Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

reakcja zamrozenia

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
magdalena0044
Odważny i aktywny forumowicz

22 listopada 2015, o 13:30

Witajcie! Wczoraj bylam na pierwszej wizycie u psychoterapeuty.powiedzial ze pomoze mi z tego wyjsc :)ze przepracujemy po kolei moje problemy. A ten stan w ktorym jestem nazywa sie zamrozeniem . Czy ktos jest mi w stanie przyblizyc ten rodzaj reakcji na stres? W internecie nie moge znalezc nic konkretnego a chcialabym znac jego symptomy aby sie z tym zidentyfikowac i uspokoic ;) mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi
usunietenazadanie
Gość

22 listopada 2015, o 15:37

A jakie masz objawy tak ogólnie? ?
magdalena0044

22 listopada 2015, o 15:52

Czuje sie odcieta emocjonalnie od ludzi od swiata.wiem logicznie co i jak ale jakos to wszystko splywa po mnie. Normalnie rozmawiam,ale czuje sie tez jakby otepiala bo moja koncentracja idzie wewnatrz. Czasami probuje tak bardzo nadazyc za tym co sie dzieje ze z gory przewiduje co ktos powie albo zrobi i zazwyczaj tak sie nie dzieje a ja jestem wtedy zdezorientowana. Dodatkowo glupie natretne mysli i ciagla analiza sytuacji. Ale to wszystko i tak nie sprawia ze czuje jakies powiazanie ze swiatem zewnetrznym. Musze sie zmuszac zeby w nim uczestniczyc,aby zachowac pozory normalnosci ale czuje ze ,,zyje,,tylko w swojej glowie. Nie mam lekow, jestem spokojna,tylko jakas taka nie swoja :)
Awatar użytkownika
Ciasteczko
Administrator

22 listopada 2015, o 20:54

Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy. :hercio:
magdalena0044

22 listopada 2015, o 21:32

Ciasteczko tez widze ze wyglada to jako objawy dd,ale staram sie uczepic czegokolwiek zeby uwierzyc ze to tylko zaburzenie a nie psychoza. Tak w ogole to przeczytalam posty jednego chlopaka, Rafala ktory uparcie twierdzil ze to choroba psychiczna.i dotarlo do mnie ze ja tez trzymam sie tej mysli i nawet nie staram sie uwierzyc ze to tylko stan lekowy. Bo boje sie ze jak se popuszcze,w sensie puszcze kontrole i analize to zwariowanie murowane.a mysli natretne w tym nie pomagaja. Ale jak spojrzalam na to z boku to jedno co mi przyszlo do glowy to ,,kur.. magda ,sama se marnujesz zycie! Albo zrozumiesz ze nic ci nie jest albo sie mecz,, i z miejsca poczulam sie lepiej. Mysli lekowe nie odpuszczaja,ale juz jestem tym tak zmeczona ze pozwalam im na ,,przelatywanie,, przez moj mozg. Gorzej juz nie bedzie :))
Awatar użytkownika
schanis22
Zarejestrowany Użytkownik

22 listopada 2015, o 21:37

Magdaleno0044 , będzie juz tylko lepiej juz wiele zrozumiłaś, i idziesz do przodu ,Twoje myślenie zaczyna być bardzo pozytywne będzie dobrze zobaczysz !
W zdrowym ciele zdrowy duch , zdrowa głowa zdrowy brzuch.
Nerwica jest małą ściemniarą francą , wróblicą cwaniarą . Plącze nam nogi i mówi idż ! Wkręceni w zgubną nić .
Świata nie naprawisz - napraw siebie .
Victor
Administrator

22 listopada 2015, o 21:38

Nie ma róznicy pomiędzy stwierdzeniem zamrażanie a odcięcie emocjonalne, ja tu widze różnice tylko w nazewnictwie, natomiast przekaz jest taki sam. Czyli z uwagi na problemy, stresy czy lęki normalny tryb odczuwania emocji i percepcji są są np. zamrożone lub czasowo odcięte.
Wątpię aby słowo "zamrożenie" zostało użyte w celu tego abyś szukała w sieci konkretnej diagnozy, bardziej sadzę, iż jest to metaforyczne, mające na celu uzmysłowić problem.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
ODPOWIEDZ