Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Uszkodzony hipokamp

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Awatar użytkownika
schanis22
Zarejestrowany Użytkownik

11 kwietnia 2018, o 17:55

emek16 pisze:
11 kwietnia 2018, o 17:47
Nie sądzę żeby przy nerwicy coś się nie odwracalnie psuło gdyby tak było ludzie by z tego nie wychodzili a tak nie jest , ja sam widzę po sobie jak wiele udało mi się osiągnąć w walce z nerwicą i to bez żadnych leków terapii psychologów itd itp kiedyś jak bym przeczytał ten twój wpis to bym wertował cały internet w poszukiwaniu informacji o tym hipokampie co jak jakie objawy itd itp i był bym przy tym cały obsrany ze strachu a teraz nie chce mi się nawet wchodzić w twoje umieszczone linki. Myślę że jestem bardzo blisko wyjścia z nerwicy zostały mi już tylko napięcia nerwowe które dają mi popalić bo strasznie oddziałują na jelita a tak w porządku.
Gratuluję emek16 , mi też nawet się nie chciało tych linków otworzyć , poszłam dalej książke czytać :DD Ale myślę sobie co też Ci ludzie nie wymyślą , szczerze o hipokampie pierwszy raz usłyszałam od medlen :DD
W zdrowym ciele zdrowy duch , zdrowa głowa zdrowy brzuch.
Nerwica jest małą ściemniarą francą , wróblicą cwaniarą . Plącze nam nogi i mówi idż ! Wkręceni w zgubną nić .
Świata nie naprawisz - napraw siebie .
Awatar użytkownika
eiviss1204
Odburzony Wolontariusz Forum

11 kwietnia 2018, o 18:05

Powiem tak.
Ja bym nad tym sie nie skupiala, jest mnóstwo ludzi, ktorzy wyszli z nerwicy. Przede wszystkim wiekszksc tych ludzi nie siedzi na forum i odcina sie od tematu, bo nie jest juz dla nich w jakis sposob atrakcyjny. Stad moga naplywac wnioski, ze niewielu ludzi wychodzi z zaburzenia, ze moze reszta ma inaczej albo ma uszkodzony mozg.
Co ciekwee ja przed dlugotrwale palenie marihuany tez sie tego balam. Malo tego mi nawet lekarz powiedzal ze nie wiadomo co z tym mozgiem sie porobilo, a jednak mimo wszystko zaufalam ludziom tutaj i zaczelam nad soba pracować. Przestałam czytac o uszkodzeniach mozgu, schizofrenii ito po poltora miesiąca od wejscia na forum. I to byla najlepsza decyzja jaka podjelam :)
Nie ma co gdybac ja uwazam ze trzeba po prostu naprawde zaakceptować. Bo widze czesto stwierdzenia "Ale ja akceotuje,ale" no i ja juz wiem ze nie ma tu niczego wspólnego z akceptacją :)
Co ciekawe pamietam Cie Madlen z poczatku mojego zaburzenia odpowiadalas na moj post o Chad :DD Ty zapewne nie kojarzysz ale życzę Ci ogarnięcia zaburzenia i żebyś miala spokojne życie :) bo się da :* i nie czytaj dr. Google bo to tylko opoznia wyjscie z nerwicy. Zreszta mi Pani terapeutka bylam raz ale wtedy powiedziala mi ze na spokojnie ludzie z nerwic wychodzą. Nawet psychiatra od mozgu mowil ze z depresji mozna wyjsc z tym ze ciężko(w moim wypadku) Takze glowa do gory :)
Szukasz dobrych naturalnych kosmetyków? Lub masz jakiś problem skórny?
A może potrzebujesz kremu z magnezem, na zmęczoną skórę i zarazem duszę?

Obrazek Daj sobie prawo do relaksu i bycia coraz piękniejszą!
Pozwól sobie doradzić i zgłoś się do mnie :)
Awatar użytkownika
schanis22

11 kwietnia 2018, o 18:08

eiviss1204 pisze:
Powiem tak.
Ja bym nad tym sie nie skupiala, jest mnóstwo ludzi, ktorzy wyszli z nerwicy. Przede wszystkim wiekszksc tych ludzi nie siedzi na forum i odcina sie od tematu, bo nie jest juz dla nich w jakis sposob atrakcyjny. Stad moga naplywac wnioski, ze niewielu ludzi wychodzi z zaburzenia, ze moze reszta ma inaczej albo ma uszkodzony mozg.
Co ciekwee ja przed dlugotrwale palenie marihuany tez sie tego balam. Malo tego mi nawet lekarz powiedzal ze nie wiadomo co z tym mozgiem sie porobilo, a jednak mimo wszystko zaufalam ludziom tutaj i zaczelam nad soba pracować. Przestałam czytac o uszkodzeniach mozgu, schizofrenii ito po poltora miesiąca od wejscia na forum. I to byla najlepsza decyzja jaka podjelam :)
Nie ma co gdybac ja uwazam ze trzeba po prostu naprawde zaakceptować. Bo widze czesto stwierdzenia "Ale ja akceotuje,ale" no i ja juz wiem ze nie ma tu niczego wspólnego z akceptacją :)
Co ciekawe pamietam Cie Madlen z poczatku mojego zaburzenia odpowiadalas na moj post o Chad :DD Ty zapewne nie kojarzysz ale życzę Ci ogarnięcia nerwicy i żebyś miala spokojne życie :) bo się da :* i nie czytaj dr. Google bo to tylko opoznia wyjscie z nerwicy. Zreszta mi Pani terapeutka bylam raz ale wtedy powiedziala mi ze na spokojnie ludzie z nerwic wychodzą. Nawet psychiatra od mozgu mowil ze z depresji mozna wyjsc z tym ze ciężko. Takze glowa do gory :)
Gratulacje kochana akurat w Twoim przypadku to było więcej niż pewne że wyjdziesz na prostą . Bardzo się cieszę :lov: Oby więcej takich ludzi na forum jak Ty Monia :lov:
W zdrowym ciele zdrowy duch , zdrowa głowa zdrowy brzuch.
Nerwica jest małą ściemniarą francą , wróblicą cwaniarą . Plącze nam nogi i mówi idż ! Wkręceni w zgubną nić .
Świata nie naprawisz - napraw siebie .
Awatar użytkownika
eiviss1204

11 kwietnia 2018, o 18:11

schanis22 pisze:
11 kwietnia 2018, o 18:08
eiviss1204 pisze:
Powiem tak.
Co ciekawe pamietam Cie Madlen z poczatku mojego zaburzenia odpowiadalas na moj post o Chad :DD Ty zapewne nie kojarzysz ale życzę Ci ogarnięcia nerwicy i żebyś miala spokojne życie :) bo się da :* i nie czytaj dr. Google bo to tylko opoznia wyjscie z nerwicy. Zreszta mi Pani terapeutka bylam raz ale wtedy powiedziala mi ze na spokojnie ludzie z nerwic wychodzą. Nawet psychiatra od mozgu mowil ze z depresji mozna wyjsc z tym ze ciężko. Takze glowa do gory :)
Gratulacje kochana akurat w Twoim przypadku to było więcej niż pewne że wyjdziesz na prostą . Bardzo się cieszę :lov: Oby więcej takich ludzi na forum jak Ty Monia :lov:
Dziekuje Arletka :lov: :cm dzięki Wam wszystko. Teraz będziemy pomagac innym :DD

Awatar użytkownika
Olalala
Dyżurny na forum Odważny VIP

11 kwietnia 2018, o 18:30

Podczas nerwicy ulega uszkodzeniu hipokamp, natomiast regeneruje sie w miare odburzania :-)
Awatar użytkownika
Ciasteczko
Administrator

11 kwietnia 2018, o 22:08

Specjalistą nie jestem, ale wg. tego, co czytałam w książkach/materiałach psychologicznych hipokamp ulega samoistnej regeneracji, gdy obniża się poziom stresu, jednak nie przywiązywałabym do tego takiej wagi, szczególnie w sposób lękowy, ponieważ jest to coś na co nie mamy bezpośrednio wpływu (nie wyjmiesz go i nie zrobisz mu masażu regeneracyjnego :DD ). Naszą rolą jako człowieka świadomego jest zarządzanie tym, czym zarządzać możemy. Czyli wychodzenie z nerwicy sposobami, na które jesteśmy w stanie wpływać, czyli różnymi technikami. To tak jak regeneracja innych rzeczy w organizmie, np. zdrowa dieta- jedyne,co możesz robić to jeść np. warzywa i owoce, jednak resztą już musi zająć się organizm, czyli witaminami i innymi składnikami odżywczymi. Tak samo i w przypadku psychicznych kwestii. ;)
Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy. :hercio:
Awatar użytkownika
madlen

11 kwietnia 2018, o 23:32

jesteście kochani <3

A @elviss1024 - nie pamiętam... :P
Awatar użytkownika
eiviss1204

11 kwietnia 2018, o 23:34

madlen pisze:
11 kwietnia 2018, o 23:32
jesteście kochani <3

A @elviss1024 - nie pamiętam... :P
No pocieszylas mnie wtedy :DD ale to bylo dawno ponad rok temu :)
3maj sie ciepło :) bedzie dobrze zobaczysz :friend:

Awatar użytkownika
madlen

11 kwietnia 2018, o 23:40

@eiviss1204
aaa, odnalazłam ten post :D

hehe, faktycznie, nie skojarzyłam że to ta sama osoba :D

ale jak Ci wtedy z przekonaniem odpowiedziałam :D Bo akurat to dla mnie było oczywiste że to żadna dwubiegunówka tylko typowe nerwicowe szukanie dziury w całym - skąd ja to znam... :P ale najgorsze, że te przerysowane i wyolbrzymione rzeczy to dla nas realny problem...
ODPOWIEDZ