Aby sobie ulżyć trzeba wszystko zaakceptować, niestety jest to trudne ale gdy przyjdzie kolejny atak nie leż w łóżku tylko rób coś. Często bywa tak że gdy mamy atak to podczas właśnie leżenia czy siedzenia i wsluchiwania się w somaty one jeszcze bardziej się dają nam w kość a gdy np zaczniemy coś robić np pójść na spacer to wszystko się uspokaja. Kiedyś czytałem w poradniku dla psychoterapeutów (znany i naukowy, żadne tam brednie) gdzie były opisane różne przypadki i postępowanie z nimi. I tak jeden z nich zalecił swojemu pacjentowi aby podczas ataku i przy bardzo szybkim pulsie wyszedł na zewnątrz i przebiegł się w koło domu. Ta osoba tak zrobiła i nie dość że przeżyła to jeszcze puls zwolnił (oczywiście zwolnił adekwatnie do wysiłku)sam75ck pisze: ↑8 lutego 2019, o 21:01Oki al ejak boli coraz mocniej dzis np 6 h!!! jakis Meksyk. Dipiero jak pojechałem na pogotowie bo juz nie mogłem oddychac(bol przy nabieraniu powietrza) i wiecie co ? ekg oki, troponiny Oki. i powoli schodzi- i mam dowód ze nerwica ale jak zareagowac nastepnym razem? jak sie pzrekonac ze to tylko nerwica? bedzie dobrze na dwa dni a pozniej sie zacznie
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Objawy ze strony serca w nerwicy. Kto tak ma?
- Solkan36
- Zarejestrowany Użytkownik
Face Your Fear And Live Your Dream 

-
Pytanie za 100 punków .Czy jest możliwe odczuwanie duszności z strony nerwicy ciągle bez lęku?.Mam ostre zapalenie zatok dostałam antybiotyk i inne leki ale w ciągu miesiąca czy więcej też miałam bardzo mocny kaszel mokry czasem suchy i bolała mnie klatka piersiowa.Dzis pani laryngolog mi powiedziała że zatoki nie dają uczucia dusznosci więc nie wiem badania z krwi dobre rtg klatki piersiowej też dobre martwię się czy może nie mam jakieś choroby płuc albo serca,która nie wyszła
- Solkan36
Tak jest, nawet gdy Tobie się wydaje że nie odczuwasz leku to i tak ciało reaguje jak bys była cała spięta i napina wszystkie mięśnie i to powoduje duszności, głównie mięśnie szyi i klatki piersiowej. Poza tym jak możesz nie odczuwać lęku skoro po Twoim wpisie można wywnioskować że ciągle martwisz się o zdrowie a to jest to samo. Żyjesz w ciągłym lęku, zapewne co chwilę skanujesz ciało czy gdzieś ci coś nie strzelilo itp. Napewo masz wrażenie niepełnego oddechu i ciągle próbujesz złapać głęboki oddech tym samym jeszcze bardziesz napinasz mięśnie i jeszcze bardziej poglebiasz duszności. Tak jak już Ci pisałem oddycha przepona i releksuj ciało.Julcia66 pisze: ↑15 lutego 2019, o 14:08Pytanie za 100 punków .Czy jest możliwe odczuwanie duszności z strony nerwicy ciągle bez lęku?.Mam ostre zapalenie zatok dostałam antybiotyk i inne leki ale w ciągu miesiąca czy więcej też miałam bardzo mocny kaszel mokry czasem suchy i bolała mnie klatka piersiowa.Dzis pani laryngolog mi powiedziała że zatoki nie dają uczucia dusznosci więc nie wiem badania z krwi dobre rtg klatki piersiowej też dobre martwię się czy może nie mam jakieś choroby płuc albo serca,która nie wyszła

-
Wlasnie tu jest problem. Podswiadomy lęk. Nie musiz miec atakow paniki czy silnego leku ale podświadomie zyjesz nerwica i somatami.Solkan36 pisze: ↑17 lutego 2019, o 11:48Tak jest, nawet gdy Tobie się wydaje że nie odczuwasz leku to i tak ciało reaguje jak bys była cała spięta i napina wszystkie mięśnie i to powoduje duszności, głównie mięśnie szyi i klatki piersiowej. Poza tym jak możesz nie odczuwać lęku skoro po Twoim wpisie można wywnioskować że ciągle martwisz się o zdrowie a to jest to samo. Żyjesz w ciągłym lęku, zapewne co chwilę skanujesz ciało czy gdzieś ci coś nie strzelilo itp. Napewo masz wrażenie niepełnego oddechu i ciągle próbujesz złapać głęboki oddech tym samym jeszcze bardziesz napinasz mięśnie i jeszcze bardziej poglebiasz duszności. Tak jak już Ci pisałem oddycha przepona i releksuj ciało.Julcia66 pisze: ↑15 lutego 2019, o 14:08Pytanie za 100 punków .Czy jest możliwe odczuwanie duszności z strony nerwicy ciągle bez lęku?.Mam ostre zapalenie zatok dostałam antybiotyk i inne leki ale w ciągu miesiąca czy więcej też miałam bardzo mocny kaszel mokry czasem suchy i bolała mnie klatka piersiowa.Dzis pani laryngolog mi powiedziała że zatoki nie dają uczucia dusznosci więc nie wiem badania z krwi dobre rtg klatki piersiowej też dobre martwię się czy może nie mam jakieś choroby płuc albo serca,która nie wyszła
-
Ma ktos tak, ze slyszy bicie serca w glowie i do tego ona tak pulsuje w jego rytm? Czasem tak mam i strasznie to denerwujace.
-
Ok dzieki.
Ja wiem, ze to nerwica ale czasem az sie wierzyc nie chce Ile tych wszystkich symptomow.
Ja wiem, ze to nerwica ale czasem az sie wierzyc nie chce Ile tych wszystkich symptomow.
-
Uczucie dyskomfortu w klatce piersiowej jak by coś tam było duszność nie możność wzięcia pełnego wdechu było, i kołatanie najczęściej w nocy. Badania krwi dobre rtg dobre serce i płuca ekg również . Zastanawiam się czy jeszcze nie zrobić echo bo miałam arytmie w dzieciństwie i nadciśnienie izolowane po operacji septoplastyki nosa ponad 3 lata temu które samoistnie z dnia na dzień ustapiło. Jak sobie radzicie w pracy i w życiu z tymi paskudnymi somatami?
-
- Dyżurny na forum Odważny VIP
U mnie jest nadciśnienie i zmienność oddechowa. A jak sobie radzę - nie uważam tego za coś co mi uprzykrza życie, serce nie raz "staje" albo bije za szybko ale olewam i nie zwracam uwagi. Przyjmij to jako normalną rzecz, tak jak to że widzisz czy ruszasz ręką. Dla spokoju zrób badania a potem akceptuj i przepuszczaj objawy. Będzie dobrzeJulcia66 pisze: ↑26 lutego 2019, o 08:41Uczucie dyskomfortu w klatce piersiowej jak by coś tam było duszność nie możność wzięcia pełnego wdechu było, i kołatanie najczęściej w nocy. Badania krwi dobre rtg dobre serce i płuca ekg również . Zastanawiam się czy jeszcze nie zrobić echo bo miałam arytmie w dzieciństwie i nadciśnienie izolowane po operacji septoplastyki nosa ponad 3 lata temu które samoistnie z dnia na dzień ustapiło. Jak sobie radzicie w pracy i w życiu z tymi paskudnymi somatami?

you infected my blood
-
U mnie nerwa też w dużej mierze skupiała się na sercu, ale nigdy nie wykonywałam szczegółowych badań, a serce się wyciszylo bez tego. Ale jeśli ma Cię to uspokoić i miałaś kiedyś arytmie to nie zaszkodzi zrobić dodatkowo echo. Co do radzenia sobie to poczytaj trochę artykułów tu na forum i obejrzyj filmy na yt.Julcia66 pisze: ↑26 lutego 2019, o 08:41Uczucie dyskomfortu w klatce piersiowej jak by coś tam było duszność nie możność wzięcia pełnego wdechu było, i kołatanie najczęściej w nocy. Badania krwi dobre rtg dobre serce i płuca ekg również . Zastanawiam się czy jeszcze nie zrobić echo bo miałam arytmie w dzieciństwie i nadciśnienie izolowane po operacji septoplastyki nosa ponad 3 lata temu które samoistnie z dnia na dzień ustapiło. Jak sobie radzicie w pracy i w życiu z tymi paskudnymi somatami?
Tak ogólnie mówiąc to somaty trzeba mieć po prostu w dupie.
Ile niewypowiedzianych słów przepadło na zawsze. A może ważniejsze były od tych wszystkich wypowiedzianych.
-
Pewnie, że sobie zrób echo. To jest tanie badanie i warto sobie zrobić.Julcia66 pisze: ↑26 lutego 2019, o 08:41Uczucie dyskomfortu w klatce piersiowej jak by coś tam było duszność nie możność wzięcia pełnego wdechu było, i kołatanie najczęściej w nocy. Badania krwi dobre rtg dobre serce i płuca ekg również . Zastanawiam się czy jeszcze nie zrobić echo bo miałam arytmie w dzieciństwie i nadciśnienie izolowane po operacji septoplastyki nosa ponad 3 lata temu które samoistnie z dnia na dzień ustapiło. Jak sobie radzicie w pracy i w życiu z tymi paskudnymi somatami?
-
Mój szwagier twierdzi, że go dusi coś na sercu. Opisuje to jakby miał zakwasy w klatce piersiowej. Co kilka, kilkanaście dni ma takie objawy. Czasem też bez powodu jest bardzo zmęczony. Robił wszystkie badania serca, łącznie z usg żył i nic nie wyszło. Zastanawiam się właśnie czy to może być nerwica?
- Solkan36
Jak nauczysz się relaksować tak normalnie w domu to później w pracy wystarczy że zamkniejsz oczy i zaczniesz sobie wyobrażać że wykonujesz te ćwiczenia. Czyli w myślach skupiasz się na poszczegolnych czesciach ciała i powtarzasz sobie ze napięcie mija. To jest chyba trening Jacobsona lub Schulza.