Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Witam

Tutaj możesz się przedstawić, napisać coś o sobie.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Digidonk
Świeżak na forum

13 lipca 2015, o 23:05

Jestem Przemek i od pół roku choruje na Hipochondrie z powodu 2 pogrzebów w rodzinie. Na początek wbiłem sobie że mam czerniaka potem rak jąder a na koniec raka płuc teraz każdej choroby się boje i powoli wyobraźnia zaczyna symulować objawy. Planuje udać się do psychologa i kupić jakieś leki antydepresyjne.
czy są jakieś ćwiczenia autosugestii aby przestać myśleć o różnorakich chorobach?

Pozdrawiam!
Divin
Administrator

14 lipca 2015, o 09:00

Witaj serdecznie Digidonk :)

Oczywiście że są a sama hipochondria w sobie nie jest żadną chorobą, a zwyczajnym przewrażliwieniem myślowym, niedługo będzie o tym nagranie, stricte o hipochondrii. Wychodzenie z niej polega głównie na zmianie podejściw, nabieraniu dystansu do siebie, objawow etc. Więc ze swojej strony proponuję Ci rozpocząć od tego nagrania, bo jak sama nazwa wskazuje: Zacznij od dystansu ;) ----------> http://www.youtube.com/watch?v=5Cue7s-l9hU

Pozdrawiam.
'Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą'
'Lepiej jest umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach.'
'Puk puk, strach puka do drzwi, otwiera mu odwaga a tam nikogo nie ma.'
Jest dobrze, dobrze. Jest źle, też dobrze
'Odwaga to nie brak strachu, to działanie pomimo strachu'
Ty nie jesteś zaburzeniem, a zaburzenie nie jest Tobą
Odburzony
Konsultacja Skype
helpmi
Zarejestrowany Użytkownik

14 lipca 2015, o 10:45

Hej, jesli chodzi o hipochondrie, wkrecanie sobie chorob to to moze minac.
U mnie sposobem ktory mi na to pomogl bylo tak:

nagranie o myslach wszelkich lekowych
etap-3-mysli-lekowe-t4330.html

a takze tematyka tak zwanego ryzykowania

ryzykowanie-istota-nerwicy-dystans-lecz ... t4106.html
i to nagranie do tego koniecznie
segment-2-jak-sobie-radzic-z-obawami-i- ... t5333.html

To ma byc ryzykowanie na dluzej, w dluzszym okresie puszczona kontrola po wczesniejszych badaniach i ich akceptacji. (upor).
Aaaa no i nie mozna ciagle unikac wszelkich tematyk chorob czy objawow, to znaczy nie mozna o tym czytac, w zadnym razie ale tez jak sie cos uslyszy, przeczyta i odczuwa lek to wtedy wlasnie praktykowac to wszystko.
Po roku czasu zyskalem spokoj i dystans i moje myslenie zmienilo sie na normalne bez co chwilowych obaw o to czy o tamto. Normalny stan czuwania.
ODPOWIEDZ