawanie wciąż pytań o każde pierdnięcie utrzymuje stan lękowy i Ciebie w zaburzeniu?
Może czas najwyższy spojrzeć prawdzie w oczy i uświadomić sobie, że po pierwsze nie wiesz wszystkiego i po drugie (i ważniejsze), co Ci po wiedzy skoro z niej nie korzystasz? Uczepiłeś się tych ataków paniki (tj. że ich nie masz), ale nie dostrzegasz u siebie pięknie nakręconych mechanizmów utrzymywania lęku i rzeczywiście jak ktoś wspomniał wyżej kręcisz się w tym od miesięcy praktycznie ignorując każdego, kto cokolwiek próbuje Ci pomóc. W zasadzie to interesuje Ci stale to samo tj.uspokajanie się, a jednocześnie twierdzisz, że nie czujesz lęku. To po jaką cholerę się ciągle uspokajasz skoro twierdzisz, że nie jesteś w lęku? Moim zdaniem Ty masz bardzo duży problem ze zrozumieniem swoich stanów emocjonalnych, nie rozumiesz zaburzenia, nie rozumiesz jak może się manifestować lęk i przy okazji jesteś w tym mega uparty. Sorry, że to piszę, ale tak to widzę.
https://www.czlowiekczujacy.pl

Niestety nie jestem w stanie odpowiadać na wszystkie wiadomości na priv, dlatego zrobiłam bloga.
Miśka123

13 czerwca 2022, o 19:02

DamianZ1984 pisze:
10 czerwca 2022, o 23:32
Wytłumaczy mi to ktoś dziewczyna wyszła z koleżankami z pracy oczywiście wróci o północy itd, ja się denerwuje wymiotować mi się chce plus myśli że będę miał wrzody Oki pracuje z tą myślą przez wyjście jednorazowe nie nabawię się horob serca i wrzodów i myśli dalej a jak będzie częściej wychodzić, kurcze zachowuje się jak pipa nie mogę wymagać ze ktoś nie będzie żył bo ja słabiej żyje, zaraz myśli że może lepiej się rozstać i znaleźć kogoś innego żeby jej i sobie nie zawalać życia, czemu tak bardzo jej wyjścia mnie irytują i denerwują?
Mam wrażenie, że to jakiś lęk przed porzuceniem. Mam trochę podobnie chociaż wiem, że partner mnie kocha, jesteśmy razem 12 lat to jednak to że jestem jaka jestem i czasem siebie nie lubię ( pracuje nad tym) to wydaje mi się że on też jest w tej mojej aurze lękowej i jak wyjdzie gdzieś to jakby poczuł wolność, której ja poczuć jeszcze nie umiem. Pogmatwane ale wiem, że mnie zrozumiesz :)
Katja

14 czerwca 2022, o 11:03

DamianZ1984 pisze:
10 czerwca 2022, o 23:32
Wytłumaczy mi to ktoś dziewczyna wyszła z koleżankami z pracy oczywiście wróci o północy itd, ja się denerwuje wymiotować mi się chce plus myśli że będę miał wrzody Oki pracuje z tą myślą przez wyjście jednorazowe nie nabawię się horob serca i wrzodów i myśli dalej a jak będzie częściej wychodzić, kurcze zachowuje się jak pipa nie mogę wymagać ze ktoś nie będzie żył bo ja słabiej żyje, zaraz myśli że może lepiej się rozstać i znaleźć kogoś innego żeby jej i sobie nie zawalać życia, czemu tak bardzo jej wyjścia mnie irytują i denerwują?
Prawdopodobnie lękowy styl przywiązania i związana z tym niska samoocena plus zaburzeniowe zafiksowanie na swoim nieszczęściu.

Niestety nie jestem w stanie odpowiadać na wszystkie wiadomości na priv, dlatego zrobiłam bloga.
Awatar użytkownika
Green_Tea

14 czerwca 2022, o 18:38

Jak mnie wkurza gdy wyjątkowo się czymś nie stresuję a inni na mnie przenoszą swoją paranoję. Mam wyjazd z przyjaciółmi i będziemy jechać autostradą a moi rodzice już mnie zdążyli kilka razy spytać, dlaczego nie jedziemy pociągiem i czy mój przyjaciel potrafi prowadzić :grr:
Cieszę się na ten wyjazd i nie miałam żadnych nerwicowych myśli, ale teraz zrobiło mi się przykro, bo najwyraźniej nawet jeśli ja nie panikuję, to ktoś musi mi to zepsuć. To ich wina, że w ogóle mam nerwicę i nie pomagają mi z nią w żaden sposób, najwyżej mi ją pogorszą a wydaje im się, że robią wszystko dobrze.
Katja

14 czerwca 2022, o 20:28

Green_Tea pisze:
Jak mnie wkurza gdy wyjątkowo się czymś nie stresuję a inni na mnie przenoszą swoją paranoję. Mam wyjazd z przyjaciółmi i będziemy jechać autostradą a moi rodzice już mnie zdążyli kilka razy spytać, dlaczego nie jedziemy pociągiem i czy mój przyjaciel potrafi prowadzić :grr:
Cieszę się na ten wyjazd i nie miałam żadnych nerwicowych myśli, ale teraz zrobiło mi się przykro, bo najwyraźniej nawet jeśli ja nie panikuję, to ktoś musi mi to zepsuć. To ich wina, że w ogóle mam nerwicę i nie pomagają mi z nią w żaden sposób, najwyżej mi ją pogorszą a wydaje im się, że robią wszystko dobrze.
Ile masz lat?

Awatar użytkownika
Green_Tea

14 czerwca 2022, o 20:52

Katja pisze:
Green_Tea pisze:
Ile masz lat?
23
Katja

14 czerwca 2022, o 21:53

Green_Tea pisze:
14 czerwca 2022, o 20:52
Katja pisze:
Green_Tea pisze:
Ile masz lat?
23
Czyli jesteś dorosła, więc dlaczego próbujesz żyć jak dziecko? To Ty jesteś odpowiedzialna za to jak reagujesz na słowa innych ludzi.

Pralkadoprania

15 czerwca 2022, o 00:39

Witam
Mam problem z braniem leków. Strasznie boje się wziąć leku od psychiatry. Wzięłam kiedyś anafranil ale od innego psychiatry i po nim nastąpiła tachykardia i ogólnie czułam się jakbym była naćpana. Następnie inny psychiatra i setaloft po nim również czułam się fatalnie a wzięłam te dwa leki tylko raz w bardzo małej dawce. Pani psychiatra powiedziała że tutaj było bardziej placebo ale ja sama nie wiem. Aktualnie byłam u myślę że bardzo dobrego psychiatry któremu ufam i przepisał mi on escitil 10 mg w dawce 1/4 tabletki przez 4 dni potem 1/2 przez 10 dni i cała. Okropnie się boje zażyć ten gdy tylko o tym myślę już mi jest słabo. Czy może ktoś mi udzielić rady czy to w ogóle możliwe żeby lek tak zadziałał od razu czy tu musi jednak jakiś czas minąć? bo a czytałam się dużo rzeczy typu że antydepresanty ścinają z nóg po jednej tabletce że są jakieś zjazdy i ogólnie bardzo mnie to wystraszyło. Zaczynam pracę od przysięgi tygodnia i nie chce na pewno w pracy tak okropnie się czuć. Dodam że mam zdiagnozowaną nerwicę.
Pralkadoprania

15 czerwca 2022, o 09:59

Pralkadoprania pisze:
15 czerwca 2022, o 00:39
Witam
Mam problem z braniem leków. Strasznie boje się wziąć leku od psychiatry. Wzięłam kiedyś anafranil ale od innego psychiatry i po nim nastąpiła tachykardia i ogólnie czułam się jakbym była naćpana. Następnie inny psychiatra i setaloft po nim również czułam się fatalnie a wzięłam te dwa leki tylko raz w bardzo małej dawce. Pani psychiatra powiedziała że tutaj było bardziej placebo ale ja sama nie wiem. Aktualnie byłam u myślę że bardzo dobrego psychiatry któremu ufam i przepisał mi on escitil 10 mg w dawce 1/4 tabletki przez 4 dni potem 1/2 przez 10 dni i cała. Okropnie się boje zażyć ten gdy tylko o tym myślę już mi jest słabo. Czy może ktoś mi udzielić rady czy to w ogóle możliwe żeby lek tak zadziałał od razu czy tu musi jednak jakiś czas minąć? bo a czytałam się dużo rzeczy typu że antydepresanty ścinają z nóg po jednej tabletce że są jakieś zjazdy i ogólnie bardzo mnie to wystraszyło. Zaczynam pracę od przysięgi tygodnia i nie chce na pewno w pracy tak okropnie się czuć. Dodam że mam zdiagnozowaną nerwicę.

Wracam tu po jednym dniu i wzięłam właśnie lek i tak jak myślałam masa skutków ubocznych chyba w mojej głowie jedynie bo lek wzięłam z 10 minut temu 1/4 tabletki. Czy ktoś może mi pomóc bo ja nie daje rady brać tych leków ze względu na lęk żadnych zresztą nie daje rady brać jedynie to przeciwbólowe a i tak zawsze się boje.
ODPOWIEDZ