Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

koncentracja?

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Paul1na
Zarejestrowany Użytkownik

22 października 2015, o 11:35

Zaburzenie koncentracji.. nie chce czytac mna necie bo najprostsza glupota potrafi mnie niestety jeszcze zlamac, ale czy to co mam w sumie od poczatku mozna nazwac wlasnie ta utrata koncentracji..? Bywa to przewaznie gdy jestem z synkiem na dworzu i musze skupic sie rzecz jasna tylko na nim bo maly lata jak szalony..:) wtedy jak ide za nin, probuje swoja.uwage zwrocic na niego i jego ruchy aby sie nie przewrocil itp. To czuje sie jakbym nie byla w stanie zapanowac nad tym co sie dzieje.. idzie kolo mnie i uwazam aby nie podszedl blizej ulicy to czuje jakbym nie byla w stanie go upilnowac, zdazyc zlapac wrazie czego itp. To sa takie uczucia bo co do realnego tego faktu nie zauwazylam zmian, tak samo przy zabawie w domu.. bawię sie z nim np. Ukladamy klocki to jakbym tych klockow nie ukladala wgl. Takie nie przezywanie danej czynnosci.. jakbym byla.myslami gdzie indziej.. moze to jeszcze tyczyc sie dd ktore zostalo mi troszke,.ale mimo poprawy innych spraw to soe nie zmienia :(
Awatar użytkownika
5aiL w1th M3

22 października 2015, o 11:42

Nerwicowe nakręcanie się i tyle. Po prostu musisz te uczucia zignorować.
bart26
Odburzony i pomocny użytkownik

22 października 2015, o 11:57

Moze sprobuj sobie to tak wyjasnic . Masz nerwice . Sam fakt tego jestes egocentrykiem w tym momencie .umysl czuje sie zagrozony a ty za wszelka cene chcesz trzymac kontrole . Nansile sie skupiac na synku tak napisalas to czysty objaw trzymania za wszelka cene kontroli . Poprostu kolejny natret . Koncetracja w nerwicy jest zaburzona i to swieta prawda tylko ja mysle ze nie dokonca tak jest zaburzona bo ona jest bardzo dobra tylko koncentrujesz sie nad soba nad myslami odczuciami itd . W glowie caly czas czujesz napiecie stres i wizja ze cos sie stanie ciezko sie skoncentrowqc nad tym np ze trawa sobie rosnie a maly biega i ma mokre buty :DD . Bo umysl nie czuje potrzeby . Umysl chce za wszelka cene uratowac ci zycie dlatego bo to jest priorytetem od powstania czlowieka . Wszedzie widzisz zagrozenie . To jak tu sie skoncentrowac nad swiatem i rzeczami do okola .cala uwaga jest kierowana do srodka nas .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
Paul1na

22 października 2015, o 12:01

No jak zwykle Bartku przemowiles mi do zaburzonego rozumu... :p
Victor
Administrator

22 października 2015, o 13:36

bart26 pisze:Moze sprobuj sobie to tak wyjasnic . Masz nerwice . Sam fakt tego jestes egocentrykiem w tym momencie .umysl czuje sie zagrozony a ty za wszelka cene chcesz trzymac kontrole . Nansile sie skupiac na synku tak napisalas to czysty objaw trzymania za wszelka cene kontroli . Poprostu kolejny natret . Koncetracja w nerwicy jest zaburzona i to swieta prawda tylko ja mysle ze nie dokonca tak jest zaburzona bo ona jest bardzo dobra tylko koncentrujesz sie nad soba nad myslami odczuciami itd . W glowie caly czas czujesz napiecie stres i wizja ze cos sie stanie ciezko sie skoncentrowqc nad tym np ze trawa sobie rosnie a maly biega i ma mokre buty :DD . Bo umysl nie czuje potrzeby . Umysl chce za wszelka cene uratowac ci zycie dlatego bo to jest priorytetem od powstania czlowieka . Wszedzie widzisz zagrozenie . To jak tu sie skoncentrowac nad swiatem i rzeczami do okola .cala uwaga jest kierowana do srodka nas .
Dokładnie, nic dodac, nic ująć.
Zauważ, ze realnie brak zmian, wszystko jest w emocjach ;)
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Awatar użytkownika
Tojajestem
Odburzony i pomocny użytkownik

22 października 2015, o 14:23

Może Cię to też pocieszy Paul1na, że też tak mam. Co prawda dotyczy to np. spotkań z ludźmi i lubi się "włączać" jak np. nie mogę sobie czegoś przypomnieć ale działa tak samo. To jeden z najtrudniejszych dla mnie objawów . Jedno jest pewne - odpuszczam kontrolę i mija.
Ważne, żeby w trudnych chwilach pamiętać o własnych cytatach ;)
Paul1na

22 października 2015, o 14:49

Mnie tez on dobija bo przez to nie odczuwam tej przyjemnosci z zabawy z synkiem albo spaceru :( mam nadzieje ze jak juz teraz wiem z czego to wynika to ogarne temat :p
Pa7j9ąk

28 października 2015, o 15:07

Też robicie takie głupoty jak ja ? Nie myślę normalnie, nie myślę. Często coś spierniczę, albo czegoś nie zrobię na czym mi zależy. Bujam w obłokach, prawie całe życie. Czasami chwilami zejdę na ziemię.
Awatar użytkownika
niepojęta

1 listopada 2015, o 21:56

Pewnie, że robimy. Przynajmniej ja robię.
Niedawno zapisałam się na prawo jazdy a w ogóle nie mogę się skupić i nauka idzie mi bardzo słabo.. Wyczuwam reaktywację nerwicy, która dała mi spokój na kilka dobrych miesięcy i byłam naprawdę wolna.. Teraz wiem jednak jak to działa i mimo tego widzę to w innym świetle. Depresja też dopada i rujnuje, ale nie dam się znów. Walczmy!
"Zostaw przeszłość za sobą, a uwolnisz umysł"
"Nie bój się bać, to przecież ludzka rzecz. Odwagą jest spojrzeć lękowi prosto w oczy"
"Nie wypieraj myśli. Myśli są przelotne, a wypieranie ich powoduje frustrację. Akceptacja, dystans, najtrudniejsza sztuka w drodze do sukcesu"
"Chwyć byka za roki zanim on zdąży chwycić Ciebie"
"Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą"
"Wszystko zależy od nastawienia. Każda sytuacja może wyglądać strasznie, jeśli żyję się w lęku"
OlekKaczmarski

7 grudnia 2022, o 14:59

kostka rubika 2x2 z https://www.kostkirubika.pl/pl/c/Kostki-2x2/36 jest bardzo dobra na koncentrację. Kostka Rubika 2x2 to wersja uproszczonej kostki Rubika, w której mamy do czynienia z 8 kwadratowymi klockami zamiast 27 sześciokątnych klocków jak w klasycznej kostce Rubika. Kostka ta jest popularna wśród osób, które chcą nauczyć się podstaw rozwiązywania kostki Rubika, a także wśród osób, które chcą poprawić swoje umiejętności koncentracji i logicznego myślenia. Może być również ciekawym wyzwaniem dla osób, które już potrafią rozwiązywać kostkę Rubika 3x3.
ODPOWIEDZ