Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Szumy, dzwonienie, piski w uszach

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ck2023
Zarejestrowany Użytkownik

10 kwietnia 2025, o 21:09

Just2ys pisze:
10 kwietnia 2025, o 17:31
Wszystko mam w normie,robię badania co rok,USG tętnic również miałam robione niestety nic nie wyszlo
Raczej dobrze niż niestety
Szumy uszne to jeden najczęstszy obajw nerwicy, może też być trzeszczenie równomierne z biciem serca lub bardzo duża wrażliwość na hałas.
Małe kroki, które robisz do przodu są lepsze niż duże, które tylko planujesz
Just2ys
Nowy Użytkownik

11 kwietnia 2025, o 07:56

Oprócz Tego szumu od maja mam również piski właśnie.Wiem,że jest to spowodowane nerwica,ale ten szum mi nie pasuje zupelnie
Just2ys
Nowy Użytkownik

11 kwietnia 2025, o 13:32

Oczywiście że dobrze,że nic nie wyszło.Ale jest to zagadka którą chciałabym rozwiązać i się Tego pozbyc
Duo22
Nowy Użytkownik

23 kwietnia 2025, o 00:43

Just2ys pisze:
9 kwietnia 2025, o 16:37
Witam czy mogłabym więcej informacji na ten temat,bo właśnie taki szum mam a gdy nacisne tętnice na szyi on znika lub bardzo się wycisza.Lekarza rozkładają ręce a teraz przeczytałam ten post i odrazu postanowiłam napisac
Niestety w Polsce bardzo ciężko o fachowców jeśli chodzi o szumy tętniące i najlepiej skonsultować się z neurologiem/neurochirurgiem oraz wykonać badania obrazowe. Z badań obrazowych najlepszym rozwiązaniem jest MRI angio ponieważ ukazuje problemy naczyniowe mózgu tj. zwężenia, przetoki itp. Należy również wykluczyć problemy z tętnicą szyjną - tutaj wystarczy USG Doppler. Aczkolwiek w przypadku szumu tętniącego, który przy ucisku szyi ustępuje, wskazuje najczęściej na zwężenie zatoki żylnej(venous sinus stenosis). Przyczyny tego stanu są naprawdę różne i nie do końca zbadane. Niektóre badania sugerują, że u osób otyłych, które dodatkowo cierpią na idiopatyczne nadciśnienie śródczaszkowe (IIH) jest zwiększona szansa na wystąpienie zwężenia zatoki żylnej i pojawia się wtedy szum tętniący jednostronny. Leczenie jest proste - zrzucić zbędne kilogramy i zdrowo się odżywiać, a objawy powinny stopniowo ustępować. Inne badania łączą to schorzenie z genetyką lub innymi uszkodzeniami po np. wypadkach/wstrząśnieniu mózgu.

Więcej szczegółowych informacji można znaleźć tutaj: neuroangio org/sample-page/diagnosis-and-treatment-of-pulsatile-tinnitus/pulsatile-tinnitus-venous-sinus-stenosis/

Pozdrawiam i życzę siły do walki z tym cholerstwem
ODPOWIEDZ