ale ja dokladnie robie jak mowisz, tyle ze to nie daje zadnego efektu...logika zupelnie nie pomaga...ani zadne afirmacje. to tkwi tak gleboko ze nie umiem tego wyciagnąc z siebie. nawet terapia w tej kwestii nie pomaga...dlatego czuje sie bezsilny wobec tych spraw.Katja pisze: ↑23 stycznia 2020, o 11:42Miałam podobnie.sebastian86 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 11:10silne urazy wzgledem rodzicow nie dają spokoju, kipię gniewem i żalem , niestety bardzo to fizycznie odczuwam, w formie dusznosci i ucisku w klatce piersiowej, czuje sie bezbronny wobec tych uczuc i mysli...niezagojona rana ktora wręcz ropieje...
Pierwsza sprawa odpuść rodzicom. Nawet nie dla nich tylko dla siebie, żeby nie być jako dorosły człowiek więźniem pewnych emocji. Odpuszczając uwalaniamy się od pewnych ludzi i sytuacji. Brak odpuszczenia to tkwienie w negatywnych emocjach, to emocjonalne więzienie. Postaraj się zrozumieć swoich rodziców ( pomyśl jakie dostali wzorce, pomyśl, że Ty również popełniasz w życiu błędy i rzeczy których żałujesz i najważniejsze pomyśl, że przeszłości nikt nie zmieni więc pozostaje nam ją zaakceptować).
Druga sprawa odbierz wartość tym myślą. Na razie jest Ci ciężko to zrobić, bo masz bardzo dużo emocji z nimi związanych, ale jeśli nie będziesz za nimi podążał i przestaniesz na nie reagować pomimo różnych objawów somatycznych, jeśli zaczniesz sobie mówić "to jest już za mną", to w pewnym momencie te myśli zacznął słabność ( niepodsycane emocje opadną ) i powoli będą się stawać normalnymi myślami ( zwiększy się logika ).
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Słabszy dzień? Kryzys? Ogólne pytanie? Wyżal się swobodnie.
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Mistrz 2021 (L)
- lubieplacki13
- Dyżurny na forum Odważny VIP
A jakie to dokładnie urazy? Mieszkasz z nimi?sebastian86 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 12:11ale ja dokladnie robie jak mowisz, tyle ze to nie daje zadnego efektu...logika zupelnie nie pomaga...ani zadne afirmacje. to tkwi tak gleboko ze nie umiem tego wyciagnąc z siebie. nawet terapia w tej kwestii nie pomaga...dlatego czuje sie bezsilny wobec tych spraw.Katja pisze: ↑23 stycznia 2020, o 11:42Miałam podobnie.sebastian86 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 11:10silne urazy wzgledem rodzicow nie dają spokoju, kipię gniewem i żalem , niestety bardzo to fizycznie odczuwam, w formie dusznosci i ucisku w klatce piersiowej, czuje sie bezbronny wobec tych uczuc i mysli...niezagojona rana ktora wręcz ropieje...
Pierwsza sprawa odpuść rodzicom. Nawet nie dla nich tylko dla siebie, żeby nie być jako dorosły człowiek więźniem pewnych emocji. Odpuszczając uwalaniamy się od pewnych ludzi i sytuacji. Brak odpuszczenia to tkwienie w negatywnych emocjach, to emocjonalne więzienie. Postaraj się zrozumieć swoich rodziców ( pomyśl jakie dostali wzorce, pomyśl, że Ty również popełniasz w życiu błędy i rzeczy których żałujesz i najważniejsze pomyśl, że przeszłości nikt nie zmieni więc pozostaje nam ją zaakceptować).
Druga sprawa odbierz wartość tym myślą. Na razie jest Ci ciężko to zrobić, bo masz bardzo dużo emocji z nimi związanych, ale jeśli nie będziesz za nimi podążał i przestaniesz na nie reagować pomimo różnych objawów somatycznych, jeśli zaczniesz sobie mówić "to jest już za mną", to w pewnym momencie te myśli zacznął słabność ( niepodsycane emocje opadną ) i powoli będą się stawać normalnymi myślami ( zwiększy się logika ).
/przerwa od forum
-
duzo tego sie nazbieralo przez lata , najwiekszy ich grzech to olanie moich problemow zdrowotnych, brak wsparcia , oszukiwanie w roznych sprawach mnie i reszty rodziny tak by ze mnie zrobic glupiego a samemu wyjsc na niewinnego...zaklocanie spokoju w domu przez ojca mimo ze mi to bardzo szkodzilo...to ze oboje nieodpowiedzialni i maja w dupie problemy syna...ojciec dodatkowo obwinia mnie za moje dolegliwosci...lubieplacki13 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 12:19A jakie to dokładnie urazy? Mieszkasz z nimi?sebastian86 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 12:11ale ja dokladnie robie jak mowisz, tyle ze to nie daje zadnego efektu...logika zupelnie nie pomaga...ani zadne afirmacje. to tkwi tak gleboko ze nie umiem tego wyciagnąc z siebie. nawet terapia w tej kwestii nie pomaga...dlatego czuje sie bezsilny wobec tych spraw.Katja pisze: ↑23 stycznia 2020, o 11:42
Miałam podobnie.
Mistrz 2021 (L)
-
Bo ciagle nadajesz temu ogromną wartość. Czasem zbyt dużo pracy ( afirmacje itp ) robią odwrotny efekt, bo wartość tych myśli rośnie skoro ciagle się nimi zajmujesz. Może po prostu przyjmij, że na razie masz jeszcze w sobie dużo emocji związanych z tym tematem i potrzeba czasu żeby to opadło. Nie licz też, że trochę nie będziesz myślał o tym i zniknie, bo do tego trzeba czasu i uporu tj. żeby w gorszych chwilach nie zacznać lamentu, że to przez rodziców, bo już bez przesady, dorosły jesteś. Twój mózg całe Twoje życie może zmieniać swoje nawyki i owszem dzieciństwo ma na nas ogromny wpływ, bo z jakimś bagażem ( nawykami ) wchodzimy w dorosłość, ale co potem z tym zrobimy to już nasz decyzja.sebastian86 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 12:11ale ja dokladnie robie jak mowisz, tyle ze to nie daje zadnego efektu...logika zupelnie nie pomaga...ani zadne afirmacje. to tkwi tak gleboko ze nie umiem tego wyciagnąc z siebie. nawet terapia w tej kwestii nie pomaga...dlatego czuje sie bezsilny wobec tych spraw.Katja pisze: ↑23 stycznia 2020, o 11:42Miałam podobnie.sebastian86 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 11:10silne urazy wzgledem rodzicow nie dają spokoju, kipię gniewem i żalem , niestety bardzo to fizycznie odczuwam, w formie dusznosci i ucisku w klatce piersiowej, czuje sie bezbronny wobec tych uczuc i mysli...niezagojona rana ktora wręcz ropieje...
https://www.czlowiekczujacy.pl
Niestety nie jestem w stanie odpowiadać na wszystkie wiadomości na priv, dlatego zrobiłam bloga.
Niestety nie jestem w stanie odpowiadać na wszystkie wiadomości na priv, dlatego zrobiłam bloga.
-
moje zaburzenia cofnely mnie w rozwoju tak bardzo ze po 18 roku zycia funkcjonowalem gorzej niz jako dziecko...stalem sie calkowicie niesamodzielny...poziom napiecia przy tych żalach wrecz mnie zadusza. ja mam swiadomosc ze powinienem zdystansowac sie ale niestety to jakby zyje wlasnym zyciem. chwilami wrecz boje sie popadniecia w stan obsesyjny...nachodzi mnie to wszystko wszedzie i o kazdej porze dnia.
Mistrz 2021 (L)
- lubieplacki13
Wybacz, że to powiem, ale Katja ma tutaj racje, rodzice to jedno, a ty to drugie. Mam wrażenie, że zal do siebie zwalasz na rodziców. To ty w pewnym momencie powinieneś powiedzieć basta, wyprowadzic się od rodziców i zacząć własne życie, bez wpływu rodziców. Owszem rodzice sporo na ciebie wpłynęli, ale to ty jesteś reżyserem swojego życia.sebastian86 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 12:39moje zaburzenia cofnely mnie w rozwoju tak bardzo ze po 18 roku zycia funkcjonowalem gorzej niz jako dziecko...stalem sie calkowicie niesamodzielny...poziom napiecia przy tych żalach wrecz mnie zadusza. ja mam swiadomosc ze powinienem zdystansowac sie ale niestety to jakby zyje wlasnym zyciem. chwilami wrecz boje sie popadniecia w stan obsesyjny...nachodzi mnie to wszystko wszedzie i o kazdej porze dnia.
Zobacz co zrobił Wiktor. Mimo dysfunkcji w rodzinie (pewnie większych niż twoja), wyprowadził się z domu w epicentrum swojego zaburzenia mając 1000zl na koncie. Owszem, wrócił potem do rodzinnego domu, ale ciagle brał sprawy w swoje ręce mimo ogromnego cierpienia, jakie zaburzenie mu dawało. Bo to on jest panem swojego życia.
Ostatnio zmieniony 23 stycznia 2020, o 12:53 przez lubieplacki13, łącznie zmieniany 2 razy.
/przerwa od forum
-
Hej.. miałam nadzieję,że już nie będę pisać tutaj.. od wczoraj wieczor do dziś rana było całkiem znośnie... Ino pojechałam do pracy, myśli zaczęły znów.. "a co jak w dzieciństwie pod czas zaspokojenia coś robiłam z psami"
i zaczęłam oczywiście wiertować, jeszcze atak paniki do tego doszedł.. i oczywiście przypomniałam sobie, że kiedyś bawiłam się z psem i udawalam, że to mój chłopak byłam wtedy bardzo małą no nie wiem.ile z 6-7lat.. wiecie niby, że go całuje itp.. nie pamiętam dokładnie,ale już myśli podpowiadają,że coś nie tak jest ze mną... Potem, że brałam kundelki do pokoju, i mama się pytała "po co mi one" ja tylko tyle pamiętam, że bawialm się że to moje dzieci, nie pamiętam dokładnie nic więcej, ale myśli nasuwają , że coś robiłam... To było wszystko jak byłam mała..czy powinnam się obwiniać za dzieciństwo?
Jestem totalnie w rozsypce i az mnie trzęsie .. przypominam sobie ,że moja koleżanka kiedyś się śmiała z tego jak pies na nią właził itp... nie wiem co myśleć
nieraz udawałam z koleżankami że jesteśmy małżeństwem, podczas zabawy.. myśli mnie wykończona.. gdy już ma być ok, nagle jakieś myśli i ja już wszystko obczajam.. staram sobie tłumaczyć, że przecież byłam mała i nie wiele rozumiałam z tego.. choć staram się być pewna,że zadnemu nic nie zrobilam
wiem, że teraz ani w niedalekiej przeszłości nic nie zrobiłam takiego !!!;( Ale skąd mogę wiedzieć jak miałam te 6-7 lat masakra
pamiętam tylko tyle.. ;( co robić.. nie wiem gdzie szukać terapeuty który to zrozumie a nie powie że tak jestem zoofilem !!;( Które pomoże pogadać.. masakra

-
wierz mi ze nie bylem w stanie sie wyprowadzic, poziom lęku i objawow byl tak silny ze zwykle wyjscie z domu stanowilo himalaje osiagnięc. latwo mowic o byciu rezyserem swojego losu ale to jest populizm. to nie dziala w ten sposob przy zaawansowanej nerwicy i depresji. zwlaszcza jak lęk ma podloze spoleczne. moje mysli o rodzicach zupelnie wymykaja sie spod kontroli. racjonalizowanie sobie nie daje zupelnie nic. i dlatego jestem w takim dołku i pisze o tym tutaj. jak bym umial sobie z tym sam radzic to by mnie tu wogole nie bylo.lubieplacki13 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 12:50Wybacz, że to powiem, ale Katja ma tutaj racje, rodzice to jedno, a ty to drugie. Mam wrażenie, że zal do siebie zwalasz na rodziców. To ty w pewnym momencie powinieneś powiedzieć basta, wyprowadzic się od rodziców i zacząć własne życie, bez wpływu rodziców. Owszem rodzice sporo na ciebie wpłynęli, ale to ty jesteś reżyserem swojego życia.sebastian86 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 12:39moje zaburzenia cofnely mnie w rozwoju tak bardzo ze po 18 roku zycia funkcjonowalem gorzej niz jako dziecko...stalem sie calkowicie niesamodzielny...poziom napiecia przy tych żalach wrecz mnie zadusza. ja mam swiadomosc ze powinienem zdystansowac sie ale niestety to jakby zyje wlasnym zyciem. chwilami wrecz boje sie popadniecia w stan obsesyjny...nachodzi mnie to wszystko wszedzie i o kazdej porze dnia.
Zobacz co zrobił Wiktor. Mimo dysfunkcji w rodzinie (pewnie większych niż twoja), wyprowadził się z domu w epicentrum swojego zaburzenia mając 1000zl na koncie. Owszem, wrócił potem do rodzinnego domu, ale ciagle brał sprawy w swoje ręce mimo ogromnego cierpienia, jakie zaburzenie mu dawało. Bo to on jest panem swojego życia.
Mistrz 2021 (L)
-
Ja mały nie jestem a swojego psa dalejlaura503@interia.pl pisze: ↑23 stycznia 2020, o 12:51i oczywiście przypomniałam sobie, że kiedyś bawiłam się z psem i udawalam, że to mój chłopak byłam wtedy bardzo małą no nie wiem.ile z 6-7lat.. wiecie niby, że go całuje itp..

-
- Odważny i aktywny forumowicz
Gdzieś przewinął mi się Twój post, że wspomagasz się lekami od 12 lat z przerwami. Nie uważasz, że to droga do nikąd? Uczeszczasz na psychoterapię? Leki nie załatwią sprawy za Ciebie. Maskują objawy, resztę roboty musisz odwalić Ty.sebastian86 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 13:00wierz mi ze nie bylem w stanie sie wyprowadzic, poziom lęku i objawow byl tak silny ze zwykle wyjscie z domu stanowilo himalaje osiagnięc. latwo mowic o byciu rezyserem swojego losu ale to jest populizm. to nie dziala w ten sposob przy zaawansowanej nerwicy i depresji. zwlaszcza jak lęk ma podloze spoleczne. moje mysli o rodzicach zupelnie wymykaja sie spod kontroli. racjonalizowanie sobie nie daje zupelnie nic. i dlatego jestem w takim dołku i pisze o tym tutaj. jak bym umial sobie z tym sam radzic to by mnie tu wogole nie bylo.lubieplacki13 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 12:50Wybacz, że to powiem, ale Katja ma tutaj racje, rodzice to jedno, a ty to drugie. Mam wrażenie, że zal do siebie zwalasz na rodziców. To ty w pewnym momencie powinieneś powiedzieć basta, wyprowadzic się od rodziców i zacząć własne życie, bez wpływu rodziców. Owszem rodzice sporo na ciebie wpłynęli, ale to ty jesteś reżyserem swojego życia.sebastian86 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 12:39moje zaburzenia cofnely mnie w rozwoju tak bardzo ze po 18 roku zycia funkcjonowalem gorzej niz jako dziecko...stalem sie calkowicie niesamodzielny...poziom napiecia przy tych żalach wrecz mnie zadusza. ja mam swiadomosc ze powinienem zdystansowac sie ale niestety to jakby zyje wlasnym zyciem. chwilami wrecz boje sie popadniecia w stan obsesyjny...nachodzi mnie to wszystko wszedzie i o kazdej porze dnia.
-
niestety odstawienie lekow wiazaloby sie z nawrotem silnego lęku trwajacego godzinami. bez lekow byloby duzo gorzej.ja wiem ze leki nie rozwiązuja sprawy, znam te truizmy od dawna. na psychoterapie oczywiscie chodze.Szymon92 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 13:05Gdzieś przewinął mi się Twój post, że wspomagasz się lekami od 12 lat z przerwami. Nie uważasz, że to droga do nikąd? Uczeszczasz na psychoterapię? Leki nie załatwią sprawy za Ciebie. Maskują objawy, resztę roboty musisz odwalić Ty.sebastian86 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 13:00wierz mi ze nie bylem w stanie sie wyprowadzic, poziom lęku i objawow byl tak silny ze zwykle wyjscie z domu stanowilo himalaje osiagnięc. latwo mowic o byciu rezyserem swojego losu ale to jest populizm. to nie dziala w ten sposob przy zaawansowanej nerwicy i depresji. zwlaszcza jak lęk ma podloze spoleczne. moje mysli o rodzicach zupelnie wymykaja sie spod kontroli. racjonalizowanie sobie nie daje zupelnie nic. i dlatego jestem w takim dołku i pisze o tym tutaj. jak bym umial sobie z tym sam radzic to by mnie tu wogole nie bylo.lubieplacki13 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 12:50
Wybacz, że to powiem, ale Katja ma tutaj racje, rodzice to jedno, a ty to drugie. Mam wrażenie, że zal do siebie zwalasz na rodziców. To ty w pewnym momencie powinieneś powiedzieć basta, wyprowadzic się od rodziców i zacząć własne życie, bez wpływu rodziców. Owszem rodzice sporo na ciebie wpłynęli, ale to ty jesteś reżyserem swojego życia.
Mistrz 2021 (L)
-
Znać to nie to samo co rozumieć czy stosować.
https://www.czlowiekczujacy.pl
-
- Odważny i aktywny forumowicz
Powiem Ci, że ja na początku zaburzenia miałem tak silny lęk i napięcie, że jak mnie dopadło to miałem ochotę wyskoczyć z oknasebastian86 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 13:33niestety odstawienie lekow wiazaloby sie z nawrotem silnego lęku trwajacego godzinami. bez lekow byloby duzo gorzej.ja wiem ze leki nie rozwiązuja sprawy, znam te truizmy od dawna. na psychoterapie oczywiscie chodze.Szymon92 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 13:05Gdzieś przewinął mi się Twój post, że wspomagasz się lekami od 12 lat z przerwami. Nie uważasz, że to droga do nikąd? Uczeszczasz na psychoterapię? Leki nie załatwią sprawy za Ciebie. Maskują objawy, resztę roboty musisz odwalić Ty.sebastian86 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 13:00
wierz mi ze nie bylem w stanie sie wyprowadzic, poziom lęku i objawow byl tak silny ze zwykle wyjscie z domu stanowilo himalaje osiagnięc. latwo mowic o byciu rezyserem swojego losu ale to jest populizm. to nie dziala w ten sposob przy zaawansowanej nerwicy i depresji. zwlaszcza jak lęk ma podloze spoleczne. moje mysli o rodzicach zupelnie wymykaja sie spod kontroli. racjonalizowanie sobie nie daje zupelnie nic. i dlatego jestem w takim dołku i pisze o tym tutaj. jak bym umial sobie z tym sam radzic to by mnie tu wogole nie bylo.

-
walcze tyle ile mam sil ,a one kurczą sie z kazdym rokiem. ja silą woli to jedynie stronię od uzaleznien , nie okaleczam sie i nie wpadam zle towarzystwo. kazdy ma swoja unikalną historię zaburzen. nie kazdy ma poklady sil w sobie by bez leczenia zwalczyc lęk i depresje.Szymon92 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 13:41Powiem Ci, że ja na początku zaburzenia miałem tak silny lęk i napięcie, że jak mnie dopadło to miałem ochotę wyskoczyć z oknasebastian86 pisze: ↑23 stycznia 2020, o 13:33niestety odstawienie lekow wiazaloby sie z nawrotem silnego lęku trwajacego godzinami. bez lekow byloby duzo gorzej.ja wiem ze leki nie rozwiązuja sprawy, znam te truizmy od dawna. na psychoterapie oczywiscie chodze.Wahałem się co do leków, ale jednak nie wziąłem i tak jest do dziś. Nie żałuję, bo wychodzę na prostą siłą woli. Dziwię się sam sobie, że dałem radę, bo było naprawdę tragicznie. Przechodzę wszystkie etapy nerwicy bez znieczulenia i tym samym pokazuje, że może mnie
nać w 4 litery
Walcz o siebie, całe życie przed nami!
Mistrz 2021 (L)
-
rozumiem te sprawy, zapewniam , ale umysl swoje a serce swoje. troche jak w stanie zakochania w nieodpowiedniej osobie. troche mi jest przykro jak ktos sugeruje ze ja tylko lekarstwa bym bral i nic nie robil. wiele razy probowalem stosowac rady i wskazowki. niestety wracalem przegrany. u mnie trzeba zupelnie wymienic podswiadomosc chyba...
Mistrz 2021 (L)