Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Derealizacja czy depersonalizacja

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
Danielek
Zarejestrowany Użytkownik

31 stycznia 2011, o 11:53

Mam pyt. Jak rozpoznajecie czy macie derealizacje czy depersonalizacje skad wiecie jakie objawy sa do czego i jak to przedstawiacie lekarzowi?
Victor
Administrator

31 stycznia 2011, o 12:07

Derealizacja dotyczy wrażen na zewnątrz a depersonalizacja swojej własnej osoby. Derealizacja nierealności świata a depersonalizacja nierealności siebie, swojej osobowości, mysli, wyobrażeń, pamięci itp.

Tak pokrótce i mniej więcej objawy tych obydwu to:

Objawy Depersonalizacji:
- Poczucie nierealności samego siebie, uczucie oderwania od własnego ciała, oderwania od swoich własnych emocji oraz myśli
- Uczucie utraty tożsamości, często ma się wrażenie że nie wiemy kim jesteśmy (bardzo to przeraża)
- Nie czucie swojego ciała, wrażenie jakbyśmy dostali znieczulenie
- Wrażenie, iż nogi i ręce są nam doczepione, logicznie wiemy że są nasze, ale patrzymy na nie i mamy wrażenie jakby nie były
- Przy poruszaniu kończynami odczuwamy lęk, bo czujemy jakbyśmy nie my te ruchy wykonywali
- Mamy czasem wrażenie i czujemy się jak roboty, albo jakbyśmy byli już martwi, a tylko mózg pracował
- Często wypowiadamy słowa a barwa naszego głosu jest inna, jakby to kto inny mówił
- W lustrze odbicie wydaje się nie nasze, wiemy logicznie że to my tam stoimy, ale nie odczuwamy tego, mamy wrażenie jakbyśmy patrzyli na obca osobę, nie czujemy
spójności z ciałem.
- Możemy się czuć jakbyśmy byli w jakimś filmie, z nami w roli głównej, albo że jesteśmy marionetkami a cały świat to teatr
- Częste może być odczucie patrzenia na siebie z boku, jakby nasza dusza opuszczała ciało
- Wrażenie że jest się niewidzialnym, albo że za chwilę rozpłyniemy się i całkowicie nasza tożsamość zniknie
- Trudności w odnajdywaniu się w czasie, nie dociera do nas jakoś dziwnie że dziś jest sobota czy niedziela

Objawy Derealizacji
- Poczucie że świat, przedmioty straciły swój realizm, wszystko wydaje się nierealne
- Nasi najbliżsi i w ogóle ludzie mogą stać się dla nas nieznani, obcy, nierealni
- Widzenie świata jakby przez szybę, zasłonę, albo szkło jak z rozbitej butelki
- Obraz może wydawać się nam płaski, dwu wymiarowy, jak z kreskówki (bardzo nieprzyjemne doznanie)
- Wrażenie siedzenia w zamkniętej bańce, a wszystkie bodźce z zewnątrz dochodzą jakby z opóźnieniem
- Poczucie odizolowania od otoczenia
- Znane nam miejsca mogą wydawać się całkiem obce i przerażające (nawet własny pokój)
- Wrażenie że coś jest na wyciągnięcie ręki a tak naprawdę stoi w sporej odległości
- Wrażenie poruszania się nieruchomych przedmiotów, wrażenie ich "oddychania"
- Poczucie życia jak we śnie, jakby to była jawa
- Wrażenie iż poszczególne elementy z tego co widzisz nie docierają do twojego mózgu
- Wrażenie ciągłej utraty kontaktu z rzeczywistością

A lekarzowi to ty nie musisz przedstawiać co jest derealizacja czy depersonalizacją. A jeśli chodzi o objawy to po prostu mu je wymienisz, najlepiej opisz tutaj co jest grane i jak to odczuwasz i możesz mu nawet to przeczytać z kartki jeśli ci trudno będzie podczas wizyty o tym mówić tak na bieżąco.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Danielek
Zarejestrowany Użytkownik

31 stycznia 2011, o 12:21

Dzieki rozumiem ale ja sie boje ze jak mu opisze objawy derealizacji to stwierdzi co innego i trafie do tak zwanego wariatkowa :( a tak podalbym mu co mi jest na dloni i zaczalbym sie leczyc
Victor
Administrator

31 stycznia 2011, o 13:14

Spoko nie zamykają tak szybko do wariatkowa :^
Daniel nie można iśc i kierowac lekarza tak, żeby diagnozował to co my myslimy, że nam jest. Zresztą nic o sobie nie napisałeś.
Diagnoza nalezy tylko do lekarza a oni z reguły mają wyczucie do rozróżniania chorób i potrzebną wiedzę. Myślę, ze jeśli wybieramy się do psychiatry to nalezy mu powiedzieć to co naprawde czujemy, i z czym mamy problem, bez mówienia jakis fachowych nazw, bo to mu nic nie da.
On potrzebuje objawów, twojego zachowania, mimiki, stosunku do ludzi, zycia, środowiska. I dopiero wtedy jest możliwa diagnoza.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
ODPOWIEDZ