Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Prośba o zapoznanie się z moją historią i o ocenę.

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
Awatar użytkownika
zosialach
Zarejestrowany Użytkownik

12 grudnia 2022, o 19:03

Arni pisze:
12 grudnia 2022, o 18:58
Chodziłaś, chodzisz na terapię czy sama sobie to poukładałas:) robiłaś prześwietlenie tej nog:) miałas może dd?

Chodziłam kiedyś do super babki, ale gdzieś tam wyjechała. Później chciałam wznowić terapię, ale nie czułam tego czegoś i z czasem sobie sama zaczelam układać to i tamto.

Nie robiłam kompletnie nic oprócz wizyty u terapeuty. Korci mnie, żeby do jakiegoś lekarza pójść czy zrobić jakieś badania, ale walczę, bo to serio mi aż tak nie przeszkadza jak sobie o tym tak bardziej porozmyslam, nie puchnie ani nic. Tak samo miałam z brzuchem ostatnio. Chciałam iść, nie poszłam, minęło samo 😉
Arni

12 grudnia 2022, o 19:12

Dlugo już masz nerwicę? Jakie badania robiłaś? Jakie objawy mialas:)
Arni

12 grudnia 2022, o 19:21

Szkoda że nie ma jakiejś maszyny do której można byłoby wejść np na 15 min i byłby to skaner całego ciala, wszystkich struktur tkanek albo najlepiej komórek. Wychodzisz po 15 min i masz wynik że jesteś zdrowy na 100 % w każdej sferze. Wtedy pewnie nerwica przeszłaby mi z dnia na dzień:)
Awatar użytkownika
zosialach

12 grudnia 2022, o 19:30

Arni pisze:
12 grudnia 2022, o 19:12
Dlugo już masz nerwicę? Jakie badania robiłaś? Jakie objawy mialas:)

Pierwszy atak paniki miałam w 2013. Później zaczęłam chudnąć, zaczęły mi włosy wypadac garściami, zmęczona lazilam, szybko się męczyłam. Później zaczęły się kołatania serca, szybki puls, uczucie duszności, problemy z układem pokarmowym. Doszła tzw gula w gardle, bóle mięśniowe, lęk wolnoplynacy i już taka typowa hipochondria.

Jeżeli chodzi o badania to robiłam diagnostykę, która przepisywał lekarz. Ale nigdy nie byłam na rezonansie np, bo tego się boje.

Mam to szczęście, że mój lekarz rodzinny jest wspaniałym człowiekiem i urywał każde moje podejrzenie logicznym tłumaczeniem. Ma człowiek do mnie podejście.

Oczywiście ja w niego niejednokrotnie wątpiłam, miałam wrażenie swojego czasu, że on traktuje mnie typowo pod kątem zaburzenia, więc trochę olewa, więc pielgrzymowalam prywatnie do specjalistów, którzy, tez nigdy niczego niepokojącego nie znajdowali.

W końcu się wycwanilam i jak mi coś było, coś bolało to nakręcalam sytuację i troche wymuszalam wzywanie pogotowia do mnie. Zabierali mnie na sor, tak robili badania, a ja na następny dzień byłam kompletnie zdrowa. I tak się kółko kręciło. Jak miałam nasilenie, akcja z pogotowiem, badania, względny spokój, wizyta u psychiatry i podpieralam się tabletkami (pramolan). Tak tkwiłam i myślałam że to jest ok, ale w końcu doszłam do wniosku, że tak nie można. Nie mogę żyć od nasilenia do nasilenia, bo nie tędy droga. Więc zaczęłam się edukować na temat nerwicy, to dużo daje, poznanie mechanizmów.
To tak jak z każdym aspektem, jak się za coś nie weźmiesz porządnie to nie będzie efektów 😉
Arni

12 grudnia 2022, o 19:40

Mój mózg poprostu nie do końca wierzy że nerwica może dawać takie objawy np jak Bol brzucha w jednym miejscu.czy ból w posladku. Mięśnie się spinaja i przez to?; :)
Awatar użytkownika
zosialach

12 grudnia 2022, o 19:43

Arni pisze:
12 grudnia 2022, o 19:40
Mój mózg poprostu nie do końca wierzy że nerwica może dawać takie objawy np jak Bol brzucha w jednym miejscu.czy ból w posladku. Mięśnie się spinaja i przez to?; :)
No ja nie wiem, ja się sama zdiagnozowalam, a fizjoterapeutka potwierdziła 😁 jest fajny gościu na YT, Marek Purczynski, który tłumaczy jak to się tam odbywa, że boli. Zobacz sobie, może Ciebie tez to uspokoi 😏
Arni

12 grudnia 2022, o 19:49

A jak sobie radzisz z myślami np ALE CZY TO NAPEWNO TO? Nie masz parcia żeby jednak isc na badanie i to sprawdzić. Ja byłem u swoich fizjo i ortopedy i dalej mi głupie mysli do głowy przychodza Ja jestem wkurzony że ortopeda nie zlecił mi zdjęcia. Np. wiem że to głupie bo to lekarz. Ale jest to silniejsze ode mnie na ten moment.
Arni

12 grudnia 2022, o 19:54

Zmęczenie Ci przeszlo? Bl
Arni

12 grudnia 2022, o 19:57

Ja się czasem czulem tak jakbym był przeziebiony a nie byłem;) jakbym miał gorączkę a nie było.
Awatar użytkownika
zosialach

12 grudnia 2022, o 20:02

Arni pisze:
12 grudnia 2022, o 19:54
Zmęczenie Ci przeszlo? Bl

Przeszło, ale trzeba też sobie pozwolić na to, że jakiś tam okres w ciągu roku będzie kijowy, zły i ważne, żeby wtedy znowu nie spanikować i nie zaczynać wszystkiego od nowa. Masz diagnozę, tego się trzymaj. Ludzie którzy mają np cukrzycę, nie negują tego, wiedzą, że ja mają, nie szukają jeszcze dodatkowo raka. Są chorzy, wiedza jak się zachowac jak cukier np spadnie, i my musimy traktować to zaburzenie w ten sam sposób. Jak są nasilenia, poćwicz jogę, techniki relaksacyjne, a nie idź na kolejny rezonans 😉
Awatar użytkownika
zosialach

12 grudnia 2022, o 20:06

Arni pisze:
12 grudnia 2022, o 19:57
Ja się czasem czulem tak jakbym był przeziebiony a nie byłem;) jakbym miał gorączkę a nie było.
Tak jest, tez tak mam, plus do tego pieka oczy, jak przy prawdziwej gorączce.

A wracając to tak, czasami mam takie myśli. Czy tym razem to na pewno to, ale to jest jak pojawi się nowy objaw, którego jeszcze nie miałam, coś nietypowego, ale wtedy najzwyczajniej w świecie idę do lekarza to sprawdzić. Bo oczywiście to, że mamy nerwice nie zwalnia nas z tego, że na nic innego nie zachorujemy. Tak więc, badać się, ale z umiarem i zdrowym rozsądkiem 😁
Arni

12 grudnia 2022, o 20:10

Dzieki za pomoc. Myślę ze poradzimy sobie i wyjdziemy z tego. Ty już masz widzę fajnie wszystko poukładane. do odburzenia jeden krok:)
AngieNa

12 grudnia 2022, o 20:15

Zosia, a od zawsze u Ciebie nerwica przebiegała pod postacią hipochondrii?
Ja pierwszy, że tak powiem rzut miałam pod postacią natrętnych myśli i objawów że str układu nerwowego.
Natomiast teraz myśli nie mam wcale, albo szybko je zbywam, bo wiem już jak, za to ujawnia się ta nieszczęsna hipochondria. Mimo, że wiem na czym polega nerwica, wiem o co w niej chodzi, to jeszcze daleka droga do wyjścia.
Arni

12 grudnia 2022, o 20:21

Jakby mnie bolała noga jak nie miałem takich leków to bym to olał. Lekarz diagnoza i leczenie. A nie wokół tego dopisywać niewiadomo co. Ja to wszystko rozumie ale nie wiem czemu mój mózg tego nie może pojąć i mi wrzuca do głowy jakieś chore mysli. Może przez to że tak jak u mnie dochodzą jeszcze inne objawy tj zmęczenie, derealizacja chyba, jakieś dreszcze też mam czasem. Jakby paraliżujące zimno że nie mogę się ruszyć. Ale z drugiej strony żadna choroba chyba nie daje takich wszechstronnych objawów.
AngieNa

12 grudnia 2022, o 20:25

Arni pisze:
12 grudnia 2022, o 19:21
Szkoda że nie ma jakiejś maszyny do której można byłoby wejść np na 15 min i byłby to skaner całego ciala, wszystkich struktur tkanek albo najlepiej komórek. Wychodzisz po 15 min i masz wynik że jesteś zdrowy na 100 % w każdej sferze. Wtedy pewnie nerwica przeszłaby mi z dnia na dzień:)
Niespełnione marzenie każdego hipochondryka😅
ODPOWIEDZ