Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
przeszlosc
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Witam,
Chciałem prosić Was o informacje czy wmawianie sobie jakiś złych czynów z przeszłości to możliwy objaw w nerwicy?
Zaczęło się od tego, ze jadąc autem wracałem sprawdzać czy kogoś nie potrąciłem. Myśli te przybrały bardzo na sile. Raz bylem nawet na policji z pytaniem czy nie bylo w danym miejscu wypadku.
Pewnego dnia znaleziono ciało człowieka w mojej okolicy. Oczywiście tego dnia jechałem tamtą drogą i wmawialem sobie ze kogoś potracilem. Policja wykluczyla działanie osób trzecich(ze wstępnych ustalen).Zacząłem wkręcać sobie ze jestem niepoczytalny. Wmawiać sobie ,,obrazy"z tego zdarzenia. Mam stwierdzoną nerwice natręctw. Czy wyobraznia w nerwicy może wmawiac jakies szczegóły, obrazy w głowie? Ze cos bylo w przeszlosci a Ty tego nie pamiętasz a to co sobie wyobrazisz to ,,niby są Twoje wspomnienia"? Wmawiam sobie różne zbrodnie czasem bezsensowne. Kazdy artykul tego typu budzi we mnie jakies poczucie winy, ze to moze ja.Proszę o pomoc bo powoli wariuje chyba. Z góry dziekuje za Wasza opinie.
Chciałem prosić Was o informacje czy wmawianie sobie jakiś złych czynów z przeszłości to możliwy objaw w nerwicy?
Zaczęło się od tego, ze jadąc autem wracałem sprawdzać czy kogoś nie potrąciłem. Myśli te przybrały bardzo na sile. Raz bylem nawet na policji z pytaniem czy nie bylo w danym miejscu wypadku.
Pewnego dnia znaleziono ciało człowieka w mojej okolicy. Oczywiście tego dnia jechałem tamtą drogą i wmawialem sobie ze kogoś potracilem. Policja wykluczyla działanie osób trzecich(ze wstępnych ustalen).Zacząłem wkręcać sobie ze jestem niepoczytalny. Wmawiać sobie ,,obrazy"z tego zdarzenia. Mam stwierdzoną nerwice natręctw. Czy wyobraznia w nerwicy może wmawiac jakies szczegóły, obrazy w głowie? Ze cos bylo w przeszlosci a Ty tego nie pamiętasz a to co sobie wyobrazisz to ,,niby są Twoje wspomnienia"? Wmawiam sobie różne zbrodnie czasem bezsensowne. Kazdy artykul tego typu budzi we mnie jakies poczucie winy, ze to moze ja.Proszę o pomoc bo powoli wariuje chyba. Z góry dziekuje za Wasza opinie.
Ostatnio zmieniony 16 marca 2016, o 12:47 przez robinson86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Odważny i aktywny forumowicz
Tak, myśli natretne i towarzyszące im obrazy myślowe są jak najbardziej objawami nerwicy. Masz stwierdzona nerwicę natręctw więc nie wariujesz;) to tylko i aż nerwica, praca nad sobą, nad swoimi myślami gwarantuje wyjście z tego błędnego koła:) zapoznaj się z artykułami i nagraniami na forum, jeśli jeszcze ich nie czytales/ sluchales, powodzenia 

,,W psychologii jest takie pojęcie „błysk” to jest moment kiedy człowiekowi w głowie się wszystko zmienia, kiedy nagle dociera do niego coś co było oczywiste od lat, ale teraz nabrało innego wymiaru."
— Jacek Walkiewicz / psycholog
Być może wszystko jest w porządku, ale trudno w to uwierzyć
Potykając się można zajść daleko, nie można tylko upaść i nie podnieść się

-
Dziękuję za szybka odpowiedz. Oczywiście czytałem dużo postów z forum. Najgorsze jest to, że większość z użytkowników ma agresywne obrazy dotyczące przyszłości, że coś zrobią agresywnego. Ja mam na odwrót dotyczą tego, że niby coś zrobiłem i że jestem niepoczytalny itd. Po czasie sam zaczynam w to wierzyć bo przecież wpadły do głowy,,obrazy". Czy to możliwe w nerwicy wkręcanie sobie takich obrazów że to niby moje wspomnienia?
-
Nie ma znaczenia czy wyobraźnia podsyla Ci obrazy dotyczące przeszłości czy przyszłości. W obu przypadkach występuja niepewność i obawy, na których żeruje nerwica. Osoby które maja myśli że cos komuś zrobią też myślą że są niepoczytalne, więc to jest ten sam schemat. Tak działa mechanizm lekowy, który trzeba zaakceptować, a to już połowa sukcesu:)
Więc, gwarantuje Ci że nie masz żadnej choroby psychicznej, nie masz inaczej niż wszyscy, bo każdy tak myśli, a to rodzi kolejne watpliwosci, więc radze nie doszukiwać się niczego innego bo to na pewno tylko nerwica:) Teraz trzeba nad tym popracowac, ryzykować, ośmiesza te myśli, masz na forum ekarbnice wiedzy. Oczywiście można skorzystać z jakiejs terapii, ale to jest indywidualna sprawa każdego:)
Więc, gwarantuje Ci że nie masz żadnej choroby psychicznej, nie masz inaczej niż wszyscy, bo każdy tak myśli, a to rodzi kolejne watpliwosci, więc radze nie doszukiwać się niczego innego bo to na pewno tylko nerwica:) Teraz trzeba nad tym popracowac, ryzykować, ośmiesza te myśli, masz na forum ekarbnice wiedzy. Oczywiście można skorzystać z jakiejs terapii, ale to jest indywidualna sprawa każdego:)
,,W psychologii jest takie pojęcie „błysk” to jest moment kiedy człowiekowi w głowie się wszystko zmienia, kiedy nagle dociera do niego coś co było oczywiste od lat, ale teraz nabrało innego wymiaru."

-
A ,,wyrzuty sumienia"? Mam je jakbym uczynił te wszystkie zbrodnie... Tez je trzeba wyśmiać, zaakceptować itd.? Jest to w ogóle możliwe tak się przeprogramować?
-
Oczywiscie, ze jest to możliwe, przykładem są osoby które z tego wyszly:)
Wyrzuty sumienia to też iluzja umysłu, który jest teraz w stanie lekowym, awaryjnym i podsuwa Ci coraz więcej myśli i wątpliwości żeby ten stan lekowy utrzymywać.
-- 17 marca 2016, o 10:08 --
Polecam przeczytać:
mechanizm-lekowy-charakterystyka-t5227.html
Wyrzuty sumienia to też iluzja umysłu, który jest teraz w stanie lekowym, awaryjnym i podsuwa Ci coraz więcej myśli i wątpliwości żeby ten stan lekowy utrzymywać.
-- 17 marca 2016, o 10:08 --
Polecam przeczytać:
mechanizm-lekowy-charakterystyka-t5227.html

-
Dziekuje za odpowiedz.Nigdy nie spodziewałem się ze będę miał takie wątpliwości... Obrazy w głowie są naprawde realistyczne. np.jadąc autem potrafiłem sobie wmówić ze mialem na szybie osobę, którą wczesniej mijałem. Potrafię wmówić sobie prawie wszystko. I tysiac argumenów w głowie, że tak mogło być że np. byłeś zdenerwowany albo jesteś niepoczytalny itd. Najlepsze jest to, ze prawo jazdy mam juz ponad 10 lat i troche kilometrów za sobą.
Czyli to normalne w nerwicy?
Ostatnio zmieniony 17 marca 2016, o 10:26 przez robinson86, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gość
Wyrzuty sumienia to wyrzuty sumienia, a każdy je posiada. A gorzej to by było i należałoby się martwić gdyby one się nie pojawiały. wiara-a-problem-z-odburzaniem-t8190.html To jest temat, w którym sporo się napisaliśmy, a to powinno coś rozjaśnić. Bywaj zdrów!robinson86 pisze:A ,,wyrzuty sumienia"? Mam je jakbym uczynił te wszystkie zbrodnie... Tez je trzeba wyśmiać, zaakceptować itd.? Jest to w ogóle możliwe tak się przeprogramować?
-- 17 marca 2016, o 10:33 --
Tak. To jest norma przy tych zaburzeniach, niestety. Naszą głowę nawiedzają często w tym okresie strasznie bylejakie myśli. Nie martw się. To minie. Jednak wiele zależy w tej sprawie od Ciebie. Wyciszenie tego "chaosu" polega na nie_myśleniu. Niech Twój umysł odpocznie, a Ty naucz się w tym czasie prawidłowo oddychać.robinson86 pisze:Dziekuje za odpowiedz.Nigdy nie spodziewałem się ze będę miał takie wątpliwości... Obrazy w głowie są naprawde realistyczne. np.jadąc autem potrafiłem sobie wmówić ze mialem na szybie osobę, którą wczesniej mijałem. Potrafię wmówić sobie prawie wszystko. I tysiac argumenów w głowie, że tak mogło być że np. byłeś zdenerwowany albo jesteś niepoczytalny itd. Najlepsze jest to, ze prawo jazdy mam juz ponad 10 lat i troche kilometrów za sobą.
-
Chodzi mi o to czy mam je wyśmiać? Mimo ze w glowie mam te obrazy? Po chwili zaczynam się wkręcać ze te obrazy to była prawda i mam wyrzuty ze tak bylo naprawde. Jak mam to zrobić przeciez tak się nie da?
-
- Gość
Istnieje cała gama zaburzeń psychicznych. Nie można wszystkich wrzucać tylko do jednego wora z nerwicą. Udaj się do dobrego specjalisty. Nie bój się. Opowiedz dokładnie jak jest, a on będzie wiedział jak Ci pomóc. Nie zapomnij o jednym - Jedna POZYTYWNA MYŚL jest wielokrotnie silniejsza niż negatywna. Zdrówka!!robinson86 pisze:Chodzi mi o to czy mam je wyśmiać? Mimo ze w glowie mam te obrazy? Po chwili zaczynam się wkręcać ze te obrazy to była prawda i mam wyrzuty ze tak bylo naprawde. Jak mam to zrobić przeciez tak się nie da?

-
Bylem u psychologa mam stwierdzoną nerwice natręctw. Moje wątpliwości dotycza tych obrazów i ze dotyczą przeszłości. Potem te wyrzuty sumienia itd. Dlatego zapytałem czy w nerwicy się to zdarza? Czy mam to wszystko wyśmiać i zaakceptować?
-
- Gość
Tak. To nie tyle, że się zdarza, co że te pomylone myśli to jest główny objaw tego zaburzenia. Nie przejmuj się. To przejściowe, a wszystko potem wraca do normy 

-
Dzieki. Najgorsze ze czuje się jakbym byl zbrodniarzem. Ze niby to zrobiłem, ze kogoś potracilem itd. a teraz zasłaniam sie nerwica. Najtrudniejsze jest to, ze dotyczą one bardzo ważnych wartości typu życie, zdrowie. A te głupie obrazki niby z tego zdarzenia podważają mój zdrowy rozsadek i potem jest juz tylko lęk. Wyobraźnia działa naprawde. Jak długo trzeba przekonywać siebie?
-
- Gość
Dobrze cię rozumiem. Ja miałem czasem takie wyrzuty z powodu błahych rzeczy albo poczucie niższości w nerwicy, że nie szło normalnie funkcjonować wśród ludzi. Czasem też na początku potrzebna, a nawet konieczna jest farmakoterapia. Wiesz jak to jest, żyjemy w świecie gdzie wszystko nafaszerowane chemią, więc niekiedy potrzebujemy też tej chemii(choćby na chwilę) aby stanąć na nogi : )
-
Jeśli to nerwica to w tym zaburzeniu najtrudniej jest chyba uwierzyć, ze wszystko jest ok. Że powinno sie cieszyć życiem a nie szukac w nim problemów.
Jak czuje sie lepiej to zaraz mam,, wyrzuty sumienia" ze sie cieszę. Tez tak macie?
Jak czuje sie lepiej to zaraz mam,, wyrzuty sumienia" ze sie cieszę. Tez tak macie?