Pani Ago

jeśli pytasz o tro czy terapia grupowa czy indywidualna to akurat ja osobiście uważam, ze terapia indywidualna jest wydajniejsza. Mozna zająć się typowo sobą, ustalić sobie jakieś indywidualne cele.
Terapie grupowe moim zdaniem mają sens jak dochodzi do głosu kwestia alkoholu w rodzinie, przemocy czy uzalezenia.
Ale to tylko moje prywatne zdanie.
Natomiast jeśli chodzi o rodzaj terapii indywidualnej to zależy co kto potrzebuje. Nie wiem czy u ciebie brak partnera to jest jakaś przyczyna problemu czy tez może po prostu skutek czegoś innego.
Dobry psycholog zresztą potrafi łączyć nurty terapeutyczne więc to też zalezy od samego w sumie psychologa.
Trudno odpowiedziec na pytanie jaka terapia jest najlepsza bo każda ma jakieś swoje zalety i w sumie powinien to ocenić psycholog, który pozna nasz obraz na pierwszych wizytach.
Tyle tylko, ze jest duża konkurencja obecnie wśród psychologów i mało, który psycholog odsyła do kogoś innego mimo, iż wie, że pacjent bardziej by skorzystał na czymś innym, lub po prostu zwyczajnie tego nie wie.
Jeśli chodzi o terapie poznawczo - behawioralną to w skrócie opiera się ona na poznawaniu mechanizmów lękowych ale także na własnie jak wyżej napisałem oddzieleniu swoich mysli od emocji i świadomego działania.
Uczymy się tam zmiany nawyków reagowania na myśli, emocje czy jakieś bodźce plus to, że każdy terapeuta prowadzi to po swojemu i dodaje różne własne czy też przeczytanie gdzieś techniki psychologiczne.