Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
-
ck2023
- Zarejestrowany Użytkownik
10 kwietnia 2025, o 21:09
Just2ys pisze: ↑10 kwietnia 2025, o 17:31
Wszystko mam w normie,robię badania co rok,USG tętnic również miałam robione niestety nic nie wyszlo
Raczej dobrze niż niestety
Szumy uszne to jeden najczęstszy obajw nerwicy, może też być trzeszczenie równomierne z biciem serca lub bardzo duża wrażliwość na hałas.
Małe kroki, które robisz do przodu są lepsze niż duże, które tylko planujesz
-
Just2ys
- Nowy Użytkownik
11 kwietnia 2025, o 07:56
Oprócz Tego szumu od maja mam również piski właśnie.Wiem,że jest to spowodowane nerwica,ale ten szum mi nie pasuje zupelnie
-
Just2ys
- Nowy Użytkownik
11 kwietnia 2025, o 13:32
Oczywiście że dobrze,że nic nie wyszło.Ale jest to zagadka którą chciałabym rozwiązać i się Tego pozbyc
-
Duo22
- Nowy Użytkownik
23 kwietnia 2025, o 00:43
Just2ys pisze: ↑9 kwietnia 2025, o 16:37
Witam czy mogłabym więcej informacji na ten temat,bo właśnie taki szum mam a gdy nacisne tętnice na szyi on znika lub bardzo się wycisza.Lekarza rozkładają ręce a teraz przeczytałam ten post i odrazu postanowiłam napisac
Niestety w Polsce bardzo ciężko o fachowców jeśli chodzi o szumy tętniące i najlepiej skonsultować się z neurologiem/neurochirurgiem oraz wykonać badania obrazowe. Z badań obrazowych najlepszym rozwiązaniem jest MRI angio ponieważ ukazuje problemy naczyniowe mózgu tj. zwężenia, przetoki itp. Należy również wykluczyć problemy z tętnicą szyjną - tutaj wystarczy USG Doppler. Aczkolwiek w przypadku szumu tętniącego, który przy ucisku szyi ustępuje, wskazuje najczęściej na zwężenie zatoki żylnej(venous sinus stenosis). Przyczyny tego stanu są naprawdę różne i nie do końca zbadane. Niektóre badania sugerują, że u osób otyłych, które dodatkowo cierpią na idiopatyczne nadciśnienie śródczaszkowe (IIH) jest zwiększona szansa na wystąpienie zwężenia zatoki żylnej i pojawia się wtedy szum tętniący jednostronny. Leczenie jest proste - zrzucić zbędne kilogramy i zdrowo się odżywiać, a objawy powinny stopniowo ustępować. Inne badania łączą to schorzenie z genetyką lub innymi uszkodzeniami po np. wypadkach/wstrząśnieniu mózgu.
Więcej szczegółowych informacji można znaleźć tutaj: neuroangio org/sample-page/diagnosis-and-treatment-of-pulsatile-tinnitus/pulsatile-tinnitus-venous-sinus-stenosis/
Pozdrawiam i życzę siły do walki z tym cholerstwem