Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Stres - skoki cukru we krwi

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JohnnyEDM
Zarejestrowany Użytkownik

25 marca 2016, o 12:16

Siemka chcę zadbać właśnie o dovra dietę i właśnie interesowałem się o tym jak cukier wpływa na organizm. Ogólnie polecam filmiki doktora Jerzego Zięby świetnie mówi i wiele przydatnych rzeczy jest. Chciałem się zapytać czy stres nie jest jakiś szkodliwy i nie zwiększa ryzyka zachorowania na cukrzycę bo tam też są takie skoki cukru jak no bo zjedzeniu glukozy? To pytanie pozostawiam zawodowcom bo na pewno jest ktoś tutaj kto się na takich sprawach zna , z góry dzięki :)
kucyki46
Gość

25 marca 2016, o 12:34

Bardzo szkodliwy. Kortyzol (hormon stresu) wywiera bardzo negatywny wpływ na funkcjonowanie trzustki. http://www.pompiarze.pl/cukrzyca/depres ... -cukrzycy/

-- 25 marca 2016, o 12:34 --
ale!! Wierzę, że to podziała na Ciebie mobilizująco, w tym kierunku, aby przestać się stresować, nie zaś by się stresować tym artykułem :)
Awatar użytkownika
JohnnyEDM
Zarejestrowany Użytkownik

25 marca 2016, o 13:09

Artykuł dość taki, generalnie ja myślę że trzeba tutaj zastosować dobra diete dodatkowo, młodzi też jesteśmy więc myślę że aż tak dużej tragedii nie ma, gorzej jest z tymi co ciągle wieprzają węgle proste. Jak coś to proszę jescze o jakiś komentarz :)
kucyki46
Gość

25 marca 2016, o 13:28

Dieta bez pszenicy - William Davis, tam masz wszystko szczegółowo rozpisane.
Victor
Administrator

25 marca 2016, o 18:49

Pytanie o stres zadawałeś na pogadance już kilka razy :) Sam Ci na nie odpowiadałem.
Zadając takie pytanie czego tak naprawdę oczekujesz? ;) Uspokojenia. A to nie w tym rzecz. uspokojeniem nie uzyskasz zupełnie nic, takie uspokajanie się w postach jest chwilowe, jest złudne. Takie coś to można stosować kiedy nie wiemy czym jest nerwica, czym jest stres i czym się karmi.
Jak wiemy, to trzeba z tym skończyć.

Stres był, jest i będzie szkodliwy dla organizmu, tak brzmi odpowiedź na pytanie czy stres jest szkodliwy. 80 % chorób w swoich podstawach ma stres, jako JEDEN z czynników za nie odpowiadających.
Nie ma sensu szukac dziury w całym i kminić czy w takim razie skoro mam stres, nerwice to czy mogę na coś zachorować. Dlaczego brak w tym sensu?
Bo skoro nie jestesmy chorzy teraz, to takie gdybanie przysparza czego? Stresu i nerwicy.
Wiec tworzy się zamknięte kolo.
Lepiej zająć się tym jak niwelować stres, zmieniać do niego podejście i jak wychodzić z takiego błędnego koła.

Co do skoków cukru, jak zjesz marsa to skacze ci bardziej niż po stresie a jakoż żyjesz i cukrzycy nie masz. Organizm jest na to przygotowany. Mimo to jednak warto zająć się tym co może powodować skoki cukru.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
ODPOWIEDZ