1. Głosy tuż przed zaśnięciem. Wołające moje imię, jakieś przypadkowe zwroty. Dźwięki muzyki. Zdania, które ktoś wypowiedział.
2. To jest creepy: Kiedyś oglądałam specyficzny horror o kosmitach, w tym filmie było bardzo specyficzne światło i postaci, które wbiły mi się w podświadomość, bo ogólnie jestem wrażliwa na takie obrazy. A zatem, pewnej nocy niedługo po tym przebudziłam się, to znaczy nie mogłam się ruszać, jak to jest w hipnagogii zazwyczaj, ale miałam otwarte oczy i na wpół świadomy umysł. Czułam zbliżającą się katastrofę, światło było niezwykle wyraziste, jaskrawe. Byłam przerażona. No i co dalej; mam drzwi z szybą. Przez ułamek sekundy zobaczyłam w tej szybie stojącą niewyraźną postać za drzwiami. To była jedna z najbardziej przerażających rzeczy, jakie widziałam w życiu. Nagle mięśnie mi puściły, zerwałam się z łóżka z krzykiem. Nic się później nie stało.
3. Twarze i różne niechciane obrazy przewijające sie przez mój umysł tuż przed spaniem. Klasyk. Potrafi się to ciągnąć bardzo długo, często moje ciało jest już nieruchome, a ja wciąż jestem przytomna i obserwuję jakby, co tam się dzieje w tej podświadomości. Są to nie raz rzeczy tak dziwne, że aż nie do opisania.
4. Kiedyś też bardzo częste przebudzanie się w środku nocy z ciężarem odczuwanym na klatce piersiowej, bez możliwości ruchu.
5. W ciemności różne falujące kształty, jakieś błyski etc.