Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Witamy na forum!

Tutaj możesz się przedstawić, napisać coś o sobie.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dreptak
Zarejestrowany Użytkownik

12 grudnia 2014, o 13:41

Witam Was :)
Jestem adminem na http://forum.adhd.org.pl
Divin
Administrator

12 grudnia 2014, o 13:43

Witaj serdecznie :)
'Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą'
'Lepiej jest umrzeć stojąc, niż żyć na kolanach.'
'Puk puk, strach puka do drzwi, otwiera mu odwaga a tam nikogo nie ma.'
Jest dobrze, dobrze. Jest źle, też dobrze
'Odwaga to nie brak strachu, to działanie pomimo strachu'
Ty nie jesteś zaburzeniem, a zaburzenie nie jest Tobą
Odburzony
Konsultacja Skype
Awatar użytkownika
dreptak

12 grudnia 2014, o 13:47

oj chyba muszę przemyśleć wielkość mojego avatara!
czuję się przytłoczony!
:DD
susannas

12 grudnia 2014, o 23:43

Hej hej, dziwie się dlaczego dopiero teraz znalazłam to forum, ale może akurat właśnie teraz sie przyda ;) :lov:
Awatar użytkownika
Ciasteczko
Administrator

13 grudnia 2014, o 00:06

Witajcie! :D
Odburzanie, to proces - wstajesz, upadasz, wstajesz, upadasz... ale upierasz się, że idziesz do przodu.
Każdy ma tę moc. Nie odkładaj życia na później. Nigdy. :hercio:
Awatar użytkownika
Anius86

14 grudnia 2014, o 19:01

Witam się ja i moja (chyba?) nerwica :)
Czytam forum od kilku dni i chyba pora się przywitać i ujawnić.
Boję się, że jestem śmiertelnie chora i nie wiem jak wyzbyć się tego lęku. W ciągu ostatniego mięsiąca "miałam" już chyba z 50 raków itp, najgorzej było jak sobie wymyśliłam, że mój syn jest chory.
Ostatni atak paniki miałam jakieś 3 tygodnie temu. Gula w gardle, zero koncentracji, bóle głowy, streskupa, drżenie całego ciała, lęk że to już koniec, że jak zasnę to się nie obudzę, że młody zostanie sam, wrażenie że serce mi zaraz wyskoczy z piersi. Potrafiłam pomyśleć, sprawdzić, czy coś mnie boli i za chwilę zaczynało boleć.
Większość dolegliwości fizycznych mi przeszło, ale została gula, klucha w gardle. Umiejscawia się na różnych wysokościach, za to nie dokucza jak jem bądź piję. W międzyczasie zrobiłam morfologię, która wyszła dobrze, i poszłam do swojego lekarza rodzinnego. Obejrzała, osłuchała, zrobiła EKG (bo jak jej opowiadałam z czym przyszłam to się zdenerwowałam i serce za szybko biło) i stwierdziła, że mam objawy nerwicy. Kazała iść do laryngologa, żeby zajrzał do gardła. Byłam i nawet nic zaczerwienione nie było. Rodzinny przepisał mi Tianesal na poprawę nastroju, kazał brać doraźnie, albo pobrać kilka dni i "może gula przejdzie". Wzięłam raz, bo boję się efektów ubocznych. Łykam też sporą dawkę magnezu.
Gula prawie zniknęła, prawie bo chyba nie pozwalam jej zniknąć całkiem nakręcając się na jakiegoś raka w okolicy gardła, cały czas się tam dotykam, próbuję coś wymacać, aż mnie chyba od tego zaczyna boleć.
Mój mały sukces-nie googluję objawów. W tv omijam wszelkie reportaże o chorych, bo zaraz ja to "mam". ;brr
staram się zająć myśli czymkolwiek, ale jakoś nie mam do tego głowy.
I po tym przydługim powitaniu i paplaniu o guli w gardle ;) przejdę do sedna:
Jak mogę sobie pomóc? wykluczać inne choroby, robić badania, jakie? i dopiero do psychiatry? psychologa?
Czy już teraz udać się do psychiatry/psychologa?
No tak, wątek z powitaniami i ja tu takie rzeczy piszę od razu, wybaczcie.
Siła człowieka nie polega na tym, że nigdy nie upada ale na tym, że potrafi się podnosić.
Aneta
Odburzony i pomocny użytkownik

14 grudnia 2014, o 20:49

To sa objawy typowo nerwicowe i nie wiem czy jest sens badac cale cialo. Gdybys miala raka to by lekarz to wiedzial bo potrafia oni to rozpoznac przy samym wywiadzie, i wtedy jak maja watpliwosci to sla na badanie.
Nerwica polega na takich watpliwosciach, to jest jej glowny element, poczytaj sobie troche na forum o tym spis-tresci-autorami-t4728.html

A do tego jak najbardziej udaj sie do psychologa. Do psychiatry to juz jak chcesz, tam uzyskadz leki a to czy chcesz leczyc sie lekami czy nie to juz jakby twoj wolny wybor ;)
Awatar użytkownika
Anius86

14 grudnia 2014, o 21:17

Aneta dziękuję za odpowiedź. Forum czytam już od kilku dni, jeszcze zanim postanowiłam się zarejestrować. Dzisiaj chyba mam gorszy dzień i w końcu stawiając czoła lękom postanowiłam o nich publicznie napisać.
Miałam kilka badań w lipcu, bo chyba wtedy się zaczęło. Bolało mnie całe ciało, wszystkie mięśnie ale partiami codziennie inne. trwało jakieś 4-5 dni i jak nagle przyszło tak nagle poszło. W badaniach lekka niedokrwistość, ale miesiąc brania żelaza i morfologia idealna.
Siła człowieka nie polega na tym, że nigdy nie upada ale na tym, że potrafi się podnosić.
Aneta

14 grudnia 2014, o 22:33

Tarczyce sobie jeszcze możesz kochana zbadać. Ogólnie po prostu powinno się zrobić takie pierwsze badania jak krew, cukier, tarczyca. Bóle mięśni mogły być spowodowane niedokrwistością, braki magnezu mogą dawać takie objawy.
Cała reszta objawów wygląda na nerwicowe, szczególnie te lęki i obawy.
Awatar użytkownika
jamarta

17 grudnia 2014, o 00:39

Aneta, gulę w gardle, przerabiam od lat, kiedyś zdarzała mi się bardzo rzadko, więc się nie przejmowałam, potem częściej, miewałam wtedy takie akcje, że macanie, wkręcanie raka i stres przez to, ale tez to wszystko jakoś mijało, a odkąd mnie nerwica zaatakowała z wielkiego kopa, to miałam ją prawie cały czas, wygląda na to, że to właśnie od nerwów, bo jak zaczęłam sobie uświadamiać, że tak jest to już nie trzymała mnie tygodniami, a po jednym dniu np. Przy tej okazji zdałam sobie sprawę, że od wielu lat miałam objawy nerwicowe. Pozdrawiam :))

-- 17 grudnia 2014, o 00:39 --
Ajjj, przepraszam to było do Anius86 ;puk
"Nie poddaj się, bierz życie jakim jest i pomyśl, że na drugie nie masz szans.."
szunaj 71

21 grudnia 2014, o 08:27

Witam wszystkich forumowiczów.Myślę,że w końcu dzięki temu forum,dowiem się jak walczyć z tą paskudną chorobą.
Awatar użytkownika
Kamień

21 grudnia 2014, o 08:52

Nerwica to nie choroba xd. Witaj
szunaj 71

21 grudnia 2014, o 20:17

Kamień pisze:Nerwica to nie choroba xd. Witaj
W takim razie co?Przypadłość?
Awatar użytkownika
Guett
Odważny i aktywny forumowicz

21 grudnia 2014, o 20:22

Zaburzenie
i'm tired boss
szunaj 71

21 grudnia 2014, o 20:29

Guett pisze:Zaburzenie
Dzięki.W takim razie muszę się wziąść za odburzanie.Myślę ,że dzięki temu forum poprawi się moja kondycja psychiczna :) Bo oprócz nerwicy męczy mnie jeszcze astma,ale to już inna bajka.
ODPOWIEDZ