Ogłoszenia:
1. Nowi użytkownicy, którzy nie przekroczą progu 30 napisanych postów, mają zablokowaną możliwość wstawiania linków do wszelakich komentarzy.
2. Usuwanie konta na forum - zobacz tutaj: jak usunąć konto?

Czerwone gardło

Forum poświęcone: nerwicy lękowej, atakom paniki, agorafobii, hipochondrii (wkręcaniu sobie chorób), strach przed "czymś tam" i ogólnie stanom lękowym np. lęk wolnopłynący.
Możesz dopisać się do istniejącego już tematu lub po prostu stworzyć nowy.
Tutaj umieszczamy swoje objawy, historie, przeżycia. Dzielimy się doświadczeniami i jednocześnie znajdując ulgę dajemy innym pocieszenie oraz swego rodzaju ulgę, że nie są sami.
ODPOWIEDZ
Vergis
Zarejestrowany Użytkownik

9 czerwca 2014, o 12:35

Witam

Mam pytanie, czy ktoś miał taki objaw, mianowicie, calyczas od jakiegos miesiaca mam czerwone gardło, przy tym na srodku pod mostkiem mam naprezony wzdety brzuch, nic mnie nie boli. Bylem juz 3 razy u lekarza, najpierw dostalem antybiotyk (ale bez oslony), nic nie pomoglo, potem stwierszono, ze moge miec zapalenie grzybicze jamy ustnej, mialem jakis bialy osad na jezyku, a teraz stwierdzono ze zoladek moze wydzielac za duzo kwasu solnego i podraznia gardlo ale nic mi nie przechodzi. Bede szedl znowu do lekarza, pewnie bede musial jakis wymaz i gastroskopie zrobic, ale moze to tylko jakis wegetatywny objaw nerwicy, bo od jakiegos czasu nie mam zadnych lekow, czasami przychodza na kilka sekund mysli po kazdym jakims objawie somatycznym ze cos mi moze jest ale od razu je wypieram i zyje dalej. Ale to gardlo mnie zastanawia
Aneta
Odburzony i pomocny użytkownik

9 czerwca 2014, o 13:16

A czy to gardlo cie boli?
Vergis

9 czerwca 2014, o 13:45

Wlasnie nie boli, czasami z ran apo przebudzeniu a potem do wieczora nic
Victor
Administrator

9 czerwca 2014, o 13:52

Moze to byc posrednia sprawa zwiazana z nerwica, w sumie nie trzeba sie chyba wysilac zbytnio aby zobaczyc ze najpredzej zwiazane jest to z ukladem pokarmowym, wzdecia, za duzo kwasu solnego (miewasz zgagi?) i moze to faktycznie podrazniac gardlo oraz przyczyniac sie go plesniawek i grzybicy.
Oczywiscie nie powod to do paniki ;)
Wpierw dieta, jesli masz ciezko strawna diete to zmien ja, nie objadal sie jakis czas slodyczami, ani gazowanymi napojami sie nie opijaj aby wzdec nie powiekszac.
Nadwyrezony uklad pokarmowy moze wiazac sie z nerwica ale zwykle to wiaze sie ze zla dieta i na dokladnke nerwica.

Ogolnie zrob badania jak gastrosopia, oszczedzaj zoladek i obserwuj czy nadchodza jakies zmiany, spozywac zacznij probiotyki (bez recepty) jedna tabletke dziennie i ewentualnie jakis jogurta naturalny bez cukru raz dziennie.
Patrz, Żyj i Rozmyślaj w taki sposób... aby móc tworzyć własne "cytaty".
Historia moich zaburzeń lękowych i odburzania
Moje stany derealizacji i depersonalizacji i odburzanie

Przykro mi jeżeli na odpowiedź na PW czekasz bardzo długo, niestety ze mną tak może z różnych powodów być :)
Vergis

9 czerwca 2014, o 15:56

No wlasnie zadnej zgagi nie mam, ale nie ma co sie zastanawiac, trzeba zrobic dodatkowe badania, dzieki za odzew
ODPOWIEDZ