Wydaje mi się, że nerwica hipochondryczna to jedna z odmian nerwicy lękowej. Nerwica lękowa to pojęcie bardziej ogólne - możesz bać się czegokolwiek, nerwica hipochondryczna skupia się na strachu o własne zdrowie.lamberth pisze: ↑23 sierpnia 2017, o 18:46Czy strach przed chorobami, to hipochondria czy nerwica lękowa? Nie wiem jak to rozgraniczyć. Generalnie boję się chorób, cały czas wydaje mi się, że coś we mnie siedzi. Latam po lekarzach i nic. Panicznie boję się właśnie tych chorób i śmierci. Jak to zakwalifikować? Mam nerwicę lękowa czy hipochondryzm?
W zasadzie to chyba nie ma różnicy czego się boisz bo mechanizm jest podobny. Ja np. ostatnio boję się bardzo, że podczas przeglądania internetu na komputerze firmowych przez przypadek zainstalowałem jakiegoś wirusa i stanie się z tego powodu coś strasznego. Ciągle skanuję dysk antywirusem, sprawdzam czy wszystko jest w porządku, staram się nawet wymienić komputer na inny.
Brzmi podobnie do "latania po lekarzach"

Co zrobić:
Jak już wielokrotnie pisano na forum - pójść raz do lekarza, zrobić sobie kompleksowy przegląd zdrowia (wiele placówek medycznych to oferuje) i zaakceptować wynik. Badania powtarzać zgodnie z zaleceniami lekarza (pewnie raz, maksymalnie 2 razy w roku).
Jeżeli zrobisz sobie to badanie, poczekasz pół roku i stwierdzisz że przez pół roku nic Ci się nie stało to będziesz miał niepodważalny dowód, że to badanie było prawidłowe. Może dzięki temu zaczniesz zyskiwać ufność, że wyniki tego okresowego badania są prawidłowe i będą Cię uspokajać.
Czego nie robić
1. Nie szukać diagnozy w internecie!!! Nie ważne jakie masz objawy i co Ci dolega, internet zawsze odpowie Ci że masz raka albo jakąkolwiek inną straszną chorobę. Tylko nakręcisz strach
2. Nie badać się obsesyjnie - jeden kompleksowy przegląd zdrowia i koniec. Na początku będzie ciężko, ale z dnia na dzień będzie łatwiej. Im więcej razy się zbadasz tym mniej będziesz ufał wynikom.