Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Uszkodzony hipokamp

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Awatar użytkownika
madlen
Zarejestrowany Użytkownik

11 kwietnia 2018, o 14:20

Jak to jest z tym hipokampem? Kiedy się uszkodzi podczas przewlekłego stresu, to czy już tak pozostanie? Czy możliwe jest jakieś zregenerowanie? Bardzo mnie to stresuje :( Bo to by mogło oznaczać że uszkodzony hipokamp odpowiada za nasze stany, a jak uszkodzony, to nie da się z tego wyjść...? :(
Awatar użytkownika
madlen

11 kwietnia 2018, o 14:23

Podłamało mnie to troche...
Awatar użytkownika
schanis22

11 kwietnia 2018, o 14:42

Z tego co wiem uszkodzony hipokamp , prowadzi do zaburzeń pamięci w przyszłości do demencji starczej, albo choroby alzheimera , ciągle trwają badania ...
madlen a Ty masz uszkodzony hipokamp ?
W zdrowym ciele zdrowy duch , zdrowa głowa zdrowy brzuch.
Nerwica jest małą ściemniarą francą , wróblicą cwaniarą . Plącze nam nogi i mówi idż ! Wkręceni w zgubną nić .
Świata nie naprawisz - napraw siebie .
Awatar użytkownika
madlen

11 kwietnia 2018, o 14:47

Nie wiem czy mam uszkodzony, ale może przy nerwicy mam, bo stres prowadzi do uszkodzenia hipokampu, a uszkodzony hipokamp ma wpływ na działanie osi przysadka podwzgórze nadnercza, a to powoduje lęk, a lęk uszkadza hipokamp i tak w kółko, tak przeczytałam gdzieś :( Chyba że coś źle interpretuje?
Awatar użytkownika
schanis22

11 kwietnia 2018, o 14:50

madlen pisze:
11 kwietnia 2018, o 14:47
Nie wiem czy mam uszkodzony, ale może przy nerwicy mam, bo stres prowadzi do uszkodzenia hipokampu, a uszkodzony hipokamp ma wpływ na działanie osi przysadka podwzgórze nadnercza, a to powoduje lęk, a lęk uszkadza hipokamp i tak w kółko, tak przeczytałam gdzieś :( Chyba że coś źle interpretuje?
to jak nie wiesz czy masz uszkodzony to co Cię to obchodzi , sprawdz pozniej się martw ,a nie marwisz się na zapas, i sama sobie robisz krzywdę :friend:
Nerwica jest małą ściemniarą francą , wróblicą cwaniarą . Plącze nam nogi i mówi idż ! Wkręceni w zgubną nić .
Awatar użytkownika
madlen

11 kwietnia 2018, o 14:56

Jak mam to sprawdzić?
Awatar użytkownika
madlen

11 kwietnia 2018, o 14:58

Moja wątpliwość była taka, czy da się w ogóle z nerwicy wyjść bez leków, skoro w nerwicy ma się uszkodzony hipokamp, a nie da się go naprawić. A może się da? Wlaśnie chciałam jakichś odpowiedzi, bo ja sama nie wiem jak to jest...
Awatar użytkownika
schanis22

11 kwietnia 2018, o 15:01

madlen pisze:
11 kwietnia 2018, o 14:58
Moja wątpliwość była taka, czy da się w ogóle z nerwicy wyjść bez leków, skoro w nerwicy ma się uszkodzony hipokamp, a nie da się go naprawić. A może się da? Wlaśnie chciałam jakichś odpowiedzi, bo ja sama nie wiem jak to jest...
Nerwica nie ma nic wspólnego z hipokampem , nerwica to zaburzenie emocjonalne . Da się z nej wyjść bez leków . :friend:
Awatar użytkownika
madlen

11 kwietnia 2018, o 15:13

Emocjonalne, ale ma to swoje odbicie w mózgu.... Stres to emocja, ale stres to też kortyzol, i chciałam się dowiedzieć czy on uszkadza hipokamp i ogólnie jak to jest..?
Awatar użytkownika
madlen

11 kwietnia 2018, o 16:31

Więc czy hipokamp da się zregenerować bez leków czy nie? Wierzę w waszą wiedzę...
Awatar użytkownika
Celine Marie

11 kwietnia 2018, o 16:52

Hipo co??? :shock: :))
"Już nie pamiętam prawie
Jak w dobrym wstać humorze
I coraz częściej kłamię
I sypiam coraz gorzej
Łatwiej mi
Nic nie mam, więc nie tracę nic

Strach to sieć pajęcza
Im bardziej uciec chcę
Tym mocniej trzyma mnie za karę"
Awatar użytkownika
madlen

11 kwietnia 2018, o 17:02

hmmm... moze hipochondryk....
Awatar użytkownika
Zestresowana

11 kwietnia 2018, o 17:44

Daruj sobie czytanie o hipokampie na forach internetowych, bo to najczęściej jest tak, że ktoś gdzieś coś przeczytał, potem zinterpretował po swojemu, dodał do tego trzy grosze i powstają różne rewelacje. Poza tym w nerwie doktor google jest niedozwolony;-) No chyba, że lubisz się nakręcać.

Tak, stres może uszkadzać struktury hipokampa. ale istnieje zjawisko neuroplastyczności, które wpływa na regenerację układu nerwowego. Neuroplastyczność jest wykorzystywana m.in. podczas psychoterapii czy kształtowania nowych nawyków, jest to więc odwracalne.

W kontekście zaburzeń lękowych poczytaj sobie lepiej o ciele migdałowatym, jeśli już o czymś musisz;-)
emek16

11 kwietnia 2018, o 17:47

Nie sądzę żeby przy nerwicy coś się nie odwracalnie psuło gdyby tak było ludzie by z tego nie wychodzili a tak nie jest , ja sam widzę po sobie jak wiele udało mi się osiągnąć w walce z nerwicą i to bez żadnych leków terapii psychologów itd itp kiedyś jak bym przeczytał ten twój wpis to bym wertował cały internet w poszukiwaniu informacji o tym hipokampie co jak jakie objawy itd itp i był bym przy tym cały obsrany ze strachu a teraz nie chce mi się nawet wchodzić w twoje umieszczone linki. Myślę że jestem bardzo blisko wyjścia z nerwicy zostały mi już tylko napięcia nerwowe które dają mi popalić bo strasznie oddziałują na jelita a tak w porządku.
Awatar użytkownika
madlen

11 kwietnia 2018, o 17:51

Ooooo, to już fajne, logiczne odpowiedzi @Zestresowana @emek16 :)

Przepraszam za moją "roszczeniową" postawę, ale taka jestem nerwowa jak się naczytałam o tym hipokampie że szok...

Jestem wdzięczna za każdą odpowiedź! To forum daje mi niesamowicie dużo...
ODPOWIEDZ