Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Muzyka, kawka

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
NieWiemCoSieDzieje
Świeżak na forum

19 stycznia 2016, o 20:56

Otóż, gdzieś od początku roku szkolnego mam dd ( 2 liceum ), nawet nie wiem w którym momencie to się stało, może tydzień przed rozpoczęciem roku. Cały Sierpień byłem na bani po maryśce, więc mogłem myśleć, że mnie jeszcze trzyma, albo jestem niewyspany. Ogólnie to się nie dziwię, że dostałem to cholerstwo, całe życie byłem nerwowy, ciągłe problemy w rodzinie itd. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że ja nie mam żadnych lęków, tylko jest to odrealnienie i uczucie snu. Na początku ciągle mi się wydawało, że ktoś obok mnie przechodzi, a to był cień, albo wieszak na kurtki, ale tylko przez wrzesień. Po tym miesiącu nie boje się niczego, np. w październiku byłem sam w domu, mogło się coś ruszać, (nie raz przeciąg był), a ja nic po prostu wyjebka, normalnie spałem. Jeżeli chodzi o nauke to jest jakiś meksyk nic do mnie nie dociera, to mnie jedynie troszkę martwi. MUZYKA <3<3 Odkąd miałem swoje pierwsze lepsze głośniki, cały dom się rusza. Tak już jest z 5 lat, całymi dniami gra mi muzyka i to nie cicho daje naprawdę głośno, min 6h dziennie ( głównie dubstep,trap, techno). Zawsze, gdy odpale jakiś kawałek odpływam jak po narkotykach w marzeniach. Np. przy czymś takim https://www.youtube.com/watch?v=2TJYsApyiuI . Wgl. może to mieć jakiś wpływ na dd??? To nie jest tak, że cały czas siedze w domu i słucham muzyki, chodzę normalnie do kumpli, na siłke, no ale zawsze gdy jestem w domu to musi coś grać. Czy zaprzestać pić kawę??? Piję przynajmniej 2 kubki dziennie. Gdy tego nie zrobię to niezależenie czy chce czy nie po południu ide spać. Dlaczego zawsze godzinie 19 dla mnie zaczyna się dzień? Jakbym dopiero wstał rano, dziwnee. Co do leków, brałem na początku hydroxyzinum, ale to mnie tylko usypiało.
Victor
Administrator

23 stycznia 2016, o 21:48

Jeśli nie masz jakiś ekscesów lękowych po kawie to nie musisz jej przestawac pić, nie wpływa ona na DD. Ja akurat jestem zwolennikiem żeby kawy pijać jak najmniej ale to już jakby twoja decyzja i wola bo każdy ma inne co do tego podejście.
Kawa może nasilać lęki u niektórych osób, dd raczej nie nasila.
Co do odpływania w muzyce to jest to normalne ale ogólnie wszelkie skupienie się na sobie większe może powodowac większe odrealnienie (jeśli je mamy) bo odrealnienie to między innymi bardzo mocne skupienie się na sobie (jakby mini trans).
Dlatego czasem osoby z odrealnieniem "odlatują" bardziej po wpatrywaniu się w monitor długo, czy też są pod działaniem oświetleń dających mocne sztuczne światło (halogeny, żarówki biurowe, szpitalne itp).

Nie jest dziwne, że nie masz lęków, to się zdarza, że pierwszy lek związany z tym stanem opada.

A masz jakieś plany życiowe, realizujesz coś w swoim zyciu, coś się dzieje oprócz szkoły?

Czasem chodzi aby wybic się z tego wczuwania w siebie, aby sie urealnić poprzez jakieś zmiany w życiu, czasem pasję, czasem coś innego. Tak aby nie wpatrywać się w objawy, zamułe itp.
I jeszcze kwestia bycia nerwowym, mając dd wszystkie stresy o wiele bardziej sie odczuwa, co utrudnia czesto zejście tego stanu.

No i mam nadzieję, że nie popalasz niczego ani nie bierzesz - maryska itp
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
ODPOWIEDZ