Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Zapisywanie wszystkiego

Być może masz jakąś kwestię do poruszenia związaną z nerwicą i lękiem?
A nie wiesz w który powyższy dział dodać temat, bo choćby pasuje to do każdej nerwicy?
Zrób to w takim razie tutaj.
Dział ten zawiera różne tematy, sprawy, wydarzenia w życiu związane z nerwicą i lękiem.
ODPOWIEDZ
Kaadoka
Odważny i aktywny forumowicz

30 października 2017, o 23:48

Witam pisze z taką sprawą , dzisiaj dostałem nowy telefon a wiadomo starego trzeba było się pozbyć ,przenieść zdjęcia,filmy i inne duperele ale zapomniałem o jednym moje notatki z notatnika!,zrobiłem format telefonu i tych notatek już nie przywróce ale do rzeczy odkąd zdiagnozowala u mnie pani psycholog zaburzenia lękowe zapisywanałem wszystko w notatniku każdą pierdołe dotycząca mojego stanu ,różnych analiz dotyczących mnie i ogólnie , rożnych pytań itp czuje się teraz nijako że to wszystko poszło do dupy ,zapisywałem wszystko żeby nie zapomnieć i co teraz? Zawsze wolałem mieć zapisane wszystko żeby w razie W mieć co mówić u psychologa , zapisywalem też po to żeby mieć spokój w głowie a nie bajzel ,lepiej się z tym czułem .Czuje się dziwnie wszystkie myśli,analizy które zapisywałem zniknęły. Możecie coś doradzić? Czy to normalne że zapisywalem wszystko ? I jaki macie swoją techniką na spokojną głowę bo ja przez to że straciłem notatki boję się że zaraz znowu będę miał głowę pełną analiz i zawaloną bezsensownymi myślami .Jak są jakieś błędy albo coś to sory pisze na szybko :)
czytoja
Zarejestrowany Użytkownik

31 października 2017, o 12:46

Heja, robiłem tak samo. Zapisywałem wszystko ale po pewnym czasie usunąłem to z własnej woli. Dlaczego? Bo zbytnio skupiałem się przez to na swoim stanie. Psycholog zaproponowała mi zamiast tego zapisywanie trzech pozytywnych rzeczy które mnie spotkały danego dnia. Nie mówię że musisz robić tak samo, bo na każdego coś innego działa, ale w moim przypadku skutkowało to niepotrzebną uwagą na negatywnych emocjach.
Larwa poczwarna, larwa taka brzydka, skąd ma wiedzieć że rosną jej skrzydła?
Awatar użytkownika
Mysz
Zarejestrowany Użytkownik

31 października 2017, o 16:31

Osobiście uważam że dobrze jest notować, ale dobre i konstruktywne rzeczy. Czyli np właśnie te dobre chwili, momenty poprawy, wnioski dotyczące swojego stanu i jego przyczyn. Myślę natomiast że nie działa na nerwicowcow dobrze notowanie tego jak się czuje. Tez uważam że to pogłębia skupianie się na tym, wzmacnia to. Nie ma takiej potrzeby.
Nie martw się że nie będziesz mieć co powiedzieć u psychologa. Ona jest od tego żeby prowadzić sesje, zadawać pytanie, to jej praca. Dobrze też żeby być z nią szczerym i powiedzieć "boje się że nie będę mieć nic do powiedzenia" albo "nie wiem co teraz powiedzieć i to mnie stresuje" . Myślę że to dobre zrządzenie losu , że te notatki Ci się nie zapisały. To taki świeży start dla Ciebie ;)
Kaadoka
Odważny i aktywny forumowicz

1 listopada 2017, o 04:30

Właśnie po tym jak napisałem tego posta uświadomiłem sobie że w końcu tych notatek trzeba się pozbyć,dzięki za odpowiedzi ,dobry pomysł żeby zapisywać rzeczy które były dobre w danym dniu :)
ODPOWIEDZ