Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Zaburzenia wzroku a derealizacja. Smugi, snieg optyczny itp

Forum dotyczące derealizacji i depersonalizacji.
Dzielimy się tutaj naszymi historiami, objawami, wątpliwościami oraz wszystkim co nas dręczy mając derealizację.
Dopisz się do istniejącego tematu lub po prostu jeśli chcesz stwórz nowy własny wątek.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maadziak
Zarejestrowany Użytkownik

16 maja 2015, o 18:50

Tak wiem głupia jestem ale każdy ma swoje myśli :D tak sobie dziś idę i patrzę na to z ciekawości jak nigdy.
to co często widzimy pozornie nieznaczące nic- kreski i kropki przed oczami bądź inne kształty. Wiadomo że to objaw zaburzeń. No dobra ale jak to jest wgl możliwe, widzieć coś czego nie ma... ? Bo co innego słyszeć coś w oddali bądź czuć się jakby nieżywym tak wewnątrz. No lol ale tego nie ma przecież - tych smug.. nie mówiliście nie zastanawialiście się nad tym czemu widzimy coś, czego nie ma? Bo przecież to nie żadna choroba,więc czemu widzimy takie nieistniejące coś.
Awatar użytkownika
Guett
Odważny i aktywny forumowicz

16 maja 2015, o 19:25

Te kropki, kreseczki, męty ciała szklistego. Te męty to zniszczone włókna kolagenu, i one sobie pływają w żelu, tak to nazwę, który wypełnia nasze oko. Więc to coś jest, nie wydaje mi się że można to widzieć a tego tak naprawdę nie ma. Jest to w środku oka, nie wiem dlaczego to się akurat uaktywnia gdy człowiek dostaje dd, nerwicy... Wiadomo, że nawet zdrowi ludzie widzą takie męty. Czytałem też, że to może być oznaka jakiejś choroby, nie pamiętam jakiej bądź jakich. Nie mam na celu nikogo tym stwierdzeniem nastraszyć ;)
Co do tych mętów to ja ich widzę pełno, setki, tysiące tych kropek, kreseczek, i iskier. W cały polu widzenia są te kropki, jedne jasne, inne ciemne, duże, małe.... Nie mam zielonego pojęcia jak zmniejszyć te objawy wzrokowe, często przez to mam właśnie słabe samopoczucie, nawet gdy mam na prawdę dobry dzień.
Wydaje mi się że przez to głównie utrzymuje mi się ten stan, bo jak mam o tym zapomnieć, skoro inaczej widzę ? nawet w dzień, a jak jestem gdzieś, na zewnątrz, to nie da się nie myśleć o tym, bo gdzie nie spojrzę to to jest. Nie wiem jak mam do tego przywyknąć.... wydaje mi się, a nawet jestem pewny że widzę tego dziadostwa jeszcze więcej niż wcześniej. Niby stan odrealnienia jest jakby troszkę mniejszy, to ze wzrokiem, a raczej z objawami wzrokowymi jest gorzej..... :(
i'm tired boss
Awatar użytkownika
Maadziak

16 maja 2015, o 19:56

Ooo fajnie że odp bo ciekawa byłam. Czyli jednak to JEST. Wiem co czujesz bo również widzę to bardzo często, z tym że staram się tym nie przejmować. Chociaż nie ukrywam, że chciałabym się tego pozbyć podobnie jak ty. Może istnieje jakiś sposób.. nw. Wiem, że to niełatwe ale warto spróbować to zaakceptować. Może wtedy byłoby Ci łatwiej bo to nie musi aż tak bardzo ograniczać.. jeśli się zmniejszy negatywną wartość. Bo jeśli niemożliwe jest wyeliminowanie tych objawów to chociaż akceptacja i nieprzejmowanie się ułatwi Ci życie. Zmiana podejścia
diabolospomidoros

1 czerwca 2015, o 17:45

Cześć

Sine i zmęczone oczy, męty, derealizacja, śnieg optyczny, falowanie obrazu, szumy uszne - wszystkie te objawy pojawiły się u mnie jakoś miesiąc temu. Zostałem przebadany neurologicznie (rezonans głowy, EEG, VEP, płyn rdzeniowy pod kątem boreliozy) oraz okulistycznie (dno oka, ciśnienie gałek, usg oczu, tomografia siatkówki) - wszystko w normie. Gadałem z bardzo fajną doktor która poleciła sprawdzić:
1) Kręgosłup - To bardzo unerwione miejsce. Głównie kręgi szyjne. Warto sprawdzić pod tym katem.
2) Tarczyca - TSH i przeciwciała. Hashimoto może dawać takie objawy.
3) Doppler tętnic szyjnych - ogólnie przepływ tętnic. Znacznie lepszym ale droższym a zatem trudniej dostępnym badaniem jest angiografia rezonansu magnetycznego.
4) Zatoki - krótko mówiąc sprawdzić swoje zatoki.

Może ktoś znalazł przyczynę tego gówna lub chciałby o tym pogadać to proszę o meila diabolospomidoros@gmail.com

ps. Uważam, że wszystkie te objawy nie mają żadnego znaczenia z ludzką psychiką, stresem i innymi pierdołami. Ewidentnie moje objawy mają podłoże fizyczne. Jestem pewien, że drogą eliminacji znajdę przyczynę.

Pozdro
usunietenaprosbe
Gość

1 czerwca 2015, o 17:59

Skoro uwazasz, ze to przyczyna fizyczna to po co piezesz na takim forum dodatkowo w takim dziale? Bezsens.
kanik

1 czerwca 2015, o 21:53

1. Połączenie z psychiką chyba nic nie ma
2. Sam to mam od zawsze? ;D
Pozatym mam migrene skojarzoną itd.
Męty itd. podobne to normalka zdarza się, wszystko przez jakieś gówniane coś w oczach :D że się zbija w całość. Przy śniegu optycznym, zdarza się deralizacja. Jedyna opcja, zaakceptować. Słyszałem że okulary przeciwsłoneczne czy jakieś tam fotochromatyczne pomagają.
"Wierzę, że najlepsze jest jeszcze przed nami..."

"Powoli wchodź po swej drabinie... I konsekwentnie rób to co sobie założyłeś... Wiem, że jest trudno, lecz jeśli nie złamiesz schematów... Tylko przez lornetkę zobaczysz drogę do lepszych czasów"

"Chcę – za bardzo... i teraz miałbym się poddać?...Nie – za bardzo...Czuje – za bardzo...Wiem – za bardzo, ."

normal1

10 czerwca 2015, o 18:17

Mam pytanie czy ktos z was tak widzial w dd? Jak patrzyl na cos ze np przedmiot-samolot widac normalnie a reszta wlasnie taka rozmazana i az razilo to w oczy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Grześ

10 czerwca 2015, o 18:25

Tak. Ja nieraz mam takie fazy, wiesz co wtedy robie? Dziekuje nerwicy za ten stan , przyjmuje go radością i pokorą, po pewnym czasie odpuszcza. Czasem wraca i powtarzam to :)

Bez spiny! zaliczyłem juz chyba 5 okulistów i oczywiście wielkie gówno mi wyszło .
Jedyne co trzeba zrobić to zająć miejsce w kolejce sukcesu i nie dać się z niej wypchnąć"

“Jeśli sądzisz, że potrafisz to masz rację. Jeśli sądzisz, że nie potrafisz- również masz rację.”

“Naszą największą słabością jest poddawanie się. Najpewniejszą drogą do sukcesu jest zawsze próbowanie po prostu jeden, następny raz.”

“Osoba, która twierdzi, że coś jest niemożliwe nie powinna przeszkadzać osobie, która właśnie to robi.”
Awatar użytkownika
Guett

11 czerwca 2015, o 12:18

witajcie.
mam ostatnio problem z zasypianiem. A mianowicie gdy zamykam oczy, i chce zasnąć po ciężkim dniu, to gdy jest ciemno w pokoju i mam zamknięte oczy, to widzę pełno jasnych mętów, takich smug które się ruszają, dokładnie to falują, i widzę jeszcze takie jasne fale które są spore, aż robi się jasno w oczach, mimo, że w pokoju jest totalnie ciemno. To mi nie daje spokoju i czasami jest tak uciążliwe, że po prostu otwieram oczy bo nie da się ich mieć zamkniętych.... A rano jak wstaje i od razu otworze oczy to te mroczki są tak mocno widoczne, że ścianę na którą przykładowo się popatrzę od razu po przebudzeniu, lekko przysłaniają. To po 5-10 min delikatnie schodzi, ale w dzień też mocno są widoczne te mroczki i smugi, ciemne, które falują. Jak się popatrzę, np. na ścianę, czy szafkę to wygląda to jakby żarzyło się ... jak mam o tym zapomnieć, i zapomnieć o tym całym dd, skoro to na każdym kroku mi o tym przypomina...
Czy Ktoś tak miał bądź ma ? Jak sobie z tym radzicie ?
i'm tired boss
kanik

11 czerwca 2015, o 22:37

Mroczki i tego typu rzeczy są normalne w DD :D Ja Ci powiem, że mam to od kąd pamiętam :D wszytsko mi sniezy itd. W dd bardziej na to zwracam uwage i mnie wkurza ale staram sie nie reagowac nie wgladac w to jakby :D

Co do tego jasnego rpzed oczami po ich zamkniecu tez to mam, a raczej mialem. Balem sie teog, czmeu tak jasno i jakies wzorki rpzed oczami. Ale raz drugi trzeci i sobie mysle w sumie chyba kiedys tez tak mialem iw glowie sie bawilem ze mi sie robi coraz ciemniej i zasypialem :D I teraz jak to mialem znow to zrobilem tak jak bez DD, ze w sumie to bede sobie wyobrazal ze ejstem zmecozny i mi sie sciemnia i zasne i udalo mi sie tak zlac ten objaw kilka razy i juz go nie mam ;)

"Powoli wchodź po swej drabinie... I konsekwentnie rób to co sobie założyłeś... Wiem, że jest trudno, lecz jeśli nie złamiesz schematów... Tylko przez lornetkę zobaczysz drogę do lepszych czasów"

"Chcę – za bardzo... i teraz miałbym się poddać?...Nie – za bardzo...Czuje – za bardzo...Wiem – za bardzo, ."

normal1

12 czerwca 2015, o 13:01

To jakie sa wszystkie zaburzenia widzenia w dd? Bo wszedzie pisze pół tego a pół tego. Snieg optyczny,mroczki,blyski,powidowki,rozmyty obraz,widzenie tunelowe,jak z kamery, i co jeszcze? Tak jak na tym zdjeciu widze wiec to jest widzenie tunelowe i te boki to rozmyty obraz? do tego ze widzimy sztucznie ludzi i przyblizony ich.
bart26
Odburzony i pomocny użytkownik

12 czerwca 2015, o 13:10

Powiedz a czego ty szukasz podajac te wszystkie objawy .
DOPOKI NIE PODEJMIESZ WYSILKU , TWOJ DZIEN DZISIEJSZY BEDZIE TAKI SAM , JAK DZIEN WCZORAJSZY
normal1

12 czerwca 2015, o 13:33

Bo ide do lekarza i chce dokładnie powiedzieć jakie mam zaburzenia widzenia.
kanik

12 czerwca 2015, o 14:48

Skoro masz zaburzenia widzenia i idziesz do lekarza... więc wniosek jest prosty opowiedz Jemu to co nam :)
Udając się do lekarza z gorączką i bólem głowy, mówie: mam 38stopni i boli mnie głowa i on diagnozuje po objwach np. grypa.
Tak samo Ty zrób idź i mu opisz: widze jakby sztucznie,z kamery, rozmazuje mi się obraz itd. itd.

normal1

13 czerwca 2015, o 12:28

Ta jak powiem ze widze jak w śnie i z kamery to zaraz kaftan i na psychiatryk haha
ODPOWIEDZ