Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Nerwica a problemy z żołądkiem - zgaga - mdłości itp
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Gastroskopie musialabym robic w uspieniu , lekarz rodzinny powiedzial ze na razie nie ma niby potrzeby zeby ja robic. Boje sie ze to moze byc jakas niedroznosc jelit bo naczytalam sie w internecie i teraz panikuje.
- ck2023
Nie ma się czego bać, ale jeśli musisz w uśpieniu to w szpitalu bez problemu zrobią ci i to co bym Ci doradził to zrobienie od razu kolonoskopii w podczas tego chwilowego uśpienia. Jednym pobytem w szpitalu wykonasz dwie najważniejsze badania po którym poczujesz ulgę że masz je za sobą.
- ck2023
Poszukaj w swojej okolicy dobrego osteopaty i weź do niego wszystkie swoje badania i spisz wszelkie objawy które po sobie występują lub wynikają jeden z drugiego.AgataAgata pisze: ↑18 września 2023, o 06:35Wspomnę jeszcze że lekarka rodzinna dała tylko na badanie na helikobakter z kału. Powiedziała że wynik ok więc nie ma.
Zapomniałam jeszcze dodać że zawsze z problemami żołądka pojawiają się zawroty głowy silne. I z problemami żołądka w kwietniu pojawiły się bóle kości ogonowej...i trwają do dziś.. nie mogę usiąść na twardym bo wyje z bólu jak wstaje, ta kość potem mnie ciśnie..
Oczywiście RTG kości ok. I olewają skoro dobre ..nie wiem czy ma to powiązanie ale ja już mam dośćżadnych leków bo słabo mi i wzdęcia, siedzieć mogę tylko na miękkim. Jak gdzieś siądę np w poczekalni to potem każdy patrzy jak na głupka bo wstać nie mogę i łzy się kulają z bólu..nikomu nie życzę takiego bólu..a wez tabletki jak takie cuda z żołądkiem..ortopeda przepisał tylko metanal jakoś silny o brać...no jak...i nic nie biorę, zresztą ile można. Nie wiem czy ta kość na związek z żołądkiem, jelitami czy nie ale ja już mam dość
i wszędzie zdziwienie lekarzy na objawy i olewka
-
- Dyżurny na forum Odważny VIP
Gastroskopia trwa 5-10 min max.ck2023 pisze: ↑22 lutego 2025, o 22:48Niestety USG nie oceni żołądka, tak jak badania krwi. Musisz niestety wykonać gastroskopię bo podawanie długotrwałe leków z grupy IPP nie jest korzystne dla zdrowia i kondycji układu pokarmowego. Te kuracje muszą być kontrolowane przez specjalistę. Gastroskopia jest 30 minutowym badaniem, da wiarygodny obraz i pomoże lekarzowi wypisać Ci leki odpowiednie do kondycji Twojego żołądka. Lekarz pobierze też wycinki podczas badania - to nie jest bolesne - po takim badaniu będziesz miał spokój i duszo mniejszy stres.laurka12 pisze: ↑22 lutego 2025, o 20:27Hej , od trzech juz miesiecy mam problem z codziennymi mdlosciami , na początku byly same mdlosci teraz doszlo kucie bole w brzuchu a do tego uczucie "obolalych" jelit . Zdarzylo mi sie zwymiotować dwa razy . Mam duza niechec do jedzenia przez to. Bylam u lekarza przepisal mi bioprazol ale nie pomaga. Robilam sobie badanie krwi i usg wyszly Ok. Strasznie sie boje . Na nerwice choruje juz 5 lat ktora objawia sie trudnosciami w polykaniu i zawrotami glowy. Czy to moze byc cos powaznego![]()
Idź zapisz się na to i będziesz wiedziała co jest z Twoim żołądkiem.Ja kiedyś miałam ogromne problemy z tzw.rwaniem na sucho.Ciagnelo mnie na wymioty a bardzo rzadko kiedy zwymiotowałem.Dzialo się to zaraz po wstaniu z łóżka.Jak już z trudem zjadłam to wtedy niestety oddałam to.Mialam.zapalenie żołądka i refluks.
Pobrałem tych leków typu polprazol i niby pomogło ale na chwilę.
To siedzi w psychice i jeśli będziesz się tym nakręcała i myślała to będzie to z Tobą przez długo.
Spróbuj też parzyć sobie len i pić to.Mi łagodziło ten stan, a w ogromnej mierze pomogło nie zwraca ie uwagi na to.Jadlam po trochu żeby nie obciążać żołądka i wszystko z czasem minęło.Forum mi bardzo pomogło i praca nad sobą

Walcz ! Nie uciekaj bo wygrasz
Jak nie Ty to kto.
" Będziesz kiedyś bardzo szczęśliwa,powiedziało życie...Ale najpierw sprawię, że będziesz silna"
✌
Jak nie Ty to kto.
" Będziesz kiedyś bardzo szczęśliwa,powiedziało życie...Ale najpierw sprawię, że będziesz silna"
-
- Dyżurny na forum Odważny VIP
Zanim trafiłam na terapię i potem już na forum minęło sporo czasu.
Męczyło mnie długo naprawdę długo bo leki nie pomagały.Jak miałam stresowy czas, a miałam bo poszłam też do szkoły średniej to nie byłam w stanie nad tym zapanować.
Rwało mnie codziennie co wykańczało mnie totalnie.Mialam 2x gastroskopię.Druga była po 5 latach czyli trochę to trwało
Zapewniam Cię że dużo siedzi w Twojej głowie i zmieni się to wtedy kiedy zaczniesz olewać te objawy.Kiedy zrozumiesz je i uspokoisz się robiąc gastroskopię....zobaczysz że nic się tam nie dzieje, a jestem tego pewna.
Walcz ! Nie uciekaj bo wygrasz
Jak nie Ty to kto.
✌
Jak nie Ty to kto.
- ck2023
mdłości mogą trwać długo - możesz mieć nerwicę żołądka i jak się zagłębisz w temat to tak jest: mdłości, brak apetytu i wstręt do jedzenia.
Oprócz leków z grupy IPP trzeba pomyśleć o leku rozkurczowym o konkretnej dawce. Bardzo dużo pomocy daje ziołolecznictwo, aby pobudzić też żołądek do trawienia. Ja stosowałem kozłek lekarski, chmiel i ziele krwawnika. Jeśli odczuwasz ssanie w żołądku na czczo to bardzo dobry jest napar z korzeń prawoślazu. Kolejnym bardzo dobrym zielem jest koper - pity codziennie przynosi dobre rezultaty.
Małe kroki, które robisz do przodu są lepsze niż duże, które tylko planujesz