Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

zachowania internalizacyjne

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asha
Zarejestrowany Użytkownik

21 października 2015, o 16:05

hejka, napisalam to samo pytanie w niewlasciwym dziale, wiec powtarzam tutaj.
Szukam informacji na temat zaburzen internalizacyjnych. W sieci nie ma duzo info, poza regulka i nazwa autora tego zaburzenia zachowania.
Moze ktos cos wie? ktos zainteresuje sie tematem ze mna?
Victor
Administrator

21 października 2015, o 19:22

A w jakim celu o to pytasz? :)
Ktoś Ci powiedział, ze takie zachowania przejawiasz?

Czy też po prostu lubisz duzo czytac i chcesz zobaczyc czy nie pasuje to konkretnie pod ciebie?
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Awatar użytkownika
asha

21 października 2015, o 19:45

hej Victor!
No wlasnie mozna powiedziec ze troche takie zachowania zidentyfikowalam ze soba, mimo tego ze odnosza sie one zazwyczaj do dzieci i mlodziezy, a ja jestem dorosla osoba. Jednak przeczytalam ze takie zachowania jesli sie mialo w dziecinstwie, wtedy w doroslosci pojawiaja sie nerwice i inne zaburzenia psychiczne.
Ogolnie szukam jakis przyczyn mojej walki kilkuletniej z nerwica. Dodam, ze psychoterapeutka powiedziala mi najpierw, ze nie ma takich zachowan...a sa...pozniej przyznala mi racje(moze dotyczytala w necie heheh?) ona jednak unika tego tematu w stosunku do mojej osoby
Pozdrawiam Cie serdecznie, dziekuje ze odpisales
Awatar użytkownika
Estera

21 października 2015, o 21:43

asha, ja pierwszy raz usłyszałam o tym terminie od Ciebie właśnie, wcześniej się z czymś takim nie spotkałam, a czytałam dużo...
a mogłabyś spytać czemu unika, albo powiedzieć jej, że czujesz, że unika i chcesz wiedzieć dlaczego? :)
...
Awatar użytkownika
asha

21 października 2015, o 23:38

hej Estera! Milo Cie widziec;)
No ona powiedziala tak jak pisalam , ze to sie tyczy dzieci i mlodziezy i ze sobie to troche wbilam do glowy i ze ona chce mnie poznac bez jakis łatek...Zreszta odnioslam wrazenie, ze ona troche nie wie o czym mowie.
Sa zaburzenia osobowosci i sa tez zaburzenia zachowania. Zachowania internalizacyjne sa wlasnie jedne z kilku zaburzen zachowania.
To dowiedzialam sie z kilku artykulow z netu, autorem jest Achenbach i sa to inaczej zachowania nadmiernie kontrolowane.
Victor
Administrator

22 października 2015, o 00:21

Takie czytanie jest trochę bezsensu słuchaj, bo jak luknąłem w opis takich zachowań jakie tu podałaś to w okresie dorastania miałem wszystkie te punkty co są tam wymienione, bo byłem wycofanym fobikiem społecznym, cichym, małomównym itd.
Więc takie rzeczy nie wiem czy ci pomogą w tym cokolwiek, sprawy zwykle da się prościej wyjasnić bez zaraz osobowości neurotycznych, narcystycznych i zachowań internalizacyjnych (chociaż nie mówię że one nie istnieją), szczególnie, że przy tych zachowaniach w okresie dorosłości ludzie zwykle sami sobie nie radzą z życiem i potrzebują opieki z tego co wyczytałem.

Lepiej jak chcesz to na forum opisz konkretniej problem a może da się wtedy wydedukować coś sensownego.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Awatar użytkownika
asha

22 października 2015, o 14:45

Hej, dzieki za odpowiedz
ja znowu nie bylam bardzo zaleknionym dzieckiem, jednak bylam nerwowa, wszystko musialo byc po mojej mysli.
Ja uczepilam sie tych zachowan poniewaz najbardziej zastanowilo mnie to ze w takich zachowaniach wystepuje kierowanie problemow do wnetrza osobowosci, to wlasnie widze u siebie chociaz czasami mysle ze tak poprostu dzieje sie w nerwicach?
Mam teraz tak ze wszystko widze problematycznie, jeden problem w mojej glowie dzieli sie na kolejne problemy i mam jeden wielki balagan, jak probuje sie tego pozbyc to jest jeszcze gorzej. Wszystko to jakby kierowane jest do srodka, poniej sie tylko zle czuje i mam objawy psychosomatyczne :( pomocy! co to moze byc?
ODPOWIEDZ