Witajcie,
Postanowiłam zapisać się do przychodni na psychoterapię ponieważ pochodzę z rodziny dysfunkcyjnej, moja mama ma schizofrenie. Moim największym problemem są lęki, boję się opuścić dom rodzinny, wyprowadzić z domu, przerażają mnie wszelkie zmiany, wyjazdy. Zrezygnowałam z praktyk zagranicznych ponieważ złapał mnie paniczny lęk. Poszlam tam, wiele rzeczy mi się rozjaśniło (8 spotkań) i nagle moja psycholog mówi że ona widzi tu zaburzenia osobowościowe, że jestem osobowością chwiejną emocjonalnie typ borderline. Zaczęłam wszystko wertować, czytać. Załamałam się wrócił ogromny lęk przed chorobą psychiczną i nie jestem w stanie się skupić na niczym innym. Ciągle czytam i czytam i czytam. Czy borderline ma to czy tamto. Mam chłopaka od 6 lat. Czasem wydaje mi się, że go nie kocham, a czasem, że kocham go bardzo, no ale tak ma chyba każdy. Nigdy nie miałam żadnych prób samobójczych, nigdy się nie cięłam, mam mnóstwo przyjaciółek NIENAWIDZĘ BYĆ SAMA, muszę wychodzić w weekand i na wakacje bo inaczej dopadają mnie lęki. Mam ciężki charakter, ale nigdy nie miałam niestabilnych relacji z ludźmi, mam mnóstwo przyjaciółek i szybko odnajduję się w nowym środowisku. Często się popisuje i lubię być w centrum uwagi. Nigdy nie miałam problemów z okresleniem swojej orientacji, nigdy nie miałam żadnych psychotycznych stanów. Płaczę po stosunku, muszę chociaż raz wyjść w ciągu dnia z domu, chociaż na zakupy, nie lubię się nudzić, często popadam w lęki, boję się o śmierć rodziców, przemijanie, samodzielność, odpowiedzialność za siebie.
Poszłam do psychiatry która wyśmaila panią psycholog, a potem poszłam do tamtej psycholożki, żeby wyjaśnić wszystko. Powiedziała, że nie może we mnie teraz zobaczyć żadnej z cech borderline, że raczej zależno lękową, ale skoro powiedziała za pierwszym razem że mam borderline to może coś w tym jest ?
Jestem załamana. nie mogę spać, ciągle proszę koleżanki i chłopaka, żeby mi powiedzieli czy mam borderline.
Czy wy uważacie że opis który tu zamieściłam pasuje do tego schorzenia ?
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Borderline ??
-
- Odburzony i pomocny użytkownik
info-dla-swiezakow-i-obytych.html
Poczytaj to forum i skoncz z wertowanie innych stron internetowych na dzien dzisiejszy jeseli nie masz odpowiedniego dystansu .
Poczytaj to forum i skoncz z wertowanie innych stron internetowych na dzien dzisiejszy jeseli nie masz odpowiedniego dystansu .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
-
Twoja wypowiedz jest przepelniona lękiem co za tym idzie fulll kontroli co pokazuje czytanie jakis artykolow na temt borderline z internetu . Ja tam w tobie zadnego bordera nie widze . A za to widze zlekniona osobe z lekiem patologicznym czyli zaburzeniowym . Nie zawsze psycholog lub psychiatra ma racje sa to ludzie ktorzy bazuja na tym co w ksiazkach a w ksiazkach czasem moze cos byc przestazale co kiedys bylo trefne natomiast dzis nie musi . Tematy osobowosci t sliskie tematy gdyz kazdy z nas ma cos z kazdej osobowosci ja tez moglbym powiedziec ze mam borderline . Ale tez osobowosc neurotyczna i rownie dobrze lekowa pasuje do mnie . To nie ma znaczenia tak naprawde bo osobowosc jest jak plastelina mozna ja zmienic chce przez to powiedziec .
Natomiast ty sie zwyczajnie tego boisz czyli czyjesz lęk rozumiem .
Proponuje ci zapoznac sie z materialami z forum .
I przeprszam za chaotycznosc ale jestem troszke padniety juz dzis .
Natomiast ty sie zwyczajnie tego boisz czyli czyjesz lęk rozumiem .
Proponuje ci zapoznac sie z materialami z forum .
I przeprszam za chaotycznosc ale jestem troszke padniety juz dzis .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
-
No cozz nie jestes pierwsza i jedyna . Bywaly osoby ktore dostawaly diagnozy schizofreni lub innych chorob a tobzwykla Nerwica byla . Ja np balem sie panicznie ze mam schizofrenie . Sprawdzalem wszystko doslownie kazdy szelest kazde blysniecie migniecie spra2dzalem nawet zapach czy taki akurat ma prawo byc wiedz wiesz nie jestes inna . Dodam ze wszystko odeszlo . Jedynybproblem jaki mi pozostal to czasem depresyjny nastroj ktorego sie boje a znowu jak mam zajebisty to tez sie boje ze za dobry . Nie mam tak codziennie ale czasem sie trafi taki tydzien w miesiacu zapetlenia . Tu masz np fajny artykul o osobowoscisch osobowosc-a-nerwica-zaburzenia-osobowos ... t4076.html
Jest tez nagranie z tego co pamietam nozesz sobie posluchac znajdziesz je poprostu w nagraniach obozu Divovic
Jest tez nagranie z tego co pamietam nozesz sobie posluchac znajdziesz je poprostu w nagraniach obozu Divovic
-
- Świeżak na forum
Nawet nie wiesz jak bardzo się cieszę że tu napisałam. NajgorsZe jest to ze przyjmuje leki ssri ale chyba na aż taki duŻy stres- próba zdiagnozowania aż tak poważnego schorzenia naprawdę mnie przerosła. Czasem mam ochotę zwariować... mama jak wariowala to nie cierpiała.... Z drugiej strony panicznie się tego boje
-- 10 kwietnia 2016, o 12:59 --
Witam znowu nie jest za dobrze. Ciągle cYtam czasem płacze. Oglądam filmiki na temat borderline i widzę w nich moja mamę boje się ze jestem taka sama bo powiedziała mi to psycholoZka. Analizuje każdą sytuację z mojego życia. Zastanawiam się czy coś jednak tu nie śmierdzi. Robiłam sobie testy osobowosciowd i wyszło ze mam średni poziom borderline a barzo wysoki zależnej i w sumie resztę też mam średnia. Jest mi bardzo źle, barzo źle się czuję zastanawiam się czy nie zrobić sobie roku przerwy na studiach bo nie jestem w stanie się ucZyć jestem załamana ciągle lęki
-- 10 kwietnia 2016, o 12:59 --
Witam znowu nie jest za dobrze. Ciągle cYtam czasem płacze. Oglądam filmiki na temat borderline i widzę w nich moja mamę boje się ze jestem taka sama bo powiedziała mi to psycholoZka. Analizuje każdą sytuację z mojego życia. Zastanawiam się czy coś jednak tu nie śmierdzi. Robiłam sobie testy osobowosciowd i wyszło ze mam średni poziom borderline a barzo wysoki zależnej i w sumie resztę też mam średnia. Jest mi bardzo źle, barzo źle się czuję zastanawiam się czy nie zrobić sobie roku przerwy na studiach bo nie jestem w stanie się ucZyć jestem załamana ciągle lęki
- Ciasteczko
- Administrator
Wiem, że to kusi, by się zdiagnozować na wszystko tylko nie na same lęki, czy jakieś zaburzenie nerwicowe. Tak jak powiedział Bart błędne diagnozy się zdarzają. Wynika to często z tego, że opisać nerwice można różnymi słowami, a lekarz ma tylko do dyspozycji w początkowej fazie nasz własny opis przeżyć emocjonalnych i usiłuje cos z tego skleić. Oczywiście zdarzają się tez niekompetentne osoby, jak w każdym zawodzie.
Rozumiem, że z uwagi na chorobę mamy masz wyczulenie na potencjalne diagnozowanie siebie ale skoro powstała aż taka wątpliwość proponuje udać się jeszcze do innego specjalisty i wysłuchać co powie ale nie wspominajac mu o poprzedniej diagnozie,żeby nic mu nie sugerować. W zaburzeniach lękowych popularne jest szukanie sobie innych psychicznych zaburzeń lub chorób, bo człowiek jest ogólnie zlękniony i może sobie różne rzeczy wkręcać.
Rozumiem, że z uwagi na chorobę mamy masz wyczulenie na potencjalne diagnozowanie siebie ale skoro powstała aż taka wątpliwość proponuje udać się jeszcze do innego specjalisty i wysłuchać co powie ale nie wspominajac mu o poprzedniej diagnozie,żeby nic mu nie sugerować. W zaburzeniach lękowych popularne jest szukanie sobie innych psychicznych zaburzeń lub chorób, bo człowiek jest ogólnie zlękniony i może sobie różne rzeczy wkręcać.
Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy.

-
- Świeżak na forum
Dziękuję za odpowiedź. A co jeśli nerwica próbuje zasmakować borderline ? Tak moja mama schizofrenia i najwięcej rozmawiałyśmy o niej ja mówiłam że bardzo się denerwuje na nią ze mam straszny zal. Na dodatek mój chłopak ostatnio zaczął uskarzac się na lęki i ja jestem przerażona ze mogę skończyć jak mama i nie będzie przy mnie nikogo kto mi pomoże bo mój chłopak będzie za słaby. Najbardziej przeraża mnie świadomość utraty kontroli nad sobą dlatego wolę żyć w leku. A skoro psycholog mowi ze mam borderline to jest jeszcze gorzej bo nie wiadomo jak to leczyć. Moja mama idzie do szpitala i na rok dwa jest spokój a tu nie wiem jak jest czy będę nieznośna czy co nie wiem nie mam pojęcia. Teraz to już na pewno nie wyprowadze się z domu rodzinnego bo chociaż oni muszą kochać mnie taka jaka jestem. Ale z drugiej strony nawet gdy nie mam leków zawsze czuję jaskolczy niepokój nie potrafie się zrelaksować tak na Maxa. Jak wychodzę z koleżankami to po 3,4 H cce już wracać do domu bo mi się nudzi i jestem zmęczona i mam wyrzuty ze nie jestem w domu a przecież rodzice nie będą żyli wiecznie
-
- Administrator
Wiadomo jak leczyć borderline - nie demonizuj tego zaburzenia osobowości tak bardzo w swej głowie. Kto ci powiedział, że nie wiadomo jak leczyć? - Nie demonizuj tak bardzo tegoż zaburzenia.
Boder to nie jest całkowita "utrata kontroli".
Masz niestety na ten moment błędne pojęcie o tym czym zaburzenie osobowości jest, naczytałaś się i dlatego tak jest.
Każde zaburzenie tego typu to problem z określonymi cechami osobowości, które powodują ograniczenie życia w jakiejś sferze. Ne ma sensu czytać o objawach w sieci, bo cechy wszystkich zaburzeń osobowości ma...UWAGA.. każdy człowiek
tyle, że cechy te są unormowane i nie wykazują skrajności i oczywiście mieszają się ze sobą. Np. ludzie często uzależniają się od kogoś w jakiś sposób, niektórzy są bardziej zależni od innych czyli każdy by musiał mieć zaburzenie osobowości typ zależny?
Nie.
Zaburzenie stwierdza się gdy dana cecha utrudnia funkcjonowanie, czyli w tym przykładzie ktoś jest tak bardzo zależny od innych, że nie potrafi inaczej funkcjonować prawidłowo.
To jedno.
Po trzecie zrozum ważną rzecz, twój umysł w tej chwili znalazł wygodną wymówkę dla życia i pracy nad życiem - szukanie borderline w sobie, upewnianie się, doszukiwanie. Musisz wręcz zdać sobie sprawę, że jeżeli dalej tak będziesz szukała, analizowała to stosujesz uniki wobec swojego życia i zdrowia emocjonalnego. Tak i nie ma ALE... tak jest - stosujesz uniki.
Przestań na ten moment szukać, a już szczególnie wypytywać znajomych w jaki sposób do licha oni mogą ci odpowiedzieć na twoje pytania?
Zrób sobie listę rzeczy, które powodują to, że nie żyjesz w pełni, w jakich sytuacjach pojawiał się lęk, kiedy byłaś nieszczęśliwa, kiedy czujesz blokady w życiu. Taka lista może ci pomóc uporządkować na co należałoby zwrócić uwagę w pierwszej kolejności. Bo przecież o to chodzi aby funkcjonować w życiu pełniej, bez uników, blokad i lęku.
A co do zaburzenia osobowości to jak mówię, nie demonizuj, skończ z analizą i porozmawiaj z terapeutką w jakich momentach (dziedzinach życia) ona widzi u ciebie te zaburzenia (obojętnie już jakie) i to moze dać ci wskazówkę co warto by zmienić.
Zaburzenia osobowości nie oznaczają od razu, że wszystko jest zaburzone i wszystko jest takie jak wikipedia czy inne myndre strony podają, może to być jedna czy dwie cechy, których naprostowanie może pomóc ci normalnie żyć.
Więc to nie tragedia a sposób aby lepiej i bardziej jakościowo cieszyć się życiem.
Boder to nie jest całkowita "utrata kontroli".
Masz niestety na ten moment błędne pojęcie o tym czym zaburzenie osobowości jest, naczytałaś się i dlatego tak jest.
Każde zaburzenie tego typu to problem z określonymi cechami osobowości, które powodują ograniczenie życia w jakiejś sferze. Ne ma sensu czytać o objawach w sieci, bo cechy wszystkich zaburzeń osobowości ma...UWAGA.. każdy człowiek

Nie.
Zaburzenie stwierdza się gdy dana cecha utrudnia funkcjonowanie, czyli w tym przykładzie ktoś jest tak bardzo zależny od innych, że nie potrafi inaczej funkcjonować prawidłowo.
To jedno.
Po trzecie zrozum ważną rzecz, twój umysł w tej chwili znalazł wygodną wymówkę dla życia i pracy nad życiem - szukanie borderline w sobie, upewnianie się, doszukiwanie. Musisz wręcz zdać sobie sprawę, że jeżeli dalej tak będziesz szukała, analizowała to stosujesz uniki wobec swojego życia i zdrowia emocjonalnego. Tak i nie ma ALE... tak jest - stosujesz uniki.
Przestań na ten moment szukać, a już szczególnie wypytywać znajomych w jaki sposób do licha oni mogą ci odpowiedzieć na twoje pytania?
Zrób sobie listę rzeczy, które powodują to, że nie żyjesz w pełni, w jakich sytuacjach pojawiał się lęk, kiedy byłaś nieszczęśliwa, kiedy czujesz blokady w życiu. Taka lista może ci pomóc uporządkować na co należałoby zwrócić uwagę w pierwszej kolejności. Bo przecież o to chodzi aby funkcjonować w życiu pełniej, bez uników, blokad i lęku.
A co do zaburzenia osobowości to jak mówię, nie demonizuj, skończ z analizą i porozmawiaj z terapeutką w jakich momentach (dziedzinach życia) ona widzi u ciebie te zaburzenia (obojętnie już jakie) i to moze dać ci wskazówkę co warto by zmienić.
Zaburzenia osobowości nie oznaczają od razu, że wszystko jest zaburzone i wszystko jest takie jak wikipedia czy inne myndre strony podają, może to być jedna czy dwie cechy, których naprostowanie może pomóc ci normalnie żyć.
Więc to nie tragedia a sposób aby lepiej i bardziej jakościowo cieszyć się życiem.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie
Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
-
- Świeżak na forum
Poprosiłam ja o wyjaśnienie. Zapytała po co mi to i nie ododpowiedziała. Spotykamy się rzadko raz na miesiąc czasem dwa razy w miesiącu. ona chyba nawet nie pamięta dlaczego tak powiedziała.wiem co jest moim największym problemem - ograniczanie lek przed wyjazdami i przed zmianami to utrudnia mi życie. Przeraźliwie boje się samotności i tego że jak bedIe ze mną źle i zachoruje jak mama to nikt mi nie pomoże.
-- 10 kwietnia 2016, o 14:39 --
Bardzo przeprasZam nikogo nie cialam urazić po prostu borderline to dla mnie zupełna nowość moje życie zawsze krążyła w okol schizofrenii i lęków nagle dostałam taką hipotezę, która potem została z resztą obalonai nie potrafie sobie z tym poradzic
-- 10 kwietnia 2016, o 14:39 --
Bardzo przeprasZam nikogo nie cialam urazić po prostu borderline to dla mnie zupełna nowość moje życie zawsze krążyła w okol schizofrenii i lęków nagle dostałam taką hipotezę, która potem została z resztą obalonai nie potrafie sobie z tym poradzic
-
- Administrator
Nie sądzę abyś kogoś uraziła, mnie na pewno nie. Nie ty pierwsza i nie ostatnia zmagasz się z e strachem przed zaburzeniem osobowości.
W moim powyższym poście miałem na myśli to, iż z zaburzeniem osobowości nie jest tak zawsze i nie wygląda ono identycznie u każdego jak to można tu i ówdzie przeczytać. I tak naprawdę nie musisz teraz żyć w strachu, szczególnie, że moim zdaniem diagnoza zaburzenia osobowości nie powinna być wystawiana po 8 wizytach gdzie przerwy pomiędzy nimi były miesięczne. Dlatego, ze człowiek w lęku choćby czasem może dawać pozory zaburzeń osobowości.
Niemniej jednak ja bym na twoim miejscu nastawił się na szukanie faktów nad, którymi można popracować aby życie było jakościowo lepsze a po drugie pomyślałbym nad innym terapeutą i chodził do niego bardziej regularnie.
A po trzecie zainteresuj się tym jak działają emocje człowieka, tym co to jest inteligencja emocjonalna i dlaczego tak kluczowym pojęciem jest to, że emocje to nie cała ty - może ci to pomóc w odpowiednich reakcjach na różne wydarzenia, które generują lęk.
W moim powyższym poście miałem na myśli to, iż z zaburzeniem osobowości nie jest tak zawsze i nie wygląda ono identycznie u każdego jak to można tu i ówdzie przeczytać. I tak naprawdę nie musisz teraz żyć w strachu, szczególnie, że moim zdaniem diagnoza zaburzenia osobowości nie powinna być wystawiana po 8 wizytach gdzie przerwy pomiędzy nimi były miesięczne. Dlatego, ze człowiek w lęku choćby czasem może dawać pozory zaburzeń osobowości.
Niemniej jednak ja bym na twoim miejscu nastawił się na szukanie faktów nad, którymi można popracować aby życie było jakościowo lepsze a po drugie pomyślałbym nad innym terapeutą i chodził do niego bardziej regularnie.
A po trzecie zainteresuj się tym jak działają emocje człowieka, tym co to jest inteligencja emocjonalna i dlaczego tak kluczowym pojęciem jest to, że emocje to nie cała ty - może ci to pomóc w odpowiednich reakcjach na różne wydarzenia, które generują lęk.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".