Witajcie. Chcialem sie poradzic bowiem mam fobie spoleczna i 21 lat. Zaczelem jakis czas szukac pomocy, nawet czekam na terapie grupowa od grudnia. Mam ogromne problemy w kontaktach z innymi ludzmi i krytyka, opinia.
Trzesa mi sie wtedy rece, glowa, nie moge patrzec w oczy, swobodnie sie wypowiadac. Odczuwam ogromna pustke w glowie. Czekam tez na wizyte u psychiatry bo moze wspomoge sie lekami.
Ale ostatnio spotkalem znajomego ktory jest couchem i troche mu opowiedzialem o sobie i zaproponowal mi szkolenie iterpresonalne w liczbie 50 godzin z innymi ludzmi. Szkoli sie tam biznesmenow i w ogole ludzi aby poznali siebie. Mowil ze moze mi to pomoc w otwartosci. Nie wiem co o tym myslec, mial ktos z Was takie doswiadczenia?
Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?
Fobia spoleczna spotkania intrapersonalne
-
- Administrator
Moim zdaniem w wypadku fobii społecznej kwestią są (nie znam co prawda Twojej historii) często wewnętrzne błędne przekonania o sobie, rozmaite kiepskie ubiegłe doświadczenia, brak wewnętrznej wartości samego siebie i związanyz tym brak asertywności.
Akurat tematyka zajęć interpersonalnych jest mi ostatnio dobrze znana i tak szczerze powiedziawszy w wypadku osoby z lękami sugerowałbym rozpoczęcie leczenia od jednak terapii grupowej.
Dlatego, ze szkolenia interpersonalne - biznesowe szczególnie - nie są nastawiane na wyrozumiałość wobec siebie w kwestii emocji, lęków i pewnych psychicznych blokad
Jest to niezły emocjonalny maraton
I oczywiście krzywda Ci się nie stanie i nie chce Cię zrazić ale w wypadku lęków ma większy sens terapia - według mnie - niż trenerskie spotkania biznesowe.
Akurat tematyka zajęć interpersonalnych jest mi ostatnio dobrze znana i tak szczerze powiedziawszy w wypadku osoby z lękami sugerowałbym rozpoczęcie leczenia od jednak terapii grupowej.
Dlatego, ze szkolenia interpersonalne - biznesowe szczególnie - nie są nastawiane na wyrozumiałość wobec siebie w kwestii emocji, lęków i pewnych psychicznych blokad

Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie
Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
-
- Zarejestrowany Użytkownik
Jo, dzieki za odpowiedz
Tak czytalem wlasnie o tych spotkaniach to sie zastanawialem czy to na pewno nie lepiej poczekac na terapie. I tak chyba zrobie, bylem ciekawe zdaniach innych z doswiadczeniem w takich spotkaniach. A ze mna jest tak ze ja prawie malo co funkcjonuje bo objawy sa tak obecnie silne ze bardzo unikam kontaktow mocno spolecznych
Dlatego chce to zmienic bo mi sie pogorszylo to wszystko ostatnio przez pewne trudne wydarzenie w moim zyciu.

-
- Administrator
Fajnie, ze szukasz wsparcia w końcu
Generalnie terapie grupowe nastawione w tym celu są początkowo fajne bo jest tam tworzone zwykle pewne "terapeutyczne bezpieczeństwo". W sensie takim, ze można an początku próbować się otwierać, mówić o sobie, ćwiczyć po prostu umiejętności, które jakby fobia blokuje, ćwiczyć mimo obaw i objawów.

Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".